Assalamualaikum..ada yg tgh godek kue ke tuuu..tpi kan! sdp jgk klu dpt psang greng dan kopi O scwn ptg2 mcm ni..hehe..pda yg sdng menikmati juadah ptg tu..slmat mnjamu slera buat smua ye..smbil2 tu jamu mata je la ye dgn udg rspi cmpak2 kita ni..slalunya kat umah kita ni klu udg tu nk dimsk buat lauk..kna greng knyit atau msk msm mnis je..klu msk lain dri tu anak2 smua xmkn ler jwbnya..jdi nk lari skit dri greng knyit biasa tu..kita pun msk je la apa yg trlintas dipkiran..janji anak2 mkn dan kna dgn slera..tpi wpun cmpak2 je..sdpppp hingga mnjilat kpala udg tu..hbis smpai ke kulit kita kunyah2 jgkk!! hehe..sdppp la tu bgi slera kita ni kan...ok la rspi kita tepek kat sni jgk utk rjukkan sndri..kalau ada yg nk cba pun bleh jgk..tpi rspi ni kita main agak2 gtuw je la..ni pun sib baik ingat lgi apa menda bhn2 yg dicmpak2 tu..hehe..
memang kna sngat dgn nasi ptih pnas2..ada plak smbal blacan dan tmyam ke..memang bleh hbis nsi sblah pyok ni..hehe..
Sumber Resipi : Ilhamdapur.blogspot
Bahan-bahan (tiada sukatan tepat)
- 10 ekor udang saiz sederhana besar - dibelah belakang dan toskan, tabur sedikit garam (sikit je ye)
- 1/2 labu bawang besar - didadu kecil
- 2 ulas bawang putih - dicincang halus
- 1 tangkai daun kari
- 3-4 biji cili padi merah dan hijau (kalau suke pedas, letak lebih) - dipotong kecil
- 1 -2 sudu besar sos cili thai @ apa-apa sos pencicah sepertinya
- 2-3 sudu besar air (jika perlu)
- 1/2 sudu besar air asam jawa
- secubit gula perang - jika perlu
- tepung jagung secukupnya (dalam 2-3 sudu besar) digaul dengan sedikit serbuk pati ayam sebagai perisa
- sedikit daun bawang - dipotong panjang
- minyak masak secukupnya
Cara
1. Panaskan minyak, masukkan udang, balik-balikkan dan goreng sehingga masak. Buat sampai habis. Angkat dan toskan.
2. Dalam kuali yang bersih, panaskan 2-3 sudu besar minyak masak (yang baru). Masukkan udang tadi dan tepung jagung (masa ni guna api besar dan dengan cepat kacau balikkan udang tadi agar sebati dengan tepung jagung). Angkat dan ketepikan.
3. Dengan kuali yang sama tadi, masukkan 3-4 sudu besar minyak (yang baru). Masukkan bawang besar, bawang putih dan daun kari. Kacau sehingga bawang kekuningan. Kemudian masukkan sos cili thai, air asam jawa, dan sedikit air jika perlu. Kacau sebati.
4. Perasakan seenak rasa dengan sedikit gula perang (jika perlu). Masukkan udang, daun bawang dan gaul sekata. Siap...
Salam Maz...Akak memang suka resepi campak2 ni....kalau Akak panggil resepi terlungkup pun boleh jugak...sebab lepas masak...makan basuh terus terlungkup kuali tu...sebab sekali masak habis...tak payah nak panas2kan balik dah!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletekonfem untuk dinner ni saya try... tq
ReplyDeletehmm..terliur tengok gambar udang je..cam ne lak dengan rasenye..macam sedap jer nie..nak try gak lah..thank you..
ReplyDelete