Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, November 25, 2014

Cucur Udang Sayur

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibbul afwa fa'fuanni;..bertemu skli lgi..apa kbar semua semoga sentiasa dlm rahmat dan hidayahNya..cuaca pgi ni indah sangat...dri smlm mendung dan hujan je...bukan senang nk tgk hujan kat sni...cucur udang ni lebih kurang je dgn cucur yg updated dlu...ada kat sini..cuma yg ni letak udang tu tergolek kat atas...dah berbulan jgk la dalam foldernya...yg cucur udang rangup tu pun ada 1 lgi tu duk mnunggu...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Cucur Udang Sayur by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan penuh lobak merah - sagat/parut kasar
  • 1 cawan penuh zucchini - sagat/parut kasar @ boleh ganti dengan daun bawang 
  • 1/2 cawan allpurpose flour @ secukupnya jika perlu
  • 1/8 sudu kecil baking powder
  • udang segar saiz kecik secukupnya
  • air sejuk peti secukupnya
  • sedikit garam dan pewarna kuning
Cara

1. Satukan semua bahan kecuali udang (air tu agak-agak la ye, adunannya pekat gituw)
2. Panaskan minyak secukupnya, guna senduk yang saiz kecik, celup dalam minyak panas dulu, kemudian letak udang dan baru letak adunan tadi, maksudnya udang dibawah adunan.
3. Goreng biar garing dikedua bahangian. Toskan dan sedia untuk dihidang bersama sos pilihan.

dah berbulan jgk stop goreng cucur ni..kat rumah ni gituw la..klu tengah suka tu kena buat selalu...pastu bila semua dh jemu baru stop..pastu lama la plak bru buat blik...memang sedapp kuih garing2 gini deh...bleh mkn bnyk..

6 comments:

  1. Sedapnyaa kalau makan petang ni dengan teh or kopi panas hehehe...:)
    Ekin singgah dan follow sini ye

    Jemput singgah blog ekin kalau sudi..

    www.ekinhoza.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mksih sdi singgah dpur kcik kmaz ni...memang bleh hbis 4-5 ketoi deh layan dgn kopi panas...kmaz dah singgah..xreti nk tngal jejak...thu komen kat blogspot je...huhuu..

      Delete
  2. Replies
    1. bleh la buat kunyah time ptg2 tu kan...

      Delete
  3. Dah la ujan lebat kat sini .. nampak post ni pulak.. laparrr.. hehehe..
    Anyway, minta izin tuan punya blog ni utk saya follow ye. Thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mksih ye..smoga ada yg dpt dimanafaat bersma...msia dh nk msuk musim tengkujuh ye...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...