Assalamualaikum..antara lauk yg pling sdp kan..leh hbis la nsi sblah pryok ni..wpun rngkas tpi brselera btul..siap ada ulam pngaga lgi tu..sni ada pgaga tau..india mri la..xde sapa yg trasa lapor ke tu..cpat2 p cri ikan..kita bkar atas dpur je..gna grill pan..daun psang tu yg kita bwa dri msia..tu pun dh nk tamat tmpoh..hehee..npaknya kerap jgk la duk msk lauk kat sni nti sbb ada org mkn..tu yg namanya menu bermusim..klu kat msia nk msk lauk2 mcm ni anak2 xreti lgi nk cicah2 ni..kita plak klu stakat buat utk mkn sorang xde rajin mana la plak..kihkihh..sbb jrang amik nsi..tpi kat sni asik duk mkn je kejenya..
ni yg buat brselera btul mkn ikan kerapu bakar tu..sbnarnya kita main bncuh je apa bhn yg ada..tpi bila dh siapp..enak bangat weii..ditmbah plak dgn wangi daun ketumbar dan rsa budu yg sebati dgn masam limau kasturi dan buah tomato..fullamak..bnykkk kita mkn nsi tghri klmarin..limau ksturi tu fresh dri kebun Mama yg kita bwa..sni xde limau ksturi..Ma limau Ma dh brbakti utk kita..msa mkn tu duk npak2 je pagar Ma tu..miss uu)..rspi kat bawah ni kena agak2 la ye..xde sukatan pun sbnarnya..
ikan ni kita lumur sgn sdkit garam kunyit..mula2 kita balut gna daun pisang je..letas atas grill pan..tu yg ada jalur2 gtuw..pastu bru kita bngkus dlm aluminium foil plak..nk bgi isi ikan msk sekata..sbb ikan kerabu tu gedebakk..1kg beratnya..rega 2 dinar..kita bli sekor tu je..memang bli utk bakar..alkisahnya msa dlm prjlanan blik dri merayau2 belah pginya..trasa nk mkn ikan bakar la plak..biasa la kan klu prut tgh lapar tu..smua duk npak..hehee..pastu trus mtak suami sngah kat psar tngh jln..sibaik ada lgi ikan2nya msa tu..smpai umah trus kita proses membkar..
Air Asam
ni yg buat brselera btul mkn ikan kerapu bakar tu..sbnarnya kita main bncuh je apa bhn yg ada..tpi bila dh siapp..enak bangat weii..ditmbah plak dgn wangi daun ketumbar dan rsa budu yg sebati dgn masam limau kasturi dan buah tomato..fullamak..bnykkk kita mkn nsi tghri klmarin..limau ksturi tu fresh dri kebun Mama yg kita bwa..sni xde limau ksturi..Ma limau Ma dh brbakti utk kita..msa mkn tu duk npak2 je pagar Ma tu..miss uu)..rspi kat bawah ni kena agak2 la ye..xde sukatan pun sbnarnya..
ikan ni kita lumur sgn sdkit garam kunyit..mula2 kita balut gna daun pisang je..letas atas grill pan..tu yg ada jalur2 gtuw..pastu bru kita bngkus dlm aluminium foil plak..nk bgi isi ikan msk sekata..sbb ikan kerabu tu gedebakk..1kg beratnya..rega 2 dinar..kita bli sekor tu je..memang bli utk bakar..alkisahnya msa dlm prjlanan blik dri merayau2 belah pginya..trasa nk mkn ikan bakar la plak..biasa la kan klu prut tgh lapar tu..smua duk npak..hehee..pastu trus mtak suami sngah kat psar tngh jln..sibaik ada lgi ikan2nya msa tu..smpai umah trus kita proses membkar..
Air Asam
Bahan-bahan
- 1/2 labu bawang besar - didadu kecil
- 1 biji tomato (maz guna 15 biji tomato ceri) - didadu
- segengam daun ketumbar - dicincang
- 7-10 biji cili padi/cili burung (maz guna cili hijau india, sini xde cili padi) - dipotong kecil (suke pedas boleh letak lebih)
- 2-3 biji liamu kasturi - amik jusnya
- 2-3 sudu besar budu
- 1/3 cawan air
- gula secukupnya
- sedikit kicap manis (nak bagi warna sedikit gelap)
Cara :
1. Masukkan semua bahan dalam mangkuk kecuali limau kasturi dan gula. Kacau sebati.
2. Perasakan dengan limau kasturi dan sedikit gula agar ada rasa masam dan manis seenak rasa. Siap untuk dinikmati dengan ikan bakar.
salam maz..waduh2...selera Yat tgk air asam pekat tu..cicah ngan ikan..adusss selera betul.. :)
ReplyDeleteLama ke maz kat sana?
Salam Maz,
ReplyDeleteWow suka akak dngr Maz berselera mkn..lebih2 lagi bila hb ada disisi...rasa berbunga2 cinta di buatnya....syukur alhamdulillah...tngk ikan bakar dngn air asam tu pun buat akak terliur jek...
~ yat..
ReplyDeleteWsalam..tu la..skali skla lepas gian nga air asam ni..sblum ni jrang duk msk lauk2 ni yat..sbb xamik nsi..anak2 plak susah skit mkn2 ni..tu yg mkn nsi smpai xbrpingan..hehe..maz kat sni smpai awal thun dpn..hbiskan cti skolah..
~ kak yatie..
Wsalam..tu la kak..bila mkn brteman ni..laju la skit..leh brebut2..hehe..sllau asik duk mkn sorang je..tu yg xlalu..asik duk tenung pngan je..hehee..