Assalamualaikum w.b.t...Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim...sama2 kita jadikan zikir mudah ni sebagai tuturan dibibir sepanjang masa...dua kalimah yang yg amat dicintai oleh Allah swt...ingatan utk diri sendiri jgk yg banyk kelemahan...bertemu sekli lagi dipagi 10 Muharram...selamat berpuasa pada yg mengerjakan puasa sunat hri ni...kambing ni pun sedap utk berbuka bgi yg tak nak mkn nasi tu...lamb stew ni pun xde la baru buat jgk...adalah sbln lebih dah dlm folder...dah bnyk kli masak stew mcm ni...masa menyepi dulu pun selalu buat....semua sukaa...pernah buat utk jamuan kwn2 msa kat msia jgk...memang sedappp layan dgn roti...tambah plak kambing fresh lagi la kan...kat sni kambing ada jual kat mana2...memang fresh setiap hari...semoga jumpa lagi...Inysaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...
smjak duk sni suka mkn jenis cicah dgn roti ni...pengaruh makanan kat sni kut...dah boleh terima cara mkanan org arab ni...roti adalah makanan utamanya selain nasi...roti arab atau khubus tu...pagi pun flat bread tu la sarapan...tghri...ptg...mlm pun memang xtinggal roti...tpi roti mereka ni berkhsiat...gandum dgn air je...stew ni pun ada mcm2 stail...versi ni tak muak...sedapp meratah...afiq la yg suka sangat...tu dia la suruh snap tangannya sekali...
Lamb Stew by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 1kg kambing - gaul dengan 2-3 sudu besar allpurpose flour
- 1 labu bawang besar
- 1 batang lobak merah
- 2-3 biji zucchini
- 1-2 biji ubi kentang
- 2 kiub pati daging/kambing
- 8-10 kuntum cendawan butang
- 2 helai daun bay
- 2 sudu besar tomato pes
- extra virgin olive oil secukupnya
- sedikit gula
1.Cuci kambing dan toskan biar sejat air.
2.Panaskan oven 180 C.
3.Dalam periuk tahan panas (boleh masuk oven), panaskan minyak zaitun (guna dapur). Masukkan kanbing separuh dan masak biar sedikit perang dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan. Buat sampai habis, tambah minyak untuk daging seterusnya.
4.Dengan kuali yang sama panaskan minyak sikit lagi dan masukkan bawang, sayur, daun bay kecuali cendawan dan masak biar perang. Kemudian keluarkan dari periuk dan ketepikan.
5.Dengan periuk yang sama, masukkan kambing tadi, air secukupnya (agak-agak la ye, jangan banyak sangat, sebab masak dalam oven air tak kering), pes tomato dan kiub pati. Masukkan dalam oven, tutup periuk dan masak selama 1 jam.
6.Kemudian masukkan semua bahan sayur tadi, sedikit gula, kacau sebati dan masak balik selama 30 minit lagi.
7.Kemudian masukkan cendawan dan rasa apa yang kurang. Masak lagi dalam 10-15 minit atau hingga daging lembut.
8.Boleh la dihidang dengan roti perancis atau bun biasa/roti keping.
bila tgk kat gmbar ni rsa mcm org lain je yg snap kan...npak ok la dri gambar2 sblum ni...kihkihh...perasan la plak mokcik pgi ni...bkn apa...rumah ni cahaya xckup...nak duk depan tingkap malah la plak nk angkut kesana kemari...semuanya maz snap atas meja mkn je...harapkan cahaya lampu...tpi klu time amik gmbar tu wktu tghari...gmbar ok la skit sbb dpt cahaya dri luar depan tingkap tu...klu snap belah ptg mula la suram menyuram...lgi stu ikut mood jgk..klu angin tengah rjin nk pegang kamera tu...gambar pun ok la skit..klu snap buat syarat je...pic pun ala kadar la jgk kan...takpe la asalkan npak jelas makanan tu...amatur mcm ni la deh...snap pun iku sedapp je...ada kalanya ok...
No comments:
Post a Comment