Assalamualaikum...ari ni free la plak npaknye...tu yg bleh buat n3 lebih skit...ok la ni kwn kuzi ayam tu sbnarnya...xthu la tiba2 je trngin nk mkn pajeri nenas...tpi memang dah brthun rasanya kita xmkn menda ni...pkir pnye pkir tu yg kita msk kuzi ayam tu untuk digndingkan dgn pajeri nenas ni..rspi msih lgi dri dpur Kak Liza @ Chef Hanieliza...memang sedapppp...cma kita letak daun kri skit...mksih kak..mtak ijin skli lgi nk letak rspi kat sni ye...
kita buat 1/2 biji je..tu pun kita amik 2 kping je..kita jrang mkn nasi...klu mkn pun skit bnar...yg slebihnya hulur kat jiran...anak2 smua xreti nk mkn lgi...
Sumber Resipi : Kak Liza @ Chef Hanieliza
Bahan-bahan
Sumber Resipi : Kak Liza @ Chef Hanieliza
Bahan-bahan
- 1 biji nenas [potong kecil]
- 3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
- 1 inci halia ]
- 5 ulas bawang merah ] tumbuk
- 2 ulas bawang putih ]
- 1 sudu besar udang kering [tumbuk] - kita xletak, xsuke
- 1 inci cm kulit kayu manis
- 6 sudu besar rempah kari ikan [bancuh ngan air]
- 4 sudu besar minyak
- 2 sudu besar gula merah/putih
- 2 sudu besar kerisik
- Garam secukup rasa
- 1 tangkai daun kari - ni kita tambah sendiri
Cara membuat
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu
manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas. Kacau supaya rempah tidak melekat pada
periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.
4. Masak hingga kuah pekat dan naik minyak
Nota Tambahan
Selain daripada nanas, terung panjang, terung peparu, mangga atau buah kedondong juga boleh digunakan untuk masakan pajeri.
No comments:
Post a Comment