Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'...lama benar xbuat begedil..tapi memang sedapp kan klu dpt yg masih panas tu...mkn gitu je bleh hbis 3-4 ketol...nk buat pun mudah sangat...klu begedil maz suka guna bebola dging...mudahkan kerja dan rasa lagi sedapp...tpi nk thu jgk mcmana dpt nama begedil ni ye...sbb bentuknya leper...terima kasih sekali lagi pada yg sudi singgah dapur kecik ni...semoga dpt dimaafkan segala kekurangan yg ada...
Begedil Bebola Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 6-8 biji bebola daging - suhu bilik @ panaskan sekejap dalam microwave
- 2 biji kentang - hiris nipis
- 1/2 labu bawang besar - cincang
- 1 biji telur - asingkan kuning & putih - kocok sikit dengan garfu
- sedikit daun sup/bawang
- sedikit serbuk lada sulah
- garam secukup rasa
1. Panaskan minyak, goreng ubi kentang hingga sedikit perang, angkat dan toskan.
2. Tumbuk lumat kentang yang digoreng tadi, kemudian tumbuk bebola daging.
3. Sebatikan semua bahan kecuali putih telur, gentel bulat dan buat bentuk leper.
4. Panaskan minyak secukupnya, celup dalam puith telur dan goreng hingga masak/perang dikedua bahagian, angkat dan toskan.
memang sedapp dpt dgn nasi panas...ada plak sambal belacan...ala pankek korea deh...klu nk buat snak pun bleh kan...
No comments:
Post a Comment