Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Tuesday, March 29, 2011

Buah Je & Apa Sebabnya Ni..

Assalamualaikum..adoiiii xthu la apa sbbnya dan mna silapnya nga stting blog kita ni xleh nk msukkan rspi mcm slalu..taip2 pastu hbis lari lintang pukang..jdi mcm rspi kek batik dulce kat bwah tu..dah puas kita ejus..tpi msih sma jgkk..tu yg cream puff tu kita xletak rspi..jdi gini ler..lari habiss..adoiii tenson btul dibuatnyaaa..huhuuu..dah la kita ni xreti nk tekan situ sini..last2 kita hangkut laptop ni p umah Mama ptg tdi..siap rasuah Mama nga greng pisang lgi..kehkehh..sibaik la Mama ni rjin layan kita..lebiuuu Ma..muahhh..tpi msih xleh jgk..ada sapa2 yg leh tlong ke..kita ni cma thu msukkan gmbar nga c&p je..memang jakun snguh..nk godek lebih2 skit dah xretii..huhuu..ok la pnjang plak critanya ni..jdi mlm ni kita jamu nga buat ni..xyah rspikan..hehe..buah kiwi ni sbgai selingannya la ye..

kita pun ni la pestime mkn buah kiwi saiz sbesar ibu kaki je ni..bli 3 hri lepas..tpi teramat la cdppnyee..isinya lembutt sngat..maniss dan rsa mcm buah blueberi gituw..bleh trus dimkn skli nga kulitnya..cdpp weiii..msuk mulut sbjik2! rsa xleh nk stop..tgk2 bkas tu dah ksong..hahaa..memang susah nk jmpa mini kiwi ni kan..bila npak je tu yg kita trus bli..nk rsa..tpi reganya agak mahal skit la..skotak kecik tu rm12..ye la mai dri jauhkan..kos naik kpal pun dh brapa..hehee..<>

Dulce de Leche Layer Cookies Cake

Assalamualaikum..ni pun kejdian yg dah lama jgk..prjek lepas buat dulce hri tu..slain sapu kat cik macaron kita wak prjek kek batik ni skli..alisa nga adik bongsu kita suke la plak..cdpp katanya..kita mcm biasa la..stkat amik rsa je smulut..xminat la plak kek batik ni..hero kita yg 2 org tu pun xmknn..rspi ni kita main buh je apa stok yg ada..xsukat pun..jdi kna ejus la skit2 ye..kek ni senang je..dedulu stail kita buat bncuh je milo nga susu..pastu patah2kan ckut..tekan2 je lam loyang..skrang ni kek batik ni mcm2 pesen..nga lapisnya..jdi kli ni kita pun mlapis la jgk sbb nak buh dulce ni..rspi kita letak la jgk ye..

wpun susu pekat gna skit je..tpi kek ni mnisnya ckup sbb dah ada dulce..

Dulce de Leche Layer Cookies Cake by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan ( bekas plastik 4x4 inci)

  • 1 buku mentega @ 250g
  • 2 cawan milo

  • 1 sudu kecil nescafe - bancuh dengan 3 sudu besar air suam/panas *

  • 4 sudu besar nestum keluarga *

  • 3 sudu besar susu tepung *

  • 1/4 cawan coklat sirap - maz guna harsley *

  • 2 sudu besar susu pekat manis *

  • delce de leche secukupnya - masukkan dalam piping bag/plastik dan gunting sikit hujungnya

  • biskut marie original secukupnya

Cara

1. Dalam periuk (kalau boleh guna periuk non stick) panaskan mentega hingga cair, kemudian masukkan bahan yang bertanda * dan kacau sebati hingga tidak berketul dengan api perlahan selama 3-4 minit. Padamkan api.

2. Sediakan bekas/loyang (maz guna bekas plastik je) dan alas dengan plastik wrap kelilingnya agar senang nak keluarkan kek nanti.

3. Ambil satu senduk adunan milo dan ratakan pada dasar loyang/bekas. Kemudian patah dan susun biskut sepenuhnya atas adunan milo tadi.

4. Ambil dulce dan paipkan atas biskut secara memanjang dengan 1 arah. Kemudian tuang pula adunan milo dan ratakan perlahan-lahan dan buat lapisan biskut yang seterusnya.

5. Kemudian paipkan dulce lagi dan seterusnya sehingga siap (maz buat 3 lapisan) dan diakhiri dengan lapisan milo.

6. Tutup bekas/loyang dan simpan dalam petias selama 5-6 jam atau semalaman agar kek keras sepenuhnya. Kemudian boleh la dikeluarkan dan dipotong. Sedia untuk dihidangkan.

meleleh2 gtuw dulcenye..hehee..

Monday, March 28, 2011

Cream Puff

Assalamualaikum..puff ni kita buat hri slesa mngu lepas lgi stelah tgk kat dpur Kak Zana..cam biasa la deley2 ni kan..ditmbah plak Ma kita ada kat sni..jdi dri 2 hri lepas memang xdan nk ngadap blog ni..adik2 smua brkmpul kat umah..cream puff ni teramat la lembutnyaa..cdppp snguh..tpi kita sorang je yg ckp sdpp..anak2 sorang pun xminat kue2 cegini..dpt la jgk kita bgi kat jiran skit sorang..rspi leh tgk kat SINI ye..xthu la silapnya dimana..ada msalah plak nga stting kita ni..xleh nk msukkan rspi..huhuu..nti klu dh ok kita updte blik rspinya kat sni..mksih pda Zaliana..maap ye mna yg kita lum smpat buat knjung bls lgi tu..insyaallah jika ada klapngan kita jnguk dpur kwn2..ok la nti jmpa lgi..kita nk ke dpur dlu..nk msk skit..kwn Ma kita nk dtg umah hri ni..

dlmmnya ksong gtuw..jdi leh la isi kstard pnuh2..tpi inti kstar tu kita gna yg sgera..cma bancuh nga susu segar je..klu kstard yg buat sdri lgi cdppp kan..ni maleh nk mngacauu..hehee..

mandikan dia nga gula aising skit..bgi seri gituww..sdia utk dinikmati..tpi maap la ye dah lama hbis ni..

ni yg kita dah ngap spruh..tksturenya memang lembut sngat2..ada plak kopi O scwn..walalaa enak snguhh..yg ada lebih lam pti skit kita wak bkpes keesokkan hrinya..sbb anak2 xmkn..msih jgk lembuttt..

Friday, March 25, 2011

Kek Gulung Kasih Lagii..

Assalamualaikum..sprti yg tlah dikata..pasti wak lgik..jdi kita mnglung pulak dipgi ahad yg lepas..saja xnak tepek dlu sbb bru je buat kan..hehe..kli ni wak utk mkn sdri..yg buat hri tu bgi kwn..leh tgk kat SINI..memang sdpppnyee..kita yg xminat kek2 ni leh hbis 2 ptong skli mkn..teramat la lembut dan gebussnyee..mksih skli lgi pda Kak Dayang atas rspi kek yg mables ni..rspi kita letak skli lagi la ye..

msih lagi sapu blueberi jam..pasti ni wak leh tkar sapu menda lain la plak..jam blueberi ni dah hbis..

Kek Gulung Kasih
Bahan-bahan :
  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor - maz guna 50g je, sbb nak sapu jam plak
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning
Cara

1.Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.

2.Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.

3.Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.

4.Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.

5.Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah) . Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.

6.Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.

7.Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.

8.Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. (maz sapu blueberi jam)

9.Gulung kek dengan kemas.

10.Bolehlah dipotong dan dihidangkan.

jmput la smua ye..kek ni sedapp! nk buatnya pun senang gituw..

Thursday, March 24, 2011

Udang Goreng Kunyit Daun Kari

Assalamualaikum..pgi ni mnu ringkas je..msk pun dh lama jgk ni..mcm biasa la klu ada msk2 ni time adik2 kita dtg umah la..kita jarang amik nsi sngat..udg ni greng knyit biasa je..cma msuk daun kari dan bawang ptih skit..cdpp..

Dikesempatan ni jgk kita nk ucapkan selamat kembali ke tanah air buat hana sklrga..semoga selamat dan semuanya berjalan lancar..klu sampai ke subang jaya tu jgn segan2 singah umah kmaz dan mama ye..

Udang Goreng Kunyit Daun Kari by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

  • 10 ekor udang saiz sederhana - potong hujungnya dan toskan
  • 1 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 batang kacang panjang - dipotong sederhana
  • 1 biji cili merah - hiris nipis
  • minyak masak secukupnya untuk mengoreng
  • Cara

1. Udang dilumur dengan sedikit garam kunyit biar sekata. Kemudian masukkan bawang putih yang ditumbuk, daun kari, cili merah dan kacang panjang. Balik-balikkan biar sebati.

2. Panaskan minyak dan goreng udang bersama-sama semua bahan yang dicampur tadi hingga udang garing/masak dan balik agar masak sekata. Angkat dan toskan dan buat sampai habis. Siap

ni plak kuah dan syur utk udg tu la..msk lemak pucuk cekur manis nga keledek..jdi la tu..rspi kita xtlis la ye..smua thu msk kan..

Wednesday, March 23, 2011

Puding Roti Berkaramel

Assalamualaikum..walaa Kak Dayang cdpnyee..lemak brkrim gtuw..tksturnya rsa mcm ciskek pun ada..puding ni kita buat tghri klmarin stelah trpikat nga pding Kak Dayang..skli lgi mncba rspi dri dpur sifu yg ckup pemes nga rspi2 hebat..tpi kita cma wak suku rspi je..gna sbjik tlur..1/2 cwn susu cair dan skping rti..dpt la 4 bjik saiz mfin cup ni..kita mkn sbjik..aiman 1 dan alisa 1..ada sbjik lgik lam pti tu..npaknya kita jgk ler yg kna hbiskan..asik lupe je nk mkn..huhuu..mksih kak atas rspi yg enak ni..lain kli leh wak lgi..

kita xbuat gula hangus..gna golden sirap je..nak senang keje..tu yg wrnanya pucat smcm jek..hehee..

Puding Roti Karamel
Bahan-bahan

Karamel : (maz tak buat, guna golden sirap je)
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1/4 cawan air panas
Cara-cara : Hanguskan gula sehingga keperangan dan masukkan air panas. Kacau segera supaya tidak berketul. Kemudian ratakan pada loyang/bekas yang besesuaian. Sejukkan seketika.

Puding : (maz buat suku resipi je)
  • 3 keping roti sandwic (disiat-siat)
  • 1 1/2 cawan susu cair
  • 1/2 cawan air suam
  • 1/4 cawan susu pekat (kalau nak manis lagi bolehlah tambah)
  • 1 sk esen vanilla
  • 3 biji telur (dikacau perlahan dan jangan sampai berbuih sekiranya ingin memiliki kulit yang licin dan gebu)
Cara-cara

1.Blend semua bahan ( kecuali telur) sehingga sebati. Kemudian disatukan dengan telur. Kacau perlahan-lahan. Kemudian tapiskan.

2.Tuangkan ke dalam karamel tadi.

3.Sediakan loyang/bekas yang agak besar dan berisi air panas. Kemudian letak loyang puding tadi di tengah-tengahnya. Bakar dengan suhu 160C selama 50 minit atau sehingga masak keperangan.

4.Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu sebelum diterbalikkan. Hidangkan sebagai pelengkap makan makan siang/malam anda.

ni ler pestime kita mkn dan buat pding karamel buh rti ni..lainnya dri pding karamel biasa dia padat skit je..tpi tetap lembutt..enak rupenye..jarang buat jnis2 pding ni sbb xde smbutan..anak2 msih xreti mkn lagi mknan mcm ni..buat skit ni pun xhbis jgk..huhuu..

Tuesday, March 22, 2011

Strawberry Crumble Cheesecake

Assalamualaikum..layan kek versi lam sudu la plak..kita sukee la ciskek mcm ni..xmuak sbb cheesenya xbnyk dan mkn brsama bskut yg msih rangupp gtuw..walalaa...enak skli buk..hehee..dpt ilham nk buat ciskek cegini stelah terpesona dgn ciskek spoon kat dpur Delilah..cma kita pnye sudu ni xleh mkn..tpi leh cuci la..hehee..buat saiz kecik2 mcm ni seswai sngat la utk umah kita ni sbb xde pngemar kek2 ni..kbtulan baki cream cis yg ada pun ciput bnar, 65g je..rspi ni kita buat sesdp hti je..ejus skit2 rspi ciskek yg prnah kita buat sblum ni..kat blog Del xde rspi la plak..ciskek ni dah 2 mngu kjdiannya..sbb lepas tgk kat blog Del tu kita trus buat..cma bru nk mncul kat sni..mksih Del utk idea yg kretip ni..

nk mkn pun specilnya..1 mulut licinn sudu ku ituw..hehe..enak bangatt..

bskut yg kita gna utk base tu..ckut ni memang sdppp..trasa2 frutynya dan rngup oat..

buat ciput mcm ni pun kna brpaksa2 sruh alisa hbiskan..hero kita yg 2 org tu xmkn..kita sdri pun mkn 2 sudu je..itu pun dah bnyk bgi kita..huhu..

Strawberry Crumble Cheesecake by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

  • 65g cream cheese - suhu bilik
  • 2 sudu besar yogurt asli
  • 1/4 sudu kecil jus lemon
  • 1/2 sudu kecil lemon zest (parutan kulit lemon)
  • 1 1/2 sudu besar gula halus
  • 4-5 biji buat straberi - didadu kecil, lenyek sikit dan gaul dengan 1 sudu besar gula
  • biskut secukupnya - maz guna biskut Munchys mcm dalam gambar (oat, strawberi & blackcurren)

Cara

1. Kisar atau ramas biskut untuk base secukupnya, (biskut ni keping kecik je, maz guna dalam 10-12 keping).

2. Dalam bekas, pukul cream cheese seketika, kemudian masukkan gula dan putar sekejap. Kemudian masukkan yogurt, lemon jus dan parutan kulit lemon. Putar hingga sebati dan berkrim (dalam 1-2 minit)

3. Sediakan sudu atau bekas yang sesuai secukupnya. Letakkan biskut sebagai dasar kek, tekan-tekan sikit biar kemas. Kemudian amik cream cheese dan letak atas biskut tadi.

4. Buat sampai habis, kemudian baru letak sedikit buah strawberi diatas cheese tadi. Boleh la dihias mengikut citarasa dan sedia untuk dinikmati. Selamat Mencuba.

P/S : Kalau nak buat sebiji terus, kena gandakan sukatan jadi 3 @ 4 sebab sukatan diatas tu memang sikit. Kemudian bila dah siap masukkan dalam petiais sekejap agar cheese keras sikit, kemudian bila nak makan boleh la discoop ke dalam mangkuk atau bekas yang sesuai. Dalam gelas tu, maz lapis antara biskut dan cream cheese. Mula-mula letak biskut dulu, kemudian lapis dengan cream cheese. Buat sampai 3 lapis. Kemudian baru letak buah strawberi.

pastu kita buat dlm gelas sexsi ni 1 gelas..sbnarnya xckup sudu..hahaa..sudu putih plain mcm tu cma ada 4 bjik je..

Siakap Masak Bercili

Assalamualaikum..kmbli nga gmbar lelama ni..xhingat dah bila msk lauk2 ni..yg pastinya time adik2 kita dtg la sbb kita klu wkday ni jrang msk..lauk utk anak2 biasa la msk kecap je..jdi dah lama bnar la dikitar jdi indah waternya..hehe..

ni plak msk lemak pcuk paku nga udg..syur plengkap utk ikan tu..rspi kita xtlis la ye..smua teror msk2 cam ni..kita ni msk cincai2 je..sntan pun amik sntan cair je..hahaa..xgemor la plak klu lelomak sngat..

Siakap Masak Bercili
by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan siakap saiz kecil- cuci bersih, kelar dan toskan
  • 4-5 biji cili merah
  • 3 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar - dihiris nipis
  • 1 biji cili hijau - dihiris
  • sedikit daun bawang - potong sederhana
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • 1-2 sudu besar sos tomato
  • 1-2 sudu besar sos tiram
  • sedikit gula dan serbuk pati ayam sebagai perisa
  • tepung jagung secukupnya
  • minyak untuk mengoreng secukupnya (pastikan minyak yang belum digunakan)
Cara

1. Kisar cili merah, bawang merah dan bawang putih hingga hancur dengan sedikit air.


2. Lumurkan ikan sepenuhnya dengan tepung jagung.


3. Panaskan minyak (kira tenggelam ikan) dan goreng ikan dengan api sederhana hingga garing/masak dikedua belah. Angkat dan ketepikan.


4. Dengan kuali yang sama, tinggalkan minyak dalam 1/4 cawan, tumis bahan kisar tadi hingga masak. Kemudian masukkan semua jenis sos dan bawang besar. Kacau sebati.


5. Masak sehingga semua bahan mesra. Perasakan dengan sedikit gula dan serbuk pati ayam secukup rasa dan kacau sebati (kalau terlalu kering tambahkan air sikit dalam 3-4 sudu besar).


6. Akhir sekali masukkan cili hijau dan daun bawang. Padamkan api dan tuang atas ikan yang digoreng tadi. Siap.

rspi ni pun main humban je ikut apa stok yg ada..sbb kita ni jrang msk..tpi stok lauk2 tu sntiasa ada lam pti sbb adik kita nga isterinya stiap hri mngu dtg umah..

Monday, March 21, 2011

Takoyaki Seterusnya..

Assalamualaikum..pas main gulung2 kek..tkar skil buat bulat2 plak..tpi yg glung pun dah buat lgik..hehe..ni kjadian hari jumaat 3 hri lepas..mcm slalu la klu mntako ni msti la smpai ke rmah sini..muahhh..mksih ye Mama bagi bonito flakes dan okonomiyaki sos tu..rspi sprti yg duk buat sblum2 ni yg kita dah ejus dan tukar bahan skit2 dari rspi Kak Rinn..klu nk tgk cra2 brgmbar buat tako ni leh tgk kat rspi asal ni..kita buat ni lebih kurang mcm jusco pnyee..yg dlu2 leh tgk kat sini..ok smga jpa lgi..kita ni brsiaran guna tnet toyata smbil tngu kreta siap srvis..huhu..
buat sdri ni memang jimatt! klu bli 3 bjik dah rm4.50 jusco jual..mahal laaa..dah bleh wak sdri leh la ckp mcm tu kan..klu dak mahel pun bli jgk..hahaa..
pic atas skli tu stelah proses membulat dan trbalikkan tako brlaku...pastu tako yg dah masak sblum letak sos dan bhn2 lain..yg last skli tu rupa dlm bebola tako..yg merah tu stun yg dimsak trlebih dahulu..cdppp..
ni la pnyedap takoyaki ni selain dri sosnya..mesti ada dried bonito flakes ni..kat jusco je yg ada jual bhn2 utk buat takoyaki ni..cri kat bhgian japanes food..klu xde tu maknanya dah khabisan stok la..
Takoyaki by ilhamdapur.blogspotBahan-bahan

Tokayaki Batter
  • 1 biji telur sejuk dari petiais
  • 340ml air sejuk berais @ dari petiais
  • beberapa titik fish sos
  • 100g tepung gandum ( diayak )
Inti
  • 4-5 ekor sotong saiz kecik - potong dan toskan, kemudian gaulkan sotong dengan 1 sudu besar penuh sos tiram, 1 sudu besar okonomiyaki sos dan beberapa titik pewarna merah. Masak sehingga sotong lembut, jangan letak air ye (masak dalam 3-4 minit), kemudian titiskan sedikit minyak bijan dan gaul sebati. Padamkan api dan ketepikan.
  • 1 mangkuk kobis yang dicincang halus
  • 2-3 sudu besar okonomiyaki sos - bancuh dengan 3-4 sudu besar air (untuk sapu pada bebola tako yang telah masak nanti)
  • 1/2 angkuk kecil minyak sayur - untuk sapu pada acuan dan selalu curah sikit-sikit pada bebola tako semasa memasaknya
  • Dried bonito flakes secukupnya
  • Mayonis secukupnya
  • aonori (green seaweed powder) secukupnya
Cara-cara

1. Di dalam mangkuk, pukul telur hingga berbuih dengan wisk atau hand mixer

2. Masukkan air sejuk dari peti dan terus putar.kacau sebati.
3. Kemudian masukkan tepung yang telah diayak dan sedikit fish sos/nampla (dalam 1/4 sudu kecil). Putar sebati.

4. Panaskan tako maker. Sapu minyak pada lubang tako -maz guna minyak sayur

5. Tuang adunan dan masukkan 1 potong sotong dan sedikit kobis cincang.

6. Tuangkan sedikit lagi adunan untuk menutup semuanya.

8. Kikis lebihan adunan dan masukkan ke dalam adunan dalam lubang-lubang tako maker.

9. Terbalikkan tako menggunakan lidi sate atau tooth pick dan curah minyak masak sikit (maz guna sudu).

10. Terbalikkan beberapa kali sehingga bahagian luar takoyaki garing sambil letak minyak sayur sikit sekiranya minyak dah kering.

11. Bila dah masak, angkat susun dalam pinggan. Sapu semua bebola takoyaki dengan okonomiyaki sos yang telah dibancuh dengan sedikit air pada keseluruhannya. Kemudian taburkan dried bonito flakes dan picitkan mayonis secukupnya. Akhir sekali tabur sedikit aonori. Siap..
jamu mata je la ye..Kak Ummi maap la ye nk antor ke kuantan jauh bnor..hehe..sbnarnya dlm thun ni dah 4-5x buat tkyaki ni..cma xsnap gmbar je..lgipun dh bnyk jgk n3 tako yg buat sblum2 ni..

Friday, March 18, 2011

Kek Gulung Kasih

Assalamualaikum..musim mnglung kek plak..kita pun nk amik bhgian jgk la..hehee..sbbnya kek ni senang bangat..kita suke bnar klu main putar smua skli mcm ni..dah la tu teramat la sedapppnyee..lembut dan gebus snguhh! msuk mulut trus ilang..xknyah pun xpe..kek ni kita buat mlm klmarin stelah tgk kat dpur Kak Zana..buat nk bgi pda seorang makcik yg baru kita kenal 2 mngu sudah sbb hri ni makcik ni dh nk blik kmpungnya kat taiping..jdi kek ni kita dah pgi la pgi smlm..kami kenal kat senaman tai chi..jdi kita c&p dri dpur Kak Zana je la ye..apa2 pun mksih sngat2 pda Kak Dayangjack pnyumbang resipi kek yg sedap dan mudah ni..kita suke kek yg xmsuk butter ni..xmuak..pasti akan buat slalu ni..hehe..sapa2 yg lum try lagi tu..cpat2 blik p godek ye..cdppp..
nape kek ku ni mngelupas la plak..xckup vtamin ke..huhu..buat2 xnpak je la ye tang kulitnya yg terkelayak tu...

Kek Gulung KasihBahan-bahan :

  • 70 g tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu besar susu tepung
  • 3 biji telur A
  • 60 g gula kastor - maz guna 50g je, sbb nak sapu jam plak
  • 60 ml minyak masak sayuran/minyak jagung
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil ovalette
  • Pewarna merah, hijau dan kuning
Cara

1.Panaskan oven 170-180C. Seperti biasa, sediakan loyang swiss roll. Alaskan dengan baking paper. Sapukan dengan sedikit mentega.

2.Satukan kesemua bahan di atas (kecuali minyak dan pewarna) di dalam mangkuk adunan, kemudian putar hingga gebu.

3.Setelah itu, tuangkan minyak masak/minyak jagung sedikit demi sedikit dan kacau sebati dengan senduk kayu atau rubber spatula.

4.Ambil 4 sudu besar untuk setiap adunan yang diwarnakan merah, kuning dan hijau.

5.Tuangkan adunan yang kosong di dalam loyang pembakar dan ratakan. Kemudian, tompok-tompokkan adunan merah, hijau dan kuning di atasnya (rujuk gambar di bawah) - maz buat line. Tak perlu ditekan atau diratakan. Tetapi kalau hendak buat corak pun boleh juga.

6.Kemudian bakarlah hingga keperangan selama lebih kurang 20 minit. (DJ guna suhu 180C dan bakar kek selama 17 minit sahaja). Kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing.

7.Setelah masak, keluarkan terus dari oven dan terbalikkan kek dan sejukkan sebentar.

8.Kemudian sapukan dengan jem/krim mengikut citarasa sendiri. (maz sapu blueberi jam)
9.Gulung kek dengan kemas.

10.Bolehlah dipotong dan dihidangkan.

dah siap msuk bkas..kita cma rasa yg kita ptong hjung kiri dan knan je..mkn yg hjung pun dh sedap sngat2..esk lusa nk wak lgi rsanya..maap la pic kek ptong xde la ye..makcik ni dtg umah anaknya 2 mngu yg tngal kat kejiranan kita ni..sbnarnya stiap pgi dri isnin ke jumaat slama 1 jam kita ada buat senaman tai chi kat taman..ramai jgk la yg join dlm 20-30 org stiap pgi..trmasuk la makcik ni pun join skli..insyaallah makcik smgoa jmpa lgi..makcik ni pencen guru..

Thursday, March 17, 2011

Macarons versi Kempiss..

Assalamualaikum..ni la salah stu prjek mega dulce tu..hehee..sapu je pda cik mcron ni..wpun macaron kita ni kjadiannya xsecntik yg yani, kak zana dan dr.inahanra pnye..tpi stidak2nya dpt jgk la mrasa menda ni..skrang ni mcm kna tsunami macaron kat dpur alam maya ni..tapi bab kata mereka2 yg pakar tntang macaron ni nk buat menda ni leceh skit..bnyk pntang larangnya..huhuu..sbb tu la kut kita pnye ni kembisss semcm je..huhu..org lain buat bulat elok je..rsa mcron ni lemak2 dri srbuk almond..sedapp..rsanya unik gtuw..tpi klu mkn bnyk xlalu jgk..kita mkn sbjik nk minum air dah..maniss..rspi dri Yani (Deco Choc)..mksih Yani share rspi yg hebat ni..halal ye nk letak kat sni plak..

nk bntuknya jdi bulat pun dh satu hal yg agak mncbar jgk bgi kita yg slalu nk keje cpat siap ni..jdi ada la yg xsama saiz..ada jgk yg mentuk bujur punn..hahaa...

Macarons
Bahan-bahan
(+-24 set,48 keping):
  • 2 biji (80gm) telur putih L size
  • 60gm gula kastor
  • 80gm almond powder
  • 120gm gula aising
  • sedikit esen vanila
inti :- sy guna chocolate filling je.. ;) - maz guna dulce de leche & straberi filling

Cara-cara:

1.Ayak almond powder dengan gula aising.

2.Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/ bertanduk. ( Bila terbalik mangkuk telur tu tak jatuh..kira oklah tu)

3.Masukkan sikit demi sedikit bhn yg diayak td ke dalam telur putih. Kacau perlahan-lahan macam buat kek.

4.Masukkan adunan yg dah siap ni ke dalam piping bag ( sy guna plastik putih biasa ja.. pehtu gunting bucu dia yg kat bawah tu ;)) . Picit ke atas dulang oven yg dah di alas dengan baking paper. Jarakkan setiap satu lebih kurang 3 cm. Ambik toothpick , pecahkan mana-mana gelembung udara yg terbentuk di permukaan macarons- untuk mengelakkan permukaan macarons jd berlubang bila dibakar)

5.Biarkan permukaan macarons kering atau tak melekat ditangan sebelum dibakar. Lebih kurang 30-40 minit sebelum dibakar. ( Bergantung pada cuaca juga ni. Saya letak bawah kipas bagi dia cepat kering. Sebelum bakar tu, test dulu dengan jari, kalau dah tak melekat tu bolehlah dibakar).

6.Bakar dlm oven pd suhu 150 degree selama 20 minit. ( Rasa mcm x terlebih bakarlah pulak haritu.. nak kena kurangkan suhu ataupun time tu lain kali ). Pastu sejukkan sebelum letak inti.

** utk rujukkan sendiri lain kali:

1.kisar serbuk almond bg lebih halus sebelum diayak.
2.kurangkan suhu atau masa bakar..
selain sapu delce..kita gna stberi fling skit..akhirnya dpt jgk mrasa cik macaron ni..yg mentuk bujur..leper..4 segi ke kita sorok2 kat blakang tu la ye..hehee..

Wednesday, March 16, 2011

Dulce de Leche - versi Pressure Cooker

Assalamualaikum..akhirnya mngambil bahgian jgk..dri sehri ke sehri prjek dulce ni trtngguh..dah ramai kita tgk yg buat DDL ni..tpi bila tgk Mamazieza buat bru la hati ni smpai ke kmuncaknya..lantas trus brtindak..hehe..Mama buat gna susu pekat manis biasa je..jdi kita pun branikan dri utk mncuba dgn susu jenis sama..sbbnya susu pekat manis yg biasa tu je yg ada lam lemari..dan ni la hasilnya..dri segi warna..cntikkkk..wrnanya coklat gelap jgk dan tidak cair..likat jgk..nk guna pun senang..kita ni jenis yg nk keje senang je..jadi kita msak dalam periuk tekanan..xrisau air kering ke apa kan..memang mudah sngat2 weii..jimat msa dan yg pnting jimat gas sbb xpyah nk tngu smpai 3 jam..rsanya hana org yg memula prkenalkan dulce ni..kita letak jgk la cra kita buat dulce ni kut2 ada yg nk cba dgn cara senang ni..hehee..

tin ni kita buka msa masih suam2 lgi..sbbnya xsabar nk tgk hasil dulce kita..hehee..trkezut jgk tengok jadi elok..warnanya pun cntik dan pekat..sbbnya org kata klu guna periuk tekanan masak selama 40 minit je..tu yg xsabar2 nk tgk hasilnya..tkut hangus ke apa kan..sbb kita buat lama..tpi alhamdulillah akhirnya mnjadi jgk dulce de leche ku..dah siap 2 jnis prjek yg kita buat guna dulce ni..cma xdan nk tepek je lgi..tungguuuu yee..hehe..dulce ni pun buat 3 hri lepas lgi..huhuu..

Dulce de Leche by ilhamdapur.blogspot
Bahna-bahan
  • 1 tin susu pekat manis - maz guna jenama Tesco je
  • periuk tekanan (pressure cooker)
  • air secukupnya
Cara
1. Dalam periuk masukkan air secukupnya (kiranya bila kita baringkan tin susu, tin tu akan tengelam sepenuhnya).
2. Panaskan air sehingga keluar buih-buih kecil. Buka pembalut/label kertas pada tin susu dan masukkan tin dengan baringkan biar tenggelam. Tutup periuk sebaiknya (ikut arahan periuk tekanan masing-masing) dan masak dengan api perlahan selama 1 jam 25 minit.
3. Bila dah cukup waktu, padamkan api dan buka injap periuk biar wap keluar sepenuhnya. Buka tutup periuk dan keluarkan tin susu. Sejukkan sepenuhnya sebelum dibuka.
4. Bila dah buka tin tadi, keluarkan dulce de leche dan simpan dalam bekas kedap udara atau botol yang sesuai dan simpan dalam peti sehingga saat perlu digunakan. Siap..

Begedil Bebola Daging IKEA

Assalamualaikum..dah nk jmpa jumaat plak bru bgedil kita ni nk kluar kat sni..huhuu..ni pnyedap soto ayam hri tu..kita gna meatball ikea..kes nk senang keje lagi la ni..rspi pun cincai sngat..xkisah la ye asalkan enak dimkn..tpi memang sdpp..sbb meatball ikea tu pun dh memang terkenal sedapnyaa..spa yg dh mkn swedish meatballnya thu lerr kan..

bgedil ni kita nga adik ipar je yg mkn..anak2 smua xmkn..tu yg xprnah buat..ni la pestime buat begedil sdri..tpi mkn yg org lain buat dh prnah ler..hehe..

Begedil Bebola Daging
by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 6-7 biji bebola daging - maz guna bebola daging IKEA
  • 3 ulas bwang merah
  • 1 ketul saiz kecil ubi kentang - kupas kulit dan hiris nipis
  • 1 biji putih telur - dipukul
  • 1 biji kuning telur
  • sedikit daun sup dan daun bawang - dipotong kecil
  • sedikit serbuk lada sulah (jgn banyak sngat sbb bebola daging dah ada rasa)
Cara

1. Panaskan bebola daging dalam microwave atau biarkan dalam suhu bilik hingga lembut dan hancur-hancurkan hingga berderai. (maz guna microwave)

2. Panaskan minyak (dalam 1/2 cawan) dan goreng ubi kentang hingga masak, empuk. Angkat dan toskan. Buat sampai habis.

3. Tumbuk bawang merah hingga lumat, masukkan ubi kentang yang digoreng dan tumbuk hingga ubi hancur. Buat sampai habis.

4. Kemudian dalam bekas besar gaulkan bahan yang ditumbuk dengan bebola daging, daun sup, daun bawang, kuning telur dan sedikit serbuk lada suluh. Gaul semuanya hingga sebati dan sekata.

5. Akhir sekali, jemput dan kepal agar tidak berderai ikut saiz yang dikehendaki dan leperkan sikit. Buat sampai habis.

6. Panaskan minyak dan celup bebola yang dah siap dalam putih telur dan goreng sehingga keperangan dikedua bahagian dengan api perlahan. Angkat dan toskan. Siap..

dah lama bnar bli IKEA meatball ni..kita bli gravynya skli..senang klu nk mkn meatball ikea..xyah nk p smpai sana..

Tuesday, March 15, 2011

Soto Ayam

Assalamualaikum..wpun skolah cti tpi sbuk jgk..xleh nk rehat sngat..sbuk ke hulu ke hilir layan anak2 jejln..tu yg xsmpat nk update dpur kcik ni..soto ayam ni buat hri jumaat lgi..cma xdan nk tepek awal..rspi soto ayam yg enak ni dri Diana Myresipi..dah buat acap kli jgk la sblum2 ni..sedappp sngattt..mksih kak kongsi rspi yg mables ni..dah jdi pbret klrga..mksih pda yg sdi sngah dpur kita ni..maap ye mna yg kita lum buat knjungan bls lgi tu..

ni la pestime dlm hidup kita buat begedil ni..sbbnya xde org mkn..tu pun kita buat 8 bjik je..senang keje kita gna IKEA swedish meatball yg dh lama bli..sedap plak weii...hehee..

Soto Ayam
Bahan-bahan ( 12 orang ) - maz buat sikit je, 2 ketul dada ayam
  • 6 bungkus lontong ADABI yang telah dimasak
  • 2 ekor ayam, dibelah empat
  • 3 - 4 liter air
  • 1 cawan santan pekat
  • 1/2 cawan serbuk ketumbar
  • 2 sudu teh serbuk jintan halus
  • 2 sudu teh serbuk lada putih - xletak, takut anak2 pedas
  • 3 batang serai, dititik
  • lengkuas sebesar ibu jari, dititik
  • 1 batang kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 5 tangkai bunga cengkih
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan minyak untuk menumis

Bahan untuk Dikisar

  • 3 biji bawang besar - maz guna bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup

Bahan untuk Sambal Kicap (maz cuma tumbuk cili padi, pastu bancuh dengan kicap manis+garam sikit)

  • 5 batang lada merah
  • 20 biji lada padi merah thai
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 cawan kicap lemak manis

Bahan Sampingan

  • bergedil
  • taugeh yang telah dicelur - xletak
  • daun sup, dipotong halus
  • bawang goreng
  • sambal kicap
  • ayam, yang telah disiat-siat

Cara

1.Panaskan minyak didalam periuk. Masukkan rempah tumis (kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih) bersama serai dan lengkusa yang telah dititik. Tumis rempah yang telah dikisar sehingga naik bau. Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus dan lada putih, gaul hingga sebati. Masukkan santan gaul sebati dan tuangkan air dan masukkan ayam. Masak sehingga kuahnya mendidih dan ayam masak.

2.Cara membuat Sambal Kicap - Kesemua bahan itu masukkan kedalam alat pengisar dan kisar halus. Sedia untuk digunakan.

3.Cara menghidang - Potong lontong dadu besar dan letakkan daging ayam yang telah disiat bersama taugeh dan tuang kuahnya. Hiaskan dengan daun sup, bawang goreng, bergedil dan sambal kicap.

stelah jmpa rspi ni..stiap kli trasa nk mkn soto ayam..kita setia nga rspi Diana ni..memang sedappp..ada kelainan sbb gna santan..

Saturday, March 12, 2011

Nasi Lemak Sambal Udang & Telur Puyuh

Assalamualaikum..msih lum hbis lgi nga pic2 lama..jdi ni bkn la srpan kita pgi ni atau pgi smlm ke..sbbnya nsi lomak ni kjadiannya dah lama bnar..cma bru nk letak kat sni..wpun dah lama jdi baja kita tepek la jgk sbb dah ada lam kmera tu kan..kita letak rspi smbal puyuh je la..klu ada yg brkenan nga smbal udg ni belek2 je la kat tudung saji kita tu..

nsi lemak biasa je..smbal pun rspi mcm yg duk buat sblum2 ni..kita ni jenis yg maleh snguh la nk cri rspi..klu trlintas nk msk tu..trus buat..jdi duk main ulang tayang rspi samo je la ni..

Sambal Telur Puyuh by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan

  • 15 biji telur puyih - direbus dan kupas kulit
  • 1/2 cawan cili kisar (rebus cili kering dan kisar)
  • 1 labu bawang besar - dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih - diketuk
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1 keping asam keping/gelugor
  • sedikit nesan kerek @ gula melaka (sebesar ibu kaki)
  • sedikit gula dan serbuk pati ayam sebagai perasa
  • minyak masak secukupnya
  • air secukupnya

Cara :

1. Panaskan minyak (dalam 1/2 cawan) , kemudian masukkan bawang putih dan tumis sehingga bawang kekuningan. Masukkan cili kisar dan tumis sehingga pecah minyak dengan api perlahan dan dikacau selalu agar tidak berkerak/hangus.

4. Kemudian tambahkan air sikit-sikit dan tumis lagi sehingga pecah minyak dan sambal benar-benar masak. Masukkan nesan, bawang besar dan sos cili. Masak lagi dalam 10 minit dan kacau sebati. Sentiasa guna api sederhana agar sambal tidak berkerak dan jika perlu tambahkan air sikit-sikit bila sambal hampir kering/berkerak.

5. Kemudian perasakan dengan sedikit gula dan serbuk pati ayam. Masukkan telur puyuh dan balik-balikkan agar telur sebati dengan sambal dan bahan perasa. Padamkan api. Siap..

mkn nga smbal tlur pyuh dan udang..buat bnyk lauk ni sbb adik kita nga isterinya ada kat umah..adik kita ni hri mngu je memang dtg umah..jdi klu nk msk2 tu time mreka ada la..

Friday, March 11, 2011

Telur Bungkus

Assalamualaikum..ni pun lauk yg dimsk skli nga tomyam tu jgk..lauk hri selasa..skli skala mkn mnu kdai tomyam ni sdp jgk ye..ada plak smbal blacan dan ulam timun..ckup la tu..xyah lauk lain dah..dan pada kwn2 serta rakyat msia yg brada dijepun didoakan smoga selamat semuanya dan sntiasa dlm lindungan Allah..patut la hujan je spnjang hri ni..rupenya dunia skli lagi dikejutkan dgn terjahan tsunami yg melanda negara matahari terbit tu..

Telur Bungkus by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 2 biji telur
  • 1/2 mangkuk kecil isi ayam - dicincang
  • 1/2 mangkuk kecil kecik mix veg
  • 1/2 labu bawang besar - cincang kecil
  • 1 ulas bawang putih - dicincang
  • 2 sudu besar tomato sos tiram
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • sedikit daun sup - dicincang
  • sedikit gula dan air
  • 3 sudu besar minyak masak

Cara

1.Untuk inti - panaskan minyak, masukkan bawang putih dan bawang besar, masak biar layu, kemudian masukkan isi ayam, kacau hingga isi ayam masak sekata. Masukkan pula mix veg dan balik-balikkan.

2. Masukkan semua jenis sos dan perasakan ikut citarasa. Akhir sekali masukkan daun sup dan kacau biar sebati (kalau terlalu kering masukkan air (sikit je dalam 3-4 sudu besar, sebab sosnya tak boleh cair nanti meleleh keluar dari telur). Siap dan ketepikan dulu.

3.Untuk buat telur dadar - pukul telur dengan skit garam . Panaskan kuali dan sapu dengan sedikit minyak. Kemudian tuang telur dan pusingkan kuali biar telur tu jadi bulat besar dan nipis, (maz guna kuali non-stik). Kalau guna kuali biasa kena pandai pusing telur tu biar jadi nipis dan bulat besar. Masak dengan api kecil dan tak perlu diterbalikkan telur tu (maksudnya cuma masak 1 bahagian bawah je).

4.Masak dalam 2-3 minit je, bila telur dah masak padamkan api.

5.Amik inti dan letak ditengah-tengah, ratakan inti dengan sudu biar jadi 4 segi dan tinggalkan dalam 1 inci kelilingnya untuk lipat.

6.Kemudian lipat telur jadi bentuk 4 segi (macam dalam gambar kat bawah tu)

7.Bila dan siap lipat, amik pinggan dan telengkupkan atas telur tadi. Kemudian pegang pinggan dan terbalikkan kuali (masa ni kuali kat atas dan pinggan kat bawah).

8.Potong buat bentuk tanda + kat tengah telur dan lipat kleuar skit. Siap..

live dri kauli lgi tu..hehee..cra kita lipat tlur bngkus ni..lipat kiri, kanan, atas dan bawah..pastu bru telengkup atas pngan..

Thursday, March 10, 2011

Tomyam Campur

Assalamualaikum..lauk tghri slesa yg lepas..mngu ni kita msk jgk la sbb adik ipar ada kat umah..adik kita ada krusus semngu jdi isterinya duk umah kita..leh la wak teman kita ni..tmyam ni gna paste yg lam btol je..dah biasa gna paste thai ni..kna nga slera org kata..

pastu ptnernya kita buat tlur bngkus dan smbal blacan cicah timun..memang brpeluh2..

Tomyam Campur by ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan
  • 8-10 ekor sotong - dikelar @ dikerat
  • 1 mangkuk kecik isi ayam yang dihiris nipis
  • 2 sudu besar pes tomyam - maz guna yang dlm botol tu, siam mari
  • 2 batang serai - dibelah
  • 2 inci lengkuas - dihiris
  • 5 helai daun limau purut
  • 3-4 biji cili padi - diketuk (boleh tambah @ kurang)
  • sedikit sayuran - maz guna bunga kobis & lobak merah
  • 1 biji tomato - belah 4
  • 1 labu bawang besar - belah 6
  • 1 biji limau nipis - amik jusnya
  • daun ketumbar secukupnya
  • 2-3 cawan air
  • garam, gula dan aji (jika suka) secukup rasa
Cara

1. Dalam periuk masukkan air, pes tomyam, lengkuas dan serai. Masak sehingga air mendidih. Kemudian masukkan ayam dan lobak merah dan masak sehingga lobak merah separuh lembut dan ayam masak.

2. Masukkan pula sotong, bunga kobis, bawang besar, daun limau purut dan cili padi. Kemudian perahkan limau nipis dan perasakan secukup rasa agar ada rasa masam yang sedikit menyerlah. Masak seketika agar bunga kobis dan sotong lembut.

3. Kemudian padamkan api dan masukkan tomato dan daun ketumbar. Balik-balikkan agar semuanya mesra. Sedia untuk dihidangkan dan taburkan sedikit daun ketumbar semasa menghidang.

klu xckup yg lam pngan tu..priuk dah ada kat blkang tu..snduk je la ye..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...