Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, July 28, 2016

Kerabu Tembikai Thai (Thai Watermelon Salad)

 Assalamualaikum w.b.t 
Allahumma innii zhalamtu nafsii zhulman kat'siiran wala yagh'firudzunuu'ba illa anta, fagh'firlii maghfiratan min in'dika warhamnii innaka'an tal'ghafuur ru'rahim' (Ya Allah, aku melakukan kezaliman yang banyak atas diriku sendiri dan tiada yang mengampuni dosa selain Engkau, maka berilah aku keampunan dari sisiMu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang), doa yang cukup indah yg diajar oleh Rasulullah saw kepada sahabat yg paling disayangi baginda, Sayyidina Abu Bakar As Siddeq R.A, sahabat yang telah dijanjikan syurga.
amik peluang kemas blog la dlu sesambil duk angkat barang nk hntar ke rumah baru, sni pindah xde la susah atau penat mna sbb rumah jenis fully furnished..jdi bawa barang personal kita je, xde la kna sewa lori bagai angkut segala perabut..jdi tu yg sedap jgk la duk main pindah2 ni, duk rmah yg skrang ni pun bru setahun setngah..rumah baru ni mungkin lama skit kut sampai abangngah hbis bljar kat situ, ok la jom cerita pasal kerabu tembikai ni plak, klu sblum ni buat versi melayu..gaul dgn sambal belacan, ada kat sini..tukar buat stail siam plak, ni ilham dri en. suami la..dia sruh buat kerabu tembikai masuk serai mcm kerabu stun tu, suami memang suka sangat mkn tembikai cicah dgn sambal belacan atau budu, wpun suami org perak..jdi tu yg terjdinya kerabu tembikai yg sedappp ni! memang kena la mkn dgn nasi atau meratah saja, sbnarnya dh 3x duk ulang buat kerabu tembikai ni..suami suka sangat, kombinasi rsa dri nisan putih siam..buah tembikai, asam limau dan kicap ikan, pastu segar dgn daun ketumbar, wow! cukup serasi, maz rekmen la..kena try dlu bru thu, utk bahan rencahnya tu sama je mcm kerabu sotong ni..selamat berhujung minggu dan InysaaAllah jumpa lagi, maaf atas segala silap yg ada...

KERABU TEMBIKAI THAI (THAI WATERMELON SALAD) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 mangkuk tembikai dadu
  • 2 batang serai - mayang
  • 3 biji cili padi hijau - potong serong
  • 2 sudu besar nisan putih thai (gula kabung thai) @ secukup rasa
  • 1 sudu besar kicap ikan
  • 1 sudu kecil jus limau nipis
  • sedikit ajinomotor
  • segengam daun ketumbar cincang
Cara

1. Satukan nisan thai, kicap ikan, jus limau dalam lesung dan gesek biar nisan larut, masukkan aji dan suaikan secukup rasa.
2. Satukan semua bahan dalam mangkuk dan gaul sebati.
3. Kerabu ni kena hidang yang sejuk, kalau guna tembikai dari peti boleh terus hidang atau simpan sekejap dulu dalam peti.
4. Boleh dihidang bersama nasi putih atau sebagai pembuka selera.

pembuka selera yg pasti xckup dgn sepingan ni..sni senang la plak nk cari barang siam, nisan putih thai tu bnyk tempat jgk la yg jual sbb org siam ramai..stok kat dapur memang xpernah putus, rsanya mcm butterscotch gitu sikit, lain dri guna gula pasir biasa..

Wednesday, July 27, 2016

Masak Lemak Tempoyak Bayam Dengan Udang

Assalamualaikum w.b.t.
'La illaha il'lallah wahdahu la sharika lah, lahul mulku wa lahul hamd, wa huwa 'ala kul'li shayin qadeer (tiada Tuhan selain Allah, tiada sekutu bagi Allah, yang memiliki langit dan bumi dan yang berkuasa atas segalanya), zikir selepas solat fardu sunnah Rasulullah saw, baca 10x selepas solat maghrib dan subuh sebaik bagi salam..sama2 kita amalkan semoga Allah swt have mercy on us all, forgive our mountainous sins and strengthen our iman, Ameen.
bertemu skli lagi, misi nk clearkan folder sedang membara..tgh ada mood ni update je la cepat2, masih dgn menu yg dh lama basinya..ada satu hritu tu, tpi ni cerita sblum puasa lgi la..tetiba teringin nk mkn masak lemak tempoyak, sni mna nk cri pucuk ubi atau pucuk paku..memang sah la xde, maka guna je la bayam..sedapp plak bayam masak gini, memang kena la dgn nasi panas..pastu ada plak ikan goreng deh, diet dh lama karam ke lautnya..bkn main lgi la layan seleranya, InsyaaAllah sampai jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..

MASAK LEMAK TEMPOYAK BAYAM DENGAN UDANG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ikat bayam
  • 2 cawan santan
  • 1 mangkuk udang kecil segar - buang kepala
  • 3 ulas bawang merah *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci kunyit hidup *
  • 2-3 biji cili padi merah *
  • 2 sudu besar tempoyak
  • garam, gula dan aji jika suka
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Tumbuk lumat bahan bertanda *
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan tumbuk sekejap biar naik bau.
3. Masukkan santan, tempoyak dan masak biar mendidih.
4. Masukkan udang, biar udang masak sekejap kemudian masukkan daun bayam dan perasa secukup rasa, masak sekejap sekadar sayur layu, padamkan api.

dh merantau tempat org ni kena la kretip skit, apa yg ada kita guna je la kan..biasa duk sayur air atau goreng je bayam ni..kat rumah ni klu sayur bayam semua mkn, meratah pun sodapp..

Mee Kari Daun Limau Purut (Thai Curry Noodle)

Assalamualaikum w.b.t
'SubhaanAllahi wabihamdihi subhaanAllah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Al Mizan (Riwayat Bukhari & Muslim), sama2 kita amal baca selalu sebagai zikir harian..semoga Allah SWT make us among those who remember Him much, Ameen.
sementara ada mood dan kelapangan ni, update blog la dlu skjap..sbnarnya minggu ni agak sibuk skit, ni pun bru msuk rumah lepas hntar barang2 ke rumah baru..Inysaa Allah wken ni start duk rmah baru, pindah plak sbb cri rumah yg dekat dgn skolah abangngah..senang dia pegi skolah jln kaki je, ok la masih dgn menu lama, bru nk update mee kari versi siam yg kluar SAJI Mei hritu..kejdiannya bln 3 lgi, adoiiii lamanya duk main peram..maz fanatik dgn aroma daun limau purut dan daun ketumbar, memang sedappp la mee ni! xmuak sngat mcm mee kari yg biasa, ada masuk pes tomyam dan pes cili thai..bleh jgk buat utk hidangan utk majlis rumah terbuka, terima kasih skli lagi pada yg sudi singgah dapur kcik ni..harap segala kekurangan yg ada dpt dimaafkan dan Inysaa Allah jumpa lagi..

MEE KARI DAUN LIMAU PURUT (THAI CURRY NOODLE) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg dada ayam
  • 1/2 labu bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 3 hiris halia *
  • 1/2 inci kunyit hidup *
  • 1 sudu besar air belacan
  • 1 sudu besar pes tomyam
  • 1 sudu besar cili pes thai - maz guna yg tutup biru sama brand dengan pes tomyam 
  • 1 batang serai - ketuk
  • 4 helai daun limau purut
  • 1 keping asam gelugor
  • 1/2 tin susu cair
  • 2-3 cawan air
  • 3 batang kacang panjang
  • 3-4 sudu besar minyak sayur
  • garam, gula dan sedikit aji
Bahan Lain
  • mee kuning - bilas dengan air suam 
  • telur rebus
  • taugeh
  • daun ketumbar
  • bawang goreng
  • cili merah
Cara

1. Kisar lumat semua bahan bertanda * dengan sedikit air atau pengisar kering.
2. Panaskan minyak untuk menumis, tumis bahan kisar dan serai hingga naik bau.
3. Masukkan air belacan, pes tomyam, pes cili, tumis sekejap, masukkan air, susu cair dan asam keping, masak biar mendidih sambil dikacau selalu, kemudian masukkan ayam dan daun limau purut.
4. Perasa secukup rasa dan masak hingga ayam lembut, masukkan kacang panjang, padamkan api.
5. Boleh la dihidang bersama bahan sampingan yang lain.

skli skala tukar selera dri mee kari biasa, aroma serai dan daun limau ckup membangkitkan selera dan buat rsa mee ni special..pastu letak daun ketumbar biar lebih skit..waduhhh! bila kunyah tu terasa nikmat sungguh..

Tuesday, July 26, 2016

Kari Tomato Bawal Goreng

  Assalamualaikum w.b.t 
'Hasbunallah wa'nik mal wakil' (cukuplah Allah penolong bagi kami), semoga Allah SWT guide us to the straight path, Ameen.
bertemu kembali stelah agak panjang jgk cuti dri mengupdate dapur suam ni..mood karam ke dasar laut terus, nak ucap la jgk selamat hari raya maaf zahir dan batin wpun syawal dh nk hbis..bln puasa langsung xpegang kamera, tpi tetap masak mcm2..maklum la selera berpuasa ni ada je yg terasa nk mkn deh, ni pun lauk yg dh lama duk peram..kejadian hjung bln 4, berderet lgi gambar yg terbengkalai dlm folder tu, biskut raya yg kluar saji julai 1 pun belum update lgi..huhuu, resepi yg kluar bln sblum tu pun ada yg masih belum update, bila la nk hbis ni..tkpe la deh kayuh je pelan2 dulu, sayang jgk dgn gambar2 dlm folder tu klu xupdate..ada stengah tu xingat dh rspinya, nk kena delete..yg mna terus tulis resepi kat draf selamat la, kari ni dh lama masuk kat draf, respi sama je mcm ayam masak tomato ni, cuma maz tukar guna ikan bawal dan goreng dulu ikan tu..pastu yogurt ganti dgn butter milk, memang sedap la kari ala2 india gini..tekak ni dh sebati kut sbb biasa sangat dgn masakan india kat sni, ikan tu klu xnk goreng dlu pun bleh..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas segala yg tidak sempurna..

KARI TOMATO BAWAL GORENG by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan bawal - kerat 2
  • 1 labu bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 3cm halia *
  • 2 cm kunyit hidup *
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 2 sudu besar pes tomato
  • 1/4 cawan buttermilk (susu segar+1 sudu kecil jus lemon)
  • 1 kayu manis, 2 bunga lawang, 2 bunga cengkih, 2 biji buah pelaga (rempah 4 sekawan)
  • 1 biji terung
  • 3 biji cili padi
  • garam, gula dan aji jika suka
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit, kemudian goreng seperti biasa, tapi jangan garing ye.
2. Tumbuk atau kisar lumat bahan bertanda *, panaskan sedikit minyak dan masukkan rempah 4 sekawan, masukkan bahan tumbuk, tumis biar naik bau, kemudian masukkan serbuk ketumbar.
3. Masukkan pes tomato, tumis sekejap, masukkan sedikit air (dalam 1 cawan ke), terung dan cili padi.
4. Masukkan buttermilk, garam, gula dan sedikit aji jika guna, masak sambil dikacau selalu hingga kuah jadi pekat sikit dan terung lembut.
5. Tuang atas bawal goreng tadi, sedia dihidang bersama nasi putih.

Nota ilhamdapur : buttermilk tu kalau nak ganti dengan santan atau yogurt asli pun boleh.

lauk ringkas yg bleh buat mkn nasi bertambah2..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...