Assalamualaikum..sdar tak sdar dh nk hbis pun bln mac..apa khbar semua..mkin lama mkin slow je dpur ni brasapp..skrang ni mkin sbuk dgn aktvti harian..stiap hri ada kelas..slesa dgn khmis kelas pgi dan ptg..hri ni layan kek cklat la plak..lama dh jgk rsanya xmncul kek cklat kat dpur ni..ni pun request dri anak2 stelah skian lama xbuat kek cklat..mcm biasa klu kek cklat maz setia dgn rspi ni..memang sedappp dan moist sngat..xpuas mkn..pas sptong2 nk msuk mulut..memang kena dgn citarasa..yg buat sblum2 ni bleh belek kat label kek..mksih skli lgi pda Kak Zaiima utk rspi ni..tpi maz dpt rspi ni dlu dri blog Chetam..mksih jgk pda pngunjung yg sdi jenguk dpur yg suam2 kuku ni..
stkat ni rspi ni memang pojaan hti la..rspi asal kukus..tpi stiap kli buat maz bkar cara steambath..nk senang keje..skli skala layan kek cklat bleh hbis 2-3 ptong jgk..memang cair dlm mulut org kata..wpun bkar tpi tetap moisttt dan mewah dgn rsa cklatnya..
- 1 cawan gula pasir - maz guna 3/4 cawan gula halus
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak (jika ganti dgn butter cair lagi sedap)
- 1/2 cawan susu pekat manis
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp soda bicarbonate
- 3 biji telur
- 1 sudu kecil vanilla - ni maz tambah, resipi asal xletak
- 1/2 sudu kecil garam - ni maz tambah, resipi asal xletak
Cara
1.Campur koko,gula,susu cair,susu manis dan minyak ke dlm periuk dan masak sebentar atas api kecil sehingga semua larut. Tutup api biarkan adunan suam.
2.Tepung, soda biakrbonat dan baking powder di ayak.
3.Telur dipukul kembang dan dicampur dgn campuran koko tadi.Gaul rata dan campur tepung. Gaul sebati dan tuang dalam acuan dan jangan sampai penuh sebab nanti adunan naik. (tuang dlm 1/2 acuan je) Tutup acuan dng aluminium foil agar tidak masuk wap.Kukus selama 1 1/2 jam baru angkat dan sejuk kan. (maz bakar kaedah steambath selama 1 jam lebih sikit dgn suhu 150 C, ni oven maz la)
TOPPING COKLAT dari Noor Masri - maz xikut resipi ni
Bahan-bahan:
- 250 g coklat masakan } potong kecil2
- 1 sudu besar majerin
- 130 ml double cream atau whipping cream
- sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional
Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream. Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli. (maz double boiler kan sedikit coklat masakan+sedikit susu pekat manis+sedikit mentega+sedikit susu cair).
jamu mata je la ye..dh slamat..dpt la jgk bgi kat kakak2 kesayangan sikit sorang..smua ckp sdppp..dan rspi ni jgk maz pnjangkan pda kakak2 kat kelas taraqqi..mksih skli lgi Kak Zaiima