Assalamualaikum w.b.t...bersua skli lgi...apa kbar semua...mgkin msih ramai lgi yg dlm mood raya...ye la cti smpai hnjung mnggu ni kan...amik kesempatan jumpa saudara mara...best kan klu lama xjumpa brkumpul ramai2...sni xde suasana raya pun...bnyk kedai2 yg buka pada 1 syawal tu...workers pun ada yg keje...ok la ni kek yg buat awal thun lgi...msa baru2 pindah rmah ni...nk test oven...lama bnar peram deh...tkpe la doh...kek ni memang pemes la kan...ramai yg buat bisnes dgn kek ni...memang kek yg sedapp...rspi dri sherry myresipi...jazakillahukhiaran atas rspi yg dikongsi...dikesempatan ni maz sekali lagi ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin...akhir kata mohon maaf atas segala khilaf diri dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...
dah bnyk kli jgk la buat kek snow ni thun2 lepas...buat utk jamuan...bagi pda kawan...sedapp dan dekonya xremeh mcm kek lain...Insyaa Allah diri ni berkemampuan nk deko simple2 tu sebab cuma sapu cream cheese je pastu cover dgn chedar cheese sagat...
Snow Cheese Cake by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : sherry_mz myresipi.com
Bahan-bahan (6 orang)
Untuk Kek
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gram gula halus
- 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga)
- 60 gram tepung jagung (maizena)
- 50 gram air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder
- 2 sudu makan ovelet
- 75 gram mentega (dicairkan)
- 1 kotak cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat manis (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan/sagat) - unutk topping
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair. Putar.
2. Putar dgn kelajuan sederhana sehingga pekat & putih. Akhir sekali masukkan mentega cair. Putar lagi. Sehingga sebati & pekat.
3. Sediakan acuan yg telah dialas dgn kertas minyak atau yg telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong. (utk gambar step by step klik link tu ye)
maz memang susah nk minat kek2 ni...tpi kek ni kena dgn selera dan boleh mkn...maknanya sedapp la tu...tekstur keknya pun ala2 pound kek gituw...