Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..bertemu sekli lagi...jangan ada yg jemu la ye...asik gaya lauk yg sama je ni...balik2 udang masak lemak...atau pun tomyam udg...ni pun peram dri bln 2 hritu lagi...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...terima kasih sekli lagi pada yg sudi singgah dapur kecik yg tak seberapa ni...
Masak Lemak Udang Dengan Labu Siam by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
- 10 ekor udang saiz sederhana besar
- 2 1/2 cawan santan
- 4-5 ulas bawang merah *
- 1 inci kunyit hidup *
- 1-2 biji cili padi merah *
- 1/2 biji labu siam/timun cameron - yg mcm dlm gambar tu, bentuk mcm buah jambu
- 2 biji cili padi
- 1 asam keping
- garam gula secukup rasa
Cara
1. Tumbuk lumat bahan bertanda *.
2. Dalam periuk satukan 2 cawan santan dan semua bahan kecuali udang, masak hingga mendidih sambil dikacau selalu dan labu lembut, kemudian masukkan udang, baki 1/2 cawan santan tadi dan perasa secukup rasa.
3. Masak sekejap lagi agar udang masak.
dedulu xkenal pun sayur ni...tpi klu blik rumah MIL...mak selalu la masak udg dgn labu tu...dri stu la kenal dan thu masak guna sayur ni...klu mkn saja pun sedappp...rangup...mcm timun gitu...tak sangka kat sni pun ada sayur ni...dtg dri india...
No comments:
Post a Comment