Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar'..brtemu sekali lagi dipagi jumaat yg barakah...semoga dipermudahkan urusan kita hari ini yg membawa kebaikan dan diampun dosa-dosa insan yg kita sayangi...Inysaa Allah...padaNya jgk dipanjatkan doa semoga saudara muslim sunnil di Yemen sentiasa dlm rahmatNya...sedih tgk lepas satu2 negara islam bergolak...kerap plak kebelakangan ni duk buat puding...sebnarnya kes nk perabis whip cream 1 kotak besar hritu...jdi tu yg duk buat dessert mudah dan yummyy ni...sedappp la plak mkn krim bersama pisang dan biskut hancur...ada 2 jenis lgi tu yg duk menunggu...dh hbis la creamnya...Inysaa Allah semoga bersama lagi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...
Bahan-bahan
- 2-3 biji pisang montel/emas/berangan - hiris
- 6-8 keping biskut digestive @ secukupnya - hancurkan
- 150ml whipping cream Non Diary - yg dah manis tu
- 1/2 cawan susu segar *
- 1 1/2 sudu besar tepung kastard *
- 2 sudu besar gula *
- 1/4 sudu kecil essen pisang - maz guna star brand yg warna oren tu, wangi essen pisangnya *
- sedikit garam *
1. Satukan bahan bertanda *, masak atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga sedikit berkrim, sejukkan.
2. Putar whip cream+sedikit essen vanilla hingga kental, kemudian masukkan kastard dan sebatikan.
3. Dalam gelas yang sesuai masukkan sedikit biskut, kemudian susun pisang kelilingnya dan tuang bancuhan cream tadi secukupnya.
5. Sejukkan dulu dalam peti 2-3 jam dan boleh la dihias ikut citarasa sebelum menghidang.
dessert ringkas yg mudah dan sedappp...essen pisang tu jgn tinggal ye...maz rekmen guna yg star brand...memang best sangat essennya...klu buat kek pisang pun maz letak jgk skit essen ni...sukaa sangat dgn aromanya tu...memang wangi sangat bau pisangnya...cream tu sbnarnya wrna kuning cerah...xthu la amik gmbar mcmna jdi wrna cerah gitu plak...mgkin xckup cahaya kut...
No comments:
Post a Comment