Bahan-bahan ( casserole 7x5inci)
- 3 bji bun bulat @ apa-apa roti yang sesuai
- 350ml susu segar
- 2 biji telur saiz A
- 5 sudu besar gula halus (gula ni maz tak sukat sebanarnya, agak2 la ye)
- 1 sudu kecil vanilla
- sedikit garam
- sedikit butter - untuk sapu pada casserole
- buah strawberi secukupnya
- jam secukupnya - maz guna linggonberry jam, boleh guna rasberi/strwaberi @ apa-apa jam ikut citarasa
- ais krim vanilla secukupnya - optional
- 1/2 cawan slice almond - dipanggang sekejap @ goreng tanpa minyak
Cara
1. Panaskan oven suhu 170 C. Sapu butter pada seluruh casserole.
2. Kisar 8-10 biji buat stroberi dengan sedikit gula dan air (air tu sikit je ye). Ketepikan
3. Belah bun dan susun sepenuhnya dalam casserole. Sapu jam pada seluruh permukaan bun/roti. Kemudian tuang sikit sos stroberi yang dikisar atas roti yang telah disapu dengan jam tadi (yang selebihnya ketepikan).
4. Dalam mangkuk lain, satukan telur, gula, vanilla, susu segar dan sedikit garam. Kacau sebati dengan wish. Tuang bancuhan susu atas roti secara perlahan-lahan sambil tekan sikit dengan sudu. Biarkan seketika dalam 7-10 minit.
5. Tabur separuh dari almond panggang atas roti, taburkan juga sedkit gula (dalam 1/2 sudu besar). Masukkan dalam oven dan bakar selama 35-40 minit.
6. Sejukkan seketika dalam 5 minit sebelum dihidangkan. Kemudian boleh la dihidangkan dengan vanilla ais krim, sos stroberi segar dan taburkan slice almond panggang. Sedia untuk dinikmati. Selamat Mencuba...
salam maz
ReplyDeletekalaulah kak ilah ni jadi penerbit buku msak kan pasti org pertama kak ilah ajakl adalah maz.. gambar dan hiasan mcm 5 star punyee kan kak dah kata tmpohhari.. mmg kelasss puji ikhlas ni tak niat apa2 ponggg..
Assalam maz sihat ka?wah bread pudding kita pun lama tak buat sama la anak2 kurang tu yg ibunya malesss tu
ReplyDelete