Assalamualaikum w.b.t..'Allahuma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..sekli sekala tukar selera cara masak udg...biasanya asik duk buat tomyam atau masak lemak...sbnarnya buat paprik pon dh 2-3x jgk...sebab mudah sangat nk msaknya tu...udang ni ilham dri menu masakkan yg ada kat sni...wpun chinese stail...tpi udang manchurian ni ckup popular dikalangan masyarakat india...selain udg, bleh jgk guna isi ayam...ala2 masak masam manis gitu...sedappp...Alhamdulillah semua dgn izinNya...abangngah la yg suka sangat klu masak manis gini...nk buat pon mudah sangat...Inysaa Allah semoga bersama lagi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...
sedapp makan dgn nasi panas...tpi klu ada plak tomyam atau sup lgik sempurna la pasangannya kan...
Udang Manchurian Indian Stail by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 10-13 ekor udang saiz sederhana besar
- 1/3 cawan allpurpose flour @ tepung gandum
- 1/4 sudu kecil baking powder
- 1 biji telur - kocok sikit
- 1/2 labu bawang besar - cincang
- 1 ulas bawang putih - cincang
- 3 sudu besar sos tomato
- 3 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 biji cili merah
- sedikit gula/garam jika perlu
1. Kupas kulit udang, tinggal bahagian ekor je sikit, kemudian belah belakang buang urat hitam dan cuci, tos biar betul-betul kering.
2. Panaskan minyak secukupnya, dalam plastik yang bersih, sebatikan tepung, baking powder dan secubit garam.
3. Masukkan udang dalam telur dan sebatikan, kemudian amik satu-satu dan masukkan dalam plastik tepung, goncang-goncang plastik biar udang bersalut dengan tepung.
4. Masukkan udang satu-satu dalam minyak panas dan goreng biar sedikit perang dikedua bahagian, angkat dan ketepikan.
5. Dalam kuali lain, panaskan sedikit minyak dan masukkan bawang, tumis sekejap biar bawang layu.
6. Masukkan semua bahan sos, cili merah dan kacau sebati. Masukkan sedikit air dan perasa secukup rasa apa yg kurang.
7. Akhir sekali masukkan udang dan kacau balik sikit biar udang mesra dengan bahan sos, angkat dan tabur sedikit daun bawang, sedia untuk dihidang bersama nasi putih.
stok udng ni kena sentiasa ada...senang time kecemasan...klu nk msak cepat2 tu..udg la kan, sbb rendam skejap je dh lembut...klu ayam atau ikan kena tunggu berjam-jam dlu bru bleh guna...maz xsuka defrost dlm microwave...
No comments:
Post a Comment