Ya Allah..sesungguhnya padaMu aku berserah..

'Bila ALLAH makbulkan doamu, maka DIA menyayangimu, bila DIA lambat makbulkan doamu, maka DIA ingin mengujimu, bila DIA tidak makbulkan doamu, maka DIA merancang sesuatu yang terbaik untukmu. 0leh itu, sentiasalah bersangka baik pada ALLAH dalam apa jua keadaan..kerana kasih sayang ALLAH itu mendahului kemurkaanNya'...

Sunday, March 24, 2019

Gulai Nasi Berlauk Ikan Tongkol & Telur Rebus

Assalamualaikum w.b.t
'SubhaanAllahi wabihamdihi subhaanAllah hil'azim' (Maha Suci Allah dengan segala puji bagiNya, Maha Suci Allah yang Maha Agung), 2 kalimah yg ringan dilidah, berat ditimbangan Al Mizan (Bukhari & Muslim), sama2 kita amal baca selalu sebagai zikir harian..semoga Allah swt make us among those who remember Him much, Ameen.
ni pn lauk yg dh buat berminggu jgk..smbil2 tnggu ank duk mandi nk kluar update lah dlu smentara ada kerajinan ni, kebetulan gmbar yg letak kat fb hritu masih ada lgi dlm folder phone so n3 lah kat dapur usang ni plak utk rujukan akn dtg..skli skala bila teringin masakan kmpung halaman, bgi sesetngah yg xbiasa dgn lauk ni mungkin rasa pelik deh ikan tongkol gulai skli dgn telur rebus..tpi serius sedapp!! nk buat lauk ni pon mudah sngat, bleh buat mkn nsi bertambah2..Insya Allah smpai jumpa lgi di lain waktu dan mohon maaf atas apa yg tidak memuaskan..

Gulai Nasi Berlauk Ikan Tongkol & Telur Rebus by https://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana - cuci bersih, toskan
  • 3-4 biji telur rebus
  • 1/2 labu bawang besar bmbay/bawang merah * 
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci lengkuas * 
  • 1-2 sb cili kisar
  • 1/2 sb serbuk kari
  • 1/2 sb serbuk cili
  • 1/2 sk serbuk kunyit 
  • 2 cawan santan pekat
  • asam keping 
  • nisan/gula melaka
  • timun, cili merah/hijau
  • garam, gula n aji jika suka
  • budu sikit - optional
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara

1. Rebus ikan dengan sedikit nisan, 3-4 asam keping, garam, gula n sedikit aji jika suka - air rebusan ni jangan dibuang.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga naik bau dan bawang masak.
3. Masukkan serbuk kari dan tumis seketika, kemudian masukkan cili kisar, serbuk cili dan serbuk kunyit, tumis biar cili masak.
4. Masukkan santan dan air rebusan ikan tadi bersama sekali dengan asam keping, timun, cili dan masak hingga mendidih.
4. Masukkan ikan, masak seketika lgi dan perasa secukup rasa biar ada sedikit rasa masam yg seimbang.
5. Untuk buat sambal tu kisar cili padi bersama cuka/jus limau nipis, gula, garam, aji dan biar ada rasa masam manis yang sedikit menyerlah.

selain gulai ikn tongkol, buat jgk ayam goreng kunyit skli sbb ank bongsu sorang tu xmkn ikan..pastu smbal lada tu kena ada lah kan, buat smbal 'jate' org klntan panggil..kisar cili je pastu perasa dgn cuka biar ada rasa masam lebih skit, gula, garam dan aji..walalaaa terasa mcm mkn kat kedai tepi jln plak, hihii..

1 comment:

  1. mari gabung bersama kami di Aj0QQ*c0M
    BONUS CASHBACK 0.3% setiap senin
    BONUS REFERAL 20% seumur hidup.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...