Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, February 28, 2015

Epal Hijau Dengan Cili Belacan Udang Kering

Assalamaualikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..pepagi dh keluar menda ni...tkpe la kejap lgi nk kluar hntar prgi kemas barang rmah bru plak...hri ni Inyaa Allah rasmi msuk rumah bru...lagi stu gambar lama...buat bln 11 thun lepas lagi ni...msa tengah demam jeruk mangga asam boi...sni mna nk cari asam boi tu kan...tpi nk jgk layan lidah yg dh kecur ni duk tgk jeruk tu sna sni...takpe la deh dpt mkn epal hijau versi udg kering+belacan ni pun sedapp jgk...terima ksih skli lagi pada yg sudi singgah dpur kecik maz ni...semoga ada yg dpt dimanafaat bersama...mohon maaf atas segala khilaf dan Inysaa Allah semoga jumpa lagi..

tuu diaa...buat stok terus...sbnarnya sblum snap yg ni dh buat skli sblum tu...pastu dh ada stok ni asik duk ulang ptong epal je...abangngah pun sukaaa...babanya memang peminat asam gini...

Epal Hijau Dengan Cili Belacan Udang Kering by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2-3 sudu besar udang kering thai - boleh tgk kat sini *
  • sedikit belacan bakar *
  • sedikit cili flakes *
  • gula kastor secukup rasa
  • 2 biji epal hijau
Cara : Kisar semua bahan *, kemudian sebatikan dengan gula secukup rasa, garam maz tak letak dah sebab masin udang kering dan belacan dah cukup. Boleh lah dihidang bersama epal hijau yang telah dipotong.

sbnarnya sambal ni biasa dh duk mkn kat msia dlu klu beli buah jeruk kat kios dlm mydin atau tesco...memang sukaa mkn jeruk betik tu dgn sambal ni...amik skit pun tgk2 dah berbelas henggit kan..

Friday, February 27, 2015

Banana Cupcakes with Cream Cheese Cinnamon Frosting

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..sbenarnya ada 6 KEK lgi yg duk menunggu dlm folder tuu...huhuu...kek pisang ni pun buat awal bln 1 hritu...kejadiannya pun kes nk perabis pisang yg dah ranum 2 bjik...tu yg godek buat kek ni...nk senang keje maz buat versi cc je sbb bagi kat housekeeping 2 orang tu skli...rspi dri sini...tpi maz ubah skit bahannya...memang sedapp dan moist keknya...klu nk plih rspi...maz akan baca dlu review org yg dah cuba...bila ramai yg komen positif bleh try rspi tu...ni maz buat 1/2 rspi je...tu pun dpt bnyk bjik jgk...pastu saja tenggekkan stoberi, kes nk perabis buah tu...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

bila buat versi cupcakes gini deko ala kadar pun takpe deh...klu buat kek sbjik tu xreti mna nk deko lebih2...lagi stu snang ank nk amik...

Banana Cupcakes with Cream Cheese Cinnamon Frosting by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 1/2 cawan pisang lenyek
  • 2 sudu kecil jus lemon
  • 3 cawan tepung gandum *
  • 1 1/2 sudu kecil soda baikarbonat *
  • 1/2 sudu kecil garam *
  • 170g mentega lembut
  • 2 cawan gula
  • 3 biji telur saiz A
  • 2 sudu kecil essen vanilla
  • 1 1/2 cawan susu segar + 1/2 sudu besar jus lemon, sebatikan dan biar 3-4 minit
Cara

1. Panaskan oven 170 C.
2. Satukan pisang dan jus lemon, kemudian sebatikan/ayak bahan *.
3. Dalam mangkuk lain putar mentega dan gula biar kembang/berkrim, masukkan telur 1 persatu dan terus putar, masukkan vanilla, sebatikan.
4. Masukkan tepung selang seli dengan bancuhan susu segar tadi, masukkan pisang dan sebatikan.
5. Masukkan 3/4 dalam cawan kertas yang telah diletak dalam muffin try dan bakar selama 18-20 minit atau hingga perang. Sejukkan sepenuhnya sebelum sapu dengan cream cheese.

Cream Cheese
  • 115g mentega lembut
  • 250g cream cheese - suhu bilik
  • 1/2 sudu kecil jus lemon
  • 1 cawan gula kastor
  • secubit garam
  • sedikit serbuk kayu manis - jika suka
Cara : Putar gula dan mentega biar sebati, kemudian masukkan cream cheese dan putar biar berkrim. Sedia untuk disapu pada cc tadi dengan spatula, ayak sedikit serbuk kayu manis atasnya dan boleh la dihias ikut citarasa.

nama asalnya best ever banana cake...tpi maz letak nma lain skit ikut yg maz ubah tu...memang sedapp keknya...bleh hbis 2 bjik jgk bgi mokcik ni yg xgemar mana kek2 ni...dgn semerbak kayu manisnya...sesuai utk bekpes atau layan dgn secwn kopi O dibelah ptg...

Black Pepper Steak

Assalamualaikum w.b.t..La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..bertemu skli lgi diawal pagi jumaat yg barakah...semoga sentiasa dlm rahmat dan hidayahNya...skli skala layan steak la plak deh...kat sni klu larat org kata nk buat hari2 pun bleh sbb stok daging utk steak atau bbq ni banyak sungguh...semuanya daging segar...plih je nk bhgian mna...ni pun kejadian awal bln 1 hritu...biasa la dpur ni semua kena peram dlu...hri ni sbuk skit sbb nk angkat kain baju bawa ke rumah baru...ni pun bru blik dri sna...semoga hijrah tempat baru ni ada hikmah kejlnNya yg lebih baik menanti...Inysaa Allah...akhir bicara mohon maaf atas segala kekurangan dan Inysaa Allah jumpa lgi...

Black Pepper Steak by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 keping daging tenderloin  - lumur sedikit garam dan serbuk lada hitam
  • 2 sudu mentega
  • 2 sudu allpurpose flour @ tepung gandum
  • 1-2 sudu besar sos lada hitam - maz guna jenama puteri dari msia
  • 1 cawan air stok daging (beef stock) @ air
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit kicap manis - gelapkan warna sos
  • 1 sudu kecil lada hitam - tumbuk kasar sikit
  • sedikit kiub pati daging - jika guna air
Cara

1. Dalam periuk cairkan mentega, masukkan tepung dan kacau cepat-cepat dengan senduk kayu agar tidak berketul sampai bebuih-buih sikit. Kemudian terus masukkan stok daging/air dan terus kacau.
2. Masukkan semua bahan lain dan kiub pati jika guna air, masak biar sos pekat secukupnya, boleh tambah air/stok daging jika pekat sangat dan perasa secukup rasa.
3. Panaskan grill biar betul-betul panas, sapu sedikit minyak sayur/zaitun dan letak daging, masak selama 3-4 minit disetiap belah. Angkat dan bungkus dalam aluminium foil agar steak tidak kering sementara masak yang seterusnya.
4. Boleh la dihidang bersama sos lada hitam, sedikit brokoli celur dan tomato ceri atau salad pilihan.

afiq la yg suka sngat klu daging grilled gini...memang sedapp deh...dging plak msih fresh..maz beli kat psar je...sruh org jual tu siap ptong skeping2 mcm ni terus...

Thursday, February 26, 2015

Bihun Tomyam Udang

Assalamaualikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..klu belum idea lagi utk msak apa ptg ni atau mlm nti...bleh la try bihun tomyam yg mudah ni...rsanya pun menambat selera...memang sedappp layan dgn cuaca sejuk gini...buat utk alas perut disuatu mlm tu...xde plan pun nk buat bihun tomyam ni, tpi semua ckp lapar...maz pun trus bgi idea klu bihun tomyam ok tak...semua setuju...apa lgi msuk dpur kluarkan udg lam peti..sesambil duk msak tomyam tu didihkan air nk celur bihun...dlm msa 30 minit dh bleh mkn...stok udg memang sentiasa ada...daun ketumbar pun gitu jgk...pastu sayurnya masuk kobis dgn saleri...lgi stu klu buat tomyam ni kena guna pes tomyam yg dri thai...baru sedapp...maz xpernah gna pes jenis kiub atau pes jenama maggie dan sbagainya...mesti thai mari...sblum ni duk guna pes thai yg tutup biru tu...tpi kat asian store dh xdtg pes tu...ni maz beli pes thai jenama lain plak yg ada logo halal...tetap sedapp mcm yg tutup biru tu jgk pesnya...panjang plak celoteh pgi ni...Inyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...

Bihun Tomyam Udang by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 6-8 ekor udang saiz besar - belah belakang buat urat hitam
  • 2 sudu besar pes tomyam thai - yg tutup biru atau asal pes dari thai *
  • 3 cawan air *
  • 1/2 cawan santan * - maz guna santan tin je
  • 2 batang serai - ketuk *
  • 2 inci lengkuas - hiris *
  • 1 batang saleri - potong serong *
  • 4-5 helai daun limau purut - koyak sikit
  • 1 labu bawang besar - belah 8
  • 1 mangkuk kecil kobis
  • 1 mangkuk kecil sawi/pak choy
  • 1 biji tomato - belah 6
  • cili padi secukupnya 
  • daun ketumbar - mesti ada ni
  • bihun yang telah dicelur secukupnya
Cara

1. Dalam periuk masukkan semua bahan * dan masak biar mendidih sambil dikacau. Kemudian masukkan kobis dan daun limau, masak biar kobis layu sikit. 
2. Masukkan udang, pakchoy, bawang kecuali tomato, masukkan garam, gula secukup rasa dan sedikit aji jika suka. Masak sekejap lagi agar udang masak, tak perlu masak lama nanti udang jadi kecut dan tak segar. Padamkan api dan masukkan buah tomato.
3. Sedia untuk dihidang ketika masih panas bersama bihun, cili padi dan daun ketumbar.

maz xsuka masuk lobak merah dlm tomyam...nnti rasa manis carrot tu bleh efek rasa tomyam...memang licin sampai ke kuah...mcm tomyam sblum ni jgk...memang xtinggal masuk sedkit santan...rsa tomyam pun sedapp dan sedikit lemak...tpi klu yg mkn tu xthu pun masuk santan...bila kunyah daun ketumbar dan cili padi tu...waalaaa...bangkit selera betul bau daun tu...mcm mkn yg kat restoren dah...

Nasi Ayam Lagi..Anak-Anak Tak Pernah Jemu

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..memlm kluar nasi ayam la plak deh...sbnarnya klu bleh tnk cepat2 berabiskan gambar lama dlm folder tu...bnyk sngat lgik...nasi ayam ni pun dh berbln peram...menu yg dpt sambutan kat rumah ni...suka sungguh abangngah dgn afiq klu nasi ayam ni...memang senng kje la klu msak nasi ayam ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

rsanya semua budak suka klu nasi ayam ni kan...mkn nasi putih pun lauk kna ayam jgk...nak2 klu ayam greng tu...

Nasi Ayam Lagi by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1kg ayam - cuci bersih dan toskan
  • 2 inci halia - ketuk
  • 2 ulas bawang putih - ketuk sekali dengan kulit pun takpe
  • 1 kiub pati ayam atau garam secukup rasa
  • 3 inci halia - tumbuk lumat * 
  • 5-6 ulas bawang putih - tumbuk lumat *
  • 1 sudu besar sos tiram *
  • 1 sudu kecil sos cili *
  • 1 sudu besar kicap manis *
Cara
1. Dalam periuk panaskan air secukupnya (kira tenggelam ayam), ambil 1/2 sudu besar bahan tumbuk tadi dan lumur pada seluruh ayam, kemudian masukkan dalam air tadi bersama sedikit garam atau kiub pati dan rebus dengan api sederhana selama 35-40 minit.
2. Bila dah masak keluarkan ayam dan simpan dulu air rebusannya. 
3. Ambil sedikit dari bahan tumbuk dan sebatikan dengan semua bahan * , lumur pada seluruh ayam dan masukkan dalam dulang dan bakar selama 30-35 minit dengan suhu 170 C atau hingga perang.

Nasi
  • 2 cawan beras wangi
  • 2 inci halia - hiris nipis
  • 3 sudu besar minyak sayur
  • 1 helai daun pandan
  • sedikit bahan tumbuk
Cara
1. Panaskan minyak (maz terus guna rice cooker) dan amik sedikit dari bahan tumbuk untuk ayam tadi, tumis biar wangi. Kemudian masukkan daun pandan dan air rebusan ayam atau sedikit air lagi jika rasa air rebusan tak cukup sebab kena simpan untuk sup juga.
2. Bila dan mendidih masukkan beras, halia dan sedikit garam atau pati ayam dan secubit serbuk kunyit, masak seperti biasa hingga nasi masak.
3. Boleh la dihidang bersama salad, sambal cili, kicap dan ayam tadi.

Kicap
  • 1 cawan air
  • 1 sudu kecil bahan tumbuk (halia+bawang putih tadi)
  • 1 1/2 sudu besar tepung jagung 
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar madu @ gula perang
  • sedikit kicap manis
  • 3-4 titik minyak bijan
Cara : Sebatikan semua bahan, masak sambil dikacau selalu hingga bertukar warna jadi gelap,  berkilat dan pekat, perasa secukup rasa.

Sambal Cili
  • 5-6 biji cili merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 sudu besar sos cili
  • garam gula secukup rasa
Cara : Kisar semua bahan bersama 1 cawan air hingga lumat, kemudian masak hingga mendidih, perasa secukup rasa dan masak biar sambal pekat sikit. Sejukkan

acap kli jgk dah n3 nasi ayam sblum ni...5 hri lepas pun buat nasi ayam jgk...meratah dgn sambal cili pun dh ckuppp sedapp ayam panggang ni...bgi yg diet la deh...

Wednesday, February 25, 2015

Paya @ Kari Kaki Kambing Pakistan Stail

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..bertemu disebelah ptg plak...ada msa trluang skjap ni update la dlu...sat lgi nk kluar prgi hntar barang skit ke rmah baru plak...paya atau sejenis kari atau sup kaki kamben yg pemes dikalangan masyarakat Pakistan...maz pun memula rsa paya ni rsanya 6-7 tahun sudah...msa tu masuk nk lunch..xthu pun paya tu apa...restoran tu stail buffet...msa tu la pkerja restoren tu sruh rasa paya ni..katanya very good...amik la rsa...sedapp jgkkk...bleh diterima tekak ni...pastu bru2 ni pun ada order jgk paya ni msa mkn kat restoran pakistan...memang sedappp layan dgn roti...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...


Paya @ Kari Kaki Kambing Pakistan Stail by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan  
  • 3 batang kaki kambing yang telah dibersih dan disalai/layu api- maz beli yg dah siap proses kat pasaraya
  • 2 labu bawang besar bombay - cincang
  • 1 inci halia - tumbuk
  • 2 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 biji tomato - dadu
  • 2 sudu besar daun parsly cincang
  • 1/2 sudu besar serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1/4 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1/4 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu kecil serbuk cili
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 helai daun bay
  • sedikit garam gula
  • 4-5 sudu besar minyak sayur untuk menumis
Cara

1. Dalam periuk tekanan, panaskan minyak, masukkan bawang besar dan daun bay. Masak biar bawang layu, kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis sekejap. Masukkan semua jenis bahan rempah, serbuk kunyit dan serbuk cili.
2. Masukkan daun parsly, tumis sekejap, masukkan buah tomato.
3. Masukkan kaki kambing dan sebatikan dengan rempah.
4. Masukkan air secukupnya (dalam 3 cawan) dan sedikit garam gula, biar mendidih sekejap.
5. Tutup periuk dengans empurna dan masak dengan api perlahan selama 1 jam 30 minit.
6. Padamkan api, buka periuk seperti arahan dan perasa secukup rasa. Boleh la dihidang bersama capati atau flat bread atau roti putih biasa.

sblum blog ni ada dlu dh prnah buat skli...hritu kbetulan msa g pasaraya npak ada kaki kambing dlm cermin yg dah siap dilayur atau disalai dgn api...tu yg beli...memang niat nk buat paya ni la...maz buat ni ikut rsa paya yg mkn sblum ni...Alhamdulillah suami kata sma dh mcm yg kedai punya...

Nutella Tart

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..sekali-sekala baru muncul tart kat dpur ni...bukan tak nak buat...tapi kurang sambutan...ni pun xde plan langsung nak buat...tpi msa duk mengemas kat dpur hritu tgk nutella ada stengah botol...tkut expire plak, tu yg godek buat tart ni...buat pun xbnyk...tu pun ada skit lagi tart shell yg kosongnya...klu rjin bleh la buat cheese tart ke plak...rupenya bila buat gini bru mkn...klu sapu kat roti xnak la plak 2 beradik tu...dah muak kut...masa memula dulu je suka mkn nutella ni...utk tart shell tu maz guna rspi yg prnah buat dulu dri joy of baking...ada kat sini...terima kasih sekali lagi pada yg sudi singgah dapur kecik ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

indah dipandang dan sesuai utk serikan meja klu ada jamuan...pasti menjadi kegemaran tetamu kecik...nak buat pun mudah je...tart shell boleh buat awal...pastu cuma bancuh dan isi filling je...bila tnya abangah apa rsa tart ni...sedapp katanya...skejap je dia perabihkan dgn babanya...

Nutella Tart by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Tart Pastry
  • 100g all purpose flour
  • 55g mentega tanpa garam - suhu bilik
  • 25g gula kastor
  • 1 biji telur saiz C @ 1/2 biji saiz A,B
  • sedikit garam
Cara

1. Sebatikan tepung dan garam, dalam mangkuk lain putar mentega, kemudian masukkan gula dan putar biar berkrim, warna jadi cerah sikit, masukkan telur dan putar sebati.
2. Masukkan tepung sikit-sikit sambil diputar biar sebati. Masukkan pastry dalam plastik dan simpan dalam peti dulu selama 20-30 minit.
3. Kemudian tekan-tekan dengan ibu jari dalam acuan tart biar nipis dan kemas, buat sampai habis.
4. Cucuk sikit dasar tart dengan garfu, bakar dalam oven yang telah dipanaskan dulu selama 10 minit dengan suhu 170C selama 15-18 minit atau sehingga tart sedikit perang.
4. Sejukkan sepenuhnya, kemudian boleh la isi dengan nutella dan tabur sedikit coklat cincang atau sebagainya.

Nutella Filling
  • 1/4 cawan whipping cream UHT 
  • 1/3 cawan nutella 
  • 1 sudu kecil tepung jagung
  • secubit garam
Cara : Sebatikan whipping cream dengan tepung jagung, panaskan biar sedikit suam (maz masuk dalam microwave je sekejap). Kemudian masukkan nutella dan kacau biar sebati, terus isi dalam tart sebelum ia sedikit mengeras. 

maz bukan pengemar dessert mcm ni...cuma mkn 2 bjik je...tpi klu coklat lover tu memang pas sbjik2 nk masuk mulut...dgn rangupnya dan mewah rsa nutella yg sememangnya sedappp...

Tuesday, February 24, 2015

Sekali Lagi..Talam Lapis Ubi Kayu

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..tentu ada yg sedang sbuk kat dpur siapkan menu tghri deh..kat sni msih awal lgi...bru pkul 7 pgi...laut pun tenang je...hari2 terakhir kat rmah ni sblum pindah...lagi kuih pabret...sukaa sungguh klu kuih ubi kayu ni...memula rsa dan kenal kuih ni msa kat msia dirumah kwn msa dia buat solat hajat...ada seorang dri kalangan jemputannya yg bawa...pastu tnya dia order kat mna...rupenya dkat sngat dngan rmah pun...pastu msa buat jmuan sblum nk dtg sni dlu...maz pun order la jgk 2 talam...memula dlu cuba rspi kak fida dri myresipi...pastu  maz cuba buat sdrik guna kaedah kisar je dlm blander dan masuk santan sikit...yg buat dlu ada kat sini...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

dh acap kli jgk buat kuih ni...lembut dan kenyal manja gitu teksturnya...memangg sedapp la...dgn lemaknya seckup rsa...pastu nk buat pun mudah sngat...

Kuih Talam Lapis Ubi Kayu Lagi by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg ubi kayu - buang urat tengah dan potong saiz kecil
  • 3/4 cawan air - untuk kisar ubi
  • 1/2 cawan + 2 sudu besar gula halus
  • 120ml santan cair
  • secubit garam
  • sedikit pewarna merah, hijau & kuning
  • kelapa parut secukupnya - gaul dengan sedikit garam
Cara

1. Didihkan air dalam pengukus.
2. Kisar ubi kayu dengan air biar sedikit halus macam pasir gitu, jangan lumat berkrim ye. Kemudian tuang dalam penapis biar air sejat sikit (tak perlu tekan, letak gitu je sekejap pastu terus masuk dalam bekas).
3. Sebatikan dengan santan dan gula, kemudian bahagia 3 dan masukkan pewarna. Tuang dalam bekas/tware yang telah disapu dengan sedikit minyak lapisan pertama merah.
4. Kukus selama 5-7 minit dan tuang pula lapisan kuning dan kukus balik 5-7 minit. Kemudian lapisan akhir dan kukus selama 20-25 minit (bungkus penutup pengukus dengan tuala/kain. Bila masak sejukkan sepenuhnya.
5. Bila dah sejuk potong dan golek dalam kelapa.

meja akan berseri dgn warna warninya klu buat utk jamuan...rasa pun sedappp...smjak msuk thun bru ni xde buat kuih tradisional lgi rsanya...yg ni buat bln 12 hritu...

Monday, February 23, 2015

Microwave Caramel Popcorn Lagi..

Assalamualaikum w.b.t...'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..tghri ni menu simple sangat...buat ayam msak kicap je utk anak...tukang msak tgk berdiet, mkn sayur je...sesambil duk masak tu kunyah lobak merah...suami pun sma xnk mkn nsi buat sementara ni...bakar la dlu spruh lemak kat badan ni deh...pop corn ni buat awal bln 1 hritu...yg buat sblum ni ada kat sini...klu xde idea nk buat apa utk anak2 kunyah...bleh cuba buat bertih jagung versi mudah ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Microwave Caramel Popcorn by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/4 cawan jagung kering
  • 1 bag kertas - maz guna bag burger makanan segera @ boleh guna apa bag kertas yang sesuai
  • 1/4 cawan gula perang (maz guna dark soft brown sugar)
  • 2 sudu besar mentega tanpa garam
  • 1-2 cubit garam - abaikan jika guna mentega biasa
Cara

1. Masukkan 1 sudu dulu jagung kering (tujuannya agar ada ruang yg cukup bila jagung tu meletup, sebab bag kertas tak besar dan ruang dalam microwave yang kecik). Maksudnya 3x buat.
2. Lipat kemas sikit bahagian atas bag kertas dan masukkan dalam microwave. Masak selama 1 minit 30 saat. Kemudian keluarkan dan masuk dalam bekas.
3. Masukkan separuh lagi jagung tadi dalam bag keras dan buat sama macam yang memula tadi.
4. Dalam mangkuk besar dan boleh masuk microwave, masukkan mentega, gula dan garam (jika guna). Masukkan dalam microwave dan masak selama 2 minit. Keluarkan dan kacau sikit. Masuk balik dalam microwave dan masak lagi selama 2 minit.
5. Kacau sikit dan masukkan jagung tadi, gaul biar sebati. Kemudian ratakan atas loyang dan biar sejuk sekejap. Sedia untuk dinikmati.
Nota ilhamdapur : boleh juga buat karamel tu atas dapur, satukan semua bahan dan masak biar berbuih/gula larut. Sediakan bertih jagung dulu sebab kena gaul terus bila karamel dh siap.

snak anak smbil tgk tv...kita yg tua ni pun tumpang skaki...ralik plak, rngup dan manisnya...nk buat pun mudah sngat...

Kari Udang Dengan Terung

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..brtemu sekali lagi...kari udang ni pun lauk lama sangat dh duk peram...buat bln 10 thun lepas lagikk...memang kerap duk msak udang ni...dlm peti stok udang ni memang xputus...lauk senang klu time emergency...sebabnya udang ni cepat sngat lembut...rendam 10 minit je dh bleh guna...xmcm ayam atau ikan kena rebdan berjam2 bru bleh msak...yg buat dlu kari udang versi Kak Ummi...tpi maz ada ubah skit...yg ni buat mcm rspi mee kari udang...ada kat sini cuma xmsuk air stok udang je...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana...

Kari Udang Dengan Terung by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 13-15 ekor udang saiz sederhana - belah belakang, buang urat hitam
  • 2-3 ulas bawang merah - tumbuk
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk
  • 2 sudu besar serbuk kari ikan (maz guna serbuk kari faiza) - bancuh dengan air sikit
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 1/2 cawan santan 
  • 1 asam keping
  • sedikit air belacan
  • 2 biji terung - potong panjang
  • 1 biji cili hijau - kerat 2
  • garam gula secukup rasa @ sedikit pati ikan bilis
  • minyak untuk menumis secukupnya
Cara

1. Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumbuk dan daun kari, tumis hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis biar cili masak.
3. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak, masukkan air belacan. Kemudian masukkan santan, terung dan cili hijau.
4. Masuk sedikit asam keping dan masak hingga mendidih sambil dikacau selalu.
5. Masukkan udang, masak sekejap lagi sekadar udang masak (tak perlu masak lama nanti udang jadi kecut kalau terlebih masak) dan perasa secukup rasa.
6. Padamkan api, sedia untuk dihidang bersama nasi putih.

memang sedapp layang dngan nasi panas deh...ada plak sambal belacan nga ulam...memang mkn nasi xhingat la...ni dh start diet balik...xleh nk layan sngat la slera ni...baju jdi mkin kecik...huhuu...

Sunday, February 22, 2015

Brussel Sprout with Salted Fish

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..sekali sekala baru muncul menu sayur kat dapur ni...kbetulan msa g lulu haritu beli la 1 paket brussel sprout ni...sni mudah sayur ni, ada je jual kat mna2...nama melayunya tak thu la panggil apa...bleh dimsak dgn pelbagai cara...bleh jgk roasted bersama ayam dan sebagainya...maz greng dengan ikan tenggiri masin...mcm masak sayur kailan tu...sblum ni pun dah ada brussel sprout greng gini...tpi jenis daun, rsanya mgkin pokok ni kut...Insyaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Brussel Sprout with Salted Fish by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 paket (12-15) brussel sprout - belah 2
  • 1 keping ikan tenggiri masin - potong kecil
  • 1 ulas bawang putih - ketuk
  • 1 biji cili merah - hiris
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit air asam jawa - maz masuk sekali dengan biji
  • sedikit bawang besar yang dihiris
  • secubit gula
Cara

1. Panaskan 2-3 sudu besar minyak, masukkan bawang putih. Kemudian masukkan ikan dan masak seketika.
2. Masukkan sayur bersama bahan lain, kacau sebati dan masukkan sedikit air dan perasa secukup rasa, masak sekadar sayur layu sikit je. Padamkan api dan sedia dihidang dengan nasi putih.

ratah gitu pun sedappp...krup krap klu yg bru masak tu...klu layan dgn dengan nasi putih bersama telur dadar lagi la deh...kecik molek je sayur ni...memang comel...makan pun sedapp...

Saturday, February 21, 2015

Kek Marble Trio

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..lama jgk dah xbuat kek ni...tetiba suatu pgi tu rasa teringin plak nk main marble2 ni...tu yg buat kek ni...antara kek marble yg ckup pemes suatu msa dlu...trkenal dgn rsanya yg enak dan moist...dah acap kli jgk la buat kek ni dlu...sbnranya kat rmah ni jarang buat kek mentega gini sbb kurang sambutan...ni pun buat 1/2 rspi je...amik skit je yg slebihnya tu bagi pada housekeeping...rspi dri blogger terkenal Che Mat myresipi...jazakallahukhairan Mat atas resipi yg dikongsi bersama...Inysaa Allah semoga jumpa lgi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Kek Marble Trio by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Che Mat
Bahan-bahan
  • 280 g tepung gandum*
  • 300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
  • 1 camca besar susu tepung*
  • 1 camca teh bakingg powder* (*digaul rata dan ayak)
  • 5 biji telur gred A
  • 1 camca besar ovallate
  • 250g gula halus
  • 30g gliserin* - maz ganti dengan susu segar
  • 20 ml air* (satukan) - ganti dgn susu segar
  • 1 1/2 camca teh coklat emulco
  • 1 camca teh strawberry emulco - ganti dengan pewarna merah
  • 1/2 camca teh ros essence - ganti dengan pewarna hijau

CARA MEMBUATNYA :-

1.Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.

2.Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.

3.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar) - ada kat blog Cik Mat ye..

4.Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.

5.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.

6.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan. 

CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.


kek ni memang sedappp...maz yg xminat kek2 ni pun bleh hbis 2 keping...dgn moistnya...pastikan guna mentega yg berkualiti utk dptkan hasil yg memuaskan...

Friday, February 20, 2015

Gulai Ikan Masin Tumis Darat

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'...brtemu skali lagi...masih dgn misi nk clearkan sikit folder tu...mkin bertambah2...Alhamdulillah atas segala rezeki dan nikmatNya...gulai ikan masin tumis darat...ni la pestime merasa dan buat gulai ikan masin mcm ni...ada stu hritu tetiba lak slera ni teringin nk mkn gulai ikan masin...biasanya duk msak dgn nenas tu je...tu pun jarang buat sbb maz je yg mkn klu lauk ikan masin ni...pastu gogel la cri, last2 brkenan dgn gulai ikan masin kat dpur Kak Paty ni...apa lagi terus la buat...jazakillahukhairan kak...memang sedappp sngguh...terasa rempahnya tu...brselera mkn nasi...mcm mamak stail skit gulainya ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Gulai Ikan Masin Tumis Darat by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Kak Paty
Bahan-bahan
  • 500 g ikan talang asin direndam dahulu - maz guna ikan masin lain, xthu nama
  • 2 biji keledek sederhana saiz di potong 4 - ganti dengan kentang
  • 3 biji terung hijau dibelah dua/empat - ganti dengan zucchini 
  •  1/2 biji nenas dihiris nipis - ganti dengan tomato
  •  2 tangkai kacang panjang dipotong 2' panjang - ganti dengan cili padi hijau/merah
  •  2 cawan santan pekat 
  •  1 cawan air 
  •  1 packet rempah gulai ikan masin - maz  guna 1 sudu besar rempah kari biasa   
  • 1 inci kunyit hidup - tumbuk lumat, ni maz tambah, nak bagi warna kuning sikit
  • 1/2 inci lengkuas - tumbuk lumat, tambah
  • garam secukup rasa 
 Bahan Tumis
  •  5 ulas bawang putih dihiris halus 
  •  9 biji bawang merah dihiris halus 
  •  1 sdt jintan manis 
  •  3 tangkai cili kering dipotong 2" panjang 
  •  3 tangkai daun kari 
  •  5 sdb minyak masak
 Cara

1.Masukkan air, rempah kari, bahan tumbuk, ikan talang dan keledek dalam periuk dan masak sehingga ubi agak empuk - maz masukkan ikan sekali dengan santan sebab guna ikan masin biasa, tak perlu masak lama.
2.Masukkan santan dan sedikit garam. Biar seketika sehingga santan masak. Masukkan terung, nenas dan kacang panjang. Perlahankan api dan renehkan seketika.
3.Dalam kuali lain, panaskan minyak tumiskan bahan tumis sehingga kekuningan. Angkat dan curahkan kedalam kuah yang direnehkan tadi. Sudah siap dihidangkan.

rspi asal guna ikan talang...maz buh je ikan masin yg ada dlm stok...xkenal pun ikan talang tu lgumna...memang jarang beli ikan masin ni...ni pun sayur letak ikut suka jgk...xde stok nenas dan sbgainya...klu nk respi yg best2 selongkar la dpur kak paty...memang bnyk rspinya yg bleh buat mkn nasi bertambah2...

Avocado Smoothie

Assalamualaikum w.b.t..Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..bretemu sekli lgi  dipagi jumaat yg barakah...semoga dipermudahankan segala urusan kita yg membawa kebaikan...Inysaa Allah...slalunya buah avocado ni duk gna dlm menu mexican...tpi hri tu msa g psar beli 1 paket...besar2 plak buahnya...jdi tu yg kisar buat jus ni...sbjik pun bleh dpt 3 gelas ni...sedappp...lemak berkrim...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Avocado Smoothie by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 biji buah avocado masak
  • susu segar secukupnya
  • gula secukupnya
  • sedikit lemon jus
  • secubit garam
  • sedikit coklat sirap 
Cara

1. Dalam pengisar bersih, masukkan isi buah avocado, susu segar dan gula secukupnya (susu tu agak-agak la ye nak cair atau pekat mcmana), jus lemon  serta secubit garam. Kisar biar berkrim/hancur.
2. Tuang dalam gelas, letak sdikit coklat sirap atasnya dan sedia untuk dinikmati.

ada bnyk stail smoothie ni...bleh letak yogurt, madu atau campur dgn pisang...trpulang pda citarasa deh...ni yg simple je...buh apa yg ada...

Thursday, February 19, 2015

Samboosa Inti Kentang & Daging

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..samboosa ni pun lama dh jgk duk peram, 1 paket kulitnya tu bleh buat 4-5x...ni pun gna pastry yg lebih buat dlu...ada kat sini...hri tu buat versi ayam ala india...ni guna daging plak...abangngah dgn babanya la yg suka sngat samboosa ni...sedapp katanya yg mummy buat...nk buat pun mudah sngat...kat sni pastry samboosa ni ada jual kat pasaraya...cuma lipat je...senang sngat la kejenya...inti bleh buat awal...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana...

Samboosa Kentang & Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2-3 biji ubi kentang - dadu
  • 1 cawan daging kisar
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 2 labu bawang besar - dadu
  • 2 sudu besar serbuk kari daging/ayam
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 helai daun kari
  • 6-8 biji cili hijau - kerat kecil
  • kulit/pastry sambosa secukupnya
  • garam gula secukup rasa
  • minyak secukupnya untuk mengoreng
Cara

1. Panaskan 3-4 besar sudu minyak, masukkan bawang putih, sedikit bawang besar dan daun kari, tumis biar bawang layu sikit, kemudian masukkan serbuk kari, tumis sekejap. Masukkan semua bahan rempah serbuk dan cili hijau.
2.  Masukkan daging, kacau biar sebati dan daging keluarkan airnya. Masukkan ubi kentang dan sedikit air (agak-agak la ye, jangan banyak sangat). Masak sambil dikacau sekali sekali.
3. Perasa secukup rasa, masukkan baki bawang besar dan masak hingga kentang lembut dan air kering. Padamkan api dan sejukkan sepenuhnya.
4. Ambil sekeping kulit sambosa, bentukkan macam kelongsong, isi inti secukupnya dan lipat jadi bentuk 3 segi (pastry sambosa siap jual bentuk panjang yang mudah nak guna/bentuk). Sapu air sikit hujungnya dan lekat kemas. Buat sampai habis.
5. Panaskan minyak secukupnya dengan api sederhana dan goreng hingga masak dikedua bahagian. Angkat dan toskan.

memang sedapp deh layan dgn kopi O...nak plak yg masih pnas...3 bjik pun xckup...

Ayam Goreng Lemon Mamak Stail

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'...ayam lemon mamak ni pasangan dgn kari ketam hritu tu lgik...takpe la deh lewat updated tu...dedula dh pernah try rspi ni...klu buat mkn dgn nsi lemak pun sedapp...jazakillahukhairan pada penyumbang rspi...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Ayam Goreng Mamak by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : iris myresipi.com
  • 2 inci halia 
  • 6 ulas bawang putih 
  • 2 sk serbuk jintan putih 
  • 2 sk serbuk jintan manis 
  • 2 sk serbuk ketumbar 
  • 2 sk serbuk cili kering brand baba's 
  • 2 sk serbuk lada sulah atau serbuk lada hitam (atau nak guna kedua - dua pun boleh, sukatannya - 2sk serbuk lada sulah dan 2 sk serbuk lada hitam ) 
  • 2 sb serbuk kari ayam- brand babas 
  • 1 biji lemon 
  • 4 sb tairu (yogurt plain tu) 
  • 3 helai daun kari 
  • 1/2 biji bawang besar - dimayang garam secukup rasa minyak secukupnya utk menggorang 
  • 8 ketul ayam atau ikutlah nak banyak mana 
Cara

1. Blendkan bawang putih dan halia. 
2. Gaulkan kesemua bahan pada ayam termasuk bawang putih dan halia yg diblend tadi, perahkan jus lemon dan perapkan sebentar sekitar 30 minit pun cukup, saya selalu tak perap. 
3. Panaskan minyak secukupnya dan goreng sampai masak.  P/s * semasa menggoreng, anda akan dapat kerak - kerak yang tertanggal dari ayam tu. kerak tu sedap sangat dimakan bersama nasi dan kuah kari ayam atau ikan. kalau nak tau, kalu anda selalu makan kat kedai mamak dan ada salah satu hidangan tu ada macam kerak - kerak tepung yang rasanya ala - ala pedas, masam dan masin seenak rasa tu, ni la bendanya. Selamat mencuba.

anak2 xminat sngat klu ayam greng berempah gini...kna ayam greng garam kunyit tu je...dh lewat gini kepala pun rsa ksong je xthu nk tulis apa...cuci mata je la dgn ayam mamak ni deh...

Wednesday, February 18, 2015

Fig Cobbler

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'...ada kelapangan skit ni updated je la...bnyk sngat lgi gambar lelama dlm folder tu...klu xsilap ni la pestime merasa cobbler...jarang buat dessert mcm ni sbb xde sambutan...ni pun buat 1/2 rspi je nk try dgn buah fig tu...rspi asal dri allrecipe guna buah peach...maz cri balik xjmpa la plak rspinya sbb bnyk sngat rspi peach cobbler...pastu hritu gna hp je...jdi kena la taip semula yg salin tu...klu tak snang skit keje deh..c&p je...selama bercuti buat semua sempena tahun baru cina...semoga selamat sampai ke destinasi mana yg plan utk balik kampung atau memulakan perjalanan...jgn lupa baca doa naik kenderaan dan ayat Kursi...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

guna buah tin ni sbb tgh musimnya...hritu dah roasted...ada kat sini...skrang pun ada lgi jual buah ni...mkn saja pun sedappp...manis...lembut mcm baldu...npak je mcm keras tu...tpi lembutt..

Fig Cobbler by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 1/2 cawan mentega
  • 1 cawan tepung naik sendiri
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • buah fig/tin secukupnya - belah 2 @ boleh ganti dengan buah peach/strawberi/blueberi
Cara

1. Panaskan oven 170C.
2. Masukkan mentega dalam caserrole/bekas tahan panas dan masukkan dalam oven biat mentega cair.
3. Satukan tepung dengan gula, masukkan susu dan vanilla, kacau sebati. 
4. Susun buah fig dalam bekas mentega panas tadi, kemudian tuang bancuhan tepung atasnya biar sekata, boleh juga letak bancuhan dulu, kemudian susun buah atasnya.
5. Bakar selama 18-20 minit atau hingga masak/perang, atasnya tu yang putih-putih saja maz tabur sikit oat sebelum bakar.

teksturenya ada rsa mcm muffin skit...memang dessert omputih time winter la ni deh...ada 1 lgi dlm folder tu...versi strawberi plak...

Tuesday, February 17, 2015

Sotong Goreng Tepung

Assalamualaikum w.b.t..'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..brtemu skli lgi...badan pun rasa penat je shri dua ni...penat ke sana ke mari deh...kat sni susah nk jumpa stun jenis ni...klu stun katak tu ada je spnjang masa...tpi xlalu la plak...nk siang pun rsa geli...hritu bnyk plak stun ni kat psar...terus beli 2kg...saiz pun elok2 je...buat masak sambal skit...pastu goreng tepung gni 2x...jazakillahukhairan pada penyumbang resipi...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Sotong Goreng Tepung by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 300 gm sotong
  • 1 cawan tepung gandum 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1 biji telur 
  • sedikit garam lada sulah
Cara

1. Potong sotong kecil-kecil, bersihkan dan toskan airnya biar sampai kering. Gaul sotong dgn sedikit garam dan lada sulah. 
2.Pukul telur setakat nak satukan yg kuning dengan yang putih jer. Masukkan sotong ke dalam telur, ketepikan 
3. Gaul tepung dengan baking powder, masukkan sotong yang telah digaul dengan telur dalam tepung, salutkan habis sotong dgn tepung. Kalu nak pedas boleh letak sikit serbuk kari dalam tepung. Goreng biar sedikit perang. Goreng kejap jer dalam 4-5 min kalau tak nanti sotong keras and liat pulak.

abangngah dgn afiq suka klu greng tepung gini...udang pun sma...tpi klu msak buat lauk afiq xmkn...sedappp dan nak buat pun mudah sangat...stun pun jadi berkerak elok sbb gaul dengan telur dulu...

Udang Masak Lemak Daun Kunyit Dengan Betik Muda

Assalamualaikum w.b.t..'Subhaanallah wabihamdihi subhaanallah hil'azim'..kat rumah ni gaya lauk sama je...balik2 kuah warna kuning gini...takpe la deh dah org yg nk mkn suka...kita masak je la...tpi memang sedappp...bertambah2 mkn nasi dgn penangan daun kunyit tu...xtoleh kiri kanan dh org kata...pastu maz campur dgn betik muda skit sbgai sayur...betik muda tu bleh kata selalu ada...stok utk somtam...terima kasih sekali lgi pada yg sudi singgah dapur yg xseberapa ni...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Udang Masak Lemak Daun Kunyit Dengan Betik Muda by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 10 ekor udang saiz sederhana besar 
  • 2-3 cawan santan
  • 3-4 biji bawang merah *
  • 1 inci kunyit hidup *
  • 1 biji cili merah *
  • 3-4 biji cili padi
  • 1 helai daun kunyit - koyak
  • 1 asam keping
  • 1 mangkuk kecil betik muda
  • garam gula secukup rasa
Cara

1. Tumbuk lumat bahan *, dalam periuk masukkan santan separuh dulu dan semua bahan lain  kecuali udang dan bahan perasa.
2. Masak hingga mendidih dan betik lembut dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Kemudian masukkan baki santan, udang dan perasa secukup rasa. Masak sekejap lagi biar udang masak, jangan masak lama nanti udang jadi kecut. 

pasangannya budu dgn ulam plak...klu xde idea nk msak apa nti..bleh la try udang ni...breselera betul....memang mkn xhingat segala diet dh...daun kunyit tu import dri msia...frozen lam peti...guna skit2 je...

Monday, February 16, 2015

Lasagna

Assalamualaikum w.b.t..'La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin'..bertemu kali lagi...layan lagsana la plak deh...klu pasta2 tu memang kerap sangat dh...sblum ni pun ada jgk duk buat lagsana...cuma xsempat nk posing...kluar oven je terus atas meja dah...ye la klu sejuk xsedap plak kan...ni pun snap yg dlm pingan abangngah nk mkn...memang dpt sambutan la klu menu italian gini...abangnah dgn afiq suka sangat...babanya pun sma...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf andai ada kekurangan dimana-mana...

menu2 mcm ni biasanya buat sebelah mlm sebab mlm xde nasi...inti daging tu bleh buat awal...sos putih tu 5 minit bleh siap...pastu cuma rebus lagsana je skjap...stok cheese memang sentiasa ada...

Bahan-bahan
  • 1 tin (400g) whole peeled tomato - ada jual kat pasaraya
  • 1 labu besar bawang besar bombay - dadu
  • 1 cawan daging kisar segar
  • 1-2 kiub pati daging/ayam
  • 1 helai daun bay
  • 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1/2 sudu kecil daun basil kering @ italian herbs
  • mozarella cheese secukupnya
  • sedikit gula dan garam jika perlu
  • 2-3 sudu besar extra virgin minyak zaitun
  • 6-7 kepingan lagsana - rebus biar lembut sikit dengan sedikit garam dan minyak sayur/minyak zaitun
Cara
1. Panaskan minyak zaitun, masukkan bawang dan masak sekejap, kemudian masukkan daun bay dan daging. Masak biar daging masak sekata dan keluarkan airnya.
2. Masukkan tomato tin, tekan-tekan dengan senduk biar hancur, masukkan kiub pati ayam, sedikit air dan masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala.
3. Masukkan lada hitam dan daun basil, perasa secukup rasa dengan sedikit garam dan gula, masak sampai sos jadi sedikit pekat dan daging lembut. Padamkan api.

Sos Putih
  • 1 sudu besar mentega
  • 1-2 sudu besar allpurpose flour @ tepung gandum
  • 1 cawan susu segar
  • kiub pati daging secukup rasa @ serbuk pati ayam
Cara
1. Dalam periuk cairkan mentega dengan api perlahan kemudian masukkan tepung dan kacau cepat-cepat agar tidak berketul dan jadi sedikit berbuih. Kemudian masukkan susu segar, sebatikan.
2. Masukkan sedikit kiub pati dan perasa secukup rasa, masak biar sos pekat. Ketepikan

Untuk Lasagna

1. Sapukan sedikit mentega pada casserole/bekas tahan panas, letakkan sekeping lagsana dan ratakan sos daging atasnya, kemudian letak pula sos putih.
2. Letak sekeping lagi lagsana, ratakan sos daging dan tabur mozarella cheese secukupnya. Kemudian letak 1 lapis lagi lagsana, ratakan sos daging dan tuang pula sos pula.
3. Ulang cara lapis ni 3-4x dan lapisan akhir sekali letak lagsana, sos putih dan atasnya mozarella cheese secukupnya.
4. Tabur sedikit daun basil, tutup dengan aluminium foil (tutup tu jangan rapat dengan cheese, nanti melekat, guna casserole/bekas yang tinggi sikit) dan bakar dalam oven 170C yang telah dipanaskan selama 10-12 minit, kemudian buka aluminium foil dan bakar lagi selama 8-10 minit atau sehingga cheese sedikit perang. 

komen dri juri kat rumah ni, sedappnya mummy...sedapp dri yg beli...Alhamdulillah atas segala rahmat dan nikmatNya...dpt msak utk anak2 dan suami...

Sunday, February 15, 2015

Cek Mek Molek

Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..slalunya klu pgi ahad gini free la skit lepas anak dah pergi skolah...sehri dua ni asik keluar je slagi xslesai urusan pindah rmah...sbnarnya sayang jgk nk pindah sbb rmah skrang ni sea view dan ada sgala kemudahan...memang sukaa duk kwsan ni...berat sngat nk buat pilihan...tpi mcmana pun hri ni kena bgi jwapan samada nk pindah atau pun kekal kat rmah ni...betul2 dlm dilema...tpi klu rumah bru nati dekat dgn skolah anak dan cma 2-3 mint je ke ofis suami...ok la pnjang plak ceritanya deh...kuih cek mek molek...antara kuih yg selalu sangat duk buat...klu beli keledek tu mesti lah buat kuih ni...senang sngat, pastu semua mkn...klu dpt yg pnas2 tu alahaiii sedappnya...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Kuih Cek Mek Molek by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 500g keledek
  • 1/4 cawan tepung beras
  • tepung gandum secukupnya
  • gula secukupnya
  • minyak untuk mengoreng
Cara

1. Rebus keledek dengan sedikit garam hingga lembut/empuk.
2. Bila dah masak, sejukkan dulu, kemudian kupas kulit dan tumbuk lumat sampai habis.
3. Gaul bersama tepung beras dan tepung gandum secukupnya hingga jadi doh yang lembut.
4. Ambil segembal doh dan leperkan, kemudian letak gula ditengah dan tutup kemas. Gentel biar jadi bentuk bujur, buat sampai habis.
5. Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga perang dengan api sederhana sambil dibalik-balikkan. Angkat dan toskan.

ni pun yg dh berbulan kena peram...sblum ni pun dh acap kli updated cek mek molek ni...msa kecik dlu bonda pun slalu sngat buat kuih ni...ye la modal xbanyak, keledek 50 sen pun dh ckup...dlu 50 sen tu besar nilainya deh... 

Thursday, February 12, 2015

Ikan Sherry Masak Stim

Assalamualaikum w.b.t...'Allah humma innaka afuwwun karimun tuhibul afwa fa'fuanni'..plannya nk update mlm tdi ikan ni...tpi sebab kluar lepas asar tu blik pun dh lewat...penat pulak rsa...pastu pgi tadi kena jdi co pilot...kat rumah ni jarang2 sangat masak lauk ikan ni...semua 3 beradik xmkn ikan...klu tgk je lauk ikan atas meja...trus ckp xlapar...ni pun penat jgk la babanya nk perabih sorang...buat hujung minggu lepas...bsar ikannya, dkat 1kg...maz guna ikan sherry...biasa duk beli ikan ni...sedapp...mcm ikan merah pun ada rsanya...bleh msak apa saja...asam pedas ke..kari pun sedapp...gulai pun blehh...masak steam ni pun ikut rsa je nk letak apa...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Ikan Sherry Masak Stim (Kukus) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan sherry @ ikan yang sesuai
  • 1 biji tomato - hiris nipis
  • 1 sudu besar asam jawa, maz masuk sekali dengan bijinya - bancuh dengan sedikti air
  • 1-2 sudu besar sos tiram
  • 2 inci halia - mayang
  • 3-4 ulas bawang putih - mayang
  • sedikit garam, gula jika perlu
  • 2-3 titik minyak bijan
  • sedikit daun ketumbar untuk tabur - jika suka
Cara

1. Cuci ikan bersih-bersih dengan air asam jawa/asam limau.
2. Satukan semua bahan kecuali tomato, rasa secukup rasa biar ada rasa sedikit masam.
3. Sediakan pengukus dengan air mendidih, letakkan ikan dalam pinggan/bekas yang sesuai dan tuang semua bahan sos tadi, letak juga buah tomato dan halia serta bawang dibahagian perut ikan dan atas ikan
4. Kukus selama 20-15 minit atau sehingga masak bergantung pada saiz ikan.

Alhamdulillah kena dgn slera org yg mkn...siap hirup kuah lgi...pasangannya tomyam dan tlur dadar utk anak...pastu ada plak sambal belacan...cuma syur je la xde...ikan steam versi banjir...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...