Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, June 11, 2014

Vanilla Ice Cream With Karabeej Pistachio & Espresso

Assalamualaikum w.b.t...bertemu skli lagi...semoga kita semua sentiasa dlm rahmat dan hidayahNya...lama sngguh peram aiskrim express ni...kejadian masa bln 2 hritu lgi ni...slalunya halwa ni mkn gitu je...tpi hri tu xthu mcmana tetiba dtg ilham nk mkn cara ni...memang sdppp...halwa pistachio ni dah sememangnya teramattt lah sdppp...karabeej pistachio ni maz beli ye...kat tnet dh google jgk..tpi xjumpa yg mcm ni...jenis lain ada la...kat sni pun hnya 1 tmpat je ada halwa yg mewah dgn kcang pistachio ni...kat Saadeddin Pasrty yg sememangnya trkenal di middle east ni dgn mcm2 jenis baklavanya yg sdppp...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...semoga jumpa lagi dan sama2 kita berdoa agar diberi peluang utk bertmu dgn Ramadhan ini...Insyaa Allah...
 
ni la rupe karabeej pistachio...memang slalu duk beli...ada lgi 3-4 ketoi yg beli 3 hri lepas...maz sukaa sngat halwa ni...baklava2 Saadeddin memang no.1...sdppp...dgn lemaknya.. terasa susu...xmcm baklava yg bli kat pasaraya atau tmpat lain...rsa manis je...lapisan putih tu rsanya unik sngat...sticky dan ada sdikit rsa mcm coklat nougat tu...cuma ni lembut...

Vanilla Ice-Cream With Karabeej Pistachio & Espresso by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • Ais-krim vanilla - yang betul2 keras
  • Karabeej pistachio - beli kat Saadeddin Pasrty
  • Espresso kosong (tanpa gula) - panas

Cara

1. Masukkan aiskrim dalam gelas atau mangkuk yang sesuai, kemudian hancurkan karabeej pistachio secukupnya.

2. Tuang espresso dan sedia untuk dinikmati.

nyaman je rasa...memang bleh buat lgii...sdpp digandingkan dgn expresso...Alhamdulillah atas segala nikmatNya...puas mkn segala baklava dan makanan arab kat sni...
 
dah buat header blog pun...bru hri ni nk update...takpe la ye...dpur xde ISO mcm ni la...

Tuesday, June 10, 2014

Oatmeal Chocolate Chip Cashew Raisin Cookies

Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semua...memaksa mood yg mkin menghilang...dh 3-4x buat bskut oat mcm ni...tpi cma yg ni je rjin nk snap...yg lain2 tu blum rzkinya lgi la npaknya...rspi dri food.com...cuma maz tmbah coklat chip dan cashew sbb stok pun ada...pastu kurangkan gula...sbb dh thu rspi omputih ni manisss...ok la mood pun tngah merundum...terima kasih pada yg sudi singgah dapur yg suam2 ni...mohon maaf atas segala kekurangan dimana2 dan smoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

 buat half resipi je...tu pun dpt bnyk jgk...

Oatmeal Chocolate Chip Cashew Raisin Cookies by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : food.com
Ingredients - maz buat 1/2 resipi je

Whisk together and set aside
  • 2 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon kosher salt

Cream wet ingredients
  • 1 cup unsalted butter, softened
  • 1 cup sugar - maz letak 1/3 cawan utk 1/2 resipi
  • 1 cup dark brown sugar, firmly packed - maz letak 1/3 cawan utk 1/2 resipi
  • 2 large eggs
  • 2 teaspoons vanilla

Then stir in
  • 3 cups oats (not instant)
  • 1 1/2 cups raisins - sukatan ni maz satukan 3 jenis, coklat chip, cashew & raisin

Directions
 
 1 Preheat oven to 350°.
 
2 Whisk dry ingredients; set aside.
 
3 Combine wet ingredients with a hand mixer on low.
 
4 To cream, increase speed to high and beat until fluffy and the color lightens.
 
5 Stir the flour mixture into the creamed mixture until no flour is visible.
 
6 (Over mixing develops the gluten, making a tough cookie.) Now add the oats and raisins; stir to incorporate.
 
7 Fill a cookie scoop and press against side of bowl, pulling up to level dough (to measure 2 tablespoons of dough).
 
8 Drop 2-inches apart onto baking sheet sprayed with nonstick spray.
 
9 Bake 11-13 minutes (on center rack), until golden, but still moist beneath cracks on top.
 
10 Remove from oven; let cookies sit on baking sheet for 2 minutes before transferring to a wire rack to cool.

klu cookies yg msuk oat ni memang sdppp...pas skeping2 msuk mulut...bleh mkn bnykk...xmuak mcm bskut raya...tu yg slalu buat utk kudapan anak2...mak anak pun kemain lgii lajunya...

Wednesday, June 4, 2014

Buttermilk Fried Chicken

Assalamualaikum w.b.t...sambil duk tnggu kain dlm mesin amik masa update blog la skjap...mood memang tengah merundum sngat2 ni...rspi asal dri recipe.com tpi dh ubah sikit2...ok la xde idea sngat nk tulis apa ni...mohon undur diri dulu la ye...mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lgi...Insyaa Allah...
 
Buttermilk Fried Chicken by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 1kg kepak ayam saiz kecil - kerat 2
  • 1/2 cawan buttermilk @ susu segar+1 sudu kecil lemon
  • 1 sudu besar hot sauce
  • 1 sudu besar serbuk paprika
  • 1 sudu kecil onion powder
  • garam secukup rasa
  • allpurpose flour secukupnya
  • 3 sudu besar tepung beras
  • minyak secukupnya untuk mengoreng
 
Cara
 
1. Cuci bersih kepak ayam dan toskan biar betul-betul kering/lap dengan tisu dapur
 
2. Masukkan semua bahan kecuali 3 bahan terakhir dalam plastic bag yang sesuai dan sebatikan. Kemudian masukkan ayam dan goncang-goncang sikit biar bahan sebati dengan ayam dan perap dalam peti selama 2-3 jam.
 
3. Panaskan minyak secukupnya dan satukan 2 jenis tepung dalam plastic bag yang baru. Kemudian keluarkan ayam dari plastic perap tadi satu persatu dan masukkan dalam plastik tepung. Goncangkan biar tepung menyaluti ayam sepenuhnya.
 
4. Masukkan ayam satu persatu dalam minyak dan goreng hingga masak dalam 3-4 minit. Angkat dan toskan. Buat sampai habis. Siap...

klu ayam2 goreng mcm ni dpt sambutan la kat umah ni...tukang masak pun senang hatii...mudahh je nk buat...wak mkn nga nasi lemak pun sdpp ni...

Tuesday, June 3, 2014

Cinnamon Swirl Cake

Assalamualaikum w.b.t...skli lgi update dlm mood yg xberapa nk ada...kepala pun blank je rsanya...mood berblog ni memang dh lama ilang sjak kat msia dlu lgi...tpi bila pkir smuanya adalah utk diabadi sbagai kenangan...maka diteruskan jgk wpun bnyk gmbar2 yg kna peram brbulan2 dlu...kek ni pun lama jgk dh kjdiannya...kat fb dh kluar awal bln 4 hritu lgi...biasalah tukang mask ni asik duk plih buat kek yg mudah2 je...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lgi...Insyaa Allah...

creamy dan delicious...bahan2 pun simple je...nk buat pun xde susah mana...

Cinnamon Swirl Cake by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

(A)
  • 1 1/2 cawan allpurpose flour/tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan gula castor
  • 180ml susu segar
  • 1 biji telur (A)
  • 1 sudu kecil essen vanilla
  • 1/4 cawan mentega cair
(B)
  • 115g mentega lembut
  • 1/3 cawan gula perang
  • 2 sudu besar susu segar
  • 1 sudu besar allpurpose flour/tepung gandum
  • 1/2 sudu besar serbuk kayu manis
  • sedikit coklat emulco
  • sedikit pecan - panggang
Cara

1. Panaskan oven suhu 160 C.

2. Dalam mangkuk yang sesuai, satukan semua 4 bahan pertama A, kemudian masukkan susu segar, telur dan vanilla dan putar sebati. Masukkan pula mentega cair dan sebatikan.

3. Tuang dalam bekas kaca tahan panas/loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega.

4. Putar sebati semua bahan B (adunan ni memang likat sikit). Letak 1 sudu besar secara merata diatas adunan kek tadi dan guna hujung pisau lorek-lorekkan buat marbel/swirl.

5. Bakar selama 30-35 minit atau sehingga masak (cucuk tengah kek dengan lidi, kalau lidi kering maknanya kek dah masak).

Lapisan Cheese
  • 100g cream cheese - suhu bilik
  • 3-4 sudu besar gula castor
  • 3-4 sudu besar susu segar
  • secubit garam
1. Sebatikan semua bahan dan tuang atas kek. Kemudian tabur pecan secukupnya. Siap.

memang perfect at anytime org putih kata...sbagai sarapan bersama segelas orange juice pun bleh...layan dgn secawan kopi utk minum ptg pun sedapp...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...