Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, March 31, 2016

Strawberry Pavlova

Assalamualaikum w.b.t
 'Allahumma inni as'aluka ‘ilman naafi'an, wa rizqan tayyiban, wa 'amalan mutaqabbalan' (Ya Allah aku memohon kepada Mu ilmu yang bermanafaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima), Sunnah RAsulullah saw..sama2 kita amal baca sebaik bagi salam selepas solat subuh, semoga Allah guid us to what's best and keep us steadfast on His straight path, Ameen.
kerap plak cik palova ni, sbbnya nk keje mudah utk hbiskan stoberi..maka tenggek je la atas dessert sedap ni, tpi ni pun dh lama basi ye..buat awal bln 1 lgik, semjak diet ni dh xbuat kue2 manis ni..gula memang kena kurangkan agak pembakar lemak dlm badan dpt berlaku..mcm biasa buat 2 biji putih telur je, kira skli mkn bleh hbis..lgipun bila dh letak buah xtahan nk simpan lama2..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf..  

rangup diluar, dlmnya lembut seakan marshmallow..diganding dgn lemak krim dan buah segar, maz kurangkan manis pada krim sbb pavlova dh ckup manis, buah yg sedikit masam memberi rasa yg tidak manis keterlaluan..

STRAWBERRY PAVLOVA by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 biji putih telur saiz A
  • 115g gula kastor
  • 1/2 sudu kecil lemon jus/cuka makan
  • 1/2 sudu kecil tepung jagung
Cara

1. Panaskan oven suhu 140 C dan sediakan loyang yang telah dialas baking paper.
2. Dalam mangkuk yang kering dan bersih, putar putih telur hingga berbuih dulu, masukkan jus lemon dan putar hingga jadi berkrim, kemudian baru masukkan gula sikit-sikit sebanyak 4-5x masuk sambil diputar biar gula larut dulu selepas setiap kali masuk, putar hingga kental, masukkan tepung jagung dan putar lagi hingga bertanduk, maksudnya bila kita angkat mata mixer tu telur tak jauh, boleh berdiri macam tanduk gitu, harap boleh paham la deh ayat ni.
4. Tuang atas loyang, ratakan buat bentuk bulat kecil 2 biji tinggi dalam 1 inci, jarakkan sebab bila masak ia mengembang.
4. Bakar dalam oven selama 30-35 minit atau bergantung pada jenis oven juga, bila dan masak buka sikit pintu oven dan biarkan sejuk dalam oven dulu selama 10-15 minit, kemudian keluarkan dan sejukkan sepenuhnya.

Lapisan Krim
  • 100ml whipping cream Non-Diary (yg dah manis tu)
  • 1/2 sudu kecil essen vanilla
  • secubit garam
  • strawberi segar secukupnya 
Cara : Putar cream dengan vanilla dan secubit garam hingga kental, ratakan atas pavlova secukupnya dan letak buah strawberi.

Nota ilhamdapur : Pastikan telur yang digunakan suhu bilik, tidak ada sedikit pun termasuk kuning telur, telur baru, maksudnya bukan telur yang dah berminggu duk kat suhu bilik. Pastikan mangkuk serta mixer yang digunakan benar-benar kering dari kesan minyak dan air. Mixer juga mempengaruhi hasil pavlova, stand mixer lebih dicadangkan kerana masa yang diambil untuk putar telur dengan sempurna tidak lama berbanding hand mixer yang boleh menyebabkan banyak udara terkumpul, tapi ni maz guna handmixer je. Oven pun memberi kesan pada pavlova yang dihasilkan dari segi warna dan teksurnya dengan masa yang dicadangkan, jadi kena tahu suaikan oven masing-masing.

pemanis mulut yg ringkas tpi menawan dan npak mewah, wpun rupenya retak 1000..tetap menjadi pujaan ramai pagi pengemar dessert..

Wednesday, March 30, 2016

Udang Goreng Tepung

 Assalamualaikum w.b.t 
'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), semoga kita sentiasa dlm lindunganNya, Ameen.
apa kbar semua, skli lgi dgn gambar lama..mood pun xberapa nk ada pagi ni, mungkin sbb tgk gambar yg dh lama basi kut..memang kerap jgk la duk celup atau goreng tepung udang, cuma kekadang tu malas nk snap..maz guna rspi sotong goreng tepung yg kat sini, jazakillahukhairan pada penyumbang resipi asal..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas apa yg tidak sempurna..

UDANG GORENG TEPUNG by http://ilhamdapur.blogspot.com/
Bahan-bahan
  • 300g udang segar
  • 1 cawan tepung gandum 
  • 1 sudu kecil baking powder 
  • 1 biji telur - kocok sikit
  • sedikit serbuk pati/lada sulah/serbuk kari
Cara

1. Buang semua kulit udang, toskan biar kering sepenuhnya, jika perlu lap dengan tisu dapur.
2. Satukan udang dan telur, sebatikan tepung, serbuk pati dengan baking powder, masukkan dalam plastik bersih.
3. Masukkan 3-4 ekor udang sekali dengan telur (biar telur banyak baru tepung letak dan bila goreng berkerak tebal), goncang-goncang biar bersalut tepung.
4. Goreng dalam minyak panas biar sedikit garing dikedua bahagian, boleh la hidang bersama sos kegemaran.

memang sedap dpt yg panas2 tu, dgn krup krapnya dan kerak pun tebal..buat snack gini bru anak2 mkn beria2, udg ni klu buat lauk yg bongsu xmkn la plak..

Monday, March 28, 2016

Peshawar Rice Ala Mohd Noor Bukhari Restoran

Assalamualaikum w.b.t
 'Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardi wala fis sama' wa huwa sami'un alim' (Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui), sama2 kita amal baca doa ni 3x pagi dan 3x petang, Sunnah Rasulullah saw..semoga Allah swt protect us, our families from harm and always keep us safe, Ameen
lama dh jgk xbuat nasi arab, sbb duk mkn selalu sangat..klu wken tu mesti mkn kat luar dan akan pesan 1 nasi utk anak, maz dgn suami jarang sangat oder nasi..mkn tikka dgn mix mezza, tpi wpun pesan 1 je..bleh mkn 2-3 org, negara arab memang hidangannya saiz besar..nasi peshawar ni pun maz cuba nk buat mcm nasi yg biasa kami duk mkn kat restoran, nasi ni kira pemes la kat situ dan restorannya pun ckup terkenal kat sni jgk dikalangan org2 saudi, ada 4 cawangan dan semua 4 ni kami dh pergi..yg paling sibuk restoran kat Manama sbb kat pusat bandar, klu hri minggu tu jgn la pergi time lunch..sah xde tempat duduk wpun 2 tingkat..dlm pkul 3 gitu baru kurang skit customer, restoran pun selesa dgn family section bilik satu2 yg ckup privacy..semua restoran yg ada famili section kat sni siap bercurtain, nasi arab ni mungkin npak mcm remeh skit..tpi sbnarnya xsusah mana, lgi senang sbb 1 lauk je..terima kasih pada yg sudi singgah dapur kecik ni, harap dpt dimaafkan segala kekurangan dan Inysaa Allah jumpa lagi..

PESHAWAR RICE ALA MOHD NOOR BUKHARI RESTORAN by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Ayam
  • 1kg ayam 
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/4 sudu kecil rempah mix arabic/serbuk kari arab
  • 1/2 sudu kecil pewarna oren - campur warna merah+kuning = oren 
  • sedikit garam
Cara

1. Panaskan oven suhu 180 C, sediakan loyang dan letak redai atasnya untuk letak ayam agar semasa proses memasak ayam tidak bertakung dalam air, baru warna ayam bakar cantik.
2. Cuci ayam dan toskan, satukan bahan rempah dengan pewarna oren.
3. Lumur ayam dengan sedikit garam, kemudian dengan tangan atau berus sapu bahan rempah+warna oren tadi seluruh ayam.
4. Masukkan dalam oven dan bakar selama 1 jam 10 minit atau bergantung pada saiz ayam, maz guna ayam saiz kecik, sekor tu beratnya 1kg.
5. Bila ayam dah masak, sapu ayam dengan air dari proses bakar dalam loyang agar ayam nampak basah.

Nasi
  • 2 cawan beras basmathi - rendam 30 minit, toskan
  • 1/2 inci halia  - tumbuk lumat
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 1 kayu manis, 5 bunga cengkih,  5 biji buah pelaga (rempah)
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/4 sudu kecil mix arabic/serbuk kari arab
  • 1/2 sudu kecil tomato pes/tomato puri
  • 1 biji limau kering arab - option
  • 2 helai daun bay - option
  • 1 kuib pati ayam 
  • 1 sudu besar minyak sayur
  • sedikit garam 
  • sedikit pewarna kuning @ safron 
Cara

1. Dalam periuk (masa ni guna periuk biasa), panaskan minyak, tumis rempah dan bahan tumbuk biar wangi, kemudian masukkan rempah serbuk.
2. Masukkan pes tomato, air (dalam 1 liter), limau kering, daun bay, kiub pati, sedikit garam atau boleh guna kuib pati lebih sikit dan pewarna kuning.
3. Masak hingga mendidih, kemudian masukkan beras dan masak hingga beras masak 80% (maknanya beras dah kembang), semasa proses ni, panaskan periuk nasi letrik kosong (letak sehelai aluminium foil atas periuk dan tutup biar kemas agar periuk tu berwap).
4. Bila beras dah 80 % masak, toskan (jangan tos sampai kering ye) terus masuk dalam periuk letrik yang dah dipanaskan tadi, tutup periuk bersama aluminium fold, tekan butang periuk nasi seperti masak nasi biasa (proses ni mungkin amik masa 5-6 minit).
5. Bila dah masak, gemburkan sikit nasi dengan garfu dan boleh la dihidang bersama ayam bakar dan air salsa tomato.

Air Salsa Tomato
  • 2 biji tomato 
  • 2 biji cili padi
  • sedikit bawang besar
  • sedikit daun ketumbar
  • sedikit garam dan aji jika suka
Cara : Kisar semua bahan bersama sedikit air, untuk sup tu maz buat sup kosong je.

nasi peshawar restoran Mohd Noor Bukhari yg maz cuba buat ni..adoiii! makcik ni gitu la, mesti nk buat sdrik jgk klu bleh..yg dlm mangkuk tu pabret maz jgk, moosaka, terung grilled dgn ground beef..masakan greece, nasi arab memang togel gitu je..

nk posing ayam tergolek la jgk, cuma yg ni golek sekor terus..tpi klu oder pinggan besar ayamnya memang sekor pon, tu sedulang saiz kecik tau..itu pun kami 4 beranak mkn, klu yg besar bleh tapau mkn kat rmah plak..

komen umat kat rmah ni amat memuaskan, Alhamdulillah semua dgn izinNya..suami kata rasa ayam dan nasi hampir sama dah..ayam pun juice, cuma bagi tukang masak ni..nasi yg maz buat ni kurang ringan berbanding nasi2 restoran arab kat sni, nasi depa ringan sungguh, tu wpun mkn bnyk kenyang skjap je..

Cek Mek Molek

Assalamualaikum w.b.t
 'Astaghfirullah robbal baraya, Astaghfirullah minal khotoya' (Ampuni hambamu ya Allah, Tuhan sekalian makhluk, Ampuni hambamu ya Allah dari segala dosa), semoga Allah swt forgive and guide us to straight path, Ameen.
meneruskan misi gambar lama, cuci mata je la dgn cek mek molek ni..kue yg bleh kata kerap jgk duk buat, mudah dan sedap..xpyah nk sukat apa deh! langit pun gelap je dri pagi, penanda nk msuk musim panas dh..ok la semoga jumpa lagi, Inysaa Allah dan maaf atas silap..

kuih gini mkn slalu pun tkpe, xmuak..senang sungguh org dedulu bgi nama kue, sdp dpt kunyah kue ni ptg2..

CEK MEK MOLEK by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 500g keledek
  • 1/4 cawan tepung beras
  • tepung serbaguna/tepung gandum secukupnya
  • gula secukupnya
  • minyak untuk mengoreng
Cara

1. Rebus keledek dengan sedikit garam hingga lembut/empuk.
2. Bila dah masak, sejukkan dulu, kemudian kupas kulit dan tumbuk lumat.
3. Gaul bersama tepung beras dan tepung gandum secukupnya hingga jadi doh yang lembut.
4. Ambil segembal doh dan leperkan, letak gula ditengah dan tutup biar kemas, gentel biar jadi bentuk bujur, buat sampai habis.
5. Panaskan minyak secukupnya dan goreng hingga perang dengan api sederhana sambil dibalik-balikkan, angkat dan toskan.

kue ni memang sedap klu mkn yg panas tu, tpi hati2 air gulanya tu nti bleh melecur lidah..biar suam sikit dlu..

Sunday, March 27, 2016

French Almond Cake

Assalamualaikum w.b.t
 'Allahumma La ilaha illa annta subhaanaka inni kuntu minaz zolimin' (Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim), doa Nasi Yunus as ketika dlm perut ikan, sama2 kita amal baca dikala keresahan atau dlm masalah, semoga Allah SWT always protect us, our loved and keep us safe, Ameen
bertemu skli lgi, dlm rajin2 tu ada jgk malasnya..klu bleh nk update je 2x shri biar cepat hbis gambar lelama tu, tpi berat la plak rsa nk duk depan lappy ni..kek ni pun lama sangat dh kejadiannya, bln 10 thun lepas lgik! huhuu..tkpe la deh, sbgai rujukan wpun dh lama maz update jgk..mungkin ada yg nk cuba buat kek mudah ni, keknya xmuak mcm kek mentega biasa..semerbak aroma almond, bleh buat minum ptg atau sarapan..skli sekala tukar selera dri kek yg biasa duk buat, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala kekurangan..

FRENCH ALMOND CAKE by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : happyhomebaking
Bahan-bahan (loyang bulat 10 inci) 
  • 110g mentega tanpa garam (unsalted) - suhu bilik 
  • 140g gula kastor 
  • 3 biji telur gred A
  • 90g ground almonds (almond powder)
  • 40g tepung naik sendiri
  • 1 sudu besar susu segar
  • 1 sudu kecil essen vanilla
  • 1/4 sudu kecil garam - maz tambah
Cara

1. Panaskan oven 187 C, alas loyang dengan kertas baking, kalau takde tepung naik sendiri, guna tepung gandum+1/2 sudu kecil baking powder.
2. Satukan mentega, gula dan telur, masukkan ground almond, tepung, susu dan vanilla, pukul hingga sebati dan berkrim.
3. Ratakan dalam loyang, tabur sedikit kepingan badam dan bakar selama 30-35 minit atau cucuk kek dengan lidi, kalau kek tak lekat kat lidi maknanya kek dah masak.
4. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.
5. Resipi asal suruh tutup loyang masa bakar untuk elak kek hangus atasnya, maz tak tutup pun, bakar gitu je, bergantung pada oven masing-masing dan resipi asal guna loyang 8 inci je.

wpun npak biasa je tapi sedap! dgn mositnya dan manis just nice, bleh buat kek ni sbb nk hbiskan stok ground almond yg lebih guna utk buat macaron..

Saturday, March 26, 2016

Chapati Homemade Lagi

Assalamualaikum w.b.t
'SubhaanAllahi wabihamdihi subhaanAllah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Al Mizan (Bukhari & Muslim), sama2 kita amal baca selalu sebagai zikir harian..semoga Allah SWT make us among those who remember Him much, Ameen. 
skli lagi berchapti masa mood menu bollywood tgk tinggi hritu, sbnarnya dh lama la jgk peram chapati ni, buat mkn dgn kari ayam yg kat sini, dpur ni gitu la deh! dh lama basi bru turnnya nk tepek kat sni..mudah sangat buat chapati ni, sedap dpt mkn yg panas2 tu..canai tu biar senipis yg bleh dan guna kuali non stick yg tebak skit agar chapati dpt masak dgn elok..resipi sama mcm yg buat sblum ni, ada kat sini serta sedikit panduan cara maz buat chapati ni..semoga dpt dimanafaat bersama, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas khilaf yg ada..

smjak diet ni xde menebar lagi la, roti gini pun kena kurangkan jgk sbb karbohidrat wpun mkn dgn kari tanpa santan..

CHAPATI HOMEMADE LAGI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 2 cawan allpurpose flour *
  • 1/2 sudu kecil baking powder *
  • 1/4 sudu kecil garam *
  • 2 sudu besar susu segar
  • 1 sudu besar minyak sayur
  • air secukupnya
  • tepung untuk tabur masa canai secukupnya
Cara

1. Dalam mangkuk sebatikan bahan bertanda *, kemudian buat lubang sikit kat tengah dan masukkan susu segar, minyak dan air sikit-sikit sambil diuli biar jadi doh yang lembut, tak perlu uli lama macam nak buat donat, cukup sekadar sebati je.
2. Tutup mangkuk dengan pinggan atau plastik dan rehatkan selama 30-40 minit.
3. Bulatkan ikut saiz yang dikehendaki, tabur tepung secukupnya dan canai nipis sambil ditabur tepung sikit-sikit agar tidak melekat dipapan canai, canai bentuk bulat biar nipis gituw.
4. Tabur sikit tepung atas doh yang dicanai agar tidak melekat bila letak doh bertindih atau boleh terus masak sembil canai doh yang seterusnya.
5. Panaskan kuali non-stick yang tebal sikit dan guna api sederhana, letak sekeping dan tunggu biar mengelembung macam dalam gambar diatas, kemudian baru balik dan masak biar sedikit kekuningan atau perang.
6. Angkat dan bungkus dalam tuala tebal atau bekas tahan panas agar chapati tidak keras dan kekal segar.
7. Sedia untuk dinikmati dengan kari atau lauk pilihan.

anak2 dgn suami pun suka sangat mkn chapati dgn kari ni, mungkin sbb dh biasa duk mkn kat kedai..skli skala time rajin tu kita buat sdrik la deh! biasanya menu gini buat utk alas perut mlm atau ptg..

Friday, March 25, 2016

Szechuan Fish Fillet

Assalamualaikum w.b.t
 'Rabbana aatina min ladunka rahmatan wa hayyi' lana min amrina rashada' (Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami (Al-Kahfi - ayat 10), Ameen.
biasa fillet ikan ni duk buat masam manis atau fish n chips, tukar slera dgn chinese stail plak..lauk mudah yg sedap! boleh terjadinya lauk ni sbb sblum ni ada mkn kat Abraj restoran, anak oder chicken sizzling mkn dgn steam rice..kuahnya memang rasa sos tiram dan minyak bijan, mcm selalunya maz akan tnya anak2 dan suami esk nk msak apa..any idea? pastu yg bongsu ckp..mommy buat lauk mcm yg dia mkn kat Abraj tu, terus la dtg ilham nk guna fillet ikan dlm peti tu..tercipta la lauk ala Abraj ni, anak kata sedap! tapi nape bukan ayam mommy! adoii, ayam jgk yg ditanya..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala silap yg ada...

kat rumah ni klu lauk jenis kuah pekat gini, ada rasa sos tiram atau manis2 memang pabret anak2..suami pun mkn penuh semangat, sedap sangat meratah katanya..dgn isi ikan yg lembut dan sosnya cukup beraroma..

SZECHUAN FISH FILLET by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g fillet ikan (maz guna hammour fillet/kerapu)
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • 1 biji telur - kocok dengan garfu
  • 1/2 sudu kecil kicap ikan/nampla
  • tepung serba guna secukupnya @ tepung gandum
  • minyak untuk menggoreng secukupnya
Sos
  • 1/2 sudu besar bawang besar cincang *
  • 1 ulas bawang putih - cincang *
  • 3 hiris halia - cincang *
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil kicap manis
  • 1/8 sudu kecil minyak bijan 
  • 1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan 1 cawan air
  • 1 biji lada benggala merah - dadu kasar
  • 1 biji lada benggala hijau - dadu kasar
  • 1/2 labu abwang besar holland - dadu kasar
  • 3 kuntum cendawan shitake - rendam air panas hingga lembut
  • sedikit gula, aji jika suka
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Potong ikan biar nipis saiz dalam 1 inci, sebatikan ikan dengan telur, kicap ikan dan tepung jagung.
2. Panaskan minyak untuk menggoreng secukupnya, masukkan tepung serbaguna dalam plastik bersih, masukkan ikan 2-3 keping sekali masuk, goncang plastik biar tepung salut sepenuhnya.
3. Goreng biar sedikit perang dikedua bahagian, angkat dan ketepikan, buat sampai habis.
4. Untuk sos, sebatikan bancuhan tepung jagung dengan sos tiram, kicap manis, sedikit gula, minyak bijan dan aji jika guna.
5. Panaskan 2-3 sudu besar minyak sayur, tumis sekejap bahan bertanda * biar naik bau, kemudian masukkan lada benggala, cendawan dan bawang dadu, kacau balik biar layu sikit.
6. Masukkan bahan sos, kacau selalu agar tidak berketul, kuah jadi pekat dan berkilat, kemudian masukkan ikan, suai secukup rasa apa yang kurang, balik perlahan-lahan agar ikan sebati dengan sos.
7. Padamkan api, boleh la dihidang bersama nasi putih.

lauk yg pasti anak2 suka, klu xde idea utk masak nti..bleh try masakan Szechuan ni, memang sedap dpt dgn nasi panas..

Wednesday, March 23, 2016

Makaroni Sup Tomato

Assalamualaikum w.b.t
 'Allahumma innaka afuwwun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yang Rasulullah saw ajar pada Aisyah R.A jika bertemu malam Lailatulqadar..sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah SWT forgive us, our parents and accept our doa, Ameen
skli kala tukar buat pasta berkuah sedap jgk kan! ni pun antara menu diet kami, kekadang tu bila xde idea ditambah dgn kerajinan yg xberapa tebal..menu mudah gini la yg jdi pilihan, tetap sedap! kuahnya sup tomato guna tomato tin, cri kelainan sdkit dri sup kuah air biasa..lebih kurang mcm stew omputih, sayur tu bleh tukar..maz guna leek sbb smjak berdiet 1 klrga ni, memang duk borong sayur tu rebus buat sup, leek ni bnyk sangat khsiatnya..detox semulajadi, pokoknya mcm pokok celery..cuma daun lain, Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf andai ada yg tidak menyenangkan..

MAKARONI SUP TOMATO by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg ayam - potong saiz kecil
  • 1/2 labu bawang besar - cincang
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 1 cawan tomato dalam tin (ada jual dipasaraya)
  • 1 kiub pati ayam
  • 5 biji  cendawan butang putih - hiris nipis
  • 1/2 batang sayur leek - hiris nipis @ sayuran lain
  • sedikit minyak zaitun/minyak sayur 
  • sedikit garam dan gula
  • makaroni rebus secukupnya
Cara

1. Panaskan sedikit minyak zaitun, masukkan bawang besar dan masak sekejap biar bawang layu, kemudian masukkan bawang putih.
2. Masukkan ayam, masak biar ayam bertukar warna kemudian masukkan leek.
3. Masukkan tomato tin, sebatikan dan masukkan air secukupnya, kemudian masukkan kiub pati dan masak biar mendidih.
4. Masukkan gula, sedikit garam jika perlu, biar mendidih lama sikit agar ayam lembut.
5. Akhir sekali masukkan cendawan, masak seketika lagi kemudian padamkan api.
6. Boleh la dihidang bersama makaroni dan tabur sedikit bawang goreng.

sbnarnya pic ni snap utk menu sup leek, tpi tu la duk main peram je dlu semua..tkpe la letak kat sni dlu, ni ler rupe leek..ada mcm bau daun bawang sikit, sedap buat sup atau bleh goreng buat sayur..

menu ringkas yg berkhsiat, klu nk guna bihon atau spagheti pon bleh..sup gini xmuah, bleh jgk ni buat sbgai juadah berbuka kan..

Beef Tikka

Assalamualaikum w.b.t
 'La ḥawla wa laquwwata illa billah' (tiada daya upaya melainkan padaNya jua la tempat berserah), semoga kita sentiasa dlm lindunganNya, Ameen.
tikka atau daging yg dipanggang salah satu makanan harian org arab waktu ptg dan mlm, kebanyakan restoran arab hanya jual nasi utk tghri je..ptg dan mlm menu grilled gini, dh biasa sangat la duk mkn tikka ni..yg paling sedap bagi kami tikka kat Lebanese restoran, dh serata kedai jgk la duk cuba tikka ni..tpi xbleh nk tanding yg lebanese punya, bleh buat tikka ni sbb duk diet la..xmkn nasi, jdi tu yg ratah daging..biasa duk mkn kat kedai je, kebetulan beli daging jdi tu yg buat tikka ni..biasa klu beli daging tu buat steak ala ihop mcm kat sini, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

Bahan-bahan
  • 1/2kg daging bahagian sirloin - potong kiub
  • sedikit serbuk ketumbar
  • sedikit garam
  • sedikit pewarna merah
  • sedikit minyak zaitun
  • lada benggla kuning/hijau/bawang besar - dadu kasar
Cara

1. Satukan daging dengan semua bahan termasuk lada benggala dan bawang besar, perap 1 jam.
2. Cucuk pada lidi sate selang seli dengan lada benggala dan bawang, panaskan sedikit minyak sayur dalam pemanggang ajaib, susun tikka dan masak selama 3-4 minit setiap bahagian.
3. Boleh la dihidang bersama salad dan flat bread (khubus).

tu la lamb tikka yg teramat sedapnya kat lebanese restoran, skli sminggu mesti kena dtg sni..dgn juicenya, terasa daging kambing segar dan bahan perap yg ckup sebati..yg mcm sayur tu mixed mezza atau starter, mesti xtinggal menu berkhsiat tu..dlm 1 pinggan ada 5 rasa, memang sedap! ada buah zaitun, salad daun parlsy, yogurt terung..sarapan org arab, cicah dgn flat bread tu..

klu kat restoran tikka daging kambing atau ayam..maz guna dging bahagian sirloin, lembut wpun masak sekejap..bakar dlm pemanggang ajaib je, wpun xleh nk tanding kesedapan tikka lebanese, utk mkn sdrik tu bleh la deh! makanan org arab ni berkhsiat, salad xtinggal..mkn nasi pun sayur mentah sepinggan..

Tuesday, March 22, 2016

Bersama SAJI April 2016

 Assalamualaikum w.b.t
sekali lagi diberi peluang utk ilhamdapur bersama media cetak, buat julung kalinya dpt berkongsi resipi bersama pembaca SAJI, rasa teruja jgk bila diberi peluang ni..ye la SAJI satu majalah masakan yg cukup gah dan penerbitan majalahnya sejak sekian lama, masa dihubungi oleh pihak SAJI rasa xpercaya pun ada..maklum la blog pun suam kuku je, perhatian dri pihak majalah amat maz hargai..blog ni adalah buku resipi maz sendiri dan jgk sebagai kenangan anak2, terima kasih pada Rosmarlinda Kamaruddin atau lebih mesra dipanggil Along kerana sudi melamar ilhamdapur utk bersama SAJI, tidak lupa jgk pada sahabat maya lina pg tokey kek buah kukus yg pemes kat Penang nun kerana banyk membantu..klu nk merasa kek buah kukus sedap bleh la tempah dgnnya, lina jgk amik tempahan nasi dan lauk..

10 resipi semuanya yg dimuatkan utk tema Dapur Expres, semua menu ringkas yg bleh disediakan dalam masa kurang dri 15 minit..

minuman ni boleh buat sbgai juadah berbuka jgk, bleh letak buah bnyk2..kat Msia lagi mudah dgn buah nangka segar dan kelapa muda, buah kabong pun ada..

Bingka Roti Berlauk

Assalamualaikum w.b.t
 'Allahumma innaka afuwwun tuhibul afwa fa'fuanni' (Ya Allah Engkau Maha Pengampun dan Mencintai orang yang meminta ampun, maka ampuni lah aku), doa yang Rasulullah saw ajar pada Aisyah R.A jika bertemu malam Lailatulqadar..sama2 kita amal baca selalu, semoga Allah SWT accept our doa, Ameen
tetiba rsa nk buat bingka roti berlauk ni utk alas perut suatu ptg, kbetulan roti yg beli dh 2-3 hri xterusik lagi..dri terbuang gitu, tu yg godek buat menu ringkas yg mengenyangkan dan sedap ni..sblum kejadian bingka ni dh ada buat satu menu guna roti gini, jdi ni idea dri kuih tu..Inysaa Allah yg tu update lain kli plak, bingka ni main buat je ikut rsa hati..nk cepat, malas nk xcri resipi..dlm hati ckp sorang, klu terkeras pun masih bleh mkn! buat pun skit benar, Alhamdulillah bingka lembut elok..licin skli mkn, anak2 suka la plak wpun pestime mkn bingka roti berlauk ni..semua mkn bertambah2, sedapp kata 2 beradik tu..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atss segala yg tidak sempurna..

BINGKA ROTI BERLAUK by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (loyang 7x7)
Inti
  • 1/2 cawan daging kisar
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk
  • 1 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1 labu bawang besar - hiris nipis
  • 2 biji cili merah
  • sedikit daun bawang
  • garam, gula secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Bingka
  • 3 biji telur gred A - kocok dengan garfu
  • 200ml susu segar
  • 5-6 keping roti putih - koyak sikit
  • sedikit garam
  • sedikit serbuk lada sulah
Cara

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih dan sedikit bawang besar hiris biar naik bau, masukkan serbuk kari, tumis biar pecah minyak.
2. Masukkan daging kisar, masak sambil dikacau sekali sekali sekala biar daging masak, masukkan sedikit air.
3. Masukkan bawang besar hiris dan perasa secukup rasa, bila dah sebati semua, padamkan api (biar ada kuah sikit, jangan kering sangat sebab nak masuk oven pulak), masukkan cili merah.
4. Panaskan oven 170 C, sapu loyang dengan sedikit mentega atau cooking spray.
5. Sebatikan telur, susu, garam dan serbuk lada sulah, celup roti dan susun dalam loyang.
6. Tuang inti, tabur daun bawang secukupnya, bakar selama 30-35 minit atau hingga sedikit perang.

buat utk berbuka puasa pun bleh, menu yg sesuai bila2 masa deh! inti bleh buat awal atau frozenkan, time nk guna cuma panaskan dlm microwave je..pastu masuk oven..

Monday, March 21, 2016

Ikan Sambal Daun Limau Purut

Assalamualaikum w.b.t
 'Rabbana atina fid-dunya hasanatan wa fil 'akhirati hasanatan waqina 'adzaaban-nar' (Wahai Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka) Al Baqarah - 201, doa indah yg penuh dgn makna dan disukai oleh Rasulullah saw (Bukhari & Muslim) dan yg selalu kita amal baca selepas solat atau boleh baca bila-bila masa, semoga Allah SWT give us His mercy and forgiveness on the day we will need, Ameen. 
apa kbar semua, skrang ni main update je..xde dh nk pilih2, misi nk clearkan folder..ikan ni pun jenis sos sedikit kering, skli lgi cuba berekspiremen dgn ikan, dan ternyata tidak mengecewakan, ikan yg digoreng garing dan sosnya pedas manja sikit dgn aroma daun limau purut dan serai yg bleh menggugat selera..cari kelainan sikit dri ikan masak sambal biasa atau masak kicap, ikan ni sama mcm ikan yg guna masak sambal hijau tu, lauk kering gini sdpp kan! terima kasih pada yg sudi singgah dpur kecik ni, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas khilaf yg ada..

IKAN SAMBAL DAUN LIMAU PURUT by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan, maz guna ikan ni, tak tahu nama @ boleh guna ikan lain
  • 1/2 labu bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 2 hiris halia *
  • 4-5 biji cili merah *
  • 3 biji cili padi * - jika suka pedas boleh tambah
  • 3 helai daun limau purut
  • 1 batang serai - ketuk
  • 2 batang kacang panjang
  • 1/2 biji lada benggala merah 
  • sedikit garam, gula dan aji jika suka
Cara

1. Dengan pengisar kering, kisar semua bahan bertanda *.
2. Lumur ikan dengan garam kunyit, goreng hingga garing dikedua bahagian, ketepikan.
3. Panaskan sedikit minyak, tumis bahan kisar, serai dan daun limau biar naik bau dan bahan rencah masak sikit.
4. Masukkan sedikit air, sayuran dan perasa secukup rasa, masak seketika lagi sekadar sayur layu.
5. Tuang atas ikan dan boleh la hidang bersama nasi putih.

sayur tu bleh guna sayur lain jgk, maz pun masuk apa stok yg ada je..klu nk guna terung pun bleh, memang terlayan la dgn nasi panas2..

Sunday, March 20, 2016

Baked Chicken Fingers

Assalamualaikum w.b.t.
 'SubhanAllah 33x, Alhamdulillah 33x, AllahuAkbar 33x, La ilaha illallahu, wahdahu la sharika lahu, lahul-mulku wa lahul-hamdu, wa huwa `ala kul'li shai’in qadir 1x', zikir selepas solat fardhu (Sabda Rasulullah saw : Barang siapa yang membacanya selepas solat fardu, akan dihapuskan dosanya walaupun sebanyak buih dilautan - Hadith Muslim), sama2 kita amalkan, semoga Allah SWT accept our good deeds, forgive our sins, our parents and bless us with His mercy, Ameen.
menu diet la kononnya ni, cuba kurangkan mknan bergoreng..tu yg masuk oven, snack anak time rajin..ala nuget jari tu, cuma yg bakar ni xde la rangup mcm yg goreng tu..yg paling kerap masuk oben maz baked kentang, kami memang suka mkn fries..jdi potong panjang2 kentang gaul dgn paprika skit, olive oil, garam pastu masuk oven..skjap je licin 1 try, Insyaa Allah jumpa lagi..mood pun xberapa rajin mana ni dan maaf atas segala silap..

BAKED CHICKEN FINGER by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g  isi dada ayam
  • 1 biji telur - kocok dengan garfu
  • 1 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam @ serbuk pati ayam
  • serbuk roti secukupnya (bread crumbs)
Cara

1. Panaskan oven 170 C, sapu loyang dengan sedikit minyak zaitun atau guna cooking spray
2. Potong panjang isi ayam dalam 2 inci, satukan ayam dan semua bahan kecuali serbuk roti.
3. Celup dalam serbuk roti, susun dalam loyang dan masak selama 12-15 minit atau sedikit perang.
4. Boleh la hidang bersama sos dan salad jika suka.

kena kuat semangat jgk nk berdiet ni deh! biasa duk mkn ikut sedap je apa yg ada, sekali sekala bila kena berpantang mcm ni asik duk kira hari berapa lama lama lagi..

Miang Kham Lagi @ Thai Leaf Wrapped Salad

Assalamualaikum w.b.t
 'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah, pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca 7x selepas solat subuh sebaik saja bagi salam..semoga Allah Almighty terima all our doa and shower His mercy, Ameen.
bertemu skli lagi diawal pgi ahad, rsa free plak pagi ni..mungkin sbb xde kalut nk masak sangat bila kurangkan mkn skrang ni, masak sjenis utk alas perut je..pastu mlmnya mkn oat, kuat jgk la semangat diet kli ni..tpi ada jgk skli dua tu terbabas msak nasi bila xde idea nk masak..apa kbar semua, maz doakan semoga dipermudahkan urusan kita hari ni..nk masak pun semua dgn izinNya, tidak terkira nikmat Allah swt pada setiap hambaNya, SubhanAllah..sbnarnya xthu berapa kli dh buat buat sireh daun kadok ni, rsanya unik dan sedap bila dicampur semua bahan..ada rsa manis dri sosnya, lemak kacang dan kelapa goreng, asam limau..uumppp! xreti nk describe mcmana, org yg biasa mkn mesti akan jatuh cintan dgn apetizer unik thai ni..pas sehelai2 nk masuk mulut, mcm org korea mkn lettuce wrap tu..kat sini ada gambar cara nk mkn miang kham ni bgi yg mungkin pestime tgk, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

utk buat sos manisnya kena guna thai palm sugar yg warna kuning cair tu, sni mcm2 la plak ada barang siam..kalah la tempat kita wpun duk sebelah negaranya, memang terkejut la memula dlu tgk ada jual daun kadok ni kat asian store..udg kering oren tu pun ada, bawang putih jeruk yg mkn dgn nasi kerabu ada jgk..

MIANG KHAM LAGI @ THAI LEAF WRAPPED SALAD by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Sos Manis
  • 120g thai palm sugar (nisan putih thai)
  • 2 keping hirisan halia
  • 1 sudu kecil udang kering thai (seperti dalam gambar, yang warna oren)
  • 1/2 cawan air
  • sos ikan (nampla) secukup rasa
Bahan Lain 
  • daun kadok secukupnya
  • limau nipis
  • halia muda
  • cili padi merah/hijau
  • kacang tanah yang digoreng
  • bawang merah
  • udang kering thai
  • kelapa goreng - hiris halus kelapa dan goreng hingga perang tanpa minyak (bukan kelapa parut ye)
Cara

1. Tumbuk lumat halia dan udang kering.
2. Dalam periuk satukan semua bahan kecuali sos ikan, masak dengan api sederhana sambil dikacau sekali sekala hingga mendidih lama sikit.
3. Masukkan sos ikan secukup rasa, masak lagi biar mendidih atau renih biar lama sikit, padamkan api, sos akan menjadi pekat bila dah sejuk sikit (kalau sos pekat sangat nati boleh tambah air panas sikit), sos ni pekat mcm susu pekat gituw, kalau tak pekat tambah je sikit lagi nisan tu dan masak semula biar mendidih, rasanya memang manis sebab nak seimbang dengan rasa bahan lain).
4. Cara nak makan, ambil sehelai daun kadok, letak sikit setiap semua bahan, masukkan sos manis secukupnya, bungkus sikit dan masuk mulut, sedappp sangat.

kira mknan kesihatan jgk ni deh! ada asam limau, halia dan daun kadok tu pun ada khsiatnya..lama dh la jgk xbuat miang khamnya, dapur ni mcm biasa la..gambar yg dh berbln kena peram ni, daun kadok celur cicah dgn budu atau sambal belacan pun punya la sedapnya! maz bagi amaran, jgn buat la..bahaya! nti ketagih, mau mkn nasi bertambah2..

Saturday, March 19, 2016

Kari Ayam Aseel (Tanpa Santan)

Assalamualaikum w.b.t
 'Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua perkara yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selama-lamanya. Itulah Al-Quran dan Sunnahku', sebahagian dri khutbah terakhir Khalil Allah, junjungan yg amat kita kasihi Rasulullah saw pada 9 Zulhijjah 10 Hijrah, di ARAFAH, semoga Allah SWT guide us all to truth and keep us on the straight path, Ameen.
pelik je bunyi kari kli ni deh! ada cerita disebaliknya..sekali lagi kari tanpa santan, cuma yg ni lain skit sbb masuk serbuk kari..sbnarnya maz cuba nak buat kari ayam yg mkn masa kat Mekah baru ni, sempat la duk ulang beli kari kat restoran dekat dgn hotel Aseel yg kami tinggal..jdi tu yg bagi nama Aseel, takpe la ye! karinya rsa light gitu dan warna kuning cerah, memang sedap la..kami mkn dgn roti naan, xmuak mcm kari kita..puas hati sangat dgn percubaan pertama ni, memang dh lama la xbuat kari masuk santan..maz rekmen sangat utk dicuba kari ayam ni, sedapp! kena dgn citarasa kami sklrga, kejadiannya dh lama jgk ni..buat pas balik umrah haritu, mkn dgn roti jala ni..anak2 memang suka sangat roti jala, klu 2 cwn tepung tu bleh hbis la adik dgn abangngah mkn..suami dan anak2 pun kata sedap la kari ni mummy, Alhamdulillah semua dgn izinNya..Inysaa Allah sampai bersama lgi dan maaf atas apa yg tidak sempurna..

KARI AYAM ASEEL ( TANPA SANTAN) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/2kg ayam - potong saiz sederhana kecil
  • 1 labu bawang besar bombay *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 3 hiris halia *
  • 1/2 inci kunyit hidup *
  • 1 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
  • 1 sudu kecik serbuk ketumbar
  • 1/2 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1/2 sudu kecil serbuk kunyit - jika perlu
  • 1 kayu manis, 3 kuntum bunga cengkih, 3 biji buah pelaga, 3 bunga lawang (rempah 4 sekawan)
  • 1 biji ubi kentang
  • 1 biji cili hijau 
  • garam, gula dan sedikit aji jika suka
  • sedikit minyak sayur/masak untuk menumis
Cara

1. Cuci ayam dan toskan.
2. Kisar semua bahan bertanda * biar lumat.
3. Dalam periuk panaskan minyak untuk menumis secukupnya, masukkan rempah 4 sekawan dan bahan kisar, tumis biar wangi dan bawang masak.
4. Masukkan semua jenis rempah serbuk, kemudian masukkan serbuk kari dan tumis hingga pecah minyak, masukkan 2-3 sudu air.
5. Masukkan ayam, sebatikan dengan bahan rempah dan masak biar ayam keluarkan airnya.
6. Masukkan air (jangan banyak sangat ye, kira padan dengan bahan rencah), ubi kentang, garam, gula, cili hijau dan masak biar mendidih lama sikit hingga ayam dan kentang lembut.
7. Perasa secukup rasa, bila kuah dah sedikit pekat boleh la padamkan api, maz buat makan dengan roti jala.

dh banyak hri rsa nk buat roti jala dgn kari ni lagi, tpi tu la asik tertangguh je..kari yg kat restoran tu memang jenis banyk minyak gini, xterlintas plak nk amik gambarnya masa tu..kami tapau je blik mkn kat hotel, kat area Mekah tu xada restoran yg ada famili section..biasanya utk lelaki je, sma la mcm kat sni..kedai atau restoran diasingkan tempat makan org bujang dgn famili..utk famili biasanya tingkat atas, siap ada curtain semua..memang ckup privacy la..

Friday, March 18, 2016

Lagi Popia Basah

Assalamualaikum w.b.t
 'Allahumma innii zhalamtu nafsii zhulman kat'siiran wala yagh'firudzunuu'ba illa anta, fagh'firlii maghfiratan min in'dika warhamnii innaka'an tal'ghafuur ru'rahim' (Ya Allah, aku melakukan kezaliman yang banyak atas diriku sendiri dan tiada yang mengampuni dosa selain Engkau, maka berilah aku keampunan dari sisiMu dan rahmatilah aku. Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun lagi Maha Penyanyang), doa yang cukup indah yg diajar oleh Rasulullah saw kepada sahabat yg paling disayangi baginda, Sayyidina Abu Bakar As Siddeq R.A, sahabat yang telah dijanjikan syurga.
bertemu skli lagi di jumaat penghulu segala hari, semoga dipermudahkan urusan kita hari ni, Ameen..meneruskan misi dgn pic lelama, sblum buat yg ni..ada buat skli dh, cuma xsnap je..ye la nati asik benda sama je plak deh! yg buat sblum ni kat sini ada, banyk kali dh jgk n3 popia basah ni..yg ni kejdian awal bln 2 hritu, saja buat sbb suami nk bagi kat kwn ofisnya..Alhamdulillah kulitnya masih tetap menjadi wpun buat skli sekala, nk buat kulitnya tu xde susah mana, cuma kena tahu teknik sikit je..sapu cepat2 sambil pusing kuali tu, guna kuali jenis tebal sikit baru xrsa panas sangat kat jari..mkn memang la sedap! skjap je 4-5 ketoi tu..cuma nk buat npak mcm bnyk keje sikit kan, nk kena buat sambal dlu..pastu inti dan kulitnya plak, tpi klu kat Msia kulitnya ada jual atau beli je yg dh siap kat pasar mlm ke..lgi senang kan! selamat berhujung minggu, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala khilaf...

masih buat sama mcm yg sbelum2 ni, kononnya nk makan popia basah yg yg kios kat mall2 tu..xingat dh namanya..inti buh telur hancur skit ala popia basah chinese stail..

Popia Basah by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi Kulit Popia : Kak Umi-e myresipi
Bahan-bahan
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 biji putih telor 
  • 3/4 cawan air 
  • 2 sudu makan cuka 
  • secubit garam 
Cara

1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan.
2. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam.
3. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper (cara bergambar).

Nota ilhamdapur : utk kulit ni maz buat 1/2 rspi je skli buat, bleh dpt dlm 15 keping sebab buat saiz kecik je, utk 1/2 rspi maz guna 1 biji putih telur saiz B dan air tak ikut sukatan ni, maz guna lebih, bergantung pada jenis dan kualiti tepung yg diguna, adunan tu macam adunan cekodok tapi smooth gitu, kalau adunan kental memang tak boleh nak sapu kat kuali.
Untuk buat kulit tu, celupkan dulu tangan dalam air, amik sejemput biar banyak sikit, guna kuali non-stick yg tebal agar bila sapu pada kuali tu jari tak rasa panas sangat dan buat dengan cepat sambil dipusing-pusing kualai tu, tak perlu balik, bila dah kering/masak angkat dan simpan dalam tuala bersih agar tidak kering.

Sambal
Resipi : http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1/3 -1/2 cawan cili kisar 
  • 1 labu bawang besar 
  • 2 ulas bawang putih 
  • 1 sudu besar udang kering - rendam sekejap 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 sudu besar sos cili 
  • nisan sebesar 2x ibu jari 
  • gula dan sedikit garam 
  • minyak untuk menumis 
Cara

1. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering. 
2. Panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan kisar hingga naik bau. 
3. Masukkan cili kisar pulak dan tumis dengan api sederhana hingga pecah minyak. 
4. Tambah air sikit bila cili dah masak dan masukkan sos tiram,sos cili, nisan dan gula garam secukup rasa. 
5. Masak hingga sambal jadi pekat dan sejukkan sepenuhnya. 

Inti
Resipi : http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 cawan kubis yang dimayang halus 
  • 1 batang lobak merah - sagat kasar
  • 1/3 cawan bawang besar yang didadu 
  • 1 sudu besar sos tiram 
  • 1 sudu besar minyak sayur/masak 
  • 1 biji telur + 1 sudu besar air - kocok dengan garfu 
  • 1 biji timun jepun - sagat kasar dan perah sikit buang airnya 
  • bawang goreng secukupnya 
  • kacang tanah tumbuk secukupnya 
Cara

1. Panaskan 1 sudu besar minyak dan masukkan telur, biar sekejap kemudian kacau biar telur hancur (mcm buat scramble egg tu), ketepikan. 
2.Dengan kuali yang sama, panaskan 1 sudu minyak, masukkan bawang besar, bila bawang dah layu sikit masukkan kubis dan lobak merah. 
3. Kemudian masukkan sos tiram, kacau sebati dan masak biar sayur lembut sikit, padamkan api dan masukkan telur tadi, kacau sebati dan sejukkan sepenuhnya.
4. Timun tu gaulkan bila intinya dah sejuk, maksudnya tak perlu dimasak.

popia basah ni memang pabret suami dgn abangngah, sambalnya biar manis sikit bru sedap! ni antara kue yg kerap jgk buat bila bln puasa, tgk yg ni teringin la plak..

Thursday, March 17, 2016

Sambal Udang Petai

Assalamualaikum w.b.t 
'Hasbunallah wa'nik mal wakil' (cukuplah Allah penolong bagi kami), semoga Allah SWT guide us to the straight path, Ameen.
maaf la deh, ni pun menu ulang tayang yg kerap sangat dh jgk..kesian plak tgk udang ni dh berzaman dlm folder tu duk peram! update je la..suami dgn abangngah la suka sangat klu masak masak sambal ni, petai tu beli kat asian store time musimnya dlu..pastu frozen je la, telur pun sedap kan masak sambal gini, Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas kekurangan yg ada..

SAMBAL UDANG PETAI by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 7 ekor udang saiz besar 
  • 1/2 labu bawang besar bombay - tumbuk lumat
  • 1 ulas bawang putih - tumbuk lumat
  • 1/3 cawan cili kisar 
  • 1 labu bawang besar - hiris nipis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 asam keping
  • sedikit nisan/gula melaka
  • petai secukupnya
  • garam, gula secukup rasa dan aji jika suka
  • minyak untuk menumis secukupnya
Cara

1. Panaskan minyak secukupnya, masukkan bahan tumbuk dan tumis biar wangi.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak dengan api sederhana, tambah air 2-3 sudu dan tumis lagi, ulang tambah air ni 2-3x biar cili masak elok, kemudian masukkan bawang hiris.
3. Masukkan asam keping, nisan dan air secukupnya, masak sambil dikacau sekali sekala hingga mendidih.
4. Masukkan sos cili, sos tiram, sedikit garam, aji dan gula secukup rasa.
5. Masukkan udang, petai dan masak dalam 6-8 minit atau udang masak.

yg sekor tu bila plak dia bangun, ye la yg lain semua baring je! lauk gini memang sedap klu dpt nasi panas2, lama dh jgk xbuat udng sambal ni..tpi sambal bilis nasi lemak ada buat sblum start diet hritu..

Tuesday, March 15, 2016

Red Velvet Brownies

Assalamualaikum w.b.t
 'Allahumma inni as'aluka ‘ilman naafi'an, wa rizqan tayyiban, wa 'amalan mutaqabbalan' (Ya Allah aku memohon kepada Mu ilmu yang bermanafaat, rezeki yang baik dan amalan yang diterima), Sunnah RAsulullah saw..sama2 kita amal baca 7x sebaik bagi salam selepas solat subuh, semoga Allah guid us to what's best and keep us steadfast on His straight path, Ameen. 
satu lagi kek yg lama sangat peram ni, mujur la lepas buat tu terus tulis resipi kat draft..klu tak memang sah ler xingat, saja cari kelainan dri bronis biasa..tu yg cuba buat versi red velvet ni, tpi bagi maz jujurnya sedap bronis coklat jgk la..red velvet ni bila mkn tu xde tarikan, rasa plan je..xmcm kita mkn bronis coklat, ni bagi pandangan maz la, mungkin org lain punya citarasa berlainan..ada yg suka kek jenis gini deh! tpi klu red velvet brownies yg ni sedapp, lama sangat dh jgk xbuat kek comel ni..Inysaa Allah jumpa lagi dan maaf atas segala yg tidak sempurna..

buat pun ciput je, saja nk berexpiremen dgn red velvet skli lgi..selalunya pun memang duk buat sikit je..bkn apa klu kek2 ni malas nk simpan lelama, bila buat sikit tu bleh hbis la dlm masa 1-2 hri..kat rumah ni yg mkn pun xramai dan anak2 pun bukan fanatik sangat dgn kek..

RED VELVET BROWNIES by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (loyang 7x7)
  • 1 cawan allpurpose flour
  • 1/4 sudu kecil baking powder
  • 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1 cawan gula kastor
  • 1/2 sudu besar serbuk koko
  • 1/4 cawan almond hiris
  • 1 sudu kecil pewarna merah
  • 1/4 sudu kecil serbuk nescafe - bancuh dengan 1 sudu kecil air panas
  • 1 biji telur - kocok sikit dengan garfu
  • 60ml minyak sayur
  • 60ml susu segar
Cara

1. Panaskan oven suhu 170 C, alas loyang dengan kertas baking.
2. Dalam mangkuk satukan semua bahan kering, kecuali almond, masukkan minyak sayur dan telur, kacau sikit dengan senduk kayu, kemudian masukkan susu segar dan bancuhan air kopi, sebatikan (pewarna tu boleh tambah jika kurang merah).
3. Masukkan almond, sebatikan, tuang dalam loyang, tabur sikit almond dan bakar selama 30-35 minit atau hingga masak, cucuk dengan lidi kalau kek tak letak kat lidi masak la tu.
4. Keluarkan dari loyang, sejukkan dulu baru potong.

klu nk mencari kelainan dri brownis coklat, buat la try versi red velvet ni plak..sesuai buat kunyah ptg2 bersama secawan kopi, atau minuman sejuk..

Monday, March 14, 2016

Ikan Masak Sambal Hijau

Assalamualaikum w.b.t
'Bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi syaiun fil ardi wala fis sama' wa huwa sami'un alim' (Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang dibumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui), sama2 kita amal baca doa ni 3x pagi dan 3x petang, Sunnah Rasulullah saw..semoga Allah SWT protect us, our families from harm and always keep us safe, Ameen
update skli lgi wpun agak lewat dh..cari kelainan skit dlm masakan ikan, asik masak kicap atau masam manis je deh! tu ckp pasal dpur sdrik la ye..ikan masak sambal hijau, ilham dri sambal ijau padang ni..cuma ubah suai sikit masuk daun limau purut, ternyata kombinasi yg amat sesuai skli..sedap la mkn dgn nasi panas, dgn ikan yg digoreng garing dan sambalnya pedas2 manja, waduss! nikmatNya..klu yg suka mkn sambil hidung berair-air bleh lebihkan cili padi, nasi tu mkn ciput tu je la buat syarat..tu pun kira dh langgar pantang diet! klu ikutkan hati memang bleh bertambah2 la layan dgn ikan sambal ni..Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan maaf atas khilaf yg ada..

klu xde idea nk masak, skli sekala bleh try ikan sambal hijau ni..Inysaa Allah sedap, cili hijau tu suami buat ulam gitu je..rangup la, pastu xpedas mana..

IKAN MASAK SAMBAL HIJAU by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan, maz tak tahu nama ikan yg guna tu @ boleh guna ikan lain
  • 1/2 labu bawang besar bombay - hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 4-5 biji cili hijau
  • 3 biji cili padi hijau - lebihkan jika suka pedas
  • 3 helai daun limau purut
  • 1/4 cawan minyak sayur
  • garam, gula secukup rasa dan aji jika suka
Cara

1. Cuci ikan dengan air asam jawa, toskan (semua ikan biasanya maz akan cuci dengan air asam jawa, sebab tak boleh ada bau langsung, tu yang xsemua ikan tekak ni boleh terima).
2. Lumur ikan dengan sedikit garam kunyit, goreng seperti biasa biar sedikit garing dikedua bahagian, angkat dan ketepikan.
3. Panaskan 1/4 cawan minyak, goreng bawang putih dan bawang besar biar sedikit perang, toskan.
4. Dengan pengisar kering, kisar semua cili dan bawang goreng tadi biar hancur sikit.
5. Panaskan balik minyak goreng bawang tadi, masukkan bahan kisar, daun limau purut, bahan perasa dan masak seketika biar sambal masak, tambah sedikit air jika perlu dan masak sekejap lagi biar kering.
6. Tuang atas ikan dan sedia dihidang bersama nasi putih.

ni ikan yg maz guna, xthu la org panggil ikan apa..kat sni nama ikan memang lain dri Msia..seangkatan dgn ikan kerapu kut sbb org jual tu letak sekli dlm dulang dgn ikan kerapu, isinya pun mcm ikan kerapu..seakan mcm ikan ni jgk isinya, maz beli ikan ikut yg berkenan dimata, beli 2 ekor..sekor lagi buat masak kering gini jgk, ada la dlm folder tu..

beli cili hijau utk sambal ikan tu kat sni la..geram punya pasal tgk semua segar2, wpun xthu nk buat apa lgi dgn cili tu..janji beli je dlu deh! lalu dtg la ilham utk masak ikan ni..

pasar ni dlm taman yg luas, tempat jualan sayur yg terus dri ladang sekitarnya..mcm2 la yg dijual kat sni..hanya setiap hri sabtu dri bln Nov-Mac je..pasar out door musim sejuk, memang geram la dgn sayur2 segar, pastu borong tomato ceri 4kg utk kunyah2 dgn suami, bnyk mkn sayur la sbb diet kan! main campur je semua dlm 1 plastik sbb harga sama..

aroma daun limau membangkitkan selera betul! maz memang fanatik la dgn daun limau ni..suka sungguh dgn baunya, sambalnya terasa fresh cili..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...