Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..ikan tandoori ni buat awal thun hritu lagi ni...msa musim ikan sebelah bertelur yg buat kari dan asam pedas tu...ada kat sini..rspi ni pun sama mcm ayam tandoori dlu...ada kat label ayam..cuma ikan ni goreng la kan..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...
Tandoori Fish by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahna-bahan
memang geram tgk telurnya tu...selama ni xpernah beli ikan ni...tpi dek kerana telurnya tu buat trpikat sungguh.. telur penuhhh...ikan sebelah atau flat fish ni ada bnyk jenis...ada yg bentuk leper mcm tapak tangan dan ada yg jenis pnjang gini..skrang ni pun dh npak ada blik ikan ni kat psar..xlama lgi Insyaa Alalh bleh beli plak yg bnyk telur ni...
Bahna-bahan
- 4 ketoi ikan - maz guna flat fish (ikan sebelah)
- 1/2 sudu besar yogurt asli
- 1/2sudu kecil serbuk jintan putih
- 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
- 1/2 sudu kecil serbuk garam masala
- 1/2 sudu kecil serbuk cili
- 1 ulas bwang putih - tumbuh lumat
- sedikit garam dan pewarna merah
1. Cuci bersih ikan dengan sedikit jus lemon, kelar dan toskan
2. Satukan semua bahan diatas, lumur pada ikan dan perap 30 minit.
3. Panaskan minyak secukupnya dan goreng dengan api sederhana hingga masak dikedua bahagian.
4. Bila nak hidang perah sedikit limau/leman dan tabur daun ketumbar serta hirisan bawang besar jika suka.
5. Boleh hidang bersama nasi putih atau roti.
wahhh... besarnya telur ikannn.. cantik warna ikan tandoori ni.
ReplyDeletetu la Tun..kmaz pun trgoda kerana tlurnya la..pestime beli dan mkn ikan sebelah ni..letak pewarna Tun...
DeleteNampak mcm sedap jer ...
ReplyDeletekalau family saya biasanya ikan sebelah ni selalu goreng aje .. di sekita kampung kami ikan ni juga di panggil ikan sisa nabi. Kat mana signifikannya tak pasti pulak
Meksih sdi singgah dpur kcik saya ni...saya pun pestime merasa ikan ni..ada jgk kwn bghtu psal nama ikan sisa nabi tu..kdang2 mgkin org tua yg bgi nama kut...
Delete