Memberi salam membuka pintu
Andai ada umur dan waktu
Insyaallah disini lagi kita bertemu
sbb kek ni bru kluar dri ptiais maka jdi senang la krja nk posing dan alih mngalih tu sbb keknya msih keras..
Red Velvet Marble Cheese Brownies by ilhamdapur.blogspotBahan-bahan (loyang 4 segi 7x7 inci) - update resipi
- 125g + 1 sudu besar tepung serba guna (all purpose flour) @ tepung kek/tepung halus
- 1/2 sudu kecil garam
- 60g mentega - suhu bilik
- 110g gula halus
- 1 biji telur saiz A - suhu bilik
- 1/2 sudu kecil essen vanilla
- 120ml susu segar - suhu bilik
- 1/2 sudu besar jus lemon @ 1 sudu besar sunquick oren
- 1/2 sudu kecil pewarna merah - maz guna merah strawberi
- kurang sikit dari 1/2 sudu kecil coklat emulco
- 1/2 sudu kecil cuka
- 1/2 sudu kecil baking powder
Lapisan Cheese
- 200g cream cheese - suhu bilik
- 1 biji telur saiz B@A - suhu bilik
- 60g gula galus
- 1 sudu besar jus lemon
Cara
1. Panaskan oven suhu 170 C. Alas loyang dengan paper sheet. Biar kertas lebih dari loyang, senang nak keluarkan kek nati.
2. Satukan susu segar dan jus lemon, biarkan 5 minit.
3. Ayak tepung dan garam. Ketepikan.
4. Dalam magkuk, pukul mentega hingga berkrim, masukkan gula dan pukul lagi dalam 2-3 minit. Kemudian masukkan telur dan vanilla, pukul sebati.
5. Satukan susu segar, pewarna merah dan coklat emulco. Kacau sebati.
6. Masukkan tepung dan campuran susu segar tadi secara bergilir-gilir dengan didahulu tepung dan diakhiri dengan tepung juga dalam adunan mentega. Habiskan dalam 3x tuang.
7. Satukan cuka dan baking powder, biar sehingga keluar buih, kemudian masukkan dalam adunan kek dan kacau sekata. Simpan 2 sudu besar adunan untuk buat marble.
8. Tuang dalam loyang dan bakar selama 30 minit atau sehingga masak. Keluarkan dari oven dan boleh la sediakan lapisan cheesenya.
Lapisan Cheese
Cara
1. Putar cream cheese sehingga berkrim, kemudian masukkan gula dan putar lagi. Masukkan jus leman dan telur. Putar biar sekata.
2. Tuang atas kek dan amik bancuhan yang disimpan tadi masukkan dalam plastik bag atau buat kelongsong guna paper sheet, pastu gunting sikit hujungnya biar ada lubang kecil, kemudian picit atas lapisan cheese buat garisan melintang, kemudian tarik turun guna lidi satay agar jadi lorek seakan berpetak-petak gitu.
3. Bakar selama 30-35 minit dengan suhu 150 C atau bergantung pada oven masing-masing dengan kaedah steam bath (masukkan loyang kek dalam loyang yang berisi air panas mendidih ye, bkn suam2, macam nak bakar cheesekek, tujuannya agar kek tetap moist dan tidak kering). Sejukkan betul-betul sebelum dipotong. (seeloknya biarkan kek 4-5 jam dalam peti sebelum dipotong agar lapisan cheese betul-betul mengeras). Kemudian keluarkan dan biar seketika dengan suhu bilik sebelum dihidangkan. Selamat Mencuba...
Catatan : Ni dah kali ke 2 maz buat kek ni dan guna oven usang kat sini yg hanya ada api bawah saja dan kek elok masak sekata, jadi maz cadangkan untuk lapisan cheese tu bakar guna api bawah saja agar warna cheese tidak kuning sangat.
kita cma ptong amik 2 kping ni je utk posing dan utk aiman..suke dia nga kek ni..yg lain tu smua bwa p umah kwn..slamat mnjamu mata la ye..hehee..
cantik...dan nampak sedapp...
ReplyDeletesalam maz,
ReplyDeleteselamat pulang ketanahair
semuga, dipermudahkan segala urusan.
Minta izin & halalkan resipi2 yang best2 kat sini kalau ada yang akak cuba ya Maz.
Salam Maz. Selamat dlm perjalanan pulang... eh, waktu Along taip ni, dah sampai dah pun kot ya. Nyum2... lembab je nampak kek ni...
ReplyDeleteslamat pulang :)
ReplyDeletemesti sedap kan!
ReplyDeleteSelamat Pulang ya Maz, kita jumpa di cni ya. Buat house warming kat Subang, Insyallah Kak datang. Nak rasa air tangan Maz.
ReplyDeletesalam maz...
ReplyDeletecantik, mesti sedap...suka sngt kek ni tapi anak2 kat umah kurang skit...diaorng lebih suka kek karet...so jamu mater aje la...
Salam Kak Maz,
ReplyDeletenieza mai bw kuih talam tokyo ni nk tukar ngan ciskek merah ni...dh lama terliur ni nk buat x terbuat-buat lagi...nk mkn sini la dulu....hehe btw selamat berangkat yer kak semoga selamat sampai dan dipermudahkan segala urusan nanti...amin..salam thn baru!...:)
kak maz,semoga selamat perjalanan balik ye... happy new year kak maz..
ReplyDeleteya Allah...terpegunnya...cantik sgt kek nya...isk isk iskkkk
ReplyDeletealahai sedapnya maz...eh..sedapnya velvet tu...cikmin memang tengah meliur nak makan velvet ni...selamat tahun baru 2011 maz dan family...
ReplyDeletespjg thn ni bila ada kesempatan saya suka menyinggah kat sini... jamu mata..
ReplyDeleteterima kasih ya
selamat thn baru
salam kak mas..nampak terliur n sedap sgt...cuma nak tanye ape fungsi cuka yer? kalau tak bubuh takper ker?TQ
ReplyDeletekat umah ni ade yg tak tahan dgn cuka ni..hihihi hope sudi jwb
Salam Maz..
ReplyDeleteSmoga Maz n fmili dah slamat sampai Msia. SELAMAT TAHUN BARU 2011 dan kak Sue doakan Maz dberkati Allah swt n berbahagia ke akhir hayat!!
Take care dear, miss u so much..
Selamat kembali ke Malaysia.
ReplyDeleteSelamat Tahun baru.
Semoga dalam peliharaan dan lindungan Allah selalu, InsyaAllah
2 dear friends..
ReplyDeletemkish ye sdi sngah dan tngalkan komen utk kita..alhmdlillah kita sklrga dh slmata smpai pda pgi sabtu 1hb jnuari..cma buat msa ni kita stop brblog buat smntara sbb nk uruskan anak2..insyaallah bila ada klpngan kita buat knjungan bls..
2 chikadabiru..mksih ye sdi sngah..sukatan cku dlm kek tu trlalu ckit..xde rsa cuka pun..tjuannya nk bgi kek tu gebu dan lembut sbb tu dicmpur dgn soda...
Maz...welcome home! :) Ayu minta izin copy recipe ni ye..and happy 2011 to u....Salam kenalan dari Ayu....:)
ReplyDeletesalam kenal..cantik!cnp ya..thanks :))
ReplyDeletesalam maz..kamu balik sini ker?tak perlah maz..uruskan apa yang patut dulu yer..
ReplyDeleteSalam Kak Maz,
ReplyDeletecantik nye kek velvet akak tue.... sangat teruja la tengok kaler dia...
Ijan
Cantiknya kek yang akak buat ni. Berselera dibuatnya. Akak ada ambil kursus mana2 ker atau belajar sendiri.
ReplyDeleteSalam..... cantik dan sedapnya kek nie... good idea psl ada ciskek atasnya instead of cream frosting... nanti nak cubalah... saya tgk satu persatu makanan dlm entry nie sampai abes.... telan air liur jek....sedap sgt dan menarik....thanks for sharing...
ReplyDeletesalam kak..menarik & nmpk mmg sedap. sy nk try buat. sy ada amik skping gmbr & publish kat blog sy. mekaseh kak..
ReplyDeleteIngat ada resipi baru lagi. sibuk kot :-)
ReplyDeleteLoyang berapa inci ye?
ReplyDelete