Assalamualaikum w.b.t..'Hasbunallah wa ni'mal wakil'..bertemu skli lagi...sementara duk tnggu kain dlm drayer tu update la skjap...sekali sekala bru ada menu ikan kat dpur ni...bkn tak nk masak...tpi sebab anak tak mkn ikan...huhuu...klu lauk asam rebus gini pastinya akan buat mkn nasi bertambah-tambah kan...memang bahaya sungguh la msak lauk mcm ni...sbnarnya jarang dpt layan selera sngat...tpi bila dh xde idea tu, buat la jgk...asik kuah lemak je muak jgkk...asam rebus tanpa daun kesum...tapi tetap sedappp...bunga kantan tu stok frozen dri msia lgik...pasangannya buat ayam goreng utk anak2...klu dpt mkn tepi sawah ni lagi laaa deh...teringat pulak kat kampung halaman...Inysaa Allah semoga jumpa lagi dan mohon maaf atas segala khilaf...
Asam Rebus Ikan Kembung Dengan Nenas & Kacang Bendi by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan kembong - cuci bersih dan toskan
- 3-4 ulas bawang merah *
- 1/2 inci kunyit hidup *
- 1 inci lengkuas *
- 2 biji cili padi merah @ 1 cili merah *
- 1-2 asam keping
- 2 kuntum bunga kantan
- 2 keping nenas
- 10 biji kacang bendi
- gula garam secukup rasa
1. Kisar atau tumbuk bahan bertanda *
2. Dalam periuk satukan bahan tumbuk, asam keping, nenas, bunga kantan dan 2-3 cawan air, masak hingga mendidih.
3. Masukkan ikan dan perasa secukup rasa, kemudian masukkan kacang bendi dan masak sekejap sekadar bendi layu je.
ikan kembong ni asalnya beli nk buat kuah laksa...tpi laksa plak asik xjumpa je...last2 jdi lauk...beli pun 4 ekor je...kbetulan nenes pun ada..beli nk cicah dgn sambal kicap...tpi masam la plak...tu yg buh dlm ikan ni...memang ngam sangat la...