Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, March 31, 2014

Murtabak Daging

بِسْم اللهِ الَّذِى لاَ يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَى ءٌ فِى الارْضِ
وَلا فِى السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيْمُ
Maksudnya...
Dengan nama Allah, yang dengan namaNya akan terhalanglah, segala sesuatu dibumi dan dilangit untuk menimpakan bencana dan Dia Maha Mendengar dan Mengetahui...(sama2 kita amal baca 3x)

Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semua...bertemu skli lgi smoga sentiasa dlm rahmatNya...lewat skit pgi ni brsiaran...ni pun smbil2 duk tnggu kari dging dlm periuk tu...mood pun xbrapa nk rajin dh ni...gmbar dlm folder yg blum publish brderet2 lgi tu...jenuh jgk la nk ingat blik nti respi yg gambar lelama peram tu...hari2 masak kan...Alhamdulillah atas segala nikmatNya...kek pun ada 5 lgi yg duk tnggu...mrtbak ni pun xingat dh bila buat...dh berbelas kli buat mrtbak dan rti telur dgn respi ni...puas hti dpt mkn mrtbakk yg ala-ala ori ni...dedulu buat gna kulit popia je...kli ni try rspi lain dri yg slalu buat dulu...yg dulu ada kat sinii...rspi asal utk roti canai...amik kat dpur ika yg dh lama jgk xupdate blognya...semoga ika sklrga sntiasa dlm lindunganNya...jazakillahukhairan ika atas perkongsian respi ni...memang dohnya mudah ditebar...sedappp...garingg dan nk menguli pun xlenguh tngan...akhir kata sama2 ye kita amalkan doa kat atas tu...baca 3x pagi dan ptg...insayaa Allah akan terpelihara dri musibah dan semoga kita bertaqwal dan tawakal kepadaNya...ingatan utk diri sdri jgk...mohon maaf sesala kelemahan yg dtg dri maz dan semoga jumpa lagi...insyaa Allah...

air merah letak bwang bnyak2...ni pun xthu berapa kli buat dah bru amik gmbar...bkn apa...slalu buat utk mkn mlm...nk cepat...pastu angkat je dri kuali pingan dah menunggu sebelah...tngan kita minyak lgi...camana nk pegang kamera kan...ni pun snap yg tebar mlm utk buat bekpes pgi esk...jdi pinjam la sat utk posing...pginya cuma hngat dlm microwave je...
 
Murtabak Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Resipi :ika (arah) - resipi asal untuk roti canai
Bahan-bahan (maz buat 1/2 resipi je sekali uli, dapat 10)
  • 3 cawan tepung gadum
  • 1 hingga 1 1/2 cawan air;untuk stgh adunan, kita gunakan air 3/4 cwn
  • 1 sudu besar marjerin yg ni kita gantikan shortening - (maz guna unsatled butter)
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 1 sudu besar minyak masak
Cara
 
1. Air + garam + susu = di kacau = Bahan A

2. Bahan A di campur sedikit demi sedikit dgn tepong (uli cara manual). tp campur semua kalau menggunakan mesin.

3. Campur minyak masak

4. Campur marjerin

5. Uli doh hingga lembut dan elastik. Selepas dough telah siap di buat, tutup dgn kain yg lembab dan rehatkan 30 minit. (maz skip proses ni, terus bulatkan lepas uli tu)

6. Buatkan bulat kecil kecil 75gm-90gm setiap satu. ( satu adunan ni boleh dapat dalam 8-10 roti canai)

7. Dan saluti dgn marjerin utk mengelakkan ia dari melekat.(hana salut dengan minyak) kita rendam dgn minyak jagung jugak. (maz salut dengan unsalted butter)
 
8. Tinggalkan selama 2 jam ;kita buat semalaman
 
9. Siap utk di tebar dan dibentuk samada nak buat style 4 segi atau style sanggul/pusing
 
10. Lepas dah masak jangan lupa masa masih panas-panas tu tepukkan roti canai tu guna dua belah tangan macam kat kedai tu...nanti baru timbul segala layer yg kat dalam tu. (maz buat untuk kulit murtabak)
 
PETUA utk buat roti canai:
1. Untuk menjadikan roti canai itu LIAT = taruh minyak
2. Untuk menjadikan roti canai itu CRISPY = taruh gula or tambah susu pekat manis
3. Untuk menjadikan roti canai itu lembut sehingga ke petang = uli dgn air sejuk/ais
 
Inti Daging by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 300g daging kisar segar
  • 2 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan sedikit air
  • 1/2 sudu besar serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 biji ubi kentang - dadu kecil
  • 2-3 labu bawang besar - dadu
  • sedikit garam dan gula
  • sedikit minyak untuk menumis
  • telur secukupnya untuk bancuh dengan inti

Cara
 
1. Dalam kuali panaskan 2-3 sudu besar minyak, masukkan 1 sudu besar bawang dadu tadi dan masak sekejap. Kemudian masukkan serbuk kari, tumis sekejap. Masuk pula 2 jenis serbuk jintan dan kacau sebati.
 
2. Masukkan daging dan ubi kentang. Masak sekejap, kemudian tambah sedikit air dan masak sambil dikacau sekali sekali hingga ubi lembut.
 
3. Perasakan secukup rasa, masukkan bawang dan masak hingga sedikit kering. Siap.
 
sedapp dpt yg garing2 gituw...hri ni pun menguli lgi...boleh kata stok doh ni slalu ada lah...mknan mlm yg mudah...klu xbuat murtbak...wak rti tlur cicah gula je...Alhamdulillah...

Saturday, March 29, 2014

Asam Pedas Flat Fish

Assalamualaikum w.b.t...ikan ni yg bli skli nga yg buat masak curry indian style dlu...sbb geram tgk telurnya maka bli la 1kg...dpt 3 ekor...1 ekor buat kari...1 mask asam pesas ni dan sekor lgi goreng...lama la jgk dh ni kena peram...mood xbrapa nk rjin tu pun dh ada skit2 ni...dlm folder tu ada 15 lebih lgi gambar lelama...kek pun ada 4 lgi yg duk menunggu tu...tkpe la lambat pun deh...insyaa Allah update jgk wpun slow...akhir kata maaf atas kekurangan dimana-mana dan smoga jumpa lgi...insyaa Allah...
 
Asam Pedas Flat Fish by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor flat fish - kerat 3 (ikan lain pun boleh)
  • 3-4 ulas bawang merah *
  • 1 inci halia *
  • 1/2 sudu kecil halba campur
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 4-5 sudu besar cili kisar/cili boh
  • 2 keping asam keping
  • 10 biji kacang bendi
  • 1 biji tomato - belah 6
  • 1 kuntum bunga kantan - belah 2
  • daun kesum
  • garam dan gula secukup rasa
  • sedikit serbuk pati ikan bilis - jika suka
  • 3-4 sudu besar minyak untuk menumis

Cara

1. Tumbuk bahan yang bertanda *.
 
2. Panaskan minyak, masukkan halba campur. Kemudian masukkan bahan tumbuk dan tumis seketika.
 
3. Masukkan 3 jenis serbuk rempah, kacau sebati. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis seketika hingga pecah minyak.
 
4. Masukkan 2-3 sudu besar air dan tumis lagi 2 minit. Kemudian masukkan 2-3 cawan air, asam keping dan bunga kantan.
 
5. Bila dah mendidih masukkan ikan dan daun kesum.
 
6. Perasakan secukup rasa dan akhir sekali masukkan kacang bendi dan tomato. Biar sekejap agar sayuran lembut. Siap...

puas mkn telur ikan ni...bnykk...msa beli hritu time ikan ni tgk brtelur...pastu xjmpa dh org jual duk tayang ikan ni dlm oyang mcm dlu...pgi tdi pun g psar...tpi xmsuk psar ikan...bli dging je 3kg...ayam dh ada 8 ekor ada dlm pti tu...bli kat psaraya smlm...tpi sni ayam kecik2...yg maz bli tu smua berat stiap ekor cuma 900g...hjung bln memang akan bli buat stok mcm ni...

Tuesday, March 25, 2014

Nasi Ayam & Penantian MH370...

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعونَ
dari Allah kita datang kepada DIA, kita kembali...kepada semua kaum keluarga MH370 semoga redha dgn takdirNya dan sama-samalah kita berdoa semoga insan yang tersayang diampunkan segala dosa dan ditempatkan bersama mereka yang beriman...Aminn... 
 
Assalamualaikum w.b.t..."LA HAULA WALA QUWWATA IL'LA BILLAH"...berat mata memandang berat lagi bahu yg memikul...semoga diberi kekuatan iman dan hati bagi seluruh ahli keluarga utk menerima takdirNya...Qada dan Qadar Allah sudah tertulis sebagaimana janjiNya...sebagai org islam kita wajib percaya salah stu dri rukun iman ni...mati itu pasti...cuma kita xthu bila dan bagaimana...hari kita pasti akan menyusul jgk...memang berita sedih buat rakyat msia seluruhnya...tpi yg lgi sedih bila smua negara luar duk kutuk msia...kat tv ni cctv...cnn...bbc channel smua duk kritik cara msia tangani isu MH370 ni...terasa trkesan jgk kita sbgai rakyat...brtemu skli lgi dan semoga dipermudahkan urusan harian kita smua hri ini...amiin...pgi ni lewat skit brsiaran...biasalah anak2 cti skolah...pepgi duk tebar roti canai dlu utk bkpes...tpi hri ni jamu mata dgn nasi ayam ni lah dlu ye...skli lgi terima kasih pada yg sudi singgah dpur kecil ni...sesungguhnya maz hanya insan biasa yg xbleh lari dri buat silap...mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lagi...insyaa Allah...

hri ni bru update menu panas2 lgi lah kiranya...pic2 lelama bnyk lgi dlm folder tu...tkpe lah bgi laluan nasi ayam yg buat utk mkn tghri 2 hri sudah ni dlu...bkn apa sbb bnyk sngat dh duk update menu lauk pauk...kat umah ni klu nasi ayam ni memang laku...raspi main buat je...ikut apa yg dtg dipkiran...agak2 gituw je ikut rsa nsi ayam mcm org jual tu...biasanya nasi ayam ni bnyk guna halia dan bwang ptih deh...jdi ni memang versi sipel maple je lah...Alhamdulillah atas nikmatNya...kena dgn slera umat dlm rmah ni...

Nasi Ayam Simple by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

Nasi

  • 2 cawan beras - maz guna beras wangi
  • 2 cawan air rebusan ayam+ (air biasa jika perlu, ikut sukatan beras masing-masing)
  • 1 kiub pati ayam
  • 3 sudu besar minyak masak - maz guna sunflower oil, sini xde minyak sawit
  • 1 inci halia *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1-2 cubit serbuk kunyit
  • 2 inci halia - hiris nipis

Ayam

  • 1 ekor ayam - maz guna ayam kecik je 900g
  • 4 ulas bawang putih
  • 4 inci halia
  • kicap manis secukupnya
  • sedikit sos tiram
  • sedikit gula perang/madu

Kicap

  • 1 cawan air rebusan ayam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1/2 sudu besar madu
  • sedikit kicap manis
  • 1-2 sudu kecil tepung jagung
  • 1-2 titik minyak bijan

Cili

  • 5 biji cili merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 inci halia

Cara

Sediakan cili dulu. Kisar semua bahan dengan 1 cawan air kecuali sos cili. Masak dengan api perlahan, masukkan sos cili dan perasakan secukup rasa dengan sedikit garam dan gula. Masak biar sedikit pekat dan biar ada rasa manis lebih sikit. Sejukkan
 
Ayam

1. Tumbuk lumat halia dan bawang putih dan ketepikan 2 sudu besar.
 
2. Cuci ayam bersih dan toskan.
 
3. Masak air secukupnya (tenggelam ayam, lebih sikit pun takpe) bersama sedikit garam dalam periuk untuk rebus ayam.
 
4. Lumur ayam dengan bahan tumbuk tadi seluruhnya, masukkan sekali dicelah-celah kulit ayam. Bila air dan mendidih, masukkan ayam dan rebus dengan api sederhana selama 30-35 minit (bergantung pada saiz ayam).
 
5. Bila dan masak, padamkan api dan keluarkan ayam. Simpan air rebusan.
 
6. Ambil 1 sudu besar dan (ketepikan 1 sudu besar lagi tu untuk nasi) bahan tumbuk yang disimpan tadi. Satukan dengan 1-2 sudu besar kicap manis, sedikit gula perang/madu dan sedikit sos tiram,  kacau sebati. Kemudian lumur pada seluruh ayam.
 
7. Masukkan ayam dalam loyang dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan suhu 170 C selama 40-45 minit. Bila dan masak keluarkan dari oven dan tutup dengan aluminium foil (agar ayam tidak kering).
 
8. Sementara ayam dalam oven masak nasi pulak.
 
Nasi
 
1. Cuci beras seperti biasa dan masukkan 3 sudu besar minyak masak dalam periuk (maz tumis dalam periuk nasi terus)
 
2. Masukkan bahan tumbuk yang baki 1 sudu tadi dan masak sekejap. Kemudian masukkan beras dan 2 cawan air rebusan ayam, 1-2 cubit serbuk kunyit, kiub pati ayam, halia hiris dan air secukupnya ikut sukatan beras masing-masing. Masak seperti biasa sambil dikacau sekali dua agar kiub pati ayam tu sebati dengan beras.
 
3. Sementara nasi dan ayam tengah masak, sediakan sup dan kicap.
 
Kicap
 
1. Satukan semua bahan kecuali minyak bijan dan masak dengan api perlahan sekejap, biar sedikit pekat. Padamkan api dan titik 1-2 minyak bijan, kacau sebati. Siap.
 
Sup
 
Panaskan baki air rebusan ayam tadi, perasa dengan sedikit garam jika perlu. Tabur hirisan daun sup dan sedikit bawang goreng bila nak hidang.

xde plan pun nk mask nasi ayam ni asalnya...tpi bila buka pti tgk lauk yg tnggal ada ayam 2 ekor dan udang...duk pkir2 nk masak apa dgn ayam tu...dtg ilham nk buat nasi ayam...kebtulan ada cili merah yg bli mnggu lepas...sni susah nk dpt cili merah tu kat psaraya...kena g cri kat Asian store bru ada...tu pun bkn slalu ada...klu kbetulan hri kargo barang baru smpai bru ada...

Sunday, March 23, 2014

Indian Style Fry Sole Fish

Assalamualaikum w.b.t...syukur atas segala rahmat dan nikmatNya...hri ni kebizian skit dri pgi...ni la bru boleh rehat skjap...jdi amik masa sat lah nk update ikan goreng yg amat lama sngat kejdiannya ni...2 bulan ada dh rsanya...jnis dpur xde ISO mcm ni lah...ni pun pastime bli dan mkn ikan ni...klu xsalah nama melayu rsanya ikan sebelah...sbb muka ikan ni ada sbelah je...Subhanallah...ni pun bkn saja2 nk beli...tpi org jual tu duk ckp kata 'good fish...very good...fry...curry'...jdi bli la 2 ekor nak try...smua dh siap siang buang kulit nga kepala...klu g pasar tu mcm2 jnis ikan depa duk promot...tpi ikan ni memang sdpp snguh la...jenis white meat...goreng ala india ni sbb org yg jual tu india dan dia kata sedap fry...maka dtg keinginan tu nk goreng cara india...asik menu ala india je ni..tkpe la dok...ikut slera...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg ada dan semoga jumpa lagi...insyaa Allah...

Indian Style Fry Sole Fish by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 2 ekor ikan - maz guna sole fish
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin)
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/4 sudu kecil serbuk cili
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 tangkai daun kari
  • sedikit garam

Cara

1. Cuci ikan bersih-bersih, kelar dan toskan.

2. Satukan semua bahan dan lumurkan pada ikan seluruhnya.

3. Panaskan minyak secukupnya dan goreng ikan seperti biasa hingga masak dikedua bahagian.

4. Angkat dan boleh la perah sedikt lemon masa nak hiding.

cara mkn org india ni xbnyk beza dgn arab...mknan depa jenis kering gitu...klu beli nasi lauk ikan goreng kat restoran pun...ikan nga nasi putih je lah...xde kuah...ikan greng mcm ni pun depa mkn nga roti jgk...pastu ada bawang, tomato nga lemon...rspi ni main agak2 gitu je lah sbb dh biasa tgk kat tv sikit2 cara depa masak...jdi maz amik idea dri stu je lah...skli skala tkar gaya ikan goreng...sedap kna nga nasi pnas2 tu...

Thursday, March 20, 2014

Ketam Masak Masam Manis

Assalamualaikum w.b.t...Selawat dan salam buat junjungan besar Nabi Muhammad saw...keluarga dan para sahabat baginda...Ya Allah berikan kami kekuatan iman untuk menjalani hidup dan kesihatan yang baik untuk kedua ibubapa kami dan berkati hidup orang-orang yang kami sayang...amiin...hri ni result spm kluar ye...smoga kita jdi guide yg baik utk anak2 wlu apa skli pun keputusan yg diterima..cpat sngguh msa brjln...insyaa Allah 100 hri je lgi nk puasa...smoga dipanjangkan usia kita semua agar dpt bersama lgi dgn ramadhan kli ini...amiin...brtemu skli lgi...ketam ni dah lama bnar kena peram...sbb update ikut suka nk buat n3 yg mna dlu...kdang2 tu yg mask kmudian dah update awal...dan yg lelama tu msih duk dlm folder lgi...tkpe la ye dpur jnis xde ISO gituw...hehee...hri ni anak2 last paper...skjap lgi blik la tu pkul 10 hbis...mnggu depan skolah cti smnggu 2nd term break...msia pun cti jgk kan semester pertama...selamat bercuti pada yg dah plan nak blik kampong atau jejln tu...semoga dipermudahkan urusan spnjang perjlanan dan sntiasa dlm rahmatNya...amiin...akhir kata semoga jumpa lagi...insyaa Allah...terima ksih skli lgi pada tetamu budiman yg sudi singgah dpur yg xsberapa ni dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

Ketam Masak Masam Manis by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 3 ekor ketam - kerat 2
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 3-4 sudu besar sos cili
  • 2-3 sudu besar sos sweet chilli/sweet chilli thai/sos pencicah manis dll
  • 1-2 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk pati ayam - sebagai perasa
Cara

1. Tumbuk lumat bahan yang bertanda *.

2. Dalam kuali panaskan 2 sudu besar minyak, kemudian masukkan bahan tumbuk dan masak biar sedikit layu.

3. Kemudian masukkan semua jenis sos, kacau sebati. Masukkan sedikit air (dalam 1 cawan). Masukkan ketam, perasa secukup rasa dan balik-balikkan selalu sehingga ketam masak. Kalau kurang air boleh tambah sikit lagi. Siap dan tabur sikit daun ketumbar jika suka.

mcm biasa la kat rmah ni...anak2 klu masak mcm ni atau yg jenis itam kicap tu laku lah...sedapp ajee...ketam kat sni kadang2 tu klu bli msih hidup lgi...blik rumah jenuh nk matikan ketam tu...smpai maz buh dlm besen dlu sruh berenang anak2 nk tgk...smua segar2...udang pun mcm tu...negaranya kecik je...dikeliling laut...jdi nk smpai pasar tu dekat sngat...dah bnyk kli la duk g tepi lauk tgk nelayan bawa naik ketam n stun...suka tgk ketam duk melompat2...Alhamdulillah atas nikmatNya...

Tuesday, March 18, 2014

Cowboy Nachos

 سُبْحَانَكَ لاَ عِلْمَ لَنَا إِلاَّ مَا عَلَّمْتَنَا إِنَّكَ أَنتَ الْعَلِيمُ الْحَكِيمُ
Maksudnya : Mahasuci  Engkau, tidak ada yang kami ketahui selain apa yang Engkau ajarkan kepada kami. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Mengetahui, Mahabijaksana...al-Baqarah - 32...biasanya klu ustaz2 tu baca dlm doa pembuka bicara...utk kita yg duk rmah ni sama2lah kita praktif baca masa nak cuci beras...masa bubuh atau suap nasi anak2...masa nak pkai baju atau sikat rambut anak...semoga anak2 kita menjadi anak yang soleh...berjaya dunia dan akhirat...insyaa Allah...sesungguhnya doa itu adalah senjata orang-orang mukmin...sekadar peringatan utk diri sndiri yg selalu lupa dan lalai...

Assalamualaikum w.b.t...Bismillahirrahmanirrahim..Ya Allah kami memohon kebajikan dan keselamatan dunia dan akhirat...Amiin...apa kbar semua...sbnarnya menu ni rentetan dri chili yg buat hritu...xthu nak buh nama apa...jdi koboi je la sbb senang sngat nk buatnya pun...dgn chili tu memang bleh dijadikan mcm2 hidangan ala mexican...ni salah satu drinya yg maz buat ikut slera sdri dan amik skit idea dri program kat tv tastiest place to countdown yg tnjuk makanan2 best samada jenis bfast...comfort meal...sweet dan sebagainya dri no 10 hingga 1 ikut undian...memang bleh lapar klu tgk show2 ni...rsa smua nk try buat...akhir kata semoga jumpa lgi...insyaa Allah...dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

nama tu main letak je...rsanya sesuai sngat la nga nama tu sbb masak pun ala koboi jee...ni sblum ditabur dgn cheese...klu nk mkn mcm ni je pun blehh...xpyah letak cheese...sdppp jgkk...

Cowboy Nachos by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 mangkuk kecil chili
  • french fries goreng secukupnya
  • tortilla chip secukupnya
  • cheese secukupnya - maz guna monterey jack
  • sour cream sikit
  • sedikit tomato yang didadu
  • bawang besar sikit - dadu
Cara

1. Ratakan tortilla chip atas pingan atau bekas yang sesuai. Kemudian letak pula fries atas tortilla tadi.
2. Tuang chili kat tengah-tengah diikuti dengan sour cream atas chili. Tabur cheese secukupnya dan masuk dalam oven sekejap untuk cairkan cheese je (maz masuk dalam microwave je). Kalau guna oven, letak pingan kat rak paling atas dan guna api atas je, supaya cheese cepat cair. Siap.....

lepas kluar dri microwave...siap utk dikunyah2...kat umah ni klu menu2 mcm ni laju la...buat utk mkn mlm...sedapp dimkn dan yg pling pntingg cepat dimasakk...

Sunday, March 16, 2014

Kerabu Tembikai

 
ٱلَّذِينَ إِذَآ أَصَٰبَتْهُم مُّصِيبَةٌۭ قَالُوٓا۟ إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّآ إِلَيْهِ رَٰجِعُونَ

FIRMAN Allah yang bermaksud: (iaitu) orang-orang yang apabila mereka ditimpa oleh sesuatu musibah, mereka berkata: "Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jua lah kami kembali"...Al-Baqarah - 156

Assalamualaikum w.b.t...brtemu skli lgi semoga sihat dan sentiasa dlm rahmatNya...kat sni hri ahad hri org bkerja dah...hri prtama stiap mnggu...wkennya jumaat dan sabtu...jdi dah hbis la hri jln2nya...hri ni kena msuk dpur la sbb dah 2 hri xmsak...main beli je...jdi sblum mulakan rutin kat dpur tu...Alhamdulillah atas nikmat kesihatanMu Ya Allah...masih bleh buat smua krja rmah dgn baik...amik msa skjap lah update kerabu merah ni yg rsanya buat hjung bln lepas lgi...wpun mgkin pelik skit menu kerabu ni...tapi benarr ye...bkn saja2 nk buat tpi ada ceritanya...al kisahnya sbb suami memang suka sngat mkn tembkai cicah nga smbal belacan...klu hidang tmbkai nga nasi mesti nk smbal belacan...satu kli tu msa duk mkn suami tnya...xbleh ke klu buat mcm kerabu ke...maka dri stu la dtgnya ilham nk buat kerabu mcm ni dan trhasil lah kerabu tembikai versi sambal belacan ni...senang gitu...senduk je buh dlm pingan...nk buat pun memang senang sngat2 la...akhir kata mohon maaf atas segala silap yg ada dan semoga jumpa lagi...insyaa Allah...

Kerabu Tembikai by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 1 mangkuk kecil tembikai yang didadu
  • 2-3 sudu besar sambal belacan
  • 5-7 ekor udang
  • sedikit daun ketumbar - dicincang
  • sedikit bawang besar - hiris nipis

Cara

1. Udang dibuang kulit, kepala dan urat belakang, celur sekejap (maz masuk dalam microwave je) dan dipotong sederhana.

2. Satukan semua bahan kemudian tuang atas tembikai dan gaul sebati. Siap...boleh dihidang dengan nasi putih.

berpeluh2 jgk la kena smbal belacan tu...tpi wpun pedass nk mkn jgkk sbb ada rsa manis tembikai tuu...sdppp...ptnernye ikan goreng je dah ckupp dgn nasi pnas2...

Thursday, March 13, 2014

Tandoori Chicken

Assalamualaikum w.b.t...Allahuakbar..Allahukabar...Allahuakbar..Subhaanallah Wabihamdihi... Subhaanallahhil 'azhiim...Ya Allah ampunilah dosa kami...dosa ayah dan ibu...dosa adik beradik kami...dosa saudara mara...dosa sahabat kami dan umat islam seluruhnya samada yg telah mati ataupun yg masih hidup...Ya Allah jauhilah kami dri kemungkaran dan kurniakan lah kami hidayahMu yg berpanjangan...prmudahkan urusan kami utk MH370...Amiin Ya Rabbil Alamin...brtemu skli lgi dan selamat berpuasa pada yg mengerjakan puasa sunat hri ni...Alhamdulillah atas segala nikmatNya...sekli lgi trima kasih pada yg sdi singgah dpur yg xseberapa ni...mohon maaf atas segala kekurangan...sesungguhnya yg sempurna itu adalah dariNya...semoga jumpa lagi...insyaa Allah...selamat memasak utk semua dan samalah kita mulakan dgn kalimah Bismillah dgn niat kerana Allah s.w.t...semoga penat lelah kita mendapat ganjaran driNya...
slalu jgk la duk bli ayam tandoori ni klu hri mnggu tu...ada 2 jnis...klu bli kat restoran arab namanya grill chicken...klu restoren india tu bru dipangil tandoori...tpi yg biasa duk bli kat kedai arab mohd bukhary yg memang pemes la kat sni...memang sdppp...kononnya nk tiru yg bukhary la ni...adoiii...pantang mkn je..msti nk try buat sdrii...tpi memang kan...kdang2 tu dtg keinginan mcm tu...nk cuba cabar dri ni...wpun xsama 100% tpi ada lah jgk rasa ayam bakar tu...dan yg best ayam grill kat sni smuanya kecik2...bwah 1kg...yg maz guna ni pun ayamnya berat 800g je...sbb memang banyk ayam mentah yg dijual tu saiz kecik2...sedapp mknn...

Tandoori Chicken by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 1 ekor ayam - dikerat 4 dan buang semua kulit (maz guna ayam kecik 800g)
  • 2 sudu besar yogurt asli
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1 sudu kecil serbuk cili
  • 1 sudu kecil serbuk garam masala
  • sedikit garam dan gula (maz guna gula perang)
  • sedikit pewarna merah
  • sedikit daun ketumbar, bawang besar dan lemon/limau nipis
Cara

1. Ayam yang telah dibersihkan dikelar sikit dan toskan.
2. Satukan semua bahan kecuali bahan terakhir, kacau sebati. Kemudian lumurkan pada seluruh ayam dan perap selama semalaman (maz perap malam tghari esok bakar).
3. Panaskan oven suhu 200 C dan bakar selama 30 minit, kemudian balikkan ayam dan bakar lagi selama 10-15 minit lagi.(maz guna penyucuk besi utk bakar, senang nak balik ayam, pusing je besi tu).
4. Bolehlah dihidang dengan roti naan dan sebagainya ikut selera dan hias sikit dengan daun ketumbar, bawang besar dan limau perah masa nak makan.
5. Maz juga buat cucumber salad (timun,tomato,bawang besar - dadu sama saiz dan gaul dengan yogurt asli, perasa dengan sedikit garam...sedapp layan dengan ayam tandoori).

rspi ni main hentam je amik dri program Guy Fieri yg host Diners, Drive-Ins & Dives (3D) yg dia g mkn kat restoran2 tu...program 3D ni tukang masak restoran yg dia pergi tu akan tnjuk cara nk sdiakan utk stiap mknan yg popular kat kedai tu...jdi dri stu lah maz amik rspi ni...cuma ubah skit2 je ikut apa bhn yg ada...pastu mkn bersama cucumber salad...jdi xde la rsa kering sngat kan...Alhamdulillah semua dgn izinNya...

Tuesday, March 11, 2014

Red Velvet Cheese Cake

Assalamualaikum w.b.t...Subhanallah...Subhanallah...Subhanallah...'Hasbunallah Wani’mal-Wakil'...Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung)...semoga kita terus yakin dan tertawakal kepada Yang Maha Berkuasa...brtemu skli lagi...cuaca kat luar pagi ni pun baik...skli skala bunyi helikopter duk meronda...dh jdi aktvti biasa polis kat sni slepas brlaku protes dlu...wpun MH370 masih takde sebarang petunjuk jelas...kita jgn brputus asa utk terus berdoa...apa kbar semua semoga kita semua dan anak2 kapal yg beragama islam sentiasa dalam rahmatNya..amiin...pgi ni amik msa skjap nk update kek merah pink ni sesambil duk tnggu kain dlm mesin tu siap...anak2 pun kjap lgi blik la...skolah hbis pkul 11 sbb examkan...ni kli ke 2 la buat kek ni...Alhamdulillah smua dgn izinNya jgk trciptanya kek yg dh jdi kgemaran aiman dan suami ni...tpi mcm biasa lah rmah ni klu kek2 ni skli buat ciput je...kira skli mkn terus hbis...mls nk simpan2 dlm pti...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan dan padaNya juga dimohon keampuan sesungguhnya yg baik itu dariNya...semoga jumpa lagi...insyaa Allah...

Red Velvet Cheese Cake by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (loyang 7@8 in)

Lapisan Kek

  • 1 cawan all purpose flour
  • 1/2 sudu kecil soda baikarbonat
  • 1/2 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1/2 cawan minyak masak - maz guna sunflower
  • 1 biji telur
  • 1/2 yogurt asli
  • 2 sudu besar susu segar
  • 1 sudu kecil essen vanilla
  • 1/2 sudu kecil cuka makan
  • 1-2 titik coklat emulco (tak perlu banyak sebab dah masuk kopi)
  • 1/2 sudu besar pewarna merah
  • 1/4 cawan air kopi panas kosong

Lapisan Cheese

  • 200g cream cheese - suhu bilik
  • 100ml whip cream
  • 1/4 cawan gula halus
  • 50ml susu segar
  • 1 sudu besar halal gelatin (larutkan dlm 2 sudu besar air mendidih) - maz masuk dlm microwave je
  • 1 sudu kecil lemon jus
  • sedikit pewarna merah - maz panaskan 3-4 biji buah rasberi pastu lenyek utk lapisan pink

Cara

1. Panaskan oven 170 C.

2. Sediakan loyang lose/spring foam utk cheesecake yang telah dilapik dengan kertas minyak dan sapu butter keliling loyang.
 
3. Satukan semua bahan kering dan kacau sebati.
 
4. Dalam mangkuk besar sebatikan gula dan minyak, kemudian masukkan telur, yogurt, vanilla,susu dan pewarna merah. Putar sebati
 
5. Masukkan air kopi, coklat emulco dan cuka, sebatikan. Masukkan bahan kering sikit-skit sambil diputar sehingga sebati dalam 1 minit (jangan terlebih putar ye). Masa ni kalau rasa perlu tambah pewarna merah atau coklat emulco boleh aje tambah mana yang kurang.
 
5. Tuang dalam loyang dan bakar selama 25-30 minit (kalau tak pasti cucuk tengah kek dengan lidi, kalau dah tak lekat kek pada lidi maknanya kek dah masak).
 
6 Sementara tunggu kek masak sediakan lapisan cheesenya.

Cara

1. Putar whip cream dengan lemon jus hingga sedikit kental. Ketepikan
 
2. Putar cream cheese dengan gula, kemudian masukkan susu segar.
 
3. Masukkan gelatin yang telah dilarut sepenuhnya dan kacau sebati (guna spatula je). Kemudian masukkan whip cream tadi dan sebatikan.
 
4. Bahagi kepada 2 bahagian dan satu warnakan dengan sedikit pewarna merah. Masa ni kalau kek belum masak, simpan dulu lapisan cheese ni dlm peti sbb suhu msia agar panas, takut cepat cair.
 
4. Bila kek dah masak, terus keluarkan dari oven dan terbalikkan kek dan masukkan semula dalam loyang dengan cara terbalikkan kek agar yang bawah duk atas (supaya bila tuang cheese nati lapisan jadi sama rata).
 
5. Tuang lapisan putih dan ratakan, kemudian tuang lapisan pink sikit-sikit dengan perlahan-lahan dan ratakan. Tutup muka loyang (maz guna pingan je) dan simpan dalam peti selama 4-5 jam. Siap dan boleh la dihias ikut citarasa.

dh 4x rsanya buat kek mcm ni...2x lgi tu versi coklat...anak2 suka la plak klu buat base guna kek mcm ni...klu gna base biskut tu duk tnggal dlm pinggan...sapu amik mkn kek je...cheese cake yg keras dlm peti...xpyah msuk oven...tpi lapisan bwah tu kena bakar la kan...smooth je mcm aiskrim...memang klu cheese cake laku la kat umah ni...klu butter2 kek atau yg jenis plain je kurang skit smbutan...saja cri kelainan skit utk red velvet...sblum ni pun ada buat versi lorek2 tu mcm yg kat sini...lapisan cheese tu ubah skit rspi oreo cheese cake... yg prnah buat dlu...

Sunday, March 9, 2014

Chili & Samalah Kita Berdoa Untuk MH370

 
'La Hawla Wala Quwwata Illa Billah'...Tiada daya dan upaya melainkan dengan pertolongan Allah jua...
FIRMAN Allah bermaksud:' Allah, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia Yang Hidup kekal lagi terus menerus mengurus (makhlukNya), tidak mengantuk dan tidak tidur. KeupayaanNya apa yang ada dilangit dan dibumi. Tiada yang dapat memberi syafaat disisi Allah tanpa izinNya. Allah mengetahui apa yang dihadapan dan dibelakang mereka dan mereka tidak mengetahui apa pun daripada ilmu Allah melainkan apa yang dikehendakiNya. Kursi Allah meliputi langit dan bumi. Dan Allah tidak merasa berat memelihara kedua-duanya dan Allah Maha Tinggi lagi Maha Besar' - al-Baqarah : 255 @ disebut Ayat Kursi)...Inna lillahi wa inna ilaihi rajiun pada semua keluarga yg beragama islam...semoga tabah dan sama2lah kita banyakkan berdoa agar pesawat MH370 dpt petunjuk dgn segera dan selamat...Amiin...
Assalamualaikum w.b.t...apa kbar semua dan terima kasih pda yg sdi singgah dapur yg xseberapa ni...sptutnya nk update smlm...tpi bila dpt brita sdih tentang pesawat MAS...hilang semua semangat...asik duk dpan tv je tnggu lates new dri Al-Jazeera....hri ni anak2 mula exam 2nd term selama 2 mnggu...jdi mnggu ni duk rmah mask je la...Alhamdulillah wken smlm dh kluar bli barang2 dapur buat stok...biasanya kluar g psaraya atau pasar hnya hri minggu je...lgipun xde kperluan sngat rsanya nk kluar slalu...mask je lah apa yg dh diborong...kena pndai2 lah guna apa yg ada kat sni...memang mask hri2 la...kcuali wken je bru jejln mkn luar...bekpes pun kena sdiakan wpun hnya rti cicah milo...sni xde org jual kuih muih tepi jln mcm kat msia...nsi masak skli shri je utk tghri...jdi utk mlmnya plak kena la kretif sbb bkn nsi dh...hri2 duk pkir cri menu...jdi utk mlm layan menu ringkas2 mcm ni la...sbb tukang mask ni bknnya rjin sngat...asik duk plih cri yg senang2 jer...pling mudah lgi mee maggi ler jwbnye...
bahan utamanya ground beef dan rasa rempah cumin srta srbuk cili yg sdkit mnyerlah...chili ni asal dri texas amerika...kat bahrain ni senang dpt mknan yg seangkatan mcm ni...sbb ramai org eropah...sedappp layan dgn tortilla chip...kenyang jgkk...ye la ada dgingkan...chili ni ada mcm2 stail lah dan bleh aje dihidangkan dgn pelbgai cara...maz pun dh buat 2-3 versi la dgn gna chili ni...dtg ilham nk buat menda sbb tgk cooking show kat tv bnyk bnar menu mexican ni...pahtu ina garten plak masak dgn kwn dia utk mexican fiesta klu xsilap...apa lgi lepah tu trus mtak bntuan cik gugel...mcm biasa la brderet2 rspi chili yg kluar...plih je nk buat stail mna...maz buat ni brpandukan rspi dri web allrecipe skit...dan ingat2 rasa chili yg prnah mkn sblum ni...jdi yg kat blog ni maz letak rspi yg telah diubah skit ikut cara sdri utk rujukkan akan dtg...

Chili by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 300g daging kisar segar
  • 1 labu bawang besar - didadu
  • 3 sudu kecil serbuk jintan putih (cumin) *
  • 3 sudu kecil serbuk cili *
  • 2 sudu kecil serbuk jintan manis *
  • 2 sudu kecil paprika *
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 3-4 sudu besar tomato puri
  • 3 sudu besar sos cili
  • 1/3 cawan kacang merah tin (kidney bean) - hancur/tumbuk sikit
  • 1/4 cawan jalapeno (boleh ganti dgn cili hijau besar) - dicincang
  • 1 litter stok daging/air (maz buat sdri, resipi kat sini) 
  • 1/2 sudu kecil serbuk koko + air sikit
  • garam dan gula secukup rasa
  • 3-4 sudu besar extra virgin minyak zaitun
Cara

1 Panaskan minyak, masukkan bawang dan masak 1-2 minit agar bawang layu. Kemudian masukkan daging kisar. Kacau sekali sekala agar masak sekata dalam 3-4 minit.

2. Masukkan semua bahan yang bertanda * dan masak hingga daging mesra dengan rempah dalam 4-5 minit lagi.

3. Kemudian masukkan  stok daging dan semua bahan lain kecuali serbuk lada hitan dan bahan perasa. Masak dengan api sederhana hingga daging lembut dan kacau sekali sekali. Jika hampir kering tambahkan sikit lagi stok daging/air.

4. Renehkan biar tidak terlalu berkuah dan perasakan secukup rasa dengan sedikit garam dan gula. Masukkan juga serbuk lada hitam. Kacau sebati.

5. Bila dan sedikit kering boleh lah dimatikan api.

6. Boleh lah dihidangkan dengan tortilla chip/bread atau boleh letak atas pasta, pastu letak cheese dan masuk oven sekejap atau makan dengan fries...dan sebagainya ikut citarasa.

Thursday, March 6, 2014

Menikmati Es Teler ala Restoran


لا إِلهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحانَكَ إِنّى‏ كُنْتُ مِنَ الظَّالِمينَ
Tiada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan Engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim

Assalamualaikum w.b.t...doa Nabi Yunus as ketika dalam perut ikan...sekadar utk amalan dan ingatan bersama...klu kita dlm masalah...keresahan atau duka...amal lah baca doa ni...insyaa Allah akan dilapangkan dari masalah dan semoga kita bertaqwa kepadaNya...maz amal baca doa ni sebelum tidur memohon keampunan dariNya atas segala dosa2 dan memang klu dlm masalah pun baca doa ni...mcm la dlm kes nk tenangkan hati sbb blog diblock smlm...Alhamdulillah hati dan jantung ni xde la kencang sngat bila difikirkan dapur maya ni akan hilang...dan boleh saja dibaca bila2 masa kerana sesungguhnya doa itu adalah segala-galanya...kita hnya manusia lemah yg tidak trlepas dri melakukan kesilapan...sejujurnya hnya doa2 pendek je yg maz tahu dan amal...terlalu banyk lagi yg kena belajar...semoga kita sentiasa mencari yg terbaik sebagai bekalan...dan sekadar dakwah kecil dri diri ni yg sememangnya banyk kekurangan...akhir kata semoga bersama lgi dilain waktu...insyaa Allah dan mohon maaf atas segalanya yg dtg dri maz...jom layan es teler penyaman tekak...Alhamdulillah atas segala nikmatNya...

es teler ni memang trkenal kat restoren2 masakan Indonesia atau thai...yg maz prnah rasa kat msia ada 2 versi...satu yg guna santan dan jgk susu...bgi maz dua2 memang sedappp lah...kat restoren belanga empire gallery dkat subang parade memang trkenal dgn es telernya...restoren sari ratu pun ada...stu lgi yg versi santan kat restoren jaring sunway...xckup klu mkn smgkuk...sbb mgkuknya kcik je...yg best kita bleh cedok sdrii...isi buah bnyak2...memang skli cuba pasti duk ingat kat esteler ni...penyegar tekak gituw...insyaa Allah pasni nk buat versi santan plak...tpi kena cri kelapa muda la dulu...sbb yg guna santan msuk air kelapa muda skli...Alhamdulillah dpt jgk menikmati esteler ni kat sni...klu ikut seorang kwn tu org indonesia...katanya teler tu maksudnya mabuk...mabuk bkn sebarang mabuk...mabuk mcm org mabuk cinta tu...maknanya mabuk jatuh hati dgn esteler ni klu dah try skli...pahtu mesti duk mabuk ingat kat menda ni...xthu la btul ke tak ye...mgkin kebtulan je kut sbb memang suka dgn maknan mcm ni...tu yg tekak ni asik duk npak esteler je...sdppp...
Es teler ala Restoran by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 litter susu segar (klu guna susu cair kena tambah air sikit ye, sbb susu cair lemak dah)
  • susu pekat manis secukupnya - kacau dan rasa nak manis macamana
  • buah nagka masak - dicarik
  • buah kabung - maz guna buah kabung dlm sirap & putih
  • air & isi kelapa muda - takde
  • buah laici tin - toskan air
  • nata de coca - toskan air
  • buahan campur (fruit cocktail) - toskan air
  • sedikit garam
  • ais kisar @ ketul is kecil-kecil secukupnya - jgn banyak sangat, nati cair pulak susu, tak sedap
  • sedikit sirap ros - jika suka
Cara
1. Satukan susu dan air kelapa, kacau sebati dan biar rasa manis lebih sikit sebab nak tambah ais kemudian dan sedikit garam. Masukkan 2-3 titik sirap ros jika nak buat warna atau boleh biar putih saja. 
2. Masukkan separuh dari semua jenis buahan dan separuh ais, simpan dalam peti (bkn frozen) sehingga benar-benar sejuk. 
3. Bila nak hidang tuang dalam magkuk atau bekas yang sesuai, masukkan sedikit ais dan susun semua baki buahan yang separuh lagi dalam setiap magkuk. Siap untuk dinikmati...
4. Atau boleh saja lebihkan ais jika nak terus menikmati dan tak perlu tambah air masa bancuh susu tadi.

bahan utama yg kena ada buah nagka...buah kabung...kelapa muda dan buah avocado...tpi yg ni versi bahrain punya la...xckup syarat...kelapa muda xdpt nk cri...tu pun jdi la ada nagka dan buah kabung...maz pun bru thu yg buah kabung ni ada jual kat psaraya...selama ni xde duk tgk kat rak bhgian produk2 asian tu...bila g intai..rupe mcm2 ada...suka ati sngat2 la senang dpt stok skrang ni...buah nangka memang ada jual...wpun mahal skit bli la jgk...esteler punya hal...hehee...sma je dgn abc...cuma esteler ni mewah dgn buah2 manisnya...yg kat msia tu klu nk rsa es teller yg umpphh bleh ke belanga kat empire atau sari ratu...

Wednesday, March 5, 2014

Mamafami...TQVM...

Assalamualaikum w.b.t...Allahuakbar...Allahuakbar...Allahuabar...kli ni lain skit n3nya...khas buat seorang insan...mgkin smuanya sudah ketentuanNya...klu tak trjadi masalah tdi...mgkin maz xbuat n3 khas ni...selama berblog ni insan ni lah dibelakang ilhamdapur ni...brmulanya crita ptg tdi time bahrain...entah mcmana berlaku kesilapan teknikal yg xdisengajakan oleh tuan punya blog sdri yg xthu apa2 psal tnet2 dan it ni...lalu blog ilhamdapur telah diblock...langsung xleh nk buka...apatah lgi maz nk acess utk update...kelam kabut la empunya dri ni xthu nk tekan apa dah...tpi dlm hati tetap berprangsangka baik...berkata sdri...insyaa Allah pasti ada kebaikannya blog dah xleh buka ni...takpe la tnggal p solat asar dlu...pastu cuba la jgk nk tenangkan hati yg terasa termenyesal sbb duk main2 xtentu hala tdi yg jdi punya masalahnya...pastu teringatlah pada seseorang yg tahu pasal dapur maz ni...talian hayatku dari dulu kini dan selamanya...insyaa Allah...

Dan insan itu adalah Mamafami...klu nak thu Mama lah org yg setting blog ni dulu...senang cerita Mama adalah kunci pendua dapur ni...password blog ni pun Mama yg create..hehee...ada ke org mcm ni yerr...rumah sdri tpi kunci org lain pegang...maz memang xreti apa2 bab it ni...thu masukkan gambar dan buat n3 je...tu pun blajar dulu...klu ada masalah lain Mama la yg dicari...ketentuanNya jgk msa maz blik msia for good 4thun sudah rupenya kami tinggal setaman...dri stu la kami mula jdi rapat...so stelah menghubungi talian hayat...lama la ptg tdi duk berwsaap dgn Mama...mcm2 Mama cuba...maz pulak xleh nk buat apa2 kat sni sbb yg kluar kat page tu smua tulisan arab...line tnet sni kan...jdi xberani nk tekan tkut tersalah tekan pulak...dah ler xthu it...takut plak dgn benda2 ni...huhuu...sambil duk bls msj Mama duk try 2-3 cara kat msia...memula tu npak ada jln...sbb google mtak no tel utk reset blik password gna code yg akan dihntar ke phone...bgi la no phone msia..sibaik la phone tu aktif...tpi xbleh jgk lepas msukkan code tu...mtak copy ic la plak...pastu Mama try lagi...xleh jgk...smbil duk berwassap ni...Mama ckp 'xbleh la maz...panjang caranya'...hmmm...maz jwb...takpe la Ma...mgkin smpai sni saja umur ilhamdapur kut...berkubur lah npaknya...kiranya memang dah ready lah dgn sebarang kemungkinan klu dapur ni dah xdpt nk diselamatkan lgi...surrender la kiranya....pastu Mama blas blik...'sayang maz'...kena try...mana bleh mengalah xthu jer smua...sbb Mama thu maz memang xkan bleh buatnye...Mama try lgi...Mama pun sent 1 pic...mtak suruh buat payment guna credit card...Mama msj lgi...'Ma xberani sbb kad kredit abang' (cik abangnya)...maz trus jwb...'jgn Ma...ni problem maz'...pastu Mama msj lagi nati suruh abang (suami la) buat...msa tu skitar pkul 3.30 ptg...suami blum blik keje lgi...maz pun saja cuba pujuk hati ni...ok Ma...insyaa Allah will try dan siap mtak Mama standby lgi kut2 ada masalah apa plak nti...siap tnya mcmana nk buat lepas buat payment tu...tnya Ma stu2 la sbb suami maz pun xreti blog2 ni...
 
Dlm pkul 4 suami pun blik...biasalah mkn dlu...smbil duk teman suami mkn tu...maz xmkn sbb dah mkn awal dgn anak masa blik skolah...ckp la kat suami kata ada masalah skit n need help...suami tnya apa...so crita la...lepas mkn suami kata...ok jom try bleh tak...memula tu terkial2 jgk la suaminya pun...nk tukar page bahasa arab tu ke english...lepas try 3-4x akhirnya jmpa la tempat nk tukar bahasa tu....ikut lah sprti Mama dh ckp tdi...suami pun isi la smua butir kad kredit (bukannya bnyk bayarannya, cuma $1.30 je) dan segala yg dimintak tu...pastu dlm msa 2-3 minit siap...msuk blik password baru yg Mama dah buat awal tdi...pastu suruh suami try buka blog...Alhamdulillah dah boleh...klu tdi block terus...terus wassap talian hayatku...dgn gumbiranya menjerit (dlm wassap la) kat Mama...ckp dh ok...suami pun tegur la isterinya ni suruh rekod sdri...ada ke Mama yg simpan smuanya...hehee...apa2 pun jazakillahukhairon buat Mama yg tidak pernah kata tidak klu mtak tolong...sangat2 hargai usaha Mama tadi...semoga Mama sekeluarga sentiasa dlm rahmatNya...Amiin...story ni khas utk Mamafami...mgkin masa n3 ni kluar Mama sedang enak dibuai mimpi...sori ye Ma dgn n3 ni...nak jgk cerita kat sni sebagai kenangan sediri tentang perjalanan maz dgn blog ilhamdapur ni...wpun lucu...memang lucu la kan...tapi itulah hakikatnya...daku seorang blogger yg xthu banyk perkara dan ini lah kisahku dgn dapur maya ni...

Tuesday, March 4, 2014

Daging Goreng wif Asparagus

Assalamualaikum w.b.t...Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...'Rabbana atina fiddunya hasanah wa fil akhiroti hasanah waqina 'adzabannar' (Ya Tuhan kami, berilah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab api neraka...Al- Baqarah - 201) selalu kita baca dlm doa lepas solat...semoga Allah terima amal kebaikan kita hari ni...dan diberi hidayah serta nur imanNya yg berpanjangan...amiin...apa kbar semua dan sama2lah kita berdoa agar kemarau yg berpanjanan kat selangor dan kl diganti dgn hujan rahmatNya...Aminn Ya Rabbal Alamin...akhir kata mohon maaf atas segala kekurangan yg dtg dri maz dan semoga jumpa lagi...Insyaa Allah...

dah lama bnar masak dging ni...rsanya dh dkat sbln la...asparagus tu bli masa ada ofer hritu...klu dak mahal jgk sayur ni kat sni...stok dging memang slalu ada...jdi goreng la mudah2 mcm ni...

Daging Goreng wif Asparagus by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)

  • 300g daging lembut - dihiris nipis memanjang (lap daging, jgn basah)
  • 10 batang asparagus - dikerat
  • 1 ulas bawang putih - hiris
  • 1 ulas bawang merah - hiris
  • 1 keping halia - hiris
  • 1/2 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
  • 1-2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu kecil gula perang
  • minyak masak secukupnya
  • sedikit garam - jika perlu

Cara

1. Dalam kuali panas 1-2 sudu besar minyak (bukan no-stick) - maz guna kuali leper, kemudian susun 4-5 keping daging dan masak biar sikit perang dlm 1-2 minit dikedua bahagian. Angkat dan ketepikan. Masak sampai habis.
 
2. Dengan kuali yang sama, masukan 1 sudu minyak kemudian masukkan pula asaparagus dan masak sekejap dalam 1 minit (tak perlu masak lama, goyang-goyang je kuali). Angkat dan ketepikan.
 
3. Tambahkan 2 sudu minyak lagi dalam kuali tadi, masukkan bawang, kacau sekejap, kemudian masukkan kicap, biar sekejap agar berbuih, masukkan gula perang, kacau sebati. Kemudian masukkan semua sos.
 
4. Masukkan tepung jangung dan sedikit air. Kemudian masukkan daging, kacau biar sebati dengan sos.
 
5. Perasakan secukup rasa dan akhir sekali masukkan asparagus. Siap.

ala-ala mask kicap jgk ni...kat umah ni klu mask itam2 mcm ni memang laku la...sdppp aje...Alhamdulillah semua dgn izinNya jgk...kena dgn slera anak2...memang sdpp mkn nga nsi panas2...

Sunday, March 2, 2014

Udang Bumbu

Assalamualaikum w.b.t...Astaghfirullah al-azim...Astaghfirullah al-azim...Astaghfirullah al-azim...Ya Allah...ampunilah dosa-dosa kami...dosa ayah dan ibu...dosa adik beradik kami...dosa sanak saudara kami dan dosa sahabat handai serta dosa saudara muslimin semua...amiinn...apa kbar semua...semoga sentiasa dlm rahmatNya...Alhamdulillah pgi ni ada kelapangan utk update dapur maya ni skli lgi...dah lama udang ni kena peram...respi terhasil hjung thun lepas lgi...tpi ni yg buat kli ke2 dah...ilham msa duk goreng pisang...tetiba idea tu dtg...hati duk brckp sdri...rsanya ok jgk klu goreng udang mcm greng pisang ni...kat sni slalu la duk buat goreng pisang...sbb ada jual pisang tanduk...jdi dri stu la maz ubah rspi goreng-pisang yg duk guna selama ni jdi rspi udang bumbu ni plak...Alhamdulillah kejadiannya tak mngecewakan...ada rsa2 rempah gitu...sedappp mkn nga nasi panas2...akhir kata semoga jmpa lgi lain waktu...in syaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan yg ada...

bagi rehat dulu sebelum kena goreng...dah 2x la buang udang bumbu ni...kat sni klu sekitar bln 11 hingga bln 2 tu memang musim udang...kat pasar penuh dgn udang...memang geram la tgk udang jnis gedebak2...mesti nak beli wpun dh ada stok dlm peti...

Udang Bumbu by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan (resipi anggaran)
  • 8-10 ekor udang (utk udang saiz sederhana besar) - belah belakang dan buang urat hitam
  • 2-3 sudu besar tepung beras
  • 1-2 sudu besar allpurpose flour
  • 1/4 sudu kecil baking powder
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1/4 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 1/4 sudu kecil serbuk ketumbar
  • 1/4 sudu kecil paprika
  • 1/2 sudu kecil serbuk pati ayam
  • 2 ulas bawang merah - tumbuk lumat
  • 1 tangakai daun kari
  • air secukupnya
  • minyak secukupnya untuk mengoreng
Cara

1. Toskan udang yang telah dibelah belakang biar betul-betul kering (lap dengan tuala atau tisu).
2. Dalam mangkuk satukan semua bahan kecuali minyak dan kacau sebati (bancuhan ni cair sikit dari bancuhan goreng pisang).
3. Panaskan minyak secukupnya, kemudian taburkan sedikit tepung (maz guna allpurpose flour) pada seluruh udang.
4. Celupkan udang dalam bancuhan tadi dan goreng hingga masak dikedua belah, masukkan sekali sedikit daun kari. Angkat dan ketepikan, buat sampai habis.
5. Akhir sekali celupkan hujung jari dalam bancuhan tadi dan titik-titik dalam minyak (nak buat bumbu) - jangan celup jari ye...bila dah perang angkat dengan penapis dan tabur atas udang tadi. Siap

krup krap gituw...hbis smpai kaki tngan udang kena kunyah...selamat memasak utk semua dan mulakan hari kita kerana Allah s.w.t...maz pun nk masuk dapur dah...dkat pkul 9 dah...kat sni hri mnggunya jumaat n sabtu....lauk anak2 blik skolah hri ni nk korban ayam kut...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...