kita sngup xsrapan apa2 lgi..nk tngu mkn bun ni la...masih pns2 lgi ni...bru je kluar oben kita dah pksa sruh posing baik2nye...
blik je hntar ank skolah tdi..kita pun trus la brsilat kat dpur..buat bun ni la..tgk lah kat dlmnya...lembut kan! ni kita uli gna tngan je..nk cpat...tpi tatap mantain gebuuu!!...
Sumber Resipi CMG (Dapur Tanpa Sempadan)
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 300 g tepung roti (high protein flour)
- 1 camca besar susu tepung
- 1 1/2 camca teh bread improver
- 1/4 camca teh garam halus
- 50 g gula halus
- 8 g instant yeast
- 50 g mentega (mat guna minyak sapi@ghee) - kita guna myk sapi jgk
- 50 g kismis
- 1 biji telur*
- 1/2 camca teh esen vanilla*(*disatukan dan kacau rata)
- 120 ml air
- Sedikit mentega untuk disapu atas roti
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Dalam satu bekas, satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan juga mentega untuk disapu atas roti. Gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega (50g) dan terus menguli hingga mendapat dok yang lembut, kenyal dan anjal. Bulat2kan dan letak dalam bekas, tutup dengan plastik dan biar 45 minit hingga kembang. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan diatas kecuali mentega untuk disapu ke dalam "breadmaker", pilih setting untuk doh dan tekan "ON". Biar hingga siap.
2. Keluarkan doh dari bekas. Tumbuh sedikit dan bagi kepada 10 bahagian, kurang lebih 64g setiap bahagian. Bulat2 kan dan letak dalam bekas (mat guna muffin cup saiz besar)...atau susun dalam loyang yang telah disapu mentega. Buat hingga siap.\
3. Biarkan 30 - 35 minit hingga doh naik. Bakar dalam oven pada suhu 190C selamat 15 - 20 minit atau hingga peerang. Keluarkan roti dari oven dan sapu permukaan roti dengan mentega. Biar sejuk dan hidangkan..... Selamat mencuba...
salam kak maz...
ReplyDeleteWoww...cunnya, macam ais kerim pun ada....tapi yg penting "jadiii"...alah bess kan, lepas ni kita try yg lain pulak yeaa...terima kasih kak maz..
nak eskem 1!!! ade yg kene baling ngan eskem pelesu ni kang erk... hahaha!!!
ReplyDeletecun berkilat tu yg tak tahan...lame tak meroti...sian tepung roti terbio je...huhuhuuu