Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'...skrang ni subuh 3.45...dlm puasa nti 2.30 dh kena sahur...subur makin awal...pkul 3.15...wpun lauk ikan ni sememangnya sedapp...tapi jarang dpt masak ikan...klu masak pun anak tak mkn...asik duk pusing ayam atau daging...pestime merasa dan cuba masak ikan stail siam ni...satu hritu xde idea dh nk buat apa dgn ikan lam peti tu...maka godek la tnya mokcik google...akhirnya brkenan dgn rspi dri sifu masak yg xasing lagi dikalangan kita semua...rspi dri dpur Kak Liza yg ckup pemes tapi tetap humble orgnya...jazakillahukhairan kak atas rspi yg dikongsi...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas kekurangan yg ada...
Resipi : Kak Hanieliza
Bahan-bahan
- 500 gm ikan tengiri/merah/tbala atau kembung
- 3 cawan santan [1 biji kelapa]
- Sedikit terung pipit - ganti timun cameron
- sedikit buah belimbing buloh - ganti tomato
- 5 helai daun limau purut
- 3 tangkai cili hijau (belah 2)
- garam secukup rasa
- minyak untuk menumis
- 10 tangkai cili kering
- 10 biji cili api
- 1 s/k lada hitam - maz letak
- 5 batang serai dihiris
- 2 cm lengkuas
- 10 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 cm belacan - xletak
- 2 cm kunyit hidup
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi.
2. Masukkan santan, timun cameron dan masak biar mendidih.
3. Masukkan ikan, tomato dan daun limau purut.
4. Masukkan buah belimbing buloh dan cili hijau. Perlahan api dan biarkan mendidih dan naik minyak.
5. Bila kuah telah pekat tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.
sedapp aroma daun limau purut...terangkat layan dgn nasi putih...klu ada plak ikan masin mau bleh hbis 2 pinggan nasi...cuma sayur tu maz letak je apa stok yg ada...mna nk cri belimbing buluh tu kan...maz memang suka daun limau ni...klu msak nasi lomak pun xtinggal daun limau ni...harum semerbak bau nasi lemaknya..
No comments:
Post a Comment