Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, February 26, 2014

Banana Fritters

Assalamualaikum w.b.t...Subhanallah...Subhanallah...Subhanallah...syukur atas rezkiMu Ya Allah...INNA HAA ZA LARIZKUNA MAA LAHUU MIN NAFAD (Surah Shad - 54)..."Sesungguhnya inilah rezeki Ku kepada kamu yang tidak habis-habisnya"...Allahuakhar...tidak terkira betapa besarnya nikmat Allah kepada setiap hamba...semoga kita sntiasa bersyukur kerana sesungguhnya rezki itu wpun banyak belum tentu ckup utk kita...mgkin duit tu diguna utk bayar rumah...duit kereta dan sbgainya utk hal2 lain...tpi wpun rm10 kita guna utk tabung masjid...sedekah keranaNya...amat besar ganjarannya...kerana inilah rezeki kita yg sebenar...apa yg maz tulis diblog ni sebagai melatih dan ingatan diri sendiri...sesunggunya maz sendiri banyak kekurangan...sama2 lah kita berusaha dlm mencari redhaNya...kalau ada yg bermanafaat pada yg lain..Allhamdulillah...tiada lebih niat ni semoga kita sama2 dpt mencri saham akhirat...akhir kata mohon maaf atas segala kelemahan yg dtg dri maz dan semoga jumpa lagi...in syaa Allah...salam ukhuwah dipagi rabu utk semua pengunjung ilham dapur yg xseberapa ni...

respi asal dri allrecipe...tpi maz tkar buat banana fritters...jemput2 epal ni tkut xreti nk mkn...sedapp jgk greng pisang mcm ni...mkn yg pnas2 tu...xsdar dah hbis 4 ketul...aiman pun sukaa...siap tuang cklat lebih2...hbis jgk la 5 bjik dia mkn...klu greng pisang biasa tu kna berpaksa2 suruh mkn...gaya mkn anak2 maz ni susah skit...memilih...kadang2 tu hangin jgk...klu kuih yg lembik2 lgi la...nk2 jenis agar2...xmkn terus...sbb tu maz jarang sngguh buat agar2 ni...tpi skrang ni dah mkin besar npak ada perubahan...ikan pun dah reti mkn...

Banana Fritters by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Allrecipes
Ingredients - (maz buat 1/2 resipi, 3 biji pisang)

  • 1 quart vegetable oil for deep-frying                                                                      

Directions

1. Heat the oil in a deep-fryer or electric skillet to 375 degrees F (190 degrees C).

2. In a large bowl, stir together the flour, sugar, baking powder and salt. Pour in the milk, eggs and oil and stir until well blended. Mix in apples until they are evenly distributed.

3. Drop spoonfuls ( maz guna scoop ais krim) of the batter into the hot oil and fry until golden on both sides, about 5 minutes depending on the size. Fry in smaller batches so they are not crowded. Remove from the hot oil using a slotted spoon and drain briefly on paper towels. Toss with cinnamon sugar while still warm.

trjadinya goreng pisang versi mat saleh ni sbb tgk food network show...msa chef Andy Bates program street food...klu tgk org mkn smua npak sedapp je deh...nak2 mknan yg dijual dgn trak besar tu...tpi rsanya kat msia xpopular lgi kan brniaga gna trak ni...dah 2-3 jnis jgk dah try hasil dri tgk show kat tv tu...maz suka tgk dan amik idea2 dri cara masakan n makanan dia org ni...pelbagai dan cepat nk sdiakan...memang seswai sngat lah dgn tukang masak yg jenis nk cepat dan xberapa rjin ni...hehee...lgipun kat sni goreng pisang memang xde jual la kan tepi2 jln tu...

Monday, February 24, 2014

Somtam@Papaya Salad

Assalamualaikum w.b.t...Allhuakbar..Allahuakbar..Allahuakbar...bertemu skli lgi dipagi isnin ni...apa kbar semua...semoga sentiasa dalam rahmat dan hidayahNya...Amiin...sama2 lah kita perbanyakkan istighfar setiap hari dgn memohon keampuan dariNya kerana sesungguhnya Rasulullah saw sendri berbuat demikian lebih dri 70x sehari...Subhanallah...

Maksudnya...

Aku minta ampun daripada Allah yang tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain daripadaNya, yang hidup dan yang menguruskan makhlukNya dan aku bertaubat kepadaNya...(selalu kita baca 3x lepas selesai solat)...
Alhamdulillah walapun duk tempat org dpt jgk mkn somtam ni...smjak dtg sni dah kerap sngat la duk buat salad org thai ni...pabret kami berdua...anak2 xreti mkn lgi...senang jgk nk dpt betik muda kat bahrain ni...kangkung pun ada...dlm mgkuk ni nisen khas utk somtam...somtam ori thai depa gna nisan putih ni...xguna gula pasir...dkat2 dgn sempadan ada jual...ni maz bli dlm psar rantau pnjang msa blik kpung sblum nk dtg sni dlu...biasa la tu deh mcm2 la bwa dlm kotak tu...nga budunya...tmpoyak pun ada...cuma msa kat kaunter tiket KLIA je staf tu sruh kluarkan tmpoyak...katanya tkut sangkut kat kastam nati...tapi maz brkeras nk bwa jgk...Alhamdulillah semua ok...
 
ni yg buat kli kebrapa tu pun ingat doh...lain dri yg pic atas tu...sbb ni betiknya agak masak skit...dah ada merah2 gituw...tapi tetap licinnn...lesung tu dah lama berjasa...dah 7 tahun umurnya dgn maz...kat sni xde lesung batu...guna yg kayu ni je la...utk somtam ok la..tpi klu nk tumbuk smbal belacan xleh la...lambat nk lumat...akhir kata semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kelemahan yg ada...sama2lah kita perbaikan diri dlm mencari redha Allah s.w.t...sesungguhnya ingatan ni adalah utk diri sendiri...semoga hambaMu ni tetap dijalanMu Ya Allah...

Friday, February 21, 2014

Flat Fish Curry (Indian Style)

'La Hawla Wala Quwwata Illa Billah'...Tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah jua...
 
Assalamualaikum w.b.t...selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw dipgi jumaat penghulu segala hari...masih awal pgi lgi kat sni...tpi pkul 6 tu dah cerah...subuh skitar pkul 5...klu time summer nti lgi cpat siang...semoga Allah s.w.t memberkati dan terima segala amal kita sepanjang hri...amiin...sama2lah kita perbanyakan salawat keatas junjungan besar Rasulullah saw...dan sunnah Rasulullah baca surah al-Kahfi pada hari atau malam jumaat...andainya kita xdpt hbiskan baca satu surah...jadi la wpun baca 10 ayat pertama...mgkin surah ni panjang skit brrbanding surah al-Waqiah atau al-Mulk...tpi bagi sapa2 yg selalu baca surah ni...pasti takde masalah...sesungguhnya maz sdri trlalu bnyk kekurangan dan mengharapkan belas kasihanNya agar tetap dijalan Mu Ya Allah...selamat jamu mata dgn kari ikan ala indian yg memang kena dgn slera seisi rmah ni...maz ikut dan ubai suai skit brpandukan rspi chef2 yg duk masak kat cooking show..dan slebihnya ikut deria rsa time mkn kari india yg slalu duk bli kat sni...klu hri mnggu slalu bli bekpes beef curry nga prata...memang sdppp...akhir kata sbgai peringan utk dri sndri jgk sama2 lah kita lembutkan bibir dengan selalu mengingatiNya...semga jmpa lgi dan mohon maaf atas segala kelemahan andai ada yg tak kena dimana2...

rupe sbnar ikan...gerun jgk memula tgk tu...bntuk dan wajahnya agak pelik skit...tpi sbb daya tarikan telurnya amat kuat skli...hilang tang gerun tu...pastime dlm sjarah mkn ikan ni...rsanya kat msia xprnah npak lgi...tpi mgkin ada cma maz je yg jrang tgk2 ikan ni...sbb anak2 xmkn ikan...ni pun bli sbb geram tgk telurnya bsar2...penuh perut...kat psar hritu org jual dah siap siang mcm ni...buang smua kulitnya...tayang telur...smua ikan dlm dulangnya tu ada tlur mcm ni...memang geram sngat...tlur tu mcm duk pngil2 je...memang akan trgoda la rsanya klu sapa2 yg tgkk...maz tnya org jual tu..'how to cook this fish'...dia ckp 'all good, fry,curry...this fish good'...pastu tnya nama ikan plak..dia ckp flat fish...flat fish ni ada mcm2 rupe...ni salah stu dri kelompoknya...isinya bnyk dan white meat...tu yg best psal ikan ni...wpun ghupenya aneh skit...Allahu Akbar...

Flat Fish Curry Indian Style by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 1 ekor flat fish - kerat 3 (atau ikan lain)
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1 ulas bawang merah *
  • 1 inci halia *
  • 1/2 sudu kecil halba campur
  • 2 sudu besar serbuk kari - campur sedikit air
  • 1/2 kecil serbuk garam masala
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan manis (fennel)
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • 1 biji tomato - belah 6
  • 2 cawan santan (maz guna santan serbuk+air)
  • 1 tangkai daun kari,2 biji cili padi - dikerat
  • 10 biji kacang bendir
  • rempah 4 sekawan serba 1
  • sedikit daun ketumbar - dicincang
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis

Cara

1. Tumbuk lumat bahan yang bertanda *.

2. Panaskan sedikit minyak (3-4 sudu besar), masukkan halba campur, biar seketika, kemudian masukkan daun kari, rempah 4 sekawan, bahan tumbuk dan semua jenis serbuk kecuali serbuk kari. Masak dengan api perlahan.

3. Masukkan serbuk kari dan tumis dalam 2 minit. Kemudian masukkan tomato, cili padi dan daun ketumbar.

4. Masukkan pula santan dan bila santan dah mendidih masukkan ikan dan kacang bendir.

5. Perasakan secukup rasa dan masak seketika dalam 5 minit atau sehingga ikan masak.Siap

bli 1kg dpt 3 ekor...smua pnuh dgn tlur...telur ikan ni lemak2 gituw...xtawar...memang sdpp sngat la rsanya...ada rsa manis2 mcm isi ikan tu...memang pasni akan cri ikan ni lgi...tpi klu yg ada tlur la bru nk bli...anak2 pun dh mula nak mkn ikan...Alhamdulillah rezki driNya...kat sni ikan memang bnyk plihan...jnis ikan besar2...dan  ada yg xprnah tgk...

Tuesday, February 18, 2014

Kuih Lapis Ubi Kayu Pelangi

 
"Maaliki yawmiddiin"...Yang menguasai Hari Pembalasan
 
Assalamualaikum w.b.t...Alhamdulillah atas rahmatNya...sesungguhnya ketentuanNya itu adalah yg terbaik utk setiap hamba...Allah Maha Penyanyang...Dia tidak akan menguji seorang hamba luar dari kemampuannya...apa kbar semua...brtemu skli lgi...skrang ni cuaca pun dh mula nk panas...dipnghujung musim sjuk...waktu maghrib pun makin lewat skitar pkul 5.30 ptg...kat bahrain ni ubi kayu senang dpt...ada jual kat mna2...dtg dri sri langka atau pun india...dah lama simpan niat nk buat kuih trafik light ni sbb sblum ni ada tgk kat blog  kak wan (citarasawan)...blog kwan memang ada segala2...dri rspi yg hebat2 sehingga la ke info2 yg sngat berguna...tpi yg ni buat gna rspi kak fida myresipi...jazakillahukhairan kak fida...in syaa Allah pasni akan buat ikut rspi kak wan plak...memang perbret sepnjang msa klu kuih2 yg gna ubi ni...zaman kecik2 dlu membesar dgn ubi kayu rebus atau ubi kyu bakar...senang dpt...ada kat tepi2 rumah je...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga bersama lgi...in syaa Allah...

Kuih Lapis Ubi Kayu Pelangi by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Kak Fida myresipi
Bahan-bahan

  • 1 kilo ubi parut - tapis dan ambil sagunya
  • 1 cawan gula halus (225g) - akak guna 200g
  • 300 g santan pekat
  • 1/2 sk garam
  • 1/2 sk vanilla serbuk / 1 sk esen vanilla
  • secukup pewarna merah,kuning, hijau dan lain2 warna ikut selera
  • secukup kelapa parut kukus - untuk menyalut kuih

Cara-cara

  1. Satukan kesemua bahan kecuali pewarna dan kelapa parut. Kacau hingga adunan sebati.
  2. Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan. Kukus kuih selapis2, 5 - 10 min setiap lapis, ikut ketebalan kuih yang dilapis. Pastikan loyang disapu minyak dan dipanaskan dahulu.
  3. Adunan kuih lapis ubi boleh dibahagi 3 hingga 7 lapisan dan warnakan seperti pelangi ikut selera dan kerajinan masing2.
  4. Biar kuih benar2 sejuk, potong sesuai selera dan salutkan dengan kelapa parut kukus.

buat 1/2 respi je...tu pun smpai esk ada lgi...mkn berdua je...anak xminat kuih mcm ni...kelapa prut kat sni memang kasar2...tu pun maz dh kisar dlu...klu tak lgi la brketul...

Sunday, February 16, 2014

Swedish Meatballs - Homemade

 Ar-Rahman Ar-Rahim...Yang Maha Pemurah Yang Maha Mengasihani...
 
Assalamualaikum w.b.t...Allahu Akbar...katakan atas kebesaranNya...bertemu skli lgi...kmjuan dunia IT memang buat segalanya jadi mudah...org kata smuanya dihjung jari...antara nk dgn tak je...taip je nk rsepi apa...brderet2 kluar...pahtu plih je nk yg mna...kuat sngguh pngaruh ikea ni...Alhamdulillah dpt jgk mkn wpun ditempat yg xde ikea...smjak smpai ni dah 2x buat swedish meatball ni...seisi rmah suka...memang sdppp...ni la pnyebat utama buat  beef-stock hritu...hmpir sama rasa dgn meatball ikea...rspi asal amik dari sini...tpi yg letak kat blog ni rspi yg dah diubah suai ikut cara maz dan kena dgn citarasa...senang sbgai rjukan sdri dimasa akan dtg...rsanya stkat ni utk rspi meatball ala2 ikea akan kekal dgn rspi ni...akhir kata mohon maaf andai ada yg xmnyenangkan dimana2...sesungguhnya yg baik itu dariNya dan yg kurang itu kelemahan maz sendiri...semoga jumpa lagi...in syaa Allah...katakan lah atas keizinanNya...

jam merah ni kena ada la kan...bru jdi meatball ikea...nak mkn yg ckup syarat gituw...jam ni bwa khas dri msia...stkat ni kat bahrain xjmpa lgi lingonberry jam ni kat mna2 psaraya...klu jam rasberi...cranberi dan buah merah yg lain tu bnyk....
 
Swedish Meatball by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
 
  • 1/2kg daging kisar segar - bukan yg sejuk beku dlm plastik bulat tu
  • 1/3 cawan serbuk roti - maz buat sendiri, buh roti keping dlm oven pastu kisar
  • 1/3 susu segar
  • 1/2 peket serbuk sup cendawan (mushroom soup paket) - vono, maggie dll - boleh tambah@kurang
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil serbuk buah pala (nugmeg)
  • 1 sudu kecil serbuka lada hitam
  • 2 sudu besar mentega
  • 1 labu bawang besar - didadu
 
Cara
 
1. Panaskan 2 sudu besar mentega, kemudian masukkan bawang dan goreng seketika hingga bawang sedikit lembut (2-3 minit). Padamkan api.
 
2. Dalam mangkuk besar, masukkan bawang goreng, susu segar dan semua bahan lain kecuali daging, kacau sebati. Kemudian masukkan daging kisar dan gaul sebati (maz guna tangan).
 
3. Rehatkan dalam peti selama 2 jam atau lebih, kemudian boleh la dibulatkan dan susun dalam loyang yang telah disapu dengan mentega.
 
4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 18-20 minit dengan suhu 170 C.
 
Sos (gravy)
  • 2 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted butter)
  • 2 sudu besar allpurpose flour @ tepung gandum
  • 1 cawan stok daging (beef stock - maz buat sendiri, resepi ada kat sini..
  • 1/4 cawan whipping cream -
  • 1 sudu besar serbuk sup cendawan (vono,maggie dll)
  • 1 sudu kecil sos tiram - boleh kurang@tambah
  • secubit gula
  • 3-4 titik kicap manis - utk gelapkan warna sos @ pewarna coklat
Cara
 
1. Cairkan mentega, kemudian masukkan tepung dan kacau cepat-cepat agar tidak berketul, guna api kecil, kemudian masukkan stok daging dan serbuk cendawan, kacau sebati (maz tapis dulu sebelum masukkan bahan-bahan yang seterusnya)
 
2. Kemudian masukkan semua bahan yang lain dan kacau sebati. Perasa secukup rasa agar ada rasa seperti sos ikea, suaikan apa yang kurang (sebenarnya maz buat tak sukat, main tuang dan agak-agak gituw je). Padamkan api. Kalau pekat sangat boleh la tambah stok daging atau susu segar/whipping cream sikit.
 
3. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati bersama bebola daging yang dah siap tadi, lingon beri jam dan kentang goreng atau kentang putar.
 
Nota :- utk sos, beef stock adalah bahan utama utk dapatkan rasa gravy ala2 ikea, sebab tu maz buat sndiri air stok daging hritu, khas utk gravy meatball ni dan sukatan gravy tu bkn utk 1/2kg daging ye, maz masak sikit2 je, jdi kalu nak hidang utk 1/2kg daging tu kena 3-4x gandakan resepi. Maaf la respi tu sukatan xberapa tepat, kena ejus sikit kat mana-mana, sebab maz buat tak sukat, tuang-tuang gituw je, bukannya nak ckp diri ni teror, tpi jenis nak kerja senang dan cepat..update..
 
stelah slesai kerja2 membulat dging...siap sedia utk msuk oven...bila mask tu memang bau mcm meatball ikea...bau susu gituw...

1kg dging bleh dpt bnyk jgk...bleh la 3x mkn...beef stok yg buat hritu pun dah hbis duk gna buat sos meatball ni...nk kna buat yg bru plak...kat sni tulang2 lembu utk buat beef stock hritu tu maz mtak free je kat psar tmpat bli dging tu...

Thursday, February 13, 2014

Sweet Chilli Chicken Wings

 
Alhamdulillah hirobil 'alamin...Segala puji bagi Allah, Tuhan yang menguasi semesta alam...
 
 Assalamualaikum w.b.t...Syukur atas segala rahmat dan nikmatNya...semoga dipermudahkan segala urusan yang memberi kebaikkan pada kita...in syaa Allah...bertemu skli lgi...asalnya kepak ayam ni nak buat buffalo wing respi yg gna red hot sos tu...tpi msa nk masak tu cri2 sos tu xde la plak...maka dah xde hot sos tu dikotrakan dgn sweet sos yg ada kat dpur...jdi ni la hasilnya...klu dah manis2 tu memang la anak2 suka...mtak sruh buat lgi...Alhamdulillah semua dtg driNya jua...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lgi...in syaa Allah...
 

cara masak kepak ayam ni maz amik idea dan ubah suai sikit rspi buffalo wing yg salut guna red hot sos dri satu web mat saleh..

Sweet Chilli Chicken Wings by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg kepak ayam saiz kecik - kerat 2 dan digaul dengan sedikit garam kunyit
  • 2 sudu besar allpurpose flour@tepung gandum berkualiti
  • 2 sudu besar tepung beras
Cara goreng ayam
 
1. Panaskan minyak dalam kuali secukupnya.
2. Satukan2 jenis tepung tadi, kemudian lumurkan ayam yang telah digaul garam kunyit dengan tepung hingga menyalut semua ayam dan goreng hingga masak (bukan garing ye). Goreng sekejap je dalam 2-3 minit. Angkat dan ketepikan.

Bahan Sos (anggaran)
  • 5-6 sudu besar sos cili manis - maz guna sweet chilli sauce brand chef yg dijual kat sini (klu msia boleh guna sos cili thai dll)
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil gula perang
  • 1-2 sudu besar air - jika perlu
Cara

1. Satukan semua 3 jenis sos dalam kuali yang kering tanpa minyak dan masak dengan api sederhana hingga berbuih. Kemudian masukkan gula perang dan masak lagi selama 2-3 minit. Tambah sedikit air jika perlu dan perasa secukup rasa jika ada yang kurang. Padamkan api.
2. Masukkan semua ayam yang digoreng tadi dan gaul sebati. Taburkan daun ketumbar dan sedia untuk dihidangkan.

selamat memasak utk semua...semoga penat lelah kita dlm sdiakan keperluan klrga mendapat ganjaran driNya...in syaa Alalh...
 
 
 


Monday, February 10, 2014

Khabar Dari Rantau & Homemade Beef Stock


Bismillahirrahmanirrahim...Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Mengasihani...
Assalamualaikum w.b.t...Syukur atas segala rahmat dan nikmatNya...segala anggota badan dpt berfungsi dgn sempurna...jari masih dtp menekan keyboard ni...mata masih dpt melihat segala keindahan alam maya...lidah sempurna dpt merasa kenikmatan... makanan...Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah Ya Allah...apa khabar semua...cpat sunggah waktu berputar ye...rasa mcm bru 4-5 je xjenguk dapur maya ni...rupenya dh hmpir sthun blog ni ditinggal sepii...sedar tak sedar nk msuk bulan ke 3 dah berada dibumi bahrain ni...Alhamdulillah rezki masih disini...hijrah utk kali ke 2...berapa lama pulak kali ni tu...Wallahualam...

kali ke 2 menjalani kehidupan diperantauan...tpi msih tempat yg sama..jdi xde la asing sangat bahrain ni...lgipun slepas blik msia for good 4 thun sudah...tiap2 thun duk ulang dtg sni time cuti skolah hjung thun...sbb suami masih berkrja disini...aiman dan adik afiq pun dah mula berskolah disni...bgi aiman ni pengalaman ke2 lah skolah ditempat org...tu la bila dtg duk sni balik...trasa plak nak smbung blik dapur maya ni...nak simpan sdkit crita masak2 dan pengalaman anak2 menjalani perskolahan dan kehidupan dinegara org...skdar utk rjukan sdri dan kenangan dimasa akan dtg...sbb pengalaman msa memula duk sni dulu xbnyk yg maz crita psal kehidupan dibahrain ni...tpi itu pun xtau la terlaksa ke dak...sbb ni pun dh dkat 3 bulan smpai sni...bru ada kelapangan nk sambung berblog...first day anak2 keskolah hritu pun xsempat nk buat update kat sni...tkpe lah nti buat n3 lain kli...lgipun berblog skdar mengisi masa yg terluang dan dgn izinNya jua...banyk  perkara lain yg menuntut komitmen sepnuh masa dan harus didahulukan...jika ada kelapangan tu berupdate lah blog ni...klu dak gak..sepii mcm biasa...lgipun tenggelam timbul ni dah sinonim dgn ilham dapur...tpi klu tgk kat blog list maz ni pun...npaknya dh ramai jgk kwn2 yg lelama dlm arena blogger ni dh kurang aktif...maz doakan semoga kita semua sentiasa dlm rahmatNya dan diberi hidayah sepanjang masa walau dimana berada...amiinn...semoga jumpa lgi in syaa Allah...
 
buat beef stock ni pun dh bnyk mnggu jgk la...first time homemade mcm ni...senang bila ada menda ni...bleh masak mcm2...utk masakan western la kan...guna utk buat gravy...sup...dlm pasta dan yg pnting memang sdppp bila gna beef stok yg fresh mcm ni...slalu duk main gna kiub pati tu je...tpi sbb keinginan nk mkn sesuatu yg perlu ada beef stock ni...maka itu la sbb kejadiannya...rupenya  senang sngat ye...buh je dlm oven...pastu reneh dlm periuk...xpyah nk kacau apa...rspi asal dri Emeril Legasse Food Network...tpi yg letak kat blog ni rspi yg maz dah ubah suai...senang utk rujukan akan dtg..
 
begini lah rupenya slepas kluar dri oven...semerbak baunya...memang menusuk kalbu sungguh la...bau tulang2 yg dibakar tu...
 
Bahan-bahan
  • 1kg tulang lembu
  • 2 sudu besar tomato pes (tomato puri)
  • 2 labu bawang besar - belah 6
  • 1 batang calery - dikerat
  • 1 batang lobak merah - dipotong
  • 1 pokok daun bawang - dikerat
  • 4 ulas bawang putih - diketuk sekali dengan kulit
  • 4 helai daun bay
  • 2 litter air
  • garam secukupnya
Cara

1. Panaskan oven suhu 200 C. Susun tulang-tulang dalam loyang dan bakar selama 40 minit

2.Kemudian keluarkan dari oven dan susun semua bahan-bahan lain kecuali air dan garam diatas tulang tadi dan masuk semula dalam oven selama 20 minit lagi.

3. Keluarkan dari oven dan pindahkan semua ke dalam periuk, tuang sedikit air dalam loyang dan kikis semua dasar loyang yang berwarna keperangan dan masukkan sekali dalam periuk tulang tadi. 

4. Masukkan air dan reneh dengan api sederhana selama 2 jam dan perasa dengan sedikit garam. Bila dah siap keluarkan semua bahan dan tapis dalam bekas yang sesuai. Biar sejuk seketika dan keluarkan lemak yang mendap dipermukaan.

5. Boleh la disimpan dalam peti selama 4-5 hari dalam botol atau bekas kedap udara dan dalam sejuk beku selama 3-4 bulan. Bila nak guna, keluarkan dulu awal2 awal supaya beef stok ni cair dulu.
 
siap utk disimpan...boleh tahan 4-5 hari dlm peti dan 4-5 bulan klu frozen...bila nk guna kluarkan dulu bagi cair...maz buat mcm tu la...skli buat dpt la dlm 1 litter...guna skit2 je...biasa guna utk gravy la...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...