Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, April 23, 2015

Moist Chocolate Cupcakes with Cream & Chocolate Topping

Assalamualaikum w.b.t..La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..kembali dgn gambar lama...plannya nk update mlm tdi...tpi kita hanya merancang...cc ni buat msa kat rumah lama lgi utk bagi pada Sheikh yg dtg mengajar tawjid kami...kejadian awal bln 2 hritu...msih bnyk lagi tu pic lama...huhuu...sblum ni buat versi kek sbjik...ada kat sini...gandingan whip cream dan coklat kek memang ckup serasi...walaaa! sedappp sangat...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

atasnya coklat ganache dan taburan coklat hazelnut cincang serta biskut oreo...mewah dgn rsa coklat...buat cc gini senang skit nk mkn...xyah kena potong dh...keknya ckup moist...

Moist Chocolate Cupcakes with Cream & Chocolate Topping by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan allpurpose flour @ tepung gandum berkualiti
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 90g serbuk koko
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda baikarbonat
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/4 cawan coklat chip, gaul dgn 1 sudu kecil tepung
  • 1 biji telur 
  • 1/2 cawan minyak sayur
  • 1/2 cawan air mendidih
  • 1/2 cawan susu segar
  • cawan kertas secukupnya
Cara

1. Panaskan oven 170 C, sediakan acuan kertas yang diletak dalam loyang muffin.
2. Satukan semua bahan kering kecuali coklat chip, sebatikan/kacau dengan whisk, kemudian masukkan minyak, air panas dan susu, kacau biar betul-betul sebati.
3.  Masukkan telur, sebatikan dan akhir sekali masukkan coklat chip. 
4. Masukkan 3/4 dalam acuan, bakar selama 18 minit @ bergantung pada oven masing-masing.
5. Bila dah sejuk, sapukan cream keliling atasnya, kemudian pegang bahagian bawah cc dan celup dalam coklat ganache, tabur coklat cincang atau boleh hias ikut citarasa.

Lapisan Cream
  • 150ml whipping cream UHT
  • 3 sudu besar gula kastor
  • 1 sudu kecil jus lemon
  • secubit garam
Cara : Satukan semua bahan dan putar hingga kental

Coklat Ganache
  • 100g coklat masakan
  • 4-5 sudu besar susu segar
Cara : Masukkan coklat dalam mangkuk yang sesuai, panaskan dalam microwave selama 1 minit 20 saat, keluarkan dan kacau sebati. Kemudian masukkan susu segar dan sebatikan, suaikan kepekatannya, boleh tambah susu lagi jika perlu atau boleh guna kaedah double boiler untuk cairkan coklat tu.

Sheikh bgthu kat suami keknya very delicius...Alhamdulillah semua dgn izin driNya jgk...Inysaa Allah pasti akan duk ulang buat lagi pasni...anak dgn babanya pun sukaa sangat...nk buat pun mudah je...bleh dihias ikut citarasa...maz pun main letak je apa stok yg ada...kbetulan coklat anak selalu ada...tabur je la deh...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...