Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Saturday, July 31, 2010

Roti John

Assalamualaikum...kuih ptg anak2 hri khamis yg lalu...kbtulan stok minced chicken pun ada skit lgi dlm pti...jdi kita buat la inti utk rti john ni..sblum ni pun dah prnah buat..memang puah ati la kan klu buat sdri ni...bleh buh ikut slera..cma kita buat xletak syur..sbb anak2 duk kutip buang...ni auto publish ye..kita pgi2 lgi dah kluar umah bwa anak2 bekpes kat kdai smbil nk jejln smblum mnjelang Ramadhan..insyaallah nti jmpa lgi...mksih pda yg sdi sngah dpur kita ni..

aiman la yg pling minat dgn rti john yg mumy dia buat ni..bleh hbis 1 bjik ni abangngah mkn sorang..klu yg beli tu abangngah xmkn la plak..

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (4 - 5 biji)
  • 1 cawan daging yang dikisar - kali ni kita guna daging ayam
  • 3 sudu besar minyak masak
  • 1 labu bawang besar dan 1 ulas bwang putih - didadu kecik-kecik
  • 1-2 sudu besar serbuk kari
  • 1 mangkuk kecil daun sup yang dihiris kecik-kecik
  • 3 helai daun kari
  • 1 biji ubi kentang (saiz kecik) - didadu kecik-kecik
  • sedikit garam dan gula sebagai perasa
  • sedikit air
  • 3-4 biji telur
  • bun hot dog secukupnya - dibelah 2
  • mayonis, sos cili dan mustard secukupnya
  • sedikit butter - untuk disapu pada roti dan pan
Cara-cara

1. Panaskan minyak, masukkan bawang putih dan bawang besar, masak sampai layu. Masukkan daun kari dan serbuk kari, masak sampi pecah minyak. Kemudian masukkan daging dan kacau sebati dan boleh lah ditambah sedikit air jika perlu.

2. Masukkan ubi kentang, kacau sekata. Tambah air sedikit lagi jika teralau kering. Perasakan dengan garam dan gula (ikut citarasa). Masukkan daun sup dan biar daging dan ubi kentang tadi masak/empuk. Masak sampai ianya sedikit kering. Ketepikan..

3. Sapu sedikit butter pada roti yang telah dibelah tadi. Panaskan non-stick pan dan bakar dulu sekejap roti yang telah disapu dengan butter sehingga keperangan. Angkat dan buat sampai habis.

4. Masukkan 2 biji telur dalam mangkuk, pukul sedikit. Kemudian masukkan 1 senduk inti daging tadi dan kacau sekata. Dengan menggunakan kuali yang sama (bakar roti tadi) tuang 1 senduk besar campuran telur tadi atas pan, buat bentuk bujur, letakkan roti tadi diatasnya dan masak sekitar 2 min dengan api yang perlahan. Angkat dan lipat masuk kedalam lebihan telur tadi.

5. Picitkan cili sos, mayonis dan mustard. Boleh juga diletak kobis dan bawang besar yang dihiris nipis. Siap...

Friday, July 30, 2010

Creamy Banana Split

Assalamualaikum...tiba2 plak trngin nk mkn dsert yg ringkas..cepat..tpi sedapppp...lalu ni la yg trcipta...mabeles snguh!! sbtulnya yg jdi tringin tu sbb tgk prgram masakan Daily Cook...tpi chef tu buat dia xgrill atas kuali pisangnya..dia main bkar sbjik gtuw dlm oven..pastu dia curah coklat dan cream bila nk serve...tpi kita buat stail sdri lgi snang la kan...xpyah buh krim2 tu..lgipun xde stok...hehe..buat je gna apa yg ada kat dpur..nma pun kita main letak je tu..dan ni ler hasilnya...sedapppp sngat2..dgn rasa psang berangan yg digril..pastu melting ais krimnya plak..ditmbah dgn sos stroberi segar..walala..memang enak snguh!! npaknya nk kna buat lgi hri ni..yg buat ni cma 7 bjik psang je..bkn apa klu bli pisang bnyk2 kang trbuang gtuw je..rmah kita ni klu buat kuih yg gna pisang xlaku la plak..xde peminat..

rmah kita memang peminat benda2 yg ada unsur srbuk kayu manis ni...tak kira la bun ke apa..tpi tak terasa pun srbuk kayu manisnya tu...mgkin rasa vanilla dri ais krim tu lgi kuat...apa2 pun seisi rumah kita suke la dgn dsert yg ringkas ni..ni bgi slera kluarga kita la kan..org lain mgkin lain citarasnya..

makan time...laju sngat msuk mulut...anak2 dan adik bongsu kita pun ckp sedappp...tu yg ada prmintaan sruh buat lgi...

Sumber Resipi : Ilham Dapur.blogspot
Bahan-bahan

  • 4-5 biji pisang - jangan pisang yang terlalu masak ye, nanti lembik - maz guna pisang berangan dan maz cadangkan pisang berangan sebab sedap
  • 2-3 sudu besar butter lembut
  • 7-8 biji buah strawberi - dikisar dengan 2-3 sudu besar gula dan sedikit air (dalam 4-5 sudu), air jangan banyak sangat, nanti sosnya terlalu cair
  • ais krim perisa vanilla secukupnya - atau terpulang pada citarasa
  • sedikit serbuk kayu manis
Cara-cara:

1. Pisang dibuang kulit dan dibelah dua.

2. Panaskan non stick pan, kemudian masukkan 1 sudu besar butter dan biar hingga butter cair.

3. Masukkan pisang dalam pan. Masak sehingga keperangan dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan. Masak sampai habis.

4. Susan pisang yang telah dimasak tadi dalam pinggan, taburkan dengan sedikit serbuk kayu manis. Letak pula satu scoop ais krim dan kemudian tuang sos stroberi yang telah siap dikisar tadi secukupnya.

5. Siap dan sedia untuk dinikmati...Selamat Mencuba...SODAPPPPP....

Thursday, July 29, 2010

Strawberry Yogurt Chiffon Cake

Assalamualaikum...kembli dgn kek cipon..kli ni cba rspi dri blog Sonia..tekstur keknya sma mcm kek2 cpon yg kita prnah buat sblum ni..tetap lembut..moist dan sedappp..kek ni kita buat hri isnin..half kita bgi pda Kak Su (jiran)..cara serta bhn2 yg digunakan pun xbnyk beza dgn rspi peach yogurt cipon kek yg kita buat rspi sblum ni...rspi asal Yogurt Sponge Cake...cma kita tukar buat cpon..thanks Sonia and please allow me to share the recipe here..kat blog Sonia ada mcm2 rspi kek cpon..nti bleh la dicuba rspi cpon yg lain plak lepas ni..


Strawberry Yogurt Chiffon Kek
Ingredients - maz guna acuan chiffon 18 cm

A)

  • 4 medium egg yolks - maz guna 3 biji telur gred A
  • 10g castor sugar

B)

  • 4 medium egg whites - maz guna 3 bjik telur gred A
  • 60g castor sugar
  • 1/4 tsp cream of tartar - maz ganti dengan lemon jus

C)

  • 120g natural flavour yogurt - maz bland 5 bji buah strwberi bersama dengan yogurt + 1 sudu besar strawberi paste dan beberapa titik pewarna merah
  • 70g superfine flour
  • 10g corn flour
  • 40g corn oil - maz guna sunflower oil

Steps:

1) Beat egg yolks and sugar until thicken and appears in pale yellowish colour. Add in yogurt and mix well. add in corn oil and mix it well with the batter.

2) Add in the sieved dry ingredients (flour) into the batter and mix well.

3) Beat the egg white and cream of tartar until foamy. Gradually add in sugar and continue to beat the egg white until fluffy and soft peak form.

4) Mix the 1/3 of the egg whites mixture into the egg yolk batter. finally add in the remaining egg white mixture into the batter and mix it evenly with a spatula.

5) Spoon the batter into the chiffon mould.

6) Finally, bake in the oven at 170 C for 30-40 minutes or depending on your temperature setting range. (maz bakar 30 minit dengan suhu 150C, ni oven maz la ye)

7) Allow the cake to cool and set before bringing it out from the mould.

Wednesday, July 28, 2010

Pai Tee

Assalamualaikum...pestime buat pai tee ni...ni pun sbb nk cba acuan yg dibeli kat Yen beberapa bln yg lalu dan minggu lepas bru trgerak hati dan smpai hajat nk buat sdri...slalunya klu trasa nk mkn benda ni...TCRS la tmpat yg dituju...rspi dri Zaliana Myresipi...cma utk sayurnya tu kita xmsk..saja nk mkn sayur mentah...pastu kita cma curah air cili skit bila nk mkn...lepas ni xthu la bila plak bru buat pai tee ni...sbb anak2 kita smua xmkn...kita sorang je..dpt la kita bgi kat jiran kita skli...mksih ye Zaliana..mtak izin nk letak rspi kat sni...

nk buatnya xde susah mana...cma yg msa mula2 buat 2 bjik tu dia xmau kluar dri acauannya...lepas tu bru kita thu tekniknya...rupe2nya jgn letak acuan tu rapat ke dasar kuali...nti dia akan melekat kat acauan...tu yg jdi susah msa nk dikeluarkan...utk 1 aduanan ni memang bleh dpt bnyk bjik jgk la kulit pai tee ni...kulitnya pun rangup je...sedap..

Sumber Resipi : Zaliana Myresipi
Bahan-bahan ( 25 biji )

KULIT PAI:
  • 1/2 cawan tepung beras - guna cawan penyukat (update: bersamaan 75 gm) jika guna cawan minum lebih kurang 3/4 cawan - kita guna lebih,sbb cair sangat, rasanya dlm 1 cawan
  • 125 ml air
  • 2 sudu besar telur (lebih kurang 1/2 biji)
  • 1/2 sudu teh kapur makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 sudu besar gula halus - ni kita tambah sendiri
  • Acuan pai tee
INTI:
  • 1 biji bawang besar
  • 30 gram udang kering-rendam dan tumbuk halus
  • 1/2 sudu teh garam
  • Sayuran potong memanjang /parut:
    - 1 batang lobak merah
    - 1 biji sengkuang
    - 1 batang timun
  • 1/4 cawan kacang tanah (bakar dlm oven)
  • Sos pencicah

Cara-cara

UNTUK KULIT PAI


1.Satukan semua bahan-bahan -tepung beras,air,kapur,telur dan garam, gaul hingga sebati.

2.Panaskan minyak cukup untuk merendamkan acuan pai. Panaskan juga acuan pai dalam minyak. (kita guna periuk kecik untyk mengoreng kulit pai tee ni..bru senang, kalau guna kuali agak susah nak tengelamkan acuan tu dlm minyak sbb kuali sedikit leper dan jangan letak rapat acuan tu ke dasar periuk semasa mengoreng agar senang nk tolak kulit pai tee kluar dari acuan setelah sedikit garing)

3.Celupkan acuan pai dalam adunan kulit pai.Jangan sampai penuh,tinggalkan sedikit ruang di atasnya.-lihat gambar (ada kat myresipi)

4.Masukkan ke dalam minyak panas. Pastikan api sederhana kecil.


5.Biarkan seketika.Jangan keluarkan sampai ia agak masak,jika tidak kulit pai akan terlipat. Bila sudah keras sedikit tolakkan keluar dari acuan menggunakan garfu. Balikkan sekali-sekala hingga kekuningan barulah diangkat. Biar sampai kekuningan supaya kulitnya garing. (Dlm gambar ni tak nampak kuning pula).Toskan minyak dan simpan dalam bekas kedap udara.

UNTUK INTI: - kita tak masak sayur/intinya, buh sayur mentah

1.Tumis bawang putih dan bawang besar..Bila garing masukkan udang kering dan garam. Tutup api.

2.Masukkan lobak merah,sengkuang dan timun.Gaul rata. Kemudian isikan inti ke dalam pai tadi.

3.Tabur sedikit kacang tanah keatasnya dan tuangkan sos pencicah. Makan segera.

Tuesday, July 27, 2010

Besday Kek Untuk Kak Liza @ Chef Hanieliza

Assalamualaikum...pelik je bunyi n3 kita ari ni ye..mgkin ada jgk yg trtnya2 btul ke Kak Liza oder kek dri kita..jauh benar..hehe..sabar2 ye...sbnarnya kek tu kita buat msa p jumpa Kak Liza di IKANO ptg sabtu yg lepas smasa Kak Liza buat demo masakan kat POPULAR BOOKSHOP kat stu...jdi tu la buah tngan dri kita utk Kak Liza...kbetulan Kak Liza bakal smbut besdaynya pada hri isnin (semalam)..jdi kita pun amik peluang tu buat besday kek untuk Kak Liza...mksih sngat2 pda Kak Liza krn sdi trima kek yg tak sberapa dri kita...mohon maap ye kak atas sgala kekurangan..maklum la deko org yg bru blajar pegang nozel...tu pun bgi kita dah cntik sngat2..hehe..kita pun rasa mcm xprcaya tiba2 tngan ni bleh deko sebaik tu..mgkin inspirasi tu dtg sbb buat utk seorang sifu kesayangan ramai...alhamdulillah Kak Liza sekeluarga suke dgn kek ckelat tu..Kak Liza ckp sedapppp...

mksih skli lgi kak sbb wpun duk sibuk dgn sgala persiapan utk demo tu kak bnyk luangkan msa brsembang dgn kita dan Mama...kita p ke ikano dgn Mamafami...kami smpai dlm pkul 1 rasanya...memang kami dah ckp dgn Kak Liza nk dtg awal sbb Mama ada prgram family pda belah ptgnya...jdi smpat la jgk posing2 nk Kak Liza atas pentas tmpat Kak Liza nk msk tu..siap pegang senduk Kak Liza lgi...bkn apa..amik berkat sifu Mama kata...hehe..tpi kami xsempat nk tnggu tgk Kak Liza msk...sbb sbaik aje Kak Liza nk mulakan acara..kita dan Mama mintak beredar...mksih jgk pda Mama sbb bgi pluang kita posing sakan nga Kak Liza...hehe...insyaallah ada rzki pasti kita jmpa lgi ye Kak...skli lgi HAPPY BIRTHDAY KAK LIZA..smoga dikurniakan kesihatan yg baik..dipermudahkan segala urusan dan sentiasa dalam rahmatNya...amin...


kat bwah ni sbhgian gmbar semasa di IKANO...dan ni ada la prtemuan kli kedua kita nga Kak Liza..prtama kli jmpa dgn Kak Liza msa kita bru blik dri bahrain pnghjung thun lepas..kbtulan msa tu Kak Liza ada di sheraton hotel kl..rspi kek bleh tgk kat SINI ye..

ok utk kek ni kita msih lgi gna rspi kek coklat sprti yg duk buat sblum ni..kita buat sma mcm cuppis n3 sblum ni..tmbah 2 sudu besar sunquick orange..jdi la orange coklat kek..cma yg ni versi sebijik..kbtulan Kak Liza memang suke orange...memang sedappp! dan diakui sndri oleh Kak Liza...buat pun kelam kabut pgi sabtu tu jgk..pkul 6 pgi dah bngun buat kek ni...sbb janji nga Mama pkul 11.30 nk brtolak ke ikano..sib baik smpat siap dgn deko2nya skli..

wajah yg sentiasa ceria dan mesra seorang sifu...belakang tu la tmpat Kak Liza msk2..sbnarnya ada bnyk jgk gmbar2 smasa di ikano tu..tpi sbb ada gmbar sndiri jdi tak payah la kan..

ni msa Kak Liza tengah sediakan segala persiapan sbelum acara bermula jam 3 ptg...Kak Liza jgk turut dibantu oleh husband dan anak sulungnya Azlan..memang rugi tak dpt merasa masakan Kak Liza ptg tu..mksih jgk pda pda anak kak azlan sbb sdi tlong snap gmbar...

smpat jgk Kak Liza ptong kek yg kita bawa...terharu dan gembira sngat dpt buat kek besday utk Kak Liza...dpt jgk kita brgmbar sblah Kak Liza sbgai kenangan semasa Kak Liza ptong kek tu..sporting snguh Mamaku ituw...muahhh..

selain dri kek cklet tu..kita jgk bawa kek cpon orange sbjik..ni pun buat pgi tu jgk...lepas msk kek cklat..trus bakar cpon ni plak...kbtulan btol sunquick ada atas meja dpn mata..jdi gna je la sunquick tu sbgai flavor utk buat kek 2 bjik ni..yg ni pun Kak Liza suke..sbb orange..ni kita gna rspi dari Mamafami yg prnah kita buat sblum ni..cma kli ni kita buat 4 bjik tlur je..maknanya half rsipi..rspi ada kat label kek tu ye..kedua2 gmbar ni dri kamera besar Kak Liza..sbb kita xsmpat nk snap..nk cpat pgi tu..mksih ye kak sdi email kat kita..cntik gmbar dri toy bru kak..terang sngat gmbarnya..

Monday, July 26, 2010

Orange Coklat Cupcakes

Assalamualaikum...selamat bersua kembali...cc ni kita buat smpna besday anak kita aiman pda hri jumaat yg lepas..kita xbuat kek sbjik sbb aiman pun xsuke kek..jdi kita buat cuppies sbb nk bgi kat tempat anak2 kita mengaji quran..alhamdulillah genap la 8 thun usia abangngah pda 23 julai yg lalu...padaNya dipanjatkan DOA setiap masa untuk anak2 tersayang...bukan hnya diharijdinya saja kan...ok la utk cc ni rspi bleh tgk kat SINI ye..tpi kita cuppies ni kita bakar selama 18 minit dgn suhu 150 C..rspi asal kek coklat kukus Kak Zaiima..mkish ye kak utk rspi yg mabeles ni..rspi ni kita dah prnah buat bnyk kli sblum ni..utk coklat kek kita memang suke dgn rspi ni..sbb cukup moist dan menetapi citarasa kita..cma kli ni kita tmbah 2 sudu besar sunquick orange..tapi memang sedapppp sngat2..rasa cklat + orange memang kombnasi yg amat sesuai..tu yg namanya jdi orange coklat kek..keknya plak ckup moist..mksih skli lgi pda kwn2 yg dtg brtnya kbar dan pengunjung yg sdi singah dapur kita ni selama kita tidak bersiaran..insyaallah bila ada kelapangan kita akan buat knjungan balas..rspi butter cream selak2 kat label cuppies la ye..

padang bolaaaa! anak lelaki kan..idea ni kita dpt stelah duk geladah almari cc Mamafami..sori ye Ma..dah bgthu kan..mtak halal ye Ma..hehe..

yg ni plak utk cikgu2 adik afiq..wpun aiman yg smbut besday..tpi kita bgi jgk sparuh utk cikgu2 kat Q-dees tmpat anak bongsu kita blajar..deko pun xkemas mana sbb smpai ke hri ni kita msih blum brkesempatan lgi nk amik kelas deko..asik trtunda...main buat ikut sedap ati aje...hehe..

dah siap msuk kotak..ni utk Teacher Kareen adik afiq..

Ayam Butter Berempah

Assalamualaikum..ni lauk ayam butter berempah yg kita msk utk mkn nga nasi lemak daun limau purut hari tu..lama benar ye bru tringat nk letak kat sni..

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan

  • 5 ketul ayam - kita guna paha semuanya dicuci kan ditoskan
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 batang serai - dimayang nipis-nipis
  • 1 inci halia muda
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam - kita guna alagapas
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 sudu besar butter lembut
  • 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam - knorr @ maggie sebagai perasa
  • minyak untuk mengoreng secukupnya

Cara-cara

1. Ayam yang telah dicuci kan ditoskan tadi dilumur dengan butter keseleruhannya. Ketepikan

2. Kisar atau tumbuk halus (kita tumbuk dgn batu lesung je) bahan-bahan lain kecuali daun kari dan serbuk kari. Bila sudah dikisar kemudian campurkan dengan rempah kari dan serbuk pati ayam.

3. Lumurkan ayam tadi dengan bahan kisar. Taburkan daun kari dan perap seketika sebelum digoreng dalam minyak yang telah dipanaskan. Kalau diperap lagi lama lagi sedap dan terasa rempah2nya tu

4. Goreng sehingga keperangan dikedua belah dengan api sederhana. Siap....

Thursday, July 15, 2010

Strawberry Yogurt Pankek

Assalamualaikum...dah srpan ke smua ye...kita biasa la mnu pgi sma ada milo cicah bskut atau rti je..ehhh ye ke?? hbis pankek tu bekpes sapa plak kan!! hehe..ok la pankek tu kita buat ptg smlm...saja nk hbiskan stbri ygurt yg ada lam pti tu...kang expire plak klu disimpan lama2..dlm duk pkir2 nk buat apa dgn ygurt scwn tu..kita main godek2 la pankek tu..sib baik lembut elok je jdinya..nk buat kek2 mls plak rasanya..jdi snang keje buat lempeng omptih tu je...kita buat skit je...1 cwn tpung...dpt la dlm 5 bjik..tu pun xhbis jgk...anak2 kita xsuke pankek2 ni...tu yg kita xbuat..sma la mcm apam blik tu pun xmkn...huhu..susah bnor bab mkn2...ni...mee atau behoon pon xmkn jgk..jdi utk srpan tu klu tak rti..biskut..atau pun nuget...tu je la hri2...

Sumber Resipi : Ilham DapurBahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan stroberi yogurt @ apa-apa perisa
  • 1 biji telur
  • 1/2 - 1 cawan air @ susu segar ( ni kita xsukat, jdi kena agak2 la ye, masukkan sikit-sikit)
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda baikarbonat
  • 3 sudu kecil gula (baru edit lupeee)
  • 2 sudu besar butter - cairkan
  • 1/8 sudu kecil garam
Cara-cara
1.Satukan tepung, baking powder, soda baikarbonat dan garam. Kacau sekata.
2.Masukkan bahan-bahan lain. Kacau agar semuanya sebati (bancuhan ni mcm lemping gtuw, pekat, tidak terlalu cair).
3.Rehatkan adunan seketika dalam 6-8 minit.
4.Dengan menggunakan non stick pan, ambil 1 senduk adunan dan masak sehingga keperangan dengan api sederhana. Kemudian balikkan sebelah lagi pula. Masak sampai habis. (kita guna non stick pan yang menag tak perlu letak minyak langsung).

5.Boleh la dihidang dengan jam atau buahan kegemaran masing-masing.

mkn time...ni kita punye..curah madu..pastu peanut butter...kita sdri pun mkn skping ni je..tu pun dah kenyang tersadar weiii...hehe...

Wednesday, July 14, 2010

Nasi Lemak Harum Limau Purut

Assalamualaikum...meh mkn nsi lemak plak pgi ni...nsi lemak ni ckup membngkitkan slera..harum snguh dgn bau daun limau purutnya tu...entah la tetiba trjin nk buat nsi lemak sdri..sbtulnya smnjak blik ni bru 2x kita buat nsi lemak ni...bkn apa sbb kita sdri pun xgemar sngat nsi lemak...stkat mkn stngah snduk gtuw je lah...bnyk jgk tu kan stengah snduk!! hehe..anak2 plak klu yg bersambal2 ni memang xmkn la jwnbya...jdi klu tringin sngat tu kita beli je..klu buat nsi lemak slain dri letak daun pndan kita jgk letak daun limau purut..nsi tu wangi smerbak dgn adanya daun limau..ditmbah plak lauk2 smpingan yg lain lgi cdppp!..kli ni kita buat mkn nga ayam butter berempah selain dri smbal bilis yg wajib ada kan...

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan
  • 2 cawan beras - kita guna beras wangi
  • 2 cawan santan cair @ ikut sukatan air beras masing-masing
  • 1 sudu besar butter
  • 4-5 helai daun limau purut
  • 1 helai daun pandan - disimpul
  • 1 inci halia - dipotong nipis
  • sedikit garam - tujuannya agar nasi tu rasa lemak sedap

Cara-cara

1.Cuci beras dan toskan.


2.Panaskan periuk (kita guna rice cooker). Masukkan butter dan masak sehingga butter cair.

3.Masukkan daun pandan, kacau sekejap. Kemudian masukkan santan, beras, daun limau purut, halia dan sedikit garam. Kacau sebati dan masak seperti biasa. Bila nasi dah masak, kacau balikkan sekata. Aroma daun limau purut cukup membangkitkan nasi lemak ni..Siappp..


4.Boleh la dihidangkan dengan sambal bilis, telur rebus atau lauk pilihan mengikut selera...

Tuesday, July 13, 2010

Chicken Pepperoni Pizza

Assalamualaikum...layan pza la plak ye...dah lama jgk rasanya tak buat pza ni..xbuat sdri tu sbb duk main bli je..3 hri lepas pun memang dah layan pza hut kat IOI mall msa bwa anak2 jejln hri mgu..pza ni kita buat keesokkan hrinya plak..ptg ahad tu..anak bongsu kita mtak nk mkn pza lgi..nk yg mummy buat plak kata adik afiq...jdi kita pun godek2 la..buat pun skit je sbb mzrella cis yg ada pun xbnykak..dlm 2 cwn tpung rasanya..dpt la 1 bji ni dan 1 lgi saiz small pza tu..msa kat bahrain dlu memang kerap la kita buat pza ni sbb memang mknan kgemaran anak2..nk bli slalu xsngupp..mahal la weiii!!

utk doh ni kita bancuh mcm rspi yg biasa duk buat sblumnya...rspi dri Fatafeat channel..kita buat ni xde sukat2..main agak2 gtuw je...memang dri dlu lgi mcm ni klu buat pza...org malas..hehe...tpi memang tau..chef Mario Batali tu buat pun main tuang gtuw je...xsukat! jdi kita pun terikut2 la ni..hehe...
dah mskkk...lom ptong lgi ni!! sat lgi klu dah ptong tngal pngan jeee...

dah kna trik sptong..cpat2 sapa plak nk trik tu..hehe..memang cdp la klu buat sdri ni..leh buh mcm2..cis plak meleleh2..pastu mkn plak nga tabasco...walaaaaa..enak sngguh!! time rjin bleh la ckp mcm ni kan..bila dah malas tu..beli jgk le jwbnya....

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (tiada sukatan tepat)

  • 2 cawan tepung gandum (-/+)
  • 1/2 cawan air suam* (-/+)
  • 1 1/2 sudu kecil yis kering (kita guna brand mauripan)*
  • 2 sudu besar susu tepung
  • 3 sudu besar extra virgin minyak zaitun
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 sudu besar gula*
  • 1/2 biji capsikum hijau/lada bengala - potong kiub
  • pepperoni secukupnya
  • sedikit slice black olive - kalau takde, tak perlu letak
  • 1 keping isi ayam - gaul dengan sedikit garam dan garam, kemudian masak sekejap atas non-stick pan, balik-balikan agar masak sekata (tak perlu letak minyak) - potong nipis-nipis
  • mozarella cheese secukupnya - sagat halus
  • 1/2 tin kecil tomato puri (kita guna ayam brand) -bancuh dengan 1 sudu besar gula dan sedikit garam - sebagai sos pizza
  • daun oregano secukupnya - untuk tabur atas pizza (ada dijual dipasaraya atau kedai bakery - memberi rasa sbenar pada pizza)
Cara-cara

1. Dalam mangkuk satukan bahan-bahan yang bertanda *. Biarkan seketika (1-2 minit) kemudian masukkan minyak zaitun, kacau sebati.

2. Satukan tepung, garam dan susu tepung. Masukkan sedikit-sedikit kedalam no 1 sambil dikacau guna garfu (kacau buat bulatan jam) sehingga adunan tadi bersatu (menjadi seketul) tapi tidak keras. Kemudian boleh la diuli dengantangan sehingga adunan menjadi licin dan tidak melekat pada tangan (kalau lembik, tambah tepung sikit-sikit je).

3. Tutup mangkuk dengan plastik wrap atau kitchen towel dan biarkan selama 30 minit. Kemudian amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk-tumbuk sedikit.

4. Tabur sedikit tepung pada tempat nak canai dan canai bulat setebal 1/2 inci.

5. Sapu sedikit butter atau tabur tepung pada loyang pizza dan masukkan doh yang telah siap dicanai tadi.

6. Sapu sos pizza pada bahagian tengah doh biar sekata .Ambil cheese dan tabur sekeliling atas sos tadi (kita suke letak cheese banyak)

7. Tabur pulak bahan-bahan yang lain (toping - ikut pilihan sendiri nak letak apa). Akhir sekali tabur daun oregano dan renciskan sedikit minyak zaitun pada keseluruhan pizza sebelum dibakar.

8. Kita bakar dengan suhu 160 C selama 15-20 minit. Keluarkan dari oven, boleh lah dipotong dan hidangkan segera. Siap...

Monday, July 12, 2010

Peach Yogurt Chiffon Cake

Assalamualaikum...apa kbar smua? slmat brsua kmbali dipgi isnin...msih lgi dlm mood bermalas-malasan nk msk sbnarnya ni..tpi memang kan! klu lama skit xmsk..berat je rsa nk msuk dpur tu!! hehe..ditmbah plak klu asik mkn luar je!! nak2 klu hri mgu tu..memang pnuh dgn aktvti jejln!! tpi dlm duk mls2 tu kita lawan jgk la sbb nak buat kek ni utk adik kita bwa ke tmpat kejenya utk mkn nga kwn2..npaknya kmbli mngcpon lgikk..

ok la kli ni cba buat kek cpon yg gna yogurt plak..msa tgk kat umah bru Yani tu memang dah trpngil untuk mncobanya sbb tgk bhn2 pun simple aje...jdi apa lgi kita pun godek2 la pgi smlm..dan ni le hsilnya..ckup memuaskan..sma mcm kek cpon yg kita buat sblum ni rspi dri Mamafami..cma rspi asal gna plain yogurt..tpi kita tkar kpd peach yogurt...maka jdi la peach yogurt cpon kek..kita memang suke kek cpon..xkesah la plavor apa pun..mksih Yani dan mtak maap ye atas sdkit tokok tmbah tu..mtak ijin jgk nk share rspi kat sni plak ye...sedap bangat keknya..nak buat pun sonang aje...

tekstur kek ni ckup moist..xkering mcm cpon yg kdai pnye tu..gebus sngat..pnuh dgn liang2 udara gtuw..

kek ni rasanya tak manis sangat..memang sesuai sngat dihidangkan dgn teh sbgai juadah minum ptg..mkn gtuw pon sodapppp...

Peach Yogurt Chiffon Cake
Bahan-bahan
(maz guna loose tube pan 18cm)

  • 4 biji
  • 60g gula kastor
  • 110g yogurt - maz guna yogurt perisa peach
  • 20g jus lemon - maz ganti dengan air masak
  • 2 sudu besar minyak masak
  • 40g tepung gandum
  • 40g tepung jagung ( corn starch)
  • 1 sdk baking powder
  • 1/8 sudu kecil garam - ni maz tambah sendiri, resipi asal tak letak

Cara-cara:-

1.Asingkan putih dan kuning telur.

2.Pukul telur putih dengan setengah daripada gula sehingga kembang/bertanduk.

3.Dalam mangkuk lain, campur telur kuning dengan separuh daripada gula tadi, minyak masak, jus lemon dan yogurt. Dengan menggunakan hand whisk kacau sehingga sebati.

4.Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati.

5.Masukkan no.4 ke dalam no.2 . Kacau dengan kaedah kaup balik.

6.Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon. Bakar dalam suhu 170 degree selama 40 minit. (maz bakar selama 30 minit dengan suhu 150C, ni oven maz la ye)

7.Setelah masak, keluarkan kek dari oven. Terbalikkan kek tadi. Biarkan sejuk.

8.Bila dah sejuk bolehlah dikeluarkan dari loyang.

Saturday, July 10, 2010

Roasted Chicken with Brown Sos

Assalamualaikum...npaknya kita pun tgk kurang vtmin R utk mengupdate blog...mood mls je yg lebih skrang ni..ditmbah plak dgn mls nk masak2..klu lauk2 memang kita xmsk sbb kita xamik nsi...sbb tu kurang sngat mnu lauk2 kat dpur kita ni..klu ada msk lauk tu pun time Ma atau adik2 kita dtg umah je...anak2 plak lauknya asik ayam atau dging msk kicap jee!! ikan2 ni smuanya xmkn...ok la ayam tu pda asalnya niat nk digreng knyit je..pastu tiba2 brtukar jdi mnu westen plak...cara pnyediaan ayam dan sos tu kita main buat simple2 je..kesnya mls nk on lappy cri rspi..jdi main hentam je la labuuu!! tpi ada la skit2 kita brpndukan pda apa yg kita tgk chef2 mat salleh duk msak kat Fatafeat channel msa kat bahrain dlu2...tak kisah la..janji bleh diterima anak tekak ni..hehe..nma tu pun kita main buh je..mksih pada yg sdi sngah dpur kita ni..mohon maap jgk pda kwn2 yg kita blum bksempatan buat knjungan bls lgi...kat bwah ni rspi cincai2 je..

Sumber Resipi : Ilham Dapur
Bahan-bahan (tiada sukatan tepat)

  • 2 ketul ayam - lumurkan keseluruhan ayam dengan sedikit butter, sedikit kicap pekat, sos tiram, 1 ulas bawang putih, 1/2 inci halia (tumbuk lumat), sedikit lada hitam yang ditumbuk kasar dan sedkit herba campur (yg dalam botol utk msk westen tu)
  • 1 biji ubi kentang - dipotong saiz sederhana dan direbus sehingga empuk. Toskan dan digaul dengan sedikit mayonis, 2 sudu besar susu segar dan sedikit herb campur

Cara-cara

1. Panaskan non stick pan dan letak 1 sudu besar butter. Ambil ayam yang telah siap dilumur tadi dan masak/goreng sekejap selama 2 minit dikedua-dua belah sehingga keperangan. dengan api sederhana. Angkat dan letak ayam tadi dalam loyang (tujuannya agar warna ayam nampak cantik)

2. Kemudian boleh lah dimasukkan dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C. Bakar sehingga ayam masak sekitar 35-40 minit.

3. Kuali yang digunakan untuk goreng ayam tadi jangan dicuci. Dengan menggunakan kuali yang sama, masukkan 1 sudu besar lagi butter, kemudian masukkan 1 ulas bawang putih yang dicincang halus. Masak sekejap sehingga bawang putih layu. Kemudian masukkan 1/2 cawan whipping cream. Kacau sebati sehingga sos sedikit pekat. Perasakan dengan sedikit garam jika perlu.

4. Keluarkan ayam dari oven dan boleh lah dihidang dengan potato salad dan brown sos tadi. Siappp...

Wednesday, July 7, 2010

American Chocolate Cake versi Cupcake

Assalamualaikum..kek cklat lgi npaknya dpur kita ni...cupcake ni kita buat sbb nk bwa p rmah kwn...kwn kita tu bru pindah ke rmah brunya...jdi tu yg kita buat cc ni sbgai buah tangan la kan..tpi klu dah kek cklat tu..buat saiz bsr ke..kcik ke..tetap sdpppp!! tmbah plak ada toping ckelatnya...lgi la cedap weiiii!! hehe...rspi kita copy dri dpur Kak Yatie US ..rspi asal dri umah Kak Zai Dapurcomelku...mksih pada kakak2 kita ni..mtak ijin nk letak rspi kat sni plak ye...mksih jgk pda pnyumbang rspi...memang simple aje nk buat kek ni..tpi sedappppp!! skli lgi mskih pda pngunjung yg sdi sngah dpur kecik kita ni..psal n3 btol smlm tu kta mtak maap ye..silap teknik lgi!! huhu...kita sbnarnya nk edit gmbar btol sos tu kat n3 TAKOYAKI..khas utk Chik Mi...

haaaaaa!! tu dia...mak oiii!! 1 dulang bsar! mcm org bsnes la plak! hehe...bsnes lum ada dlm pkiran lagi...mgkin lum smpai seru lgi kut...dpt la jgk kita bgi pda 2 buah rmah jiran lain lgi...1 adunan ni memang bleh dpt bnyk bjik la..

kbtulan memang kita ada bli buah stoberi bnyk..4 peket smuanya..jdi apa lgi..suh cik stberi baring je la atas cc tu..pastu kita cma lorek nga coklat putih je...senang keje..


American Chocolate Cupcake
Bahan- Bahan

  • 2 cups flour*
  • 2 cups granulated sugar-guna caster sugar
  • 3/4 cups cocoa*
  • 2 tsp baking powder
  • 2 tsp baking soda*
  • 2 eggs
  • 1 cup of milk (fresh) - maz guna susu cair
  • 1 cup of corn oil - maz guna sunflower oil
  • 1 tsp vanilla essence
  • 1/2 tsp salt*
  • 1 tsp Nescafe, added to 1 cup of hot water

Cara;

1. Ayak bahan * sekaligus
2. Pukul sekejap semua bahan kecuali bahan diayak*, susu dan air
3. Masukkan bahan yg diayak,air dan susu.kacau kejap dgn senduk kayu.
4. Bakar dgn preheat oven 170 selama 45 min bergantung pd oven masing2...

Topping

  • 1/2 cawan koko van hauten - maz guna 200 gm cooking coklat + 1 sudu besar susu pekat + 1 sudu besar butter dan 100ml susu cair. Masak secara double boil.
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
  • white cooking coklat - cairkan secara double boil dan lorek atas cupcake yg telah diletak toping coklat - ni maz tambah sendiri
Masukkan kesemua bahan dalam periuk dan kacau sebati. Kemudian kacau atas dapur dengan api yang perlahan hingga agak likat sedikit. Sejukkan sebentar dan sapukan atas dan keliling kek yang telah sejuk.

Monday, July 5, 2010

Kek Marble Trio

Assalamualaikum...antara kek marble yg memang sdppp!! kek ni memang ckup pemes kat myr...bgtu jgk didpur alam maya ni...kita pun dah 3-4x buat kek ni rasanya...kli ni buat sbb nk bgi pada adik ipar kita utk dibwa blik ke kmpungnya...bleh la mkn ramai2 nti kan...1 adunan ni bila diptong2 mcm tu dpt bnyk jgk!! rspi sumbangan dri org sedenak..sapa lgi klu bkn Cik Mat Gebu pemilik tiffinbiru gtuw!! kita dah siap ptong2 utk adik ipar kita...pastu msuk lam tware je...snang kan smpai kmpung xpyah nk cri pisau lagi dah!! bleh trus ngappp aje...kita cma amik 3 ptong je yg lam pic ni la..tu pun utk aiman..aiman suke sngat kek ni...mksih Cik Mat share rspi ni...rspi kita letak skli lgi ye...sblum ni pun dah prnah buat...ada kat lebel kek tu ye...dlu buat loyang bulat...kli ni kita gna loyang 4 sgi...snang nk ptong square mcm tu kan...
kek ni memang lembut dan moist..memang sedap lahhh...

pic bsar tu kek yg dah msk...

ni sblum msuk oben...bru lepas main marble2...pic kcik tu stelah kita tarik gna lidi...ala2 sarang labah2 gtuw....hehe...

Sumber Resipi : CMG (Dapur Tanpa Sempadan)Bahan-bahan
  • 280 g tepung gandum*
  • 300 g mentega (guna unsalted butter lagi sedap)
  • 1 camca besar susu tepung*
  • 1 camca teh bakingg powder* (*digaul rata dan ayak)
  • 5 biji telur gred A
  • 1 camca besar ovallate
  • 250g gula halus
  • 30g gliserin*
  • 20 ml air* (satukan) - kita ganti dgn susu cair
  • 1 1/2 camca teh coklat emulco
  • 1 camca teh strawberry emulco
  • 1/2 camca teh ros essence

CARA MEMBUATNYA :-

1.Lenser tin berukuran 8 x 8 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser kertas tadi dengan sedikit mentega. Ketepikan.

2.Putar mentega hingga pucat, pada speed sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan alihkan ke dalam mangkuk lain.

3.Dalam mixing bowl yang bersih dan kering, masukkan gula halus dan ovallate, putar hingga rata. Masukkan kelima2 biji telur, dan putar pada kelajuan tinggi hingga telur kembang dan kental seperti adunan baulu (macam dalam gambar) - ada kat blog Cik Mat ye..

4.Perlahankan sedikit speed dan masukkan adunan no. 2 sedikit demi sedikit hingga habis, putar rata dan masukkan bancuhan air + gliserin, gaul rata.

5.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian + coklat emulco, 1 bahagian + strawberry emulco dan 1 bahagian + rose essence (yang ini biar plain). Tuang aduan secara berselang seli dalam tin tadi. Lorekkan dengan hujung pisau atau chopstik, pastikan hujung pisau/chopstik sampai ke dasar adunan.

6.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 55 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan. - kita bakar dengan suhu 150 C, oven kita pelik skit..hehe..
CATATAN MAT GEBU :- Kalau tak de gliserin, abaikan gliserin dan air, ganti dengan 50 ml susu cair atau whipping cream. Pasal perisa dan pewarna untuk marble tu boleh ikut citarasa masing2. Oven perlu dipanaskan 10 minit sebelum membakar kek.

Sunday, July 4, 2010

Takoyaki Lagiii..

Assalamualaikum...slmat brhjung mggu buat smua...main nga kuih bolat2 plak..ni mnu ulangan yg dah bnyk kli jgk ye..kita buat msa Ma kita ada kat umah hri tu..nk sruh Ma rasa kuih jepung ni...xsngka plak Ma kita sukeeee!! bnyk bijik dia mkn...msa makcik2 kita yg duk ampang mai umah hri tu pun kita buat menda ni jgk sbgai kuih mkn ptg2...smua ckp sdp la weiii...rspi utk bncuhan tkyki ni kita msih gna rspi dri Kak Rinn @ Rinnchan FP...tpi flling tkyki dan sos utk sapu pda tako ni kita buat stail sdri..mcm yg duk buat sblumnya..ala2 mcm yg jusco jual gtuw..kita suka rspi batter Kak Rinn ni lembut aje..sbjik mcm yg jusco jual...sdpppp sngat!! mksih Kak Rinn..mtak ijin nk letak rspi kat ni plak ye...

bila dah slalu buat skjap je siap...bgi kita ni la kuih pling cpat nk sdiakan klu ada tetamu mngejutt!! hehe..asalkan bhn2 utamanya dah sdia ada kat dpur...

Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot & Kak Rinn @ Rinnchan FP Bahan-bahan
Tokayaki Batter
  • 1 biji telur
  • 340ml air sejuk berais
  • 1 tsp kicap soya cair - maz ganti dgn beberapa titik fish sos & 1/4 tsp okonomiyaki sos
  • secubit garam - tak buh
  • 1/2 tsp granulated DASHI - tak letak
  • 100g tepung gandum ( diayak ) - maz guna allpurpose flour
Filling & Cara Ilham Dapur
  • 4-5 ekor sotong saiz kecik - potong dan toskan, kemudian gaulkan sotong dengan 1 sudu besar penuh sos tiram, 1 sudu besar okonomiyaki sos dan beberapa titik minyak bijan serta sedikit pewarna merah (lebih kurang mcm yg jusco buat la ni..hehe (jangan letak air ye). Kemudian masak sekejap (dalam 6-8 min)
  • 1 mangkuk kobis yang dicincang halus
  • 2 sudu besar okonomiyaki sos - bancuh dengan 3-4 sudu besar air (untuk sapu pada bebola tako yang telah masak nanti)
  • 1/2 angkuk kecil minyak sayur - untuk sapu pada acuan dan selalu curah sikit-sikit pada bebola tako semasa memasaknya
  • Dried bonito fish flakes secukupnya
  • Mayonis secukupnya
  • Sedikit serbuk hijau

Cara-cara

1. Di dalam mangkuk, pukul telur hingga kembang - kita guna hand mixer.
2. Masukkan air sejuk dari peti yang telah dicampur dengan 2 titik fish sos dan 1/2 sudu kecik okonomiyaki sos. Putar lagi
3. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak. Putar sebati


4. Panaskan Tako Maker. Sapu minyak masak - kita guna minyak sayur

5. Tuang adunan hingga penuh. Masukkan sotong 1 potong dan sedikit kobis cincang.

6.
Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.
8. Kikis lebihan2 adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.

9. Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan letakk minyak masak lagi agar bebola tkayki ni jadi garing elok

10. Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing dan dalamnya masak sambil letak minyak sayur sikit sekiranya minyak dah kering.

11. Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya. Kemudian taburkan bonito flake dan picitkan mayonis. Akhir sekali tabur sedikit serbuk hijau...Siappp Sedap weiii....hehe...



Filling (Resipi Dari Kak Rinn)
  • 150gm octopus, direbus 1/2 cup cebisan tepung goreng tempura
  • Pickled ginger secukupnya
  • Pink shrimp secukupnya, digoreng tanpa minyak dan diramas halus
  • Daun bawang secukupnya, dihiris halus
  • Hanakatsuo (Dried bonito fish flakes)
  • Wochestershire Sos Lea & Perrin
  • Mayonnaise secukupnnya
Cara-cara



1. Di dalam magkuk, pukul telur hingga kembang

2. Tuangkan air sejuk, dashi, kicap soya cair, dan garam. Kacau sebati.

3. Masukkan tepung yg telah diayak terlebih dahulu dan kacau sebati.

4. Panaskan Tako Maker. Sapu minyak masak.

5. Tuang adunan hingga penuh. Melimpah pun tak mengapa.




6. Isikan tako, cebisan tepung goreng tepung tempura, pickled ginger, dried pink shrimp dan daun bawang.


7. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.




8. Kikis lebihan2 adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.


9. Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick.




10. Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing dan dalamnya masak.


11. Angkat dan taburkan fish flake, renjiskan Wochestershire sos dan drizzle dengan mayonnaise.




12. Masa nak makan, cicahlah dengan kicap cair..kalu suka laaa



ni utk Chik Mimi yg bertnyakan pasal sos okonomiyaki yg kita gna tu..sos ni ada jual kat jusco dibhgian japanes food...Chik Mi tgk kat label2 barang yg ada kat situ..klu ada nama sos okonomiyaki tu..tu le sosnya...sos ni la yg beri rasa sdp pada tkyki tu...sos ni kita bncuh dgn sdikit air..sbb terlalu pekat..kita beli kat jusco sunway piramid...jusco lain tak tahu le ada ke tak..mesti ada kut..

Saturday, July 3, 2010

Choco Moist Brownies

Assalamualaikum...auto pblish ni ye..tuan umah nk bwa anak2 jejln..lgi kek cklat..brwnies yg memang sdpppp!! adik bongsu kita mtak sruh buat lgi..xckuppp yg ni!! kita buat utk adik lelaki kita smpna hrijdinya hri ni...sbnarnya xde plan lansung nk buat kek ni..kita pun xthu yg hrijdi adik kita..cma kbtulan bsdy adik kita tu sma dgn hri Ma kita nk blik...jdi tu yg kita buat kek ni..pda mulanya nk buat kek lain..tpi sbb nk cpat buat brnies aje...tpi memang brbaloi...Ma kita yg xsuke kek pun ckp sdpppp...cma kek ni dpt kat tngan kita jdi sememeh la plak...salah deko la kut!! hehe...nk deko lebih2 keras tngan...jdi kita susun stoberi je lah...yg pnting kek ni memang enakk!! rspi dri Kak Rinn FP @ Rinchan FP..mksih Kak Rinn...mtak ijin nk letak rspi kat sni plak ye..

kita suke tkstur kek ni yg lembut didlm tpi sdkit rngup bhgian luarnya...sedap laaa!! memang akan buat lgii...



Sumber Resipi : Kak Rinn @ Rinnchan Fotopage
Bahan-bahan
  • 1 ½ cup (185 gm) tepung serba guna
  • ¼ cup (30 gm) serbuk koko
  • 1 tsp baking powder
  • ½ tsp soda bicarbonate
  • 1 ½ cwn (205 gm) macadamia nuts, dicincang ( Rinn guna almond dan walnut ) - kita cmpur macadamia & walnut
  • 125 gm butter
  • 200 gm coklat masakan, dicincang
  • 1 cup (250 gm) gula kastor
  • 2 biji telur, dipukul sedikit
  • 1/3 cup (90 gm) krim masam (sour cream)..Rinn guna fresh milk jer. - kita guna plain yogurt

Chocolate topping :

  • 150 g (5 oz) coklat masakan
  • ½ cawan krim masam (sour cream)...Rinn guna fresh milk jer. - kita guna susu cair dan skit susu pekat

Cara-cara:

1. Ayak tepung, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat ke dalam mangkuk pengadun.
2. Masukkan macadamia nuts dan buatkan lubang ditengah-tengah.
3. Cairkan butter dan coklat dengan cara double boiling (pastikan air tidak termasuk kedalam butter dan coklat).
4. Alihkan dari air panas kemudian masukkan gula, telur dan sour cream.
5. Pukul sehinggga bahan-bahan untuk campuran coklat tergaul sebati.
6. Masukkan campuran coklat tadi ke dalam campuran tepung dan kacang tadi.
7. Gunakan sudu kayu untuk menggaulkan semua bahan, cukup sehingga semua bahan-bahan sebati.
8. Bakar menggunakan loyang 9 inci dengan suhu 180 C selama 30 – 35 minit (atau sehingga masak).
9. Biarkan brownies sejuk didalam loyang sebelum dikeluarkan.

Cara membuat topping:

1. Cairkan coklat dengan cara double boiling. (pastikan air tidak termasuk ke dalam butter dan coklat).
2. Alihkan coklat dari air panas dan biarkan selama 2 minit.
3. Masukkan sour cream dan pukul sehingga campuran menjadi pekat dan berkilat.
4. Sapukan ke atas brownies yang telah disejukkan dan taburkan macadamia nuts yang berlebihan.
5. Biarkan brownies sejuk sebelum dipotong.

Variasi: Boleh gunakan pecans atau walnut untuk menggantikan macadamia nuts Brownies boleh dipotong agak besar, dihidangkan panas-panas dengan ditaburkan gula aising dan krim ataupun aiskrim

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...