Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Wednesday, November 30, 2011

Bingka Labu

Assalamulaikum..kue yg dh lama jgk kjdiannya..mbkr smbil duk smbang dgn kak ummi..sibaik ingat ada benda lam oven..rspi dri Che Mat myresipi...memang sedapp..lemakk cukup rasa..mksih Che Mat..lain kli bleh wak lgi..
  
Bahan-bahan ( Acuan bulat berlubang tengah berukuran 35cm ) - maz buat suku resipi, dpt 3 biji kecik

  •  5 biji telur Gred A
  • 200 ml air
  • 300 ml pati santan (mat guna santan kotak) - maz guna whip cream + susu segar + santan srbuk
  • 200 g tepung gandum
  • 180 g gula halus
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 450 g labu manis, dikukus hingga lembut dan dilecek halus - maz rebus je
Cara-cara

1.Satukan kesemua bahan dalam satu bekas kecuali labu lecek. Kacau menggunakan wisk hingga sebati dan gula hancur. Tapis adunan.
2.Masukkan labu manis yg telah dilecek halus tadi. Gaul hingga rata.
3.Tuang adunan tadi ke dalam tin bulat berlubang tengah yg telah di sapu mentega dan dialas dasarnya dgn kertas. Sapu juga mentega pada permukaan kertas tadi.
4.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200C selama 40 minit. Biarkan sejuk sebelum dipotong.
kita buat suku rspi je dpt la 3 bjik saiz tu..xde bks nk bkar..sibaik ada loyang ni yg msih lum bwa blik lgi..

Tuesday, November 29, 2011

Mencuba Macarons Dari France

Assalamualaikum..asik duk buat sdri je..akhirnya merasa jgk la macs yg ori dri ngara asalnya..bli kat mall wken aritu..memang mcronsnya comel2 sngat..sdpp plak tu..xmanis pun..memang yg kita buat tu xjdi sngat lgi..yg bli ni lembutt kat tngahnya dan padat..kita punye tu msih ada air poket (kosong sikit kat tngh)..kaki macs ni pun cntikk..tkpe kna cuba dan cba lgi kan..stidaknya thu la kat mna kurangnya yg buat sdri tu..

1 box ada 12 pcs dgn 4 flavour yg memang best2..pling kita suke yg pink ni..rasberi jam..cdppp..

yg ijau tu pistachio..ada jgk cklat dan mocha..saiznya pun besar 1 1/2 inci..xde la kcik mcm yg kita buat tu..

Pumpkin Pancake (Pankek Labu)

Assalamualikum..sbnranya kat umah ni memang kurang sngat smbutan klu  buat pnkek..tpi kbtulan ada labu..maka digodek2 buat bkpes je la..lgipun senang sngat nk buat pnkek ni..rspi asal dri allrecipes.com tpi kita buat  xikut 100% rspi tu dan kita dh kecikkan sukatan..rspi kat bwah tu dh ditrnslate dan ikut rspi yg kita buat..

mkn time..layan nga durra fresh jam..pnkeknya memang lembuttt..ok sngat bila dilayan nga jam ni..

Pumpkin Pankek by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  •  1 cawan susu segar*
  • 1/2 cawan labu - rebus, buang air dan lenyek*
  • 1 telur*
  • 1 sudu besar minyak masak*
  • 1 /2 sudu besar cuka*
  • 1 sudu besar tepung serba guna/tepung gandum pun boleh
  • 1 sudu besar gula halus*
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil soda baikarbonat
  • 1/2 teaspoon serbuk kayu manis
  • sedikit garam
Cara

1. Satukan semua bahan yang bertanda *  dalam mangkuk yang sesuai dan kacau sebati guna hand wish.

2. Kemudian ayak semua bahan kering dalam no 1 dan kacau sebati.

3. Panaskan non stick pan dan ratakan 1 senduk kecil adunan. Guna api perlahan. Tutup dengan tudung periuk dan biarkan seketika dlm 1-2 minit, kemudian balikkan dan biarkan seketika lagi. Angkat dan buat sampai habis. Boleh la dihidangkan bersama jam, buah atau pilihan sendiri.

utk pminat cklat..sapu je cheese n ntella..mkn skping sorang pastu xnak dahhh...huhuuu..lebih suka jmput bwang lgi dri pnkekkk klu kat umah ni..

Monday, November 28, 2011

Thyme Chicken with White Lemon Sauce on Pasta

Assalamualikum..klu msk pasta sos ptih mcm ni smua sukee..memang licin..klu yg jnis sos mrah tu kurang smbutan sikit..utk sos kli ni saja cba buat ala-ala sos salmon kat IKEA..wpun xthu apa ikea guna utk sos salmonnya..kita main hentam je lah brpndukan pda lidah yg prnah mrasa sos lemon  salmon ikea sblum ni..memang kena dgn slera rkyat seisi rmah..pasti akan buat lgi..

Thyme Chicken with White Lemon Sauce on Pasta by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 4 ketol ayam - cuci bersih, jangan buang kulit dan toskan (maz guna whole leg saiz kecik)
  • sedikit thyme
  • sedikit garam dan serbuk lada hitam
  • 1-2 sudu besar mentega - maz guna mentega tanpa garam (unsalted)
  • 1-2 sudu besar extra virgin minyak zaitun
  • sedikit tepung gandum

White Lemon Sauce

  • 1/2 labu bawang besar - didadu/cincang kecil
  • 1 sudu besar mentega - maz guna mentega tanpa garam
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1/4 cawan whipping cream
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1/2 biji lemon - jangan buang kulit, dipotong memanjang 4-5 keping
  • sedikit air - jika perlu
  • sedikit serbuk pati ayam sebagai perasa

Pasta

1/2 bungkus spaghetti - didihkan air, masukkan sedikit garam dan minyak zaitun. Kemudian masukkan spagthi dan rebus sehingga lembut. Angkat dan toskan, gaul dengan sedikit minyak zaitun dan secubit serbuk pati ayam serta daun dill. Ketepikan.

Cara

1. Gaulkan sedikit garam, lada hitam dan thyme pada seluruh ayam (garam dengan lada hitam tu sikit je, buat syarat gitu). Kemudian lumurkan sikit tepung pada kulit ayam.

2. Panaskan oven suhu 200 C.

3. Panaskan kuali leper (kalau boleh guna bukan yang jenis non stick) tujuannya nak bagi kulit ayam berkerak. Kemudian masukkan mentega dan minyak zaitun. Bila minyak dah panas letakkan ayam. Biarkan selama 2-3 minit agar sedikit garing. Kemudian balikkan sebelah lagi pulak. Buat sampai habis.

4. Kemudian susun ayam dalam loyang yang sesuai, tutup dengan aluminium fail dan cucuk-cucuk permukaan aluminium foil dengan garfu agar udara mengalir semasa proses membakar dan bakar dalam oven selama 35-40 minit atau sehingga ayam masak.

5. Sementara ayam masak, sediakan sos putih. Panaskan kuali goreng ayam tadi. Masukkan mentega dan minyak zaitun. Masukkan bawang besar, masak sehingga bawang sedikit layu. Kemudian masukkan tepung gandum dan kacau guna senduk kayu agar tepung sebati. Guna api perlahan.

6. Masukkan susu segar, whipping cream dan lemon. Guna api perlahan je. Kacau sekata agar tidak berketul. Masukkan air secukupnya (agak-agak la ye, jgn cair dan jgn pkat sngat) dan perasakan dengan sedikit serbuk pati ayam secukup rasa. Biar seketika agar lemon lembut. Guna api perlahan. Kalau pekat boleh tambah air lagi dan suaikan rasanya. Padamkan api.

pastu rbus kntang jgk skit..mlmnya layan nga ubi kntang plak..memang klu set ayam kat ikea tu mkn nga rntang rebus..

Sunday, November 27, 2011

Gulai Lemak Ikan Tenggiri Dgn Zuchini

Assalamuaikum..mnu2 trtunggak..msk mudah2 je..gulai lemak biasa cma buh zuchini..pastu layan nga smbal blacan..jdi la kann..kat pic tu tlis spruh je..xckup ruang..

Gulai Lemak Ikan Tenggiri Dgn Zuchini by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 5 keping ikan tenggiri - ikan lain pun boleh
  • 2 biji zuchini - kerat 2 dan belah 4
  • 3 cawan santan
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 inci lengkuas*
  • 3 ulas bawang merah*
  • 4 biji cili merah/hijau - kerat 2
  • 1 keping asam keping
  • sedikit garam dan gula

Cara-cara

1.Tumbuk lumat bahan-bahan yang bertanda * ,kemudian dalam periuk masukkan santan, serbuk kari, cili kisar dan bahan yang ditumbuk tadi beserta asam keping dan zuchini. Kacau selalu dengan api perlahan agar santan tidak berketul sehingga mendidih dan zuchni lembut.

2.Perasakan secukup rasa dan masak seketika lagi dalam 5-7 minit sehingga ikan masak. Siap

biasanya duk buh trung atau kcang pnjang..tpi xde stok..syur zchini je yg ada lam pti..asalnya bli zchini tu nk buat stew..tpi smpai ke hri ni xjdi jgk stewnyaa..

Saturday, November 26, 2011

Macarons Lagi & Macarons Video

Assalamualikum..cik mcron lgii..yg ni pun buat dlm mngu yg sma skli nga mcron yg dah post 2 kat bwah tu..dah lama la kiranya jdi baja ni..cma bru mncul kat sni..tu pun ada 2 lgi yg dh hbisss jgkkk punn..hehee..sdang mnunggu Q..bnyk lgi la jgk mnu2 lain yg delay tu..huhuu..xthu la knpe kat sni rjin plak nk buat cik mcron nii..rsanya dh jatuhh cintan la nga cik mcron ni..msa memula rsa yg pstime buat dlu bleh belek kat sini..memang rsa mnis..mgkin sbb yg tu kita gna fling dulce de leche..tpi bila buh fling nutella ni..cdppp la plakk..lidah pun asik duk mtak nk ngapp mcron je..hehee..pda kwn2 yg nk cuba buat mcron ni jgn tkut nk try..klu btul tknik dan kaedah buatnya..insyaallah pasti jadi mcron..kali ni amik rspi dri SINI plak..cuma kita xikut 100% sprti rspi tu dan kita dah trnslate srta kecilkan dri sukatan asal..rspi sbnar pistachio macarons..tpi kita buat mcron biasa je..memang best tgk food kat blog ni..mcm2 ada..next time bleh cba yg lain plak..Salam Maal Hijrah..

mkn yg xde fling mcm ni pun sdppp..pas posng ni trus ngappp..hehee..blik msia nati nk bli jgk mcron yg dijual kat kedai..nk rasa smada yg buat sdri ni sma ke rsanya dgn yg org jual tu..bru bleh thu yg kita buat ni jdi mcron ke idak kan..mna thu..kut2 rupe je sma..hehee..tpi rsanya memang lemak2 manis skit je..pastu rngup skit kat luar dan chew gitu kat dlm..memang mcm tu ke rsa mcron yg sbnar..

Pistachio Macarons by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (sukatan yg dah dikecilkan dri resepi asal)

  • 112 gm gula aising
  • 30gm serbuk almonds - maz jemur sekejap dalam 5-10 minit dibawah panas matahari
  • 32gm serbuk  pistachios - maz ganti dengan serbuk almond jgk
  • 50gm putih telur (suhu bilik, guna telur baru)
  • 13gm gula halus
  • pewarna - maz guna jenis air yang biasa je

    Cara

    1. Sediakan loyang yang telah dialas dengan keras minyak/baking paper. Bagi yang pestime buat macaron boleh la tekap duit syiling 50 sen dulu atas kertas sampai penuh kertas saiz loyang yang nak digunakan untuk mendapatkan bentuk bulat yang sekata.

    2. Satukan serbuk almond dan gula aising. Ayak sebanyak 3x. Kalau ada almond kasar-kasar yang tertinggal dalam penapis, buang je. Lepas ayak 3x tu kacau lagi biar sebati guna garfu/sudu.

    3. Dalam mangkuk yang bersih, putar putih telur hingga berbuih. Kemudian masukkan gula halus sikit-sikit sambil terus putar. Pukul sampai telur betul-betul kental/bertanduk dalam (4-5 minit).

    4. Masukkan 3 sudu besar dulu serbuk almond ke dalam putih telur dan kaup balik secara perlahan agar sebati semuanya. Kemudian masukkan sidikit lagi serbuk almond. Guna kaedah kaup balik juga untuk sebatikan campuran. Ulangi proses ni sehingga almond habis dan kaup balik agar semuanya sekata - maz buat proses ni dengan 4x tuang serbuk almond. Kemudian bahagikan kepada 2 bahagian dan masukkan sedikit warna pilihan. Kaup balik biar sekata.

    5. Masukkan bancuhan tadi dalam plastik bag/paiping bag (untuk menyenangkan proses memicit/paip, boleh guna nozel bulat yang sesuai). Nak tunjuk pun xde sbb maz xguna nozel, xbawa) kemudian gunting sikit hujung/muncung plastik bag dan boleh la dipaip/picit atas kertas yang telah disediakan - kalau draw bulat-bulat dulu kertas tu, letak muncung plastik ditengah-tengah sambil paip/picit sampai saiz bulatan (duit syiling) tu. Buat sampai habis. Boleh rujuk pada video tu.

    6. Kemudian dengan guna 2 tangan angkat loyang dan hempak/lepaskan sikit bagi tiada ruang udara. Rehatkan macaron selama 30-40 minit atau lebih sehingga macaron keras/berkerak gituw kulit luarnya. maz letak bawah kipas.

    7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit dengan suhu 140-150C selama 18-20 minit atau bergantung pada oven masing-masing. (ni suhu dan masa yg diguna utk bakar macaron dengan oven maz)

    8. Biarkan macaron betul-betul sejuk, kemudian boleh la disimpan dalam bekas kedap udara atau disapu dengan filling kesukaan untuk dinikmati. Selama mencuba. Mulakan dengan Bismillah..Insyaallah berjaya..

    Coklat Filling - maz guna nutella je

    • 113gm coklat masakan - kalau boleh guna yang berkualiti
    • 90ml whipping cream
    • 1 sudu besar mentega tanpa garam

    Cara

    1. Patah-patahkan coklat masakan dan masukkan dalam mangkuk kaca yang sesuai. Panaskan whipping cream dengan api perlahan sehingga sedikit panas.

    2. Kemudian tuang whipping cream yang telah panas dalam mangkuk coklat dan biarkan seketika selama 5 minit agar coklat cair. Masukkan mentega dan kacau sebati agar tidak berketul. Biarkan betul-betul sejuk dengan suhu bilik sebelum digunakan.

    Note : Perpandukan pada sedikit pengalaman buat macaron sebelum-sebelum ni..kat sni maz sertkan sedikit panduan serta perkara yang maz sendiri lakukkan semasa buat macaron. Alhamdulillah macaron tidak pecah dan ada kaki. Semoga dapat membantu kawan-kawan yang ingin mencuba buat macaron dan jangan takut untuk bermain dengan macaron, insyaallah pasti boleh buat. Bukan nak tunjuk pandai, sekadar berkongsi sedikit pengalaman sendiri.

    1. Pastikkan guna telur yang masih baru, maksudnya bukan telur yang dah berminggu duk kat luar.

    2. Pastikkan proses merigue/pukul putih telur biar betul-betul kental/kembang.

    3. PASTIKAN macaron betul-betul KERING/KERAS/BERKERAK sebelum DIBAKAR.

    4. SUHU oven jangan terlalu PANAS.

    5. Guna cara kaup balik untuk proses mencampurkan serbuk almond dengan putih telur.

    6. Alatan yang nak diguakan kering dari kesan minyak dan air.

    7. Kalau serbuk almond tu nampak sedikit kasar, boleh kisar sikit bagi halus, tapi maz xkisar sbb rasanya serbuk almond dah ok, cuma bila tapis tu ada la yang kasar tertinggal sikit dalam penapis, jadi yang ni boleh buang la.

    Macarons Video Shells by Tangerine

    bnyk lgi video kat youtube tu..klu rajin boleh la tgk satu-satu..npak senang sngat kan bila org yg dah pakar buat keje..kita nk paip tu smpai mngigil2 tngan nii..smga kwn2 yg nk cuba buat mcron dpt sdkit smngat..yessss mesti boleh kann..klu pstime buat xbrjaya..jgn cpat ptus asa..bak kata org ptih..practive makes perfecttt..

    dah xthu nk sruh cik mcron ni posing mcmana..nk buh lam kotak lawo2 xde kotak..lekat je la kat lidi satay..ala2 lolipop gituw..blehh lakan..nk mkn sdri je..

    ni ada 2 lgi n3 mcron yg tngu nk tepek kat sni..tpi dahh lamaa hbisss...dasattt snguh brmcron kat sni..hehee..kita guna pwrna air mcm dlm pic tu je..yg ijau tu pistachio macron..ikut sprti rspi asal tu..cdppp..

    Thursday, November 24, 2011

    Pau 3S (Sedap, Senang, Simple)

    Pau 3S..sedapp..senang & simple..

    Assalamualaikum..plik je bnyi nama pau ni yee..sbnarnya kjdian ni brlaku msa kita memula smpai bln lepas..hti trngin nk buat pau..cri2 rspi ada yg gna tpung pau..tpung hong kong..tpi sni smua tpung tu xde la..pastu cri lgi rspi yg gna gndum biasa..ada gna shrtning la plak..xde jgk stok shrtninya..dh la tu..smua rspi ada skatan..smada dlm gram atau cwn..msa tu bru smpai kan..usahkan pnimbang..cwn nk sukat pun xde..tpi hti nk buat pau jgk..tawakal la..buat jgk mai tuang2 gituw je..xde sukat2..tpi alhmdulillah bila dh msk..buka2 pngukuss..memang trkezuttt la tgk paunya..xde kecutt langsungg..licinnn je paunya..lembutt..sdppp..pstu bila dh bli cwn pnyukat dan pnimbangnya..kita buat la lgi pau ni hjung mngu lepas..dan kli ni kita sukat la sbb nk rspi yg btul..3S tu adalah utk..senang..sedap dan simple..memang lembutt dan senang saja nk buat..memang kita puashati la wpun pau bidan terjun..hehee..ni la pau yg kita mkn skli nga kulit luarnya tu..biasa klu mkn pau..msti buang dlu kulit luar pau tu..

    Pau 3S (Sedap, Senang, Simple) by ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan (dalam 14 biji saiz kecil)

    • 1 1/4 tepung serbaguna (allpurpose flour) - tepung gandum pun ok
    • 110ml air sedikit suam
    • 1/2 sudu besar yis kering
    • 1/2 sudu besar gula
    • 1/2 sudu kecil baking powder
    • 3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
    • 1/2 sudu kecil garam
    • inti secukupnya - maz guna inti kacang merah, biar keras dalam petiais sekejap senang nak bulatkan
    • kertas minyak secukupnya - potong 4 segi kecil untuk lapik bawah pau
    Cara

    1. Dalam bekas yang sesuai masukkan air, yis dan gula. Biarkan seketika dalam 1-2 minit.

    2. Kemudian masukkan minyak masak dan kacau sikit guna garfu.

    3. Satukan baking powder, tepung dan garam, kemudian tuang dalam bancuhan yis tadi sampai dikacau guna garfu dan tepung melekat pada garfu.

    4. Kemudian boleh la diuli guna tangan. Kalau lembik celup je tangan dalam tepung (atau tabur je tepung sikit) dan uli sehingga doh tidak melekat pada tangan dalam 8-10 minit. Ramas-ramas manja pun ok semasa proses menguli tu.

    5. Tutup bekas dengan plastik/tuala yang sesuai dan rehatkan doh selama 30-35 minit atau dah naik sekali ganda.

    6. Sediakan pengukus. Amik doh yang telah naik tadi dan tumbuk sikit buang angin. Kemudian amik doh sebesar bola ping pong dan leperkan sedikit, masukkan inti dan tutup kemas. Kemudian letakkan sekeping kertas minyak dan susun dalam pengukus. Buat sampai habis dan rehakan pau selama 10-15 minit.

    7. Kukus dalam air yang telah mendidih selama 8-10 minit dengan api sederhana. Pastikan penutup pengukus dibalut dengan kain/tuala agar air tidak menitis atas pau.

    saiz pau ni sbnarnya kecik je..bleh skli ngapp..hehee..tpi ni gmbar dekat..tu yg npak agak bsar skit..memang akan slalu buat la..smua sukee..suprise snguh la yg memula buat tu..sbb memang main tuang2 je..

    Wednesday, November 23, 2011

    Ketam Goreng Kari

    Assalamualikum..mokcik ketam ni pun mnu mngu lepas..cra msak ni pun ikut  je apa idea yg dtg dipkiran..asalkan cepat dimsk..cdppp dimknnn..alhamdulillah kna nga slera fmily..licinnn..diksmpatan ni jgk nk ucap mksih bnyk2 pda kwn2 yg msih ingat lgi kat kita dan sdi kmbli memeriahkan ilhamdpur yg xsbrapa ni..utk hri ni cuci mata nga mokcik ketam lam kuali ni la ye..sbnarnya xde pnggannn..hehee..

    buh lam pngan trjulur2 plak kluar kaki tngannya tu..so sumbat2 je la lam kuali ni..duk diam2 kat stu...posing seksi2 skit..hehee..

    Ketam Goreng Kari by ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan (resipi anggaran)

    •  4 ekor ketam saiz sederhana - cuci dan kerat 2
    • 2 ulas bawang merah
    • 1 ulas bawang putih
    • 1/2 labu bawang besar - dicincang/dadu kecil
    • 1 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
    • 1 sudu besar cili kisar/cili boh
    • 1 sudu besar sos tiram
    • 1 sudu besar sos cili
    • 1/2 sudu kecil kicap manis
    • 2 tangkai daun kari
    • sedikit gula dan serbuk pati ayam/ikan bilis sebagai perisa
    • sedikir air
    Cara

    1. Ketam digaul dengan sedikit garam kunyit. Kemudian goreng seperti goreng ayam biasa. Goreng sampai habis. Angkat dan ketepikan.

    2. Tumbuk lumat bawang merah, bawang putih dan 1 tangkai daun kari.

    3. Dalam kuali yang besar panaskan sedikit minyak goreng ketam tadi (dalam 1/4 cawan) dan tumis bawang yang ditumbuk sampai kuning. Kemudian masukkan bawang besar, 1 tangkai lagi daun kari dan masak sehingga bawang layu.

    4. Masukkan cili kisar tumis seketika. Kemudian masukkan serbuk kari dan kacau sebati sampai pecah minyak.

    5. Masukkan sos tiram, sos cili dan kicap manis. Tumis seketika. Kemudian tambahkan sedikit air (agak-agak la ye, dlm 1/2 cawan ke). Perasakan dengan sedikit gula dan serbuk pati secukup rasa. Suai la apa yang kurang tu ikut citarasa.

    6. Akhir sekali masukkan ketam dan balik-balikkan agar sekata. Biarkan seketika dengan api perlahan dan kuah jadi pekat. Boleh juga ditabur dengan sedikit daun ketumbar jika suke. Siap.

    Kak Ummi..ni ler ketam yg kita crita tu..lawoo ke kuali ni..muahhh..

    Tuesday, November 22, 2011

    Macaron Seterusnya..


    Assalamualikum..dah sblan kat ni bru la trgerak hati nk tepek apa yg dimsak kat sni utk kli ni..sbnarnya lama mnyepi sblum ni sbb mood nk brblog tu xde..org kata ilang truss..ditmbah plak dgn msa yg trhad..pastu ada plak hngat2 tahi ayam nk brkebun la..heheee..tu yg tutup trus dpur sblum ni..tpi bila trpkirkan msa yg dtg tak akan brulang lgi dah dan pluang yg ada hnya skli..jdi dilawan jgk la kemalasan ni utk simpan sdkit cerita msk2 dri baharin utk thun 2011 ni sbgai kenangan sdri dan anak2..jdi ni la seadanya dri bahrain kli ni..trima la wpun srba kekurangan..sbtulnya xde yg specil kat dpur kita ni..asik duk msk mnu sma je..sbb buat msa ni itu la gaya org yg mkn kat umah..klu msk lain dri biasa..ada plak yg xmkn..gmbar pun tunggang langang..takpe la ye..jdi masa tgh rjin nk ngadap laptop ni..kita tepek la dlu srba skit kli ni mna yg smpat tu..yg lain2 yg dah basi tu..insyaallah dikelapangan yg lain plak la ye..

    sprti yg tlah dikata..buat lgi dan lgi..sbbnya ada pminat mcron la plak kat sni..jdi smntara tukang msak ada tu..buat je la kan..sbnarnya smjak kat sni dah 3x brmcron ni..brsmngat nk buat tu sbb stiap kli buat..alhamdulillah mnjdii la bgi kita yg xreti mana ni..buat pun dlm srba kekurngan la..plstik pun gna plstik yg org duk isi kuah tu je..nzel pun xde..main tenyeh gituww je..hahaa..bkar pun gna oven gas usang yg ada lobangg trlompongg tu..sibaik msk jgkk..tpi bila dh ada kaki tu  kira ok la kan..hehee..cma tang saiz tu la ada yg bsar kcik skit..sbbnya kita mls nk jdi arkitek dlu..tekap2 duit syling ni..jdi trus je paip atas kertas..hehee..mcron ni xde la trus disapu fling smuanya..simpan dlu lam tware..bila nk ngap bru la letak flingnya..bks nk posing mcron pun xdeee..buh je lam bks mcm tu..hentam je la labuu..hehee..dpur sthun skli mcm ni la kan..

    sapa yg lum rasa lgi tu amik la ye..ada lgi lam tware yg bru buat..wrna biru plak..tngu la plak mngu dpan ke bru tepek kat sni..nti pnuh dpur ni nga cik mcron..kli ni cba rspi dri dpur Mamazieza plak..rspi asal dri Rima..tpi rspi kat blog Rima xleh nk c&p..jdi kita c&p dri dpur Mamazieza je la..rspi ni xlengkap..jdi bleh la trus ke link Rima tu utk rjukkan..mksih bnyk2 pda smua yg sdi pnjang2kan rspi ni..amat dihrgai sngat pnyumbang2 rspi yg mna kita dah cuba dan bakal cuba utk hidngan klrga mrasa..tpi mcron Rima pnye memang prfect..cntik sngat..kita ada kaki mcm ni pun dah kmbang smgkuk..hehee..

    Macarons by ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan

    80g putih telur - suhu bilik anggaran 2 biji jika gred A
    65g gula castor

    80g serbuk almond
    140g gula icing
    pewarna - maz guna pewarna jenis air yg biasa tu je

    pewarna mama guna yang gel type...
    badam mama blend lagi dgn gula icing dicampur bersama.

    mkn smbil tgk tv..sdar2 dh hbis spngann..biasanya kita sapu nutella je..nk senang keje..tpi sdppp..nti nk cba buat flingnya plak..

    Monday, November 21, 2011

    Laksa Penang

    Assalamualikum..ni memang mnu pbret suami la..brmgkuk2 bleh dihbiskan skli mkn..sma la mcm petai kat bwah tu..daun ksum nga bunga kantan ni pun mai khas dri msia jgk..utk kuahnya kita gna ikan tnggri..sbb ikan tu yg ada lam pti..kbtulan msa p psar tu..kita bli ikan tnggri ni smpai 2 ekor..reganya 7 dinar..tamakknyeee..rspi sma je mcm yg duk buat sblum2 ni.. kat SINI pun ada..

    Laksa Penang by ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan

    • 1 bungkus laksa - rebus sehingga lembut, toskan (maz guna brand twinty)
    • 2 ekor ikan kembong/sardin saiz besar- cuci bersih-bersih (kali ni maz guna 4 keping ikan tenggiri)
    • 1 tin kecil sardin - buang sosnya
    • 3-4 ulas bawang merah
    • sedikit belacan
    • 1 senduk cili mesin @ 4-5 sudu besar (cili kering direbus dulu dan dikisar)
    • 2-3 kuntum bunga kantan - dibelah
    • 1 ikat kecik daun kesum - amik bahagian yang lembut
    • garam, gula dan pak aji secukup rasa
    • 3-4 keping asam keping
    • 4-5 cawan air
    • 4 biji telur rebus
    • 1 labu bawang besar - hiris nipis-nipis
    • 2 batang timun - dihiris nipis ( maz guna timun jepun)
    • 3 biji cili merah @ cili padi - dipotong nipis-nipis

    Cara-cara

    1. Masukkan ikan yang telah dicuci bersih tadi ke dalam periuk, rebus bersama 1 cawan air, 3 keping asam keping, 1 sudu besar gula, 1/2 sudu kecil garam, sedikit pak aji dan sedikit nesan sebesar ibu jari (gula melaka). Rebus sampai ikan masak, sejukkan dulu dan bolehkan dibuang tulangnya. Air rebusan ikan ni jangan dibuang, simpan. Ketepikan

    2. Bland ikan rebus yang telah dibuang tulang tadi bersama dengan 1 cawan air, ikan sardin, bawang merah dan belacan sampai hancur .

    3. Dalam periuk masukkan bahan yang telah dikisar tadi, asam keping, bunga kantan, daun kesum dan air rebusan ikan tadi serta 3-4 cawan air lagi. Masak sampai mendidih. Kemudian masukkan garam, gula, pak aji dan perasakan secukup rasa. Biar ada rasa masam yang sedikit menyerlah dan rasa masin yang seimbang dengan rasa manis. Masak dengan api perlahan buat seketika lagi agar kuah menjadi sedikit pekat. Padamkan api.

    4. Masukkan laksa dalam mangkuk dan boleh lah dihidang bersama dengan timun, telur rebus, bawang besar dan cili padi.

    mgkin sbb gna ikan tnggri kuahnya agak cerah skit..xkisah la ye tang wrna tu..janji sdppp..memang licinn..sbnarnya smjak mai ni dah 2x buat laksa penang ni..sbb suami memang suke sngattt..ooo nk tnya la klu sapa2 yg thu ye..apa beza laksa penang..laksa kedah..laksa utara ye..adakah sma je..cma pngil je lain2..atau memang brbeza..kita xthu la..

    Potato Salad

    Assalamualikum..ni ptner nga udg grill kat bwah tu..tkpe la saja tepek asing2 gni..rspi xtlis la ye..cma rbus kntang..pastu gaul nga mynis dan sdkit garam..

     
    kita memang suke potato salad ni..lemak2 mynisnya tu..pastu gaul nga italian parsly skit..hbis smgkuk ni tau..hehee..jdi la tu kannn..

    Grill Prawn & Garlic Butter Sauce

    Assalamualikum..1 lgi kjdian udg yg dimsk utk dner..kbtulan stok udg pun bnyk..bsar2 plak tu..jdi diproses grill mcm ni je..buat garlic btter sos ala2 sos fish n chip kat manhattan fish market gituw..rspi tu kita main hntam je..janji kna dgn slera kan...
     pastu ada sour cream skli..xyah susah2 nk p mkn kat kdai lgi dah..bnyk jimat ni..

    Grill Prawn & Garlic Butter Sauce by ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan

    •  10 ekor udang - maz guna saiz besar
    • 3-4 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted butter)
    • sedikit fresh thyme
    • sedikit tako spice (mexican herba)
    Cara

    1. Udang dibelah belakang sampai ke kepala dan buang urat. Cuci bersih dan toskan.

    2. Cairkan sedikit butter dalam microwave dan campurkan dengan thyme. Kemudian lumurkan pada seluruh udang. Taburkan sedikit tako spice. Perap dalam 1 jam.

    3. Kemudian boleh la dipanggang dengan cara buka belakang udang yang dibelah dan letak atas pembakar, kemudian bila dah masak, balikkan belah satu lagi pulak.

    Garlic Butter Sauce
    • 2 ulas bawang putih - ditumbuk lumat
    • 1 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted)
    • 1/4 cawan whip cream
    • sedikit susu segar - jika perlu
    • sedikit dry oregano

    Cara

    1. Dalam kuali, cairkan butter. Kemudian masukkan bawang putih. Masak dalam 1 minit.

    2. Masukkan whip cream dan kacau sebati, guna api perlahan. Perasakan dengan sedikit garam dan padamkan api. Kalau pekat sangat boleh tambah 2-3 sudu besar susu segar. Taburkan sedikit oregano. Siap.

    3. Boleh la dihidang bersama sour cream dan salad pilihan - maz buat potato salad sekali.

    nk bgi kemas prut..kita buat potato salad skli nga salad segar..klu mkn udg tu je tkut xknyang la plak kan..hehee..

    Cekodok Pisang Kembong

    Assalamualikum..buat utk bkpes anak..sbnarnya msa duk mnyepi brbulan2 dlu dah 3-4x buat ckdok gna rspi dri  Kakbesah myr ni..cma xsnap gmbar je la..tpi yg ni buat gna 2 bjik psang je..xde la kita sukat..cma main agak2 gituw je..gula pun buh 2 sdu bsar je..buat skit je..

    Cekodok Pisang Kembong by ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan ( 2 piring penuh )

    • 2 cawan pisang lenyek
    • 1 cawan gula pasir @ gula castor
    • 1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan)
    • 1 sudu kecik baking powder
    • 3 cawan tepung gandum
    • 1 sudu besar susu tepung
    • 1/2 sudu kecik garam
    Cara-cara

    1. Dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula & garam.gaul biar gula larut.

    2. Ayak soda bicarbonate & baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.pastu masukkan susu & tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.

    3.Panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat.

    rspi ni memang sdppp..elok je membulatnya tu..

    Udang Goreng Tepung

    Assalamualikum..ni kudapan anak2..xhingat dah bila buatnya ni..rasanya dlm 2 mngu sdah..gna tpung srbaguna tesco je..tpung ni pun bwa jgkkk..hehee..rspi ikut je mcm yg kat kotak tepung tu..clup2 je lam tlur..tpung..pastu greng..

    cdpp jgkk msa pnas2 tu..biasa duk gna utk greng ayam je..kli ni tkar clup udg plak..pastu cicah nga mynis..jalannn..kbetulan memang ada jual udg greng mcm ni di KFC kat sni..prnah la bli..tpi mahal la bgi kita..1 set smpai 2.6 dinar..duit msa dkat RM20..udgnya 10 ekor ada la..mahal kannn..

    Solok Lada

    Assalamualikum..solok lada ni pun dah lama jgk kjdiannya..kbtulan msa p psraya tu tgk cli bsar2..amik la 4 bjik..memang dah niat nk buat solok ni la..buat mkn nga nsi krabu sbnarnya..tpi nsi krabunya xsnap la plak..cli ni dri india..sedapp mkn..xpedas langsungg..
    Bahan-bahan
    •  4 biji cili hijau - belah tengah dan buang biji
    • 1 ekor ekor kembong rebus (saiz kecil) - amik isi
    • 1 cawan kelapa cair
    • 4-5 sudu besar kelapa parut
    • 2 biji bawang merah
    • sedikit garam, gula ada aji secukup rasa

    Cara

    1. Tumbuk lumat bawang merah, masukkan ikan dan kelapa serta bahan perasa. Tumbuk sampai sebati.

    2. Isi dalam cili, tekan biar padat. Masukkan dalam periuk bersama santan dan masak sehingga santan mendidih, cili lembut. Perasa dengan sedikit garam dan gula jika perlu.
    buat 4 bjik pun bleh 2x mkn..tpi cli ni memang bsar dan pnjang..last2 msuk pti sbjikk..

    Macaron

    Assalamualikum..ni mcron yg memula kita buat kat sni..buat tu sbb nk bgi suami rasa..buat pun dlm srba kekurangan la org kata..biasa la klu dpur xbrtuan tu kan..hb kita memang xmsk..kbinet pun brdebu2..sbbnya xde org yg duk gna tmpat tu..yg ada stkat pngan nga sdu 5-6 bjik..ye la mai dlu bli2 barang pstu angkut bwa blik smua..mai kli ni ada jgk la yg bli plak skit2..mcron kli ni pun msih lgi gna rspi yg sma..rspi Yani..mskih ye..

    lepas buat yg pstime dlu..ada kat SINI..pastu buat lgi plak lepas raya puasa hri tu..saja nk meriahkan balang ckut nga cik mcron yg sedapp dan comel ni..pastu buat lgi dan lgi..sbb bgi org yg xarif bab2 mcron ni dh kira hppy sngat la kluar rupe mcm ni..hehee..so naik srnok la main nga mcron ni..tpi msa tu mood brblog xde..jdi xde la tepak kat sni..

    Bahan-bahan (+-24 set,48 keping)

    • 2 biji (80gm) telur putih L size
    • 60gm gula kastor
    • 80gm almond powder
    • 120gm gula aising
    • sedikit esen vanila - maz xletak
    • pewarna - maz guna pewarna jenis air je (ni maz tambah sdri, rspi asal xtulis)
    • inti :- sy guna chocolate filling je.. ;) - maz guna nutella

    Cara-cara:

    1.Ayak almond powder dengan gula aising.

    2.Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)
    3.Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.

    4.Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)

    5.Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).

    6.Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.

    ** utk rujukkan sendiri lain kali:
    1.kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
    2.kurangkan suhu atau masa bakar..

    lepas buat yg pstime dlu..ada kat SINI..pastu buat lgi plak lepas raya puasa hri tu..saja nk meriahkan balang ckut nga cik mcron yg sedapp dan comel ni..pastu buat lgi dan lgi..sbb mnjadi..so naik srnok la main nga mcron ni..tpi msa tu mood brblog xde..jdi xde la tepak kat sni..

    ni kira mcron kli ke 4 la kita cba..pastu esknya buat lgii..wrna pink nga kning plak..sbb ada yg sukee la plak kunyah mcron ni..heee..

    Kek Velvet Ombak Beralun (Kukus)

    Assalamualikum..tetiba je tngan ni trasa nk mbking..cri2 rspi kita cba la buat kek rspi Kak Fida.myr ni..kek ni pun xprnah buat lgi sblum ni..buat 1/2 rspi..kukus dlm pryok je..xde loyang kcik..

    Kek Velvet Ombak Beralun (Kukus) by ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 10x7x3 ) - maz buat 1/2 resipi je
    • 5 biji telur - A yg sejuk dr peti ais
    • 1 cawan gula halus
    • 2 cawan tepung gandum - ayak
    • 1 sk baking powder
    • 1 sb ovallete
    • 1/2 sk garam
    • 1 sk esen vanilla
    • 1/2 cawan + 1/8 cawan susu sejat = (150g)
    • 10 sb mentega cair (100g)
    • pewarna oren,hijau,kuning dan merah atau warna2 pilihan ikut suka
    • Secukup serbuk koko atau serbuk milo (boleh campur kedua2 skali) - maz guna milo, koko xde stok

    Cara-cara

    1. Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris sekeliling.
    2.Campurkan kesemua bahan kecuali mentega dan pewarna dan pukul hingga kembang.

    3.Masukkan mentega cair dan kaup-balikkan adunan hingga rata.

    4.Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan.

    5.Ratakan adunan berwarna pertama di dalam loyang.Ayak serbuk koko di atas lapisan pertama rata2 hingga menutupi lapisan pertama tadi.

    6.Tindihkan adunan berwarna kedua di atas lapisan koko dengan kemas.Bagi memudahkan gunakan sudu makan dan tompok2kan adunan hingga rata menutupi lapisan serbuk koko.Tabur lagi serbuk koko rata2.Ulang melapis dan menabur serbuk koko untuk lapisan ketiga hingga lapisan terakhir adunan berwarna tanpa ditabur serbuk koko.

    7.Tutup loyang kemas2 dengan aluminium foil yang telah disapu mentega.Kukus selama 45 min.

    8.Apabila masak,buka segera aluminium foil.Ketika ini kek yang dilapis dah kelihatan berombak.Biarkan kek 5 min di dalam loyang.

    9.Tangkupkan loyang dan sejukkan kek di atas redai.

    10.Biar kek benar2 sejuk dan boleh dipotong dan hidangkan.

    rsnya lebih kurang nga rspi2 kek kukus atau apam yg gna ovallate yg lain..sedap dan lembutt..buat 1/2 rspi pun xhbis..last2 brkulat lam tware..msuk tonggg la jgkk..kita memang kurengg sngat kek2 ni..

    Sambal Udang Petai

    Assalamualaikum..ni pun mnu dah brminggu jgk..petai mai khas dri msia..biasa la klu mai bahrain ni mcm2 yg dibawa..budu..stok tmpoyak..sgala jnis daun la..hehee..

    Sambal Udang Petai by ilhamdapur.blogspot.com
    Bahan-bahan
    • 10 ekor udang saiz sederhana besar - belah belakang dan buang urat
    • 1/4 cawan cili kisar (rebus cili kering dan kisar)
    • 1 labu bawang besar - dihiris nipis
    • 2 ulas bawang putih - diketuk
    • 3 sudu besar sos cili
    • nesan kerek @ gula melaka sebesar ibu jari
    • sedikit gula dan serbuk pati ayam sebagai perasa
    • sedikit belacan dan air asam jawa
    • minyak masak secukupnya
    • air secukupnya
    Cara :

    1. Cuci udang bersih-bersih dan toskan.

    2. Panaskan minyak (dalam 1/4 cawan), masukkan bawang putih dan biar sehingga bawang kekuningan. Masukkan cili kisar, nesan dan bawang besar. Masak sehingga pecah minyak dengan api perlahan. Bila dah pecah minyak masukkan air asam jawa dan belacan. Kacau sekata dan tumis seketika lagi.

    3. Tumis sehingga cili benar-benar masak, kemudian masukkan sos cili dan tambahkan air sikit-sikit bila hampir kering (tujuannya agar sambal kurang pedas). Masukkan petai.
    4. Kemudian baru masukkan udang dan perasakan dengan sedikit gula dan serbuk pati ayam. Balik-balikkan agar sekata dan masak seketika lagi sehingga udang masak. Siap..

    rspi sma je sprti yg lepas2..klu msk smbal ni xbleh nk buat yg lain dri biasa..nti xde yg mkn..tu yg mnu kita asik sma je..seisi umah ni cra mknnya xadvncur..kita lgi la..msk2 brsmbal ni xminat..klu mkn nsi lemak..buat syarat je letak smbal tu..

    Saturday, November 5, 2011

    Sambut Eidul Adha di Bahrain Lagi..

    Salam Eidul Adha..alhamdulillah thun ni pun sma la jgk sprti thun2 yg lepas..kita n anak2 msih lgi smbut hari raya haji dibumi bahrain brsama suami..thun ni pun raya haji msih lgi dihjung thun jdi anak2 bleh dpt plepesan cuti dri pihak skolah..utk thun2 yg akan dtg xthu la lgi mcmana sbb raya haji makin ke depan dahh..tu pun klu rzki cik abg masih lgi disni la kan..sni smbutannya biasa je..rasanya sma jgk mcm kat msia..xde meriah mana..tpi klu kat klantan meriahhh..raya haji ni meriah sma mcm raya puasa jgk..cuma kat sni raya haji cutinya lama jgk..jdi ni kelebihan la utk kita ronda2 bahrain lgi..wpun dh biasa dtg sni..tpi stiap kli mai tu msti nk p jgk tmpat2 yg dh slalu singgah sblum2 ni..heheee..
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...