Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, April 21, 2015

Chocolate Cream Puff with Custard Cream Filling

Assalamualaikum w.b.t..'Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illallah wallahu akhbar'..cream puff versi coklat plak...kejadian awal bln hritu...pestime la jgk buat yg coklat ni...sebenarnya lepas kejadian yg memula tu...2x pulak duk buat cream puff ni dlm msa seminggu...kalau dh start buat menda tu..mesti duk ulang dulu 2-3x...biasanya gitu la kat rumah ni...pastu atas permintaan jgk...masih guna rspi yg buat hritu...ada kat sini...cuma tambah serbuk koko skit...terima kasih sekli lagi pada yg sudi singgah blog yg xseberapa ni...semoga ada yg dpt dimanafaat bersama dan mohon dimaafkan segala kekurangan yg ada...

kuih yg senang nk buat dan sedappp...bahan utk buatnya pon simple je...biasanya dh memang ada kat dapur kan...cuma filling cream ni bleh ganti kastard klu xde stok...

Chocolate Cream Puff  with Custard Cream Filling by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 85g tepung gandum berkualiti
  • 1 sudu kecil serbuk koko
  • 2 1/4 sudu kecil baking powder
  • 2 biji telur - suhu bilik
  • 75g mentega tanpa garam (unsalted)
  • 1 sudu kecil gula
  • 188ml air
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • sedikit garam - abaikan jika guna mentega biasa
Cara

1. Sebatikan tepung, serbuk koko, baking powder dan secubit garam.
2. Dalam periuk (kalau boleh guna periuk non-stick) satukan air, mentega dan gula, masak hingga mendidih.
3. Masukkan tepung dan kacau dengan senduk kayu sampai jadi doh yang licin dan tidak melekat diperiuk, teruskan kacau dengan api perlahan selama 2-3 minit.
4. Padamkan api, masukkan dalam mangkuk yang sesuai dan sejukkan dulu.
5. Kemudian masukkan vanilla dan telur satu persatu sambil diputar biar sebati.
6. Masukkan nozel besar bentuk bintang dalam paiping bag, masukkan adunan tadi, paip pusing 2x atas loyang yang telah dialas dengan kertas baking, jarakkan 1 inci.
7. Sembur dengan sedikit air dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu selama 10 minit dengan suhu 200 C selama 20-25 minit atau hingga masak/perang.
8. Sejukkan sepenuhnya dan gunting ditengahnya, boleh la diisi dengan filling kastard cream.

Kastard Cream
  • 200ml whipping cream Non Diary - yang dah manis tu 
  • 1 cawan susu segar *
  • 3 sudu besar tepung kastard *
  • 3 sudu besar gula *
  • secubit garam *
Cara 

1. Sebatikan semua bahan bertanda *, kemudian masak atas api sederhana sambil dikacau selalu hingga pekat, sejukkan sepenuhnya.
2. Dalam bekas yang kering, putar whip cream+secubit garam+sedikit vanilla hingga kental,  kemudian masukkan kastard yang dah sejuk tadi dan sebatikan.
3. Masukkan dalam paiping bag dan sedia untuk digunakan.

semua dh suka la plak cream puff ni sbb guna filling cream gini...klu sblum ni berpaksa2 suruh mkn...tpi memang sedappp la guna cream ni...cuma kena duk lam peti la...xmcm yg guna kastard...semuanya terpulang la pada citarasa dan keadaan kan...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...