Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, November 5, 2014

Sup Tulang Cara Kampung...Memang Tulang Sungguh

Assalamualaikum w.b.t...'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'...Alhamdulillah atas segala rahmat dan nikmatNya...bertemu sekli lagi dan terima kasih pada yg sudi singgah dapur yang tak seberapa ni...sup tulang ni buat awal bulan lepas...takpe la dlm kuali pun deh...nk buh dlm pinggan xmuat plak...sedapp kan hirup panas2 tu...ada plak sambal belacan...mkn nasi laju sungguh...sebenarnya memang selalu sangat la duk buat sup ni...bleh kata tiap2 minggu tu ada je menu sup...samada sup ekor atau sup tulang rusuk...tpi sup tulang betis lembu gini ni la pestime...cuma cara masaknya sama je mcm duk buat sup lain...buat stail kampong...bonda klu sup buat mcm ni...maz suka sup gini...xmuak sebab xde tumis apa...sedapp...akhir kata semoga jumpa lagi...Inysaa Allah dan setiap kelemahan yg ada mohon dimaafkan...

Sup Tulang Cara Kampung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg tulang segar
  • 1 rempah sup tulang bunjut/centum
  • 2 inci halia - ketuk
  • 2 ulas bawang putih - ketuk
  • 1-2 asam keping
  • 1 batang celery 
  • 1 biji tomato
  • 1 labu bawang besar
  • 1 biji limau nipis
  • daun sup/bawang/cili secukupnya
  • garam, gula dan serbuk perasa (jika suka) secukupnya
Cara

1. Didihkan air secukupnya dalam periuk tekanan (pressure cooker) bersama halia, bawang putih, asam keping dan sup bunjut.

2. Masukkan tulang dan sedikit garam. Tutup periuk tekanan seperti biasa dan masak selama 1 jam dengan api perlahan atau isi lembut.
 
3. Kemudian padamkan api, buka periuk seperti arahan. Masukkan salery, bawang besar dan perasa secukup rasa. Masak cara biasa sekejap lagi sekadar sayur lembut.
 
4. Padamkan api, masukkan tomato dan tambah jus limau nipis. Perasa secukup rasa biar ada rasa sedikit masam. Tabur sedikit daun sup/bawang/cili potong bila menghidang.

aiman la yg suka bahagian dalam tu...klu masak kamben pun mcm tu...part tulang tu simpan utk dia sedut...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...