Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, November 25, 2014

Mutton Biryani ala Cairo Restoran

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..bertemu kembali dibelah mlm plak..sekli lagi cuba buat nasi berpandukan pada rsa nasi yg dimkn kat kedai..wpun xsama 100% dan main teka je apa bahan yg digunakan...tetap nk jgk buat sdrik lepas mkn tuu...ni la hasilnya versi sdiri plak nasi biryani kamben ala restoran cairo dekat adlyia...tetap licin sperti biasa klu nasi jenis 1 lauk gini...2 beradik tu sedapp aje klu mummy yg buat...tkpe la deh asalkan ada rupe nasi biryani..lgipun utk mkn sdri je kan...org kata klu xtry xthu...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maafa atas segala kekurangan...

Mutton Biryani ala Cairo Restorant by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg kambing 
  • 1 inci halia - tumbuk *
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk *
  • 1 sudu besar serbuk rempah arabic mutton masala *
  • 1 sudu besar serbuk rempah mix arabic masala *
  • 2 sudu besar pes tomato *
  • 1 sudu kecil jintan manis (fennel) 
  • 2 labu bawang besar - hiris nipis 
  • 1 bijit tomato - dadu
  • 2 helai daun bay
  • 1 kayu manis
  • 5 biji buah pelaga
  • 5 kuntuk bunga cengkih
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak secukupnya
Cara

1. Perap daging kambing dengan semua bahan * dan sedikit garam. Ketepikan
2. Panaskan minyak secukupnya (maz guna periuk tekanan terus), goreng bawang besar hingga perang, angkat dan ketepikan.
3. Dengan minyak yang sama tumis kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Masukkan jintan manis, daun bay dan buah tomato. Masak sekejap biar tomato keluarkan jusnya.
4. Masukkan daging kambing dan separuh dari bawang goreng. Kacau sebati, masak dengan api sederhana sambil dibalik sekali sekala biar daging keluarkan airnya dan sebati dengan bahan rempah.
5. Tambah air secukupnya (agak-agak la ye kira padan dengan rempah dan daging tu).
6. Masukkan sedikit gula, kacau sebati dan tutup periuk tekanan, masak seperti biasa hingga daging lembut (selama 40-50 minit).
7. Bila dah masak buka periuk tekanan seperti arahan dan perasa secukup rasa apa yang kurang.

Nasi
  • 2 cawan beras basmathi - rendam 10 minit dan toskan
  • 1 inci halia - tumbuk lumat
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 5 biji buah pelaga
  • 1 kayu manis
  • 5 kuntum bunga cengkih
  • 5-6 sudu besar minyak sayur
  • 1 kuib pati daging @ garam
  • sedikit pewarna oren (merah+kuning)
Cara

1. Panaskan minyak, masukkan semua bahan kecuali beras, pati daging dan pewarna, tumis biar wangi.
2. Masukkan separuh dari kuah daging tadi dan air jika perlu (sukatan air biar cukup dengan beras, kalau lebih air nanti nasi tidak berderai elok, maz cuma lebihkan 1 cm air je dari paras beras) dan kiub pati atau garam. 
3. Bila air dah mendidih masukkan beras, kacau sebati dan tambah garam jika perlu. Tutup periuk dan biar nasi masak seperti biasa.
4. Bila nasi dah kering titikkan pewarna dan masukkan juga 4-5 sudu kuah daging.
5. Kemudian gemburkan sikit dengan garfu biar warna bercampur dan tabur bawang goreng yang selebihnya tadi.
6. Boleh la dihidang bersama salad pilihan dan kambing tadi.

kat sni mcm2 jenis nasi birayni atau nasi lain pun..klu mkn kat kedai pakistan lain plak biryaninya..restoran india ada versinya..turkish pun nasinya gaya lain plak...jdi terpulang la pada kita dalam membuatnya...asalkan kena dengan selera deh..

2 comments:

  1. alahai sedapnya..zila amik resepi ye..he hee kecur nie:)

    ReplyDelete
  2. smoga kena dgn slera zila skrga...kmaz pun main hentam jgk tu..sni mcm2 versi nasi ni...kmaz agak2 je bhnnya...tkpe la kan asal ada ghupee nsi deh...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...