Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Friday, December 28, 2012

Kenangan Bersama Sifu & Kawan-Kawan

tmpat utk mnjamu nsi nga pcuk ubi dah siap mnunggu tetamunya..


Assalamualaikum..maap la ye klu ada yg trtngu2 gmbar msa gader2 kat umah kita aritu..bru ada msa nk update..alhamdulillah wpun bru sngat2 knal di alam maya ni..tpi Kak Meen dan Kak Wan sdi luangkan msa utk dtg umah kita..bgtu jgk dgn Kak Liza (Chef Hanieliza) yg sngup lanjutkan jdualnya brada di KL hnya utk dtg umah kita dan Mama..bkn snang nk amik msa sifu2 yg sntiasa bz ni..mksih bnyk2 ye kak..ok la meh layan gmbar2 yg tuan umah telah cipta sdri dialognya sbgai knangan..ampunn smua ye..hehe..


pda kwn2 yg lain jgk mksih daun kladi sbb sdi mai noh..harap2 jgn serik la nk dtg lgi ye..maap skli lgi atas sgala kekurangan dri pihak tuan umah ye..cayang u alls..memang riuh rendah..wpun ada yg pstime jmpa..tpi rsa mcm duk smbang hri2..

skli lgi
TQVM to Kak Liza/Kak Meen/Kak Wan/Mamafami (sori gambar Mama xbleh nk letak kat sni ye/Yat Finland/Kak Noni/Kakina KL/Fiza Nordin dan anak2 semua krn telah membiarkan ibu2 gelak dgn gmbiranya..muahhh..

ni la sbhgian dri gmbar2 yg telah ditapis finas..kihkihh...slepas gelak2 kat umah kita..rmbongan cik keah strusnya ke rmah Mama plak yg jaraknya cma 5-7 min dri umah kita..

mula2 nk war-warkan bgi spa2 yg lum ada atau bli lgi buku2 rspi Chef Hanieliza (Kak Liza) bleh la dptkan skrang buku trbaru dri Kak Liza ni..buku ni adalah kompilasi dri smua rspi2 Kak Liza sblum ni..sblum ni buku2nya kecik2 gtuw..yg ni bsr dan lgi cntik..jdi bleh la brhbung trus dgn Kak Liza melalui blognya atau facebooknya ye...gmbar ni kita c&p dri blog Kakina jgk..mceh skli lgi kak...
tu dia..kmera bsar Kak Liza dah kluar..maap ye kualiti gmbar xmemuaskan..adik kita yg tlong snapkan..
kan akak dah ckpp..bca skripnya awal2 dlu..kang dah lupe dialong..hehe..maap la ye wjah kita & Kak Wan (atas prmintaan) sja dibuat blur skit..bkn apa..tkut ah long cri..kihkihhh..
laaa..apa ke menda ni?? daun apa ni weiii..kihkihh..
posing sblum mkn..xkisah la dpn pcuk ubi pun..janji leh posing..hehe..(Kak Noni..Fiza..Kak Wan..Kak Liza & tuan umah)...

srba skit yg disdiakan oleh tuan umah..ciskek tu Kak Noni yg bwa..smua ckp sodappp..kita cma smpat buat kek wrna ijau tu je..tkyki dan sdkit mnisan dri bahrain yg suami kita bwa blik sblum rya aritu..gmbar ni kita c&p dri blog Kakina..mksih ye kak..

mkn time..jgn malu2 ye..buat la mcm umah sdri..
cedok Fiza..jgn sogan2..maap la ye..lauk kmpung je..plan asalnya kita nk msk bnda lain..tpi stelah bncang nga Mama..lauk kmpung yg jdi plihan..hehe..(Fiza..Kak Liza..Lina, anak Kak Liza..Kak Wan & Kak Noni)..

meh mkn kat sni plak...

weiiii..apa duk smbang kat sna plak..cpat la buh nsi ni..xkan nk mkn pngan ksong je..mna tuan umah ni..hehe..cian Kak Meen xde org nk tman ke ni..

asik smbang je..haus la plak..kita minum dlo..air sirap je ke..
meh Yat kita pujuk Kakina ni..dia dah pegang bag tu..jgn la blik lgi kak..bru je smpai..krusi pun lum pnas lgi..mkn pun blum..tak kan nk blik dah..
yeaaaa..akhirnya brjaya jgk kita pjuk Kakina Yat..tgk Kakina dah snyum tu..muahhh...

alahai ayu dan sopannya kakakku yg sorang ni..ala2 cindarela gtuw kak weiii..sma plak tu wrne kek yg nk msuk molot nga bju tu..sbnarnya Kak Noni (tauke kek yg vouge) ni memang nk posing dgn kek kita yg trlebih ijau tu..hehe....

meh posing ala2 modeling plak..
smua tngah ksyuk dngar Kak Liza ckp tu...

turn Yat plak brcrita..lupe petua apa yg Yat ckp msa tu ye..crte psal mak2 arab rsanya..hehe..

dah la mai dri jauh..Kak Liza siap bwa buah tngan lgi tu..cpat kak buka..nk tgk apa lgi yg ado lam bngkusan kak tu..muahhh..muahhh....

smua dah dpt ye..alah Yat..amik je..xyah nk ditenung2nya lgi..sure specil tu..nti leh bwa blik finland..kiihkih...

oooo...rmpah istmewa dri trganu rupenye...ye la dah dpt 1 plstik sorang..hehe..mksih ye kak...

org yg kat blkang tu smua dh dpt ke..nak amik ni spa yg lum dpt bhgian msing2 lgi tu..cpat kang mlepas..hehe...

apa plak la skandal 2 org ni weiii..ada org npak ke ni..alah isi je la pnuh bag..hahaha..(Kak Meen ,tauke kek yg hebat & tuan umah)...

tu dia..kalah red carpet ni..petir memancar sna sni..rmainya juru gmbar....

akhir skli gnerasi akan dtg pun xlepaskan pluang weiii brgmbar nga Chef kita ni..(adik bongsu kita..anak Kak Wan & Kak Liza)

Monday, December 24, 2012

Dah Sampai Masa...Sedihnyaa..

Assalamualaikum..apa khbar semua dan terima kasih buat pengunjung yg masih sudi menjengah kedapur yg dah ibarat xbertuan ni..huhuu..lamanya rasa xmenulis kat sni..sibaik la masih jumpa pintu masuk lagi deh..nk kata tengelam timbul pun dh xboleh..bnyak tenggelam dri timbul dh ni..mitak maap la klu ada yg trasa hampeh tu bila singgah dpur ni tgk smuanya n3 lapok je..priuk belanga pun hbis berkulat..tuan dapur ni ada penyakit malas weii..jdi ni je la seadanya utk kli ni dan sbgai pengubat rindu org kata..tu pun klu ada yg rindu la..perasan la plak mokcik ni dok..dan jgk n3 terakhir thun ni..cpat snguh masa berjalan..dah akhir thun rupanya..rsa mcm baru je sampai bahrain ni..wpun dah 2 bln lebih kat sni..maz dtg sminggu sblum aidiladha hri tu..kli ni betul2 mari bertapa deh..dtg pun senyap2 je..sedar2 dah smpai masa kena balik msia..sedihhhh sngat..ni pun kira n3 last minit..tu yg update skit nk buat tanda kenangan yg dtg sni lgi thun ni..tpi kli ni xde la plak n3 masak-masak dri dapur Riffa ni..sunyi sepi sngguh la dpur bahrain kli ni..bkn xmasak..klu kat sni memang asik masak jee..diet pun hbis terbabas weii..gndum je dah hbis dkat 10kg..kerap snguh menguli tepung..tpi tu ler kemain malasnya nk update blog kli ni..ada sapa2 yg bleh tolong ke nk bgi semangat tu biar rajin sikit mcm kwn2 yg lain..adoiiii..mcm crita P.Ramlee la plak..tolong kami..bantu kami..mksih jgk pda kwn2 yg sudi tinggalkan komen pda n3 Ramadhan Kareem tu..insyaAllah maz akan buat knjungan blas..berapaa banyk raya yg dah lepas ni..dpur ni msih lgi dgn n3 tuu..malunyaaa...

jdi ni je la yg ada sbgai kenangan sendiri dri bahrain tahun ni..dah sampai masanya utk balik msia hujung minggu nti..kli ni pestime la naik transit flight semenjak gulf air dah stop penerbangannya ke KLIA..dah jdi dkat 10 jam la plak msa penerbangan tu..mujur la transit cuma 2 jam je..berat sangat rasanya hati ni bila dah dekat2 nk balik ni..anak2 pun dah rasa sedih nk tinggalkan babanya..mummynya sedih xleh la nk tnjuk sngat..kena kuat semangat..smua kena urus sdri bila kat msia nti..memang akan kelam kabut la sikit awal2 sekolah tu..jdi hari2 terakhir ni biasa la kemas rumah sikit..cuci peti ais..masak apa yg boleh dibuat frozen..insyaAllah klu rezeki masih disini pasti akan datang lagi..akhir kata salam sayang buat semua..mohon maaf andai ada tersalah silap dan semoga jumpa lagi sini..insyaAllah..layan je la pic2 yg xsberapa ni..org malas mcm ni la..nk menulis pun xde idea..harap2 msuk thun bru nti ada la skit semangat nk berblog tu..Selamat Tahun Baru 2013..

kaunter cheese..mcm2 jenis ada..bulat..leper..bujur..tpi yg kenal dan biasa bli cuma 4-5 jenis je..yg lain2 tu belajar bila dtg lain kli la plak ye..hehee..

ni plak arabian cheese..siap berdandan2 lgi..mcm2 jenis jgk yg ada..cheese arab ni rasanya lebih masam..tpi xkenal dan xreti mkn..yg biasa cuma feta cheese je....hahaa..jakunnya wpun dah bertahun2 kat sni..

The Walk..ni plak kira tempat berhantu la bagi Kim Kardashian ...sptutnya dia datang nk merasmikan kedai Million Milkshakesnya awal bln hri tu..tpi kedatangannya tak disenangi oleh segelintir masyarakat kat Riffa ni dan telah berlaku la protes sebelum ketibaannya tu..jdi xsempat la dia smpai ke The Walk ni..memang dekat sngat dgn rumah..

tong2 kekacang..smuanya ada..tnjuk je nk yg mna..pecan pun saiz besar2..tpi lebih suka yg sbelah ni lgi..mcm2 jenis berry..suka je..masaknya dok..hehee..

ni pun tnjuk je nk buah zaitun dri negara mana..tunisia..lebanon..jordan..spain..mcm2 la..
  
ni bkn sebarang betik ye..betik malaysia tu..banggaa sat bila tgk betik ni kat LuluHypermarket..stakat ni hanya betik ni la buah dri msia yg ada dijual kat sni..kecik je buahnya..500g je..tpi kat sni nilainya mahal..1 dinar lebih tu (dkat RM10)..

Tuesday, August 14, 2012

Selamat Menyambut Ramadhan Kareem

STICKY MODE

Doa Malaikat Jibril menjelang Ramadhan...

Ya Allah tolong abaikan puasa umat Muhammad SAW,
apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan,
sekiranya dia tidak melakukan hal-hal yang berikut :-

1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu daripada orang tuanya.

2. Tidak bermaafan sesama suami isteri.

3. Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang sekitarnya.

Maka Rasulullah pun berkara Amin..Amin..Amin..
dapatkah kita bayangkan doa Malaikat yang diaminkan oleh Rasulullah SAW..

Justeru itu maz dengan ikhlas hati mohon maaf andai ada tersalah atau tersilap dimana-mana samada secara sengaja ataupun tidak..sesungguhnya yang baik itu datang dari Allah SWT dan yang buruk itu dari diri sendiri..

Dikesempatan ini jgk maz ingin mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan buat sanak saudara..teman-teman..rakan-rakan bloger dan pengunjung ilhamdapur..

Semoga kita semua dapat mengerjakan ibadat puasa kali ini dengan penuh keikhlasan..kusyuk..diberkati dan dirahmati Allah SWT..

Thursday, July 19, 2012

Talam Tokyo

Assalamualaikum..bersua kembali smoga sihat dan gembira bersama keluarga semua..dah ada yg duk pkir2 nk msk apa utk sahur malam esk ye..biasanya memula puasa tu ok lagi kan..bila dh dkat nk hjung2 tu mcm xde idea dah..boleh pening jgk kan..semoga kita semua dipanjangkan usia agar dpt bersama Ramadhan kali ini..InsyaAllah..talam tokyo..xthu la mcmana kuih ni dpt nama..rsanya org jepun xkenal pun kuih ni..tpi tokyo plak yg dpt nama ye..kuih talam ni rsanya agak unik skit sbb lapisan bawahnya tu biji sagu dan campuran kelapa parut bersama sedikit su'un..tapi sedappp..mcm sbiasa la buat utk mkn bersama kakak2..

 msih lagi guna rspi yang pernah buat dlu..klu nk tgk ada kat sini..

Talam Tokyo by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Lapisan Bawah

  • 30g suu'un - rendam selama 10-13 minit - gunting kecik-kecik
  • 125g sagu kecil - cuci dan rendam 10-13 minit dan toskan
  • 50g kelapa parut -amik yang putih je
  • 1 sudu kecil garam
  • 200ml santan

Cara-cara

1. Satukan semua bahan-bahan dan kukus selama 15 minit,bila dah masak tekan-tekan sikit dengan sudu (pastikan tutup pengukus ditutup dengan kain/towel)

Lapisan Atas

  • 150g gula pasir
  • 50g tepung kastard
  • 400ml santan
  • 1 biji telur (gred A)
  • 1/8 sudu kecil air abu
  • 1/4 sudu kecil garam
  • sedikit pewarna hijau
  • sedkit paste pandan 

Cara-cara

1. Satukan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk

2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (jadi pekat sikit macam susu pekat gitu)

3. Tuang ke atas lapisan sagu tadi dan kukus lagi selama 30 minit. Siap dan buka tutup pengukus dan sejukkan dulu sebelum dipotong.

bln puasa klu mls nk buat kuih2 ni xrisau la kan..bleh main tunjuk2 je kat bazar ramadhan..mcm2 yg ada..yg xprah mkn pun adaa..semoga tidak ada pembaziran dlm kita berbelanja..

Monday, July 16, 2012

Lapis Roti Berdaging

Assalamualaikum..Lapis Roti Berdaging..pestime cuba rspi ni..memang sedapp..buat utk bawa ke kelas..tpi yg dlm ramekin 2 bjik ni utk anak2 kat rumah..rspi dri Myresipi..nk buat pun skjap je..xpyah duk kat dpur lama-lama org kata..klu buat utk mkn ptg tu bleh kenyang smpai ke mlm ni..buat utk juadah berbuka pun bleh kan...

ni yg bwa ke kelas..semua kakak2 ckp sdppp sngatt..maz jgk pnjangkan rspi ni.. mksih Kak Umi-e..

Roti Lapis Berdaging by ilhamdapur.blogspot.com
Resipi : Myresipi (Kak Umi-e)
Bahan-bahan

  • 3 biji kentang di potong dadu
  • 500gm daging cincang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • 3 sudu makan minyak untuk menumis
  • 12-14 keping roti
  • 500ml susu segar
  • 3 biji telor
  • secubit garam
  • Parutan cheese (banyak ikut suka)
  • Sedikit margerin untuk melenser
  • sedikit cili merah, dry oregano dan daun sup (utk tabur) - ni maz tambah         


Cara-cara

  1. Blend bawang+bawang putih kemudian panaskan minyak dan tumis bawang serta masukkan serbuk kari dan juga daging cincang+kentang+garam
  2. Satukan Susu+telor+secubit garam
  3. Pukul susu+telor+garam hingga sebati
  4. Celupkan kesemua roti dalam adunan tadi
  5. Ramas-ramaskan kesemua roti tadi
  6. Lenserkan bekas tahan panas dengan sedikit margerin dan letakkan 1/3 bahagian roti yang telah di ramas
  7. Kemudian letakkan separuh daripada daging+kentang yang telah di masak tadi atas lapisan roti
  8. Ulangi proses di dgn meletakkan satu lagi bahagian roti dan selebih bahan daging+kentang dan dilapisan akhir dengan 1/3 lebihan roti
  9. Taburkan parutan cheese (banyak ikut suka)
  10. Bakar dengan api sederhana selama 30-45mins atau sampai lidi tak lekat
  11. Boleh dihidangkan semasa panas dan potong ikut suka
  12. Jika inginkan lebih pedas boleh hidangkan bersama sos.
sdpp mkn time pnas2..menu yg simple tpi ckup mewah rsanya..

Friday, July 13, 2012

Onde-Onde Labu

Assalamualaikum..brtemu skli lgi..hri ni pun agak sibuk jgk..ptg nati nk ke Bangi plak..onde-onde labu atau buah melaka ni juadah berbuka ptg khmis yg lepas..sbnarnya xplan langsung nk buat onde-onde ni..asalnya buat koci labu..pastu ada lebih doh koci tu simpan la dlm peti..esk fkir2 nk buat apa dgn doh ni..nk buang sayang..lalu diproses jdi onde-onde ni la plak..tpi nasib koci labu jgk yg malang..anak dh terdelete gmbarnya dri kamera..dia ingat dh transfer..huhuu..suasana Ramadhan dah mula trasa ye..bahang raya pun dh smpai..klu p pasaraya tu dh penuh dgn ketupat dan sbgainya..cpat snguh msa berlalu..nk jmpa Ramadhan lgi..smga kita smua dikurniakan kesihatan yg baik dan dipanjangkan umur agar dpt mengerjakan ibadat puasa tahun ni dengan sempurna..Insyaallah..dan terima kasih jgk pda pengunjung yg masih setia dan sudi singgah ke ilham dapur ni..setiap kunjungan amat maz hargai...

xsangka anak2 pun suka la plak onde-onde labu ni..

Onde-Onde Labu by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 300g labu kuning
  • tepung pulut secukupnya
  • nisen/gula melaka secukupnya - dipotong kecil
  • kelapa parut secukupnya - gaul dengan garam secukup rasa
  • 3 helai daun pandan - dicarik dan simpulkan

Cara

1. Kupas kulit labu dan rebus dengan sedikit garam sehingga lembut, kemudian keluarkan air rebusan dan lecek lumat. Sejukkan dulu.

2. Bila labu dah sejuk, dalam periuk didihkan air bersama daun pandan.

3. Dalam bekas yang sesuai satukan labu dan tepung pulut (tepung ni masukkan sikit-sikit) dan uli hingga jadi doh yang lembut dan tidak melekat ditangan.

4. Amik doh dan leperkan kemudian letak 1 potong nisen/gula melaka dan tutup kemas. Masukkan dalam air yang telah mendidih dan tunggu hingga bebola tadi timbul. Kemudian boleh la diangkat dan masukkan dalam kelapa tadi. Golek-golek agar kelapa bersalut seluruhnya. Buat sampai habis. Siap...

bgi maz lgi sedap dan lebih lembut dri onde-onde biasa yg hanya guna tepung pulut je..

Monday, July 9, 2012

Lala Masak Lemak Serai

Assalamulaikum..apa kbar semua..brtemu skli lgi dipgi isnin yg mendung je hri ni..plan tu nk buat operasi mendobi cadar anak2..tpi tgk xpanas la plak..ok la stelah skian lama xde mnu lauk kat dpur ni akhirnya hri ni muncul la jgk..mengigau ke tetiba je kluar mnu lauk ni..sbnarnya xde publish lauk2 tu sbbnya xde yg lain dri biasa..klu sblum2 ni asik msk kicap je..kmera pun dah xsngup nk tgk asik ayam itam jee..lala ni kira menu baru la sbbnya anak2 da reti mkn msak stail kmpung mcm ni..bleh la tkar slera skit...

masak lemak lala ni lebih kurang sama je dgn gulai darat yg pernah buat sblum ni dri segi bhn2nya..cuma yg ni main lebur je dlm periuk..xpyah tumis dlu..maz suka msak lgu ni..sdpp ada rsa serai dan lengkuas..biasanya gulai mcm ni msak udang la atau pun sayur nangka muda..klu yg stail tumis tu ada kat sini..

Lala Masak Lemak Serai by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 500g lala - cuci satu persatu (utk pastikan xde yg ada pasir dlmnya)
  • 3 cawan santan
  • 1-2 sudu besar cili kisar - rebus cili kering dan kisar
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 inci lengkuas - diketuk
  • 4 ulas bawang merah
  • 1 labu kecil bawang besar - hiris nipis
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 biji cili merah - dipotong serong
  • 1 biji cili hijau - potong serong
  • 1/2 keping asam keping
  • sedikit serbuk kunyit
  • sedikit garam, gula dan aji (jika suka)

Cara

1. Tumbuk lumat bawang merah dan kunyit hidup. Dalam periuk masukkan semua bahan kecuali lala dan cili potong. Masak dengan api sederhana sehingga mendidih.

2. Bila dah mendidih masukkan lala dan cili. Perasakan secukup rasa dan masak sehingga lala masak (dlm 5 minit). Siap

msk mcm ni bahayaaa la..hbis diettt..huhuu..apa lagi mngadap nasi jgk laa..

Wednesday, July 4, 2012

Pisang Panggang Ratu

Assalamualaikum..pgi ni menguji kesabaran sungguhh la..smjak kelmarin lgi..apa masalahnya xthu la dgn tnet ni..nk kata xbayar..dah bayar 2 hri lepas..nk buat bw pun sangkutt..asik kluar internet explorer cannot display the webpager..jenuh jgk la jari ni duk tekannn..sabar je la..memang hangin jgk la pepgi ni..ok la smbung crita psal n3 hri ni je la..nama bukan main lagii glamour ye..tpi cuma pisang yg digolek-golek dlm kuali je..msuk dpur pun xsmpai 15 minit dh siapp..asik duk pilih masak yg senang-senang je..boleh ke mcm tu ye..hehee..nk msk yg lebih2 skit xbrapa nk rjin mana..jdi ni la seadanya..pisang panggang ni idea dri Creamy Banana Split yg prnah buat sblum ni..nk buat banana split ais krim plak xde dlm pti..jdi ni la yg trhasil utk layan selera berbuka disuatu petang tu..apa stok yg ada kat dpur..lalu terhasil la pisang panggang versi ni plak..nama tu main letak je la..ratu tu sbb ada ceri merah sbjikk kononnya ala2 ratu gitu..anak2 pun memang suka pisang panggang mcm ni..tambah plak dimkn dgn susu cairr..sedapp..lemak2 manis dgn crunchy almond panggangnya..nk2 klu mkn yg bru kluar dri pti..

 ni anak punye...xnak letak buah..mkn pisang dgn susu cair je..

Pisang Panggang Ratu by ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 6 biji pisang berangan yang masih hijau sikit kulitnya - tak masak sangat
  • susu cair secukupnya
  • kepingan badam secukupnya - dipanggang sekejap dlm kuali tanpa minyak
  • sedikit mentega
  • sedikit madu
  • sedikit serbuk kayu manis
  • sedikit buahan - jika suka

Cara

1. Panaskan kuali non stick, masukkan 1-2 sudu besar mentega. Bila mentega dah cair masukkan pisang dan masak sehingga perang. Balik-balikkan agar pisang dipanggang sepenuhnya.

2. Dalam pinggan atau bekas yang sesuai, susun dua biji pisang. Kemudian sapukan pisang tadi dengan sedikit madu. Tuang susu cair secukupnya dan taburkan sedikit serbuk kayu manis.

3. Akhir sekali letak kepingan badam secukupnya, sedikit buahan jika suka dan boleh la dihias ikut citarasa.

4. Sedia untuk dihidangkan. Lagi sedap kalau susu cair tu disejukkan dulu dalam peti (maz tak letak gula dah dlm susu cair tu, cukup dengan manis pisang dan madu, kalau suka manis boleh tambah gula sikit dlm susu tu).

time nk mkn ni sja letak buah lebih skit..lgi sdppp dan berkhsiat..blackberri sbjik pun nk tumpang jgk ke..takpe la buat ubat org kata..hehee...

klu ada yg brkenan dgn pisang panggang ringkas ni kena la ke kebun dlu cri pisang ye..yg ni dh licinn.. Kak Ummi klu dtg rmah nti maz buat pisang panggang ni plak ye..muahhh..bleh jgk hidang dessert ni time ada tetamu specil..

Monday, July 2, 2012

Kuih Kaswi

Assalamualaikum..antra kuih pebret..kaswi ni kuih yg tak jemu dimkn..mkn slalu pun takpe..sbnarnya dh 6-7x buat kuih kaswi ni..tpi mcm biasa la kadang2 mood nk snap gmbar tu xdtg..ni yg kli kebrapa pun xingat dh..mksih K1 kongsi rspi yg mudah dan enak ni..maz jgk ada buat utk bwa ke jamuan surau...

maz suke klu kuih yg senang2 mcm ni..xpyah susah2 nk ramas santan..bncuh je pastu bleh kukus dh..dlm 1 jam dh bleh mkn..rspi K1 ni lepas msk dlm 1/2 jam dh bleh ptong..xlembik..elok je..

Resipi : K1 Citarasawan
Bahan-bahan

Bahan A

  • 1 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan air
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • (jadikan 2 cawan air gula)

Bahan B

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung ubi
  • 3 cawan air
  • 2 sudu besar air kapur
  • 1/2 sudu kecil garam - maz tambah
  • 1 sudu kecil nescafe - maz tambah

Bahan C

  • Kelapa parut secukupnya digaul dengan sedikit garam

Cara

1. Loyang 9" atau acuan lompang yang disapu dengan sedikit minyak.

2. Satukan bahan A, masak dia ats api sederhana hingga larut. Ketepikan

3. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.

4. Satukan bahan A dan bahan B, kacau sebati dan tapis. Tuang dalam loyang. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam. Biarkan sejuk baru dipotong dan dihidang bersama kelapa parut.

kenyal2 gituw bila dikunyah..sedap sngat bila digolek dgn kelapa..3 ketoi ni sja buat mcm ni sbb nk posingg..hehee..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...