Assalamualaikum w.b.t..'Allahuma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..bertemu skeli lagi...sekejap je masa berlalu kan...dh jumpa khamis lagik...esk wken plak...lewat plak updated blog mlm ni...jom cuci mata dgn snak yg sedapp..mudah dan berkhsiat ni...wedges versi masuk oben...sukaa dgn aroma rempah dan rsa garlic tu...mcm mkn kat kedai plak...sebenarnya wedges ni pun cuba tiru yg mkn kat Fuddrockers hritu...order 2/3 pound beef burger...pastu ada plak side dish wedges sebeban...jenuh nk perabis...Inysaa Allah semoga bersama lagi dan harap dimaafkan kekurangan yg ada...
masakk dahh...nak buat pun simple sangat...letak je dlm oven...laju je semua mkn...buat utk alas perut belah ptg...nk cari goreng pisang xde jual...
Oven Baked Potato Wedges by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 3 biji ubi kentang saiz sederhana
- 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
- 1 sudu besar minyak zaitun
- 1/2 sudu kecil cayyene pepper *
- 1/4 sudu kecil paprika *
- 1 sudu kecil serbuk kari *
- sedikit garam/serbuk pati ayam
- sedikit daun parsley kering - ada jual kat pasaraya
Cara
1. Panaskan oven suhu 230 C, sediakan loyang yang disapu dengan sedikit minyak zaitun.
2. Cuci ubi kentang dan lap biar kering, kemudian potong saiz wedges (jangan tebal sangat, maz potong 8-10 keping sebiji).
3. Gaul wedges dengan 1 sudu besar minyak zaitun, daun parsli, bawang putih dan sedikit garam/serbuk pati ayam.
4. Susun dalam loyang dan bakar selama 15 minit, kemudian sebatikan bahan yang bertanda *, keluarkan wedges dari oven dan gaul dengan bahan * , gaul tu guna sudu la ye, panas . Masuk balik dalam oven dan bakar lagi selama 8-10 minit atau hingga garing (masa proses ni balikkan wedges supaya garing dikedua bahagian). Jarakkan biar ada sedikit ruang masa bakar tu, jangan letak penuh atau bertindih, nanti tak masak dengan elok.
5. Boleh la dihidang dengan sos pilihan.
kat sni klu fastfood mcm2 stail ada, bnyk pilihan...maz suka klu burger american stail...guna daging segar dan dimasak bila kita order...bleh pilih nak daging saiz mana...dikira ikut pound...tpi kena menunggu lama la skit nk msak tu...
No comments:
Post a Comment