بِسْم اللهِ الَّذِى لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَى ءٌ فِى الارْضِ
وَلا فِى السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيْمُ
Maksudnya...
Dengan nama Allah, yang dengan namaNya akan terhalanglah, segala sesuatu dibumi dan dilangit untuk menimpakan bencana dan Dia Maha Mendengar dan Mengetahui...(sama2 kita amal baca 3x)
Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semua...bertemu skli lgi smoga sentiasa dlm rahmatNya...lewat skit pgi ni brsiaran...ni pun smbil2 duk tnggu kari dging dlm periuk tu...mood pun xbrapa nk rajin dh ni...gmbar dlm folder yg blum publish brderet2 lgi tu...jenuh jgk la nk ingat blik nti respi yg gambar lelama peram tu...hari2 masak kan...Alhamdulillah atas segala nikmatNya...kek pun ada 5 lgi yg duk tnggu...mrtbak ni pun xingat dh bila buat...dh berbelas kli buat mrtbak dan rti telur dgn respi ni...puas hti dpt mkn mrtbakk yg ala-ala ori ni...dedulu buat gna kulit popia je...kli ni try rspi lain dri yg slalu buat dulu...yg dulu ada kat sinii...rspi asal utk roti canai...amik kat dpur ika yg dh lama jgk xupdate blognya...semoga ika sklrga sntiasa dlm lindunganNya...jazakillahukhairan ika atas perkongsian respi ni...memang dohnya mudah ditebar...sedappp...garingg dan nk menguli pun xlenguh tngan...akhir kata sama2 ye kita amalkan doa kat atas tu...baca 3x pagi dan ptg...insayaa Allah akan terpelihara dri musibah dan semoga kita bertaqwal dan tawakal kepadaNya...ingatan utk diri sdri jgk...mohon maaf sesala kelemahan yg dtg dri maz dan semoga jumpa lagi...insyaa Allah...
air merah letak bwang bnyak2...ni pun xthu berapa kli buat dah bru amik gmbar...bkn apa...slalu buat utk mkn mlm...nk cepat...pastu angkat je dri kuali pingan dah menunggu sebelah...tngan kita minyak lgi...camana nk pegang kamera kan...ni pun snap yg tebar mlm utk buat bekpes pgi esk...jdi pinjam la sat utk posing...pginya cuma hngat dlm microwave je...
Murtabak Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (maz buat 1/2 resipi je sekali uli, dapat 10)
- 3 cawan tepung gadum
- 1 hingga 1 1/2 cawan air;untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn
- 1 sudu besar marjerin yg ni kita gantikan shortening - (maz guna unsatled butter)
- Garam secukup rasa
- 2 sudu besar susu pekat manis
- 1 sudu besar minyak masak
Cara
1. Air + garam + susu = di kacau = Bahan A 2. Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.
3. Campur minyak masak
4. Campur marjerin
5. Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit. (maz skip proses ni, terus bulatkan lepas uli tu)
6. Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)
7. Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak) kita rendam dgn minyak jagung jugak. (maz salut dengan unsalted butter)
8. Tinggalkan selama 2 jam ;kita buat semalaman
9. Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
10. Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu. (maz buat untuk kulit murtabak)
PETUA utk buat roti canai:
Inti Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
Cara
1. Dalam kuali panaskan 2-3 sudu besar minyak, masukkan 1 sudu besar bawang dadu tadi dan masak sekejap. Kemudian masukkan serbuk kari, tumis sekejap. Masuk pula 2 jenis serbuk jintan dan kacau sebati.
2. Masukkan daging dan ubi kentang. Masak sekejap, kemudian tambah sedikit air dan masak sambil dikacau sekali sekali hingga ubi lembut.
3. Perasakan secukup rasa, masukkan bawang dan masak hingga sedikit kering. Siap.
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais
Inti Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 300g daging kisar segar
- 2 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
- 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
- 1 sudu kecil serbuk jintan manis
- 1 biji ubi kentang - dadu kecil
- 2-3 labu bawang besar - dadu
- sedikit garam dan gula
- sedikit minyak untuk menumis
- telur secukupnya untuk bancuh dengan inti
Cara
1. Dalam kuali panaskan 2-3 sudu besar minyak, masukkan 1 sudu besar bawang dadu tadi dan masak sekejap. Kemudian masukkan serbuk kari, tumis sekejap. Masuk pula 2 jenis serbuk jintan dan kacau sebati.
2. Masukkan daging dan ubi kentang. Masak sekejap, kemudian tambah sedikit air dan masak sambil dikacau sekali sekali hingga ubi lembut.
3. Perasakan secukup rasa, masukkan bawang dan masak hingga sedikit kering. Siap.
sedapp dpt yg garing2 gituw...hri ni pun menguli lgi...boleh kata stok doh ni slalu ada lah...mknan mlm yg mudah...klu xbuat murtbak...wak rti tlur cicah gula je...Alhamdulillah...