Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, November 17, 2014

Crab Adobo

Assalamualaikum w.b.t...bertemu sekli lgi...sementara ada kesempatan dan mood ni update je la deh...adobo ni sejenis masakan yg popular difilipino...klu msia nasi lemak atau satay la kan...maz kenal menu adobo ni semenjak sampai bahrain...xde plan pun nk buat ketam adobo ni...msa buka peti tgk ketam ada 2 ekor yg lebih buat gulai...duk pkir nk masak apa dgn ketam ni...masam manis dh selalu sangat...gulai kuning pun bru je buat...tetiba trus dtg ilham adobo ni...dah berbulan jgk la kejadian ketam ni...main buat je sebab sblum ni pernah tgk kat tv chef wan pergi sana dan sorang chef hotel buat demo cara masak seafood adobo...sedappp rupenya ketam masak ala kicap ni...kena dgn nasi putih...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Crabs Adobo by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 ekor ketam - kerat 2
  • 1/2 labu bawang besar - cincang
  • 1 ulas bawang - cincang
  • 1 biji cili hijau - cincang
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar air asam jawa
  • 1 sudu kecil sos tiram
  • sedikit gula dan garam jika perlu
  • sedikit daun ketumbar - cincang - jika suka
  • sedikit minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Panaskan minyak, masukkan bawang dan cili, masak sekejap biar layu.
2. Kemudian masukkan kicap, air asam jawa dan sos tiram. Masukkan ketam, kacau sebati dan tutup kuali sekejap.
3. Masukkan sedikit air dan perasa secukup rasa. Tutup balik kuali dan balik sekali sekala. Masak hingga ketam masak.

klu kita msak kicap deh...kat sni ramai sangat pinoy dan makanan mereka pun ada dijual  kat wet kitchen pasaraya yg dimasak oleh pekerja pinoy, tapi halal la...org arab pun dh pandai mkn...klu kat pinoy mereka gna ayam atau dging (tuutt) utk buat adobo ni...versi sotong dan ketam pun ada jugak kat sni..

6 comments:

  1. Salam kak maz.. sedapnyer... tun terliur sokmo tgk ketam, tp allergic :( sob sob.. baru defrost ikan dori, wat dori adobo la arini.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...rugi jgk kan Tun xdpt mkn cfood ni...kmaz memang peminat tegar makanan laut...klu ikan tu xthu la cara msak sma ke dak dgn ketam ni...sbb ikan tu jenis isi lembik kan dan tkut isinya xmeresap kuah...

      Delete
  2. Replies
    1. sedapp jgk rupenya msak kiicapp pinoy ni Gee..

      Delete
  3. Aslmkm kak maz...td dah komen dah..ditelan dori adobo Tun Telani agaknya hilang ni..haa
    Ayam ada ni..blh buat..bab2 kicap laju je ank2 hadap..so kita jd ciken adobo..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam...ooo ye kee...kihkihh...memang bleh sngat Ana guna ayam...cuma kena lebihkan kuahnya la sbb proses nk msak ayam tu lama skit dri ketam..tkut kering plak nti...sma la anak2 kmaz klu msak kicapp suka sngat..

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...