Assalamualaikum w.b.t..Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..bertemu sekli lagi...maaf la ye masih lgi nk perabis gambar lama...roasted fig ni pun buat msa musimnya bln 1 hritu lagi...lepas buat yg memula tu sedappp sangat...ada kat sini...pastu duk ulang masuk oben la buah fig ni atau nama dlm al quran buat tin...sukaaaa la...mkn dgn eskrim pun sedapp...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...
stelah diisi dgn pistachio dan madu...ready tuk masuk oben...walaaa! sedapnyaaa...Inysaa Allah klu panjang umur awal tahun depan la plak dpt mkn roasted fig ni...
Roasted Fresh Fig with Honey & Pistachio by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- buah fig segar
- kacang pistachio secukupnya
- madu secukupnya
1. Panaskan oven 170 C.
2. Belah tengah (bentuk +) buah fig, tapi jangan putus.
2. Belah tengah (bentuk +) buah fig, tapi jangan putus.
3. Isi beberapa biji kacang pistachio dalam buah fig yang telah dibelah tadi, susun dalam bekas tahan panas/casserole, tuang madu atasnya dalam 1/2 sudu besar setiap biji.
3. Bakar selama 13-15 minit, sedia untuk dinikmati ketika masih panas. Boleh juga dinikmati bersama aiskrim.
mkn yg mentah gitu pun maz boleh habis 1/2kg...memang sukaa la buah ni...dgn manisnya...teksture isinya lembut berbaldu gitu...Alhamdulillah dpt jgk mkn buah tin segar ni dlm hidup...kat negara kita susah nk jumpa kan...
No comments:
Post a Comment