Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Thursday, September 4, 2014

Butter Prawns with Egg Floss

Assalamualaikum w.b.t...udang bersarang...lauk minggu lepas...pasangannya sup ekor dan kangkung goreng belacan...mnu kedai tomyam lgik...kat sni menu thai ni memang mahal la...telur dadar je pun spngan dh 2 dinar lebih @ rm20...tu yg slalu masak sdrik je...lama sngat dh xbuat udang butter ni...kat msia dlu biasa duk mkn kat restoran chinese muslim Sharin Low seksyen 7 belakang Jakel tu...sdpp masakannya...harga pun ok sngat2...klu dtg time lunch memang pnuh...skrang ni kna rasa air tngan sdrik dh la...adik afiq pun dh request nasi ayam lgik utk tghari ni sbb dia tgk yg update tu...ok semoga jumpa lagi...Insyaa Allah dan mohon maaf atas segala kekurangan...

Butter Prawns with Egg Floss by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan

  • 12 ekor udang saiz sederhana besar
  • 2 biji kuning telur + sedikit serbuk pati ayam - kacau
  • 2 sudu besar butter
  • 4-5 sudu besar minyak sayur
  • 1 tangkai daun kari
  • 1 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 sudu besar allpurpose flour
  • sedikit serbuk kunyit & garam
  • minyak untuk mengoreng secukupnya

Cara

1. Udang dibelah belakang dan buang uratnya. Cuci bersih dan tos biar kering.
 
2. Panaskan minyak secukupnya dan lumurkan udang dengan sedikit garam kunyit. Tabur tepung dan gaul sebati.
 
3. Goreng biar masak dikedua bahagian, kemudian angkat dan toskan. Buat sampai habis.
 
4. Dengan kuali yang bersih, masukkan butter. Biar cair sikit kemudian masukkan minyak dan bawang putih serta daun kari.
 
5. Dengan perlahan-lahan (minyak biar betul-betul panas & guna 2 tangan, 1 pegang mangkuk telur dan 1 pegang senduk) tuangkan telur sikit-sikit sambil dikacau laju buat pusingan jam hingga telur habis (maz guna senduk kayu yang 3 mata). Kemudian terus kacau hingga telur garing.
 
6. Padamkan api, angkat guna penapis dan sejat minyak (ketuk-ketuk sikit dikuali dulu biat minyak turun). Letak atas tisu dan toskan minyak biar kering sambil dikirai/kacau sarang tadi dengan garfu agar jadi berderai.
 
7. Bila sarang dah kering boleh la dituang atas udang tadi. Siap

wpun sarangnya tak sehalus mcm yg restoran punya...tpi utk mkn sdrik tu boleh la deh...klu dah udang tu mask mcmana pun msti sdpp la kan...masak butter ni pun pun memang la sdpp...

4 comments:

  1. yg ni sedap....sy buat kurang bersarang....kena practice lagi nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. sdpp kan...ratah pun laju je...tkpe nti bleh buat lgi...praktif make perfect omputih ckp...kita pun sarangnya xde la halus mcm kedai punya...

      Delete
  2. adda pun suke jgk ye udang bersarang ni...sdpp kan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...