Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Monday, March 22, 2010

Roti Kismis Gebu

jgn ada kwn2 yg ingat ni eskrim ye..mushroom pun bkn jgk!! ni bun yg pns2 lgi..bru je kluar dro oben...hihi...Cik Mat tgk la bun piala kmaz ni...lulus ke tak ni cikgu!!..sbnarnya xsngka langsung trjdinya bun cumilllll ni! ptg smlm msa duk chat dgn Cik Mat..duk brgosip la skit!! eh!eh! bkn gosip mcm artis tu ye..kita gosip tnya pasal cik cpon...mtak ilmu dgn Cik Mat cara2 nk buat kek cpon...maklum lah kita ni mak bdk yg bru bljar baking2 ni...bnyk sngat yg msih blum thu..tpi tgk pda rspi2 yg Cik Mat guna...kek cpon ni xde lah susah mana kan...xbnyk krenah la nk buatnya tu...pastu Cik Mat pun tnjuk la pic bun yg dia buat...apa lgi kita pun mnjerit la!...cntik dan seksi gtuw!...kita pun mtak ijin dgn Cik Mat nk buat jgk...dgn kbenaran dri Cik Mat dan izin driNya maka trjdi lah bun ala2 piala kita ni pgi ni...teramat lembutttt!! mksih ye Cik Mat..rspi ni kita copy yg Cik Mat email pada kita smlm...meh kwn2 smua kita amik 1 sorang kita cicah nga kopi O...sdpppp...gebuu je..

kita sngup xsrapan apa2 lgi..nk tngu mkn bun ni la...masih pns2 lgi ni...bru je kluar oben kita dah pksa sruh posing baik2nye...

blik je hntar ank skolah tdi..kita pun trus la brsilat kat dpur..buat bun ni la..tgk lah kat dlmnya...lembut kan! ni kita uli gna tngan je..nk cpat...tpi tatap mantain gebuuu!!...

Sumber Resipi CMG (Dapur Tanpa Sempadan)
BAHAN-BAHANNYA :-)

  • 300 g tepung roti (high protein flour)
  • 1 camca besar susu tepung
  • 1 1/2 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh garam halus
  • 50 g gula halus
  • 8 g instant yeast
  • 50 g mentega (mat guna minyak sapi@ghee) - kita guna myk sapi jgk
  • 50 g kismis
  • 1 biji telur*
  • 1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
  • 120 ml air
  • Sedikit mentega untuk disapu atas roti


CARA MEMBUATNYA :-)

1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan juga mentega untuk disapu atas roti. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega (50g) dan terus menguli hingga mendapat dok yang lembut, kenyal dan anjal. Bulat2kan dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 45 minit hingga kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan diatas kecuali mentega untuk disapu ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
2. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuh sedikit dan bagi kepada 10 bahagian, kurang lebih 64g setiap bahagian. Bulat2 kan dan letak dalam bekas (mat guna muffin cup saiz besar)...atau susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.\
3. Biarkan 30 - 35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selamat 15 - 20 minit atau hingga peerang. Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega. Biar sejuk dan hidangkan..... Selamat mencuba...

2 comments:

  1. salam kak maz...
    Woww...cunnya, macam ais kerim pun ada....tapi yg penting "jadiii"...alah bess kan, lepas ni kita try yg lain pulak yeaa...terima kasih kak maz..

    ReplyDelete
  2. nak eskem 1!!! ade yg kene baling ngan eskem pelesu ni kang erk... hahaha!!!

    cun berkilat tu yg tak tahan...lame tak meroti...sian tepung roti terbio je...huhuhuuu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...