Assalamualaikum..msk simple2 je..gna prncah tmyam kiub tu..nk mnghbiskan saki baki udg lam pti..nk kna cuci pti dh..pnuh nga air udg lam tu..hehee..lauk 4 hri lepas rsanya klu xsilap...suami kita memang suka sngat tmyam2 ni..
Tomyam Udang by Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
- 8-10 ekor udang - maz guna udang besar - dibelah belakang buang urat hitamnya
- 2 batang serai - dibelah
- 1 inci lengkuas - dihiris
- 2 ketul kiub pati tomyam
- 1 biji buah tomato - dibelah 4
- 1 labu bawang besar - dibelah 6
- 3-4 cili padi - ditumbuk kasar
- sedikit sayuran - maz guna bunga kubis dan lobak merah
- sedikit jus lemon
- 4-5 helai daun limau purut
- sedikit daun ketumbar
- sedikit garam dan gula sebagai perasa
Cara
1. Panaskan 2-3 cawan air dalam periuk. Masuk sekali, kiub tomyam, serai, lobak merah dan lengkuas. Masak sehingga air mendidih. Kemudian masukkan udang, daun limau purut, bunga kubis dan bawang. Balik-balikkan agar sekata dan perasakan dengan sedikit garam, gula dan jus lemon secukup rasa. Masak seketika lagi sehingga udang masak
2. Akhir sekali masukkan daun ketumbar,cili padi dan buah tomato. Padamkan api. Sedia untuk dhidangkan dan taburkan sedikit daun ketumbar.
Waaaaa...Maz, makin nak balik, makin mengancam menu...hehee, pastu bekas kuar macam2 pattern n color...mst byk borong tu..hehehehe, lap peti jgn x lap...
ReplyDeletesalam kak maz, sedapnya tomyam..tapi kan kak, mas suka sangat tengok bekas tu, cantiknya.....
ReplyDeletehuhu.. kite pon suke tgk bekas tu. mmg menarik. kalah udang tu. tp tomyam mmg sedap!!
ReplyDeletemaz... i terlebih goda kat bekas merah u tu... huhu... berkilat nampak... tomyam tu, toksah ckp lah... dh gerenti sedap punye ;P
ReplyDeletebesarnya udang!! huhuhu. sedapnye kak. huhuhu. tomyam always be my feveret! ^^
ReplyDeleteSalam K.Maz,
ReplyDeletewah-wah...mcm2 menu sedap2 dah keluar ni....memang nk clear stok la tu..rajin betul la akak ..lagi teruk nk kemas pas ni..:)
Pengsannn tgk udang, terus rasa gatal2 dahh....hehe
ReplyDeleteYa Allah, udang kat sana besar-besar ya Maz, pengsan makan tu. Maz sebelum balik tu watlah pula resipi-resipi sana, teringin juga nak try.
ReplyDeleteMksih smua sudi sngah dan tnggalkan komen utk kita..muahhh..
ReplyDeleteGeramnya nengok udang tu....dpt lg 2 3 ekor perghh...mabeles...!!! Hehehe
ReplyDeleteGeramnya nengok udang tu....dpt lg 2 3 ekor perghh...mabeles...!!! Hehehe
ReplyDelete