Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, November 1, 2014

Fried Noodles - Bahrain Stail

Assalamualaikum w.b.t...pgi ni update spaghetti goreng ni la skjap smentara masih kat rumah lgi...klu hri mnggu tu biasa la deh...ni pun lama jgk dah buat dan selalu sngat la duk goreng spaghetti versi tempatan ni yg dipangil fried noodles...mcm ni la rupe mee goreng yg ada jual kat bahrain...penuh dgn sayuran...biasanya buat utk srpan atau bekal anak skolah...sedapp rupenya spaghetti goreng lgu ni...rsanya cara goreng spaghetti mcm ni dibawa oleh immigran philippine...ramai sngat pinoy kat sni...mcm manila...mknan pinoy pun ada jual kat mna2...wet kitchen pasaraya pun ada jual...tpi halal la...ok selamat berhujung minggu buat semua semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...
 
Bahan-bahan
  • spaghetti yag telah direbus
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 2-3 sudu besar cili kisar
  • 10 ekor udang
  • 1 mangkuk kecil isi ayam
  • 2 biji telur - kocok sikit
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sayur serba satu (lobak merah/zucchini/kubis - hiris nipis saiz sedikit besar, maz guna peeler)
  • kicap pekat secukupnya
  • sedikit gula dan garam
  • sedikit minyak sayur
Cara
 
1. Panaskan 2-3 sudu besar minyak sayur, masukkan telur dan goreng buat macam telur dadar tapi sambil dikacau biar hancur sikit. Angkat dan ketepikan.
 
2. Dengan kuali yang sama masukkan sedikit minyak lagi, tumis bawang putih. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis dengan api besar sekejap.
 
3. Masukkan isi ayam dan udang, masak sekejap. Masukkan semua bahan sos, kicap dan air secukupnya. Kacau sebati, masukkan sayuran dan perasa secukup rasa.
 
4. Masukkan spaghetti, sebatikan. Rasa apa yang kurang dan balik selalu hingga sedikit kering dan sayur sedikit lembut. Biar sejuk dulu baru spaghetti serap/sebati dengan bahan sos, kalau yang baru masak tu, spaghetti masih licin gitu, tak serap sos lagi. Memang sesuai kalau masak awal dan makan kemudian sikit.
 
lebih kurang je mcm guna mee kuning kita...tpi bgi maz ni lgi sedapp...xcepat rsa muak mcm mee...tpi kena biar sejuk dulu lepas goreng tu bru sedapp mkn..baru segala sos serap dlm spaghetti tu...memang boleh buat klu ada tetamu nk dpt...bleh goreng awal2...

2 comments:

  1. assalam maz,
    hug hug dulu..
    wah mee goreng bahrain style gini rupanya ya.. banyak sayur..akak suka banyak sayur..tapi anak2 akak ni kalau goreng mee sayur banyak mulalah dia org kuis2 ketepi..
    akak tukang pungut masuk mulut..
    kat bahrain..memang ramai pinoy kan maz..
    company tempat akak kerja dulu..ada subsidaries kat sana...mostly designers dia orang pinoy..if you have heard Pico art international...events & exhibition company..

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahh dlu la kakk...kihkihh...sma la dgn rumah kita kak...sayur penuh tu pingan kita la...klu anak2 kosong je..klu buh pun nti tinggal jgk...susah bnar budak2 nk mkn sayur kan...memang ramai sngat la pinoy ni kat sni...ooo kak ada la jgk berurusan dgn bahrain ni dlu ye...kita duk rumah je kan...jdi xthu mna psal company2 ni kak...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...