Assalamualaikum w.b.t..'Allahumma ajirni minan nar' (Ya Allah pelihara aku dari api neraka), sama2 kita amal baca 7x selepas solat subuh sebaik saja bagi salam..
mencuba kari dri caribbean la plak, suatu hri tu xde idea nk msak apa, rsa mcm boring plak duk masak yg sama..lalu godek la nk cri resipi, tetiba berkenan utk cuba kari jamican ni..resipi asal seafood curry dri allrecipes, tpi maz guna udang je, pastu ubah sikit buat cara sdrik dan guna rempah kari madras instead of serbuk kari jamican sbb bahan utk buat rempah kari jamican xbanyk sangat beza dgn rempah kari india atau arab..tpi klu rajin bleh la homemade rempah kari jamican kat link bawah tu..wpun pestime merasa kari caribbean ni, ternyata kena sungguh dgn selera..suami pun siap tnya lagi masakan apa ni, sedap katanya! xmuak sbb ada rsa sedikit rempah, memang membangkitkan selera la..bleh buat lagi! kat bawah ni maz letak resipi ikut cara yg maz buat, klu nk resipi asal klik kat link tu ye..Inysaa Allah sampai ketemu dilain masa, mohon maaf atas segala kekurangan dan semoga Allah swt guide us to the straight path..
cara masak karinya ada mcm2 stail jgk, ikut citarasa la kan nk buat yg mana, boleh guna ikan atau ayam, sayur pun boleh jgk guna labu, keledek atau terung..
JAMICAN CURRY (PRAWN) by http://ilhamdapur.blogspot.com
Bahan-bahan
- 8 ekor udang, maz guna saiz XXL
- 2 cawan santan
- 2 ulas bawang merah - mayang *
- 2 keping hirisan halia - mayang *
- 1 sudu kecil serbuk kari madras @ boleh guna serbuk kari arab @ jamaican curry powder
- 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1/4 sudu kecil serbuk cili
- 1/4 sudu kecil serbuk garam masala @ allspice
- 1 keping nenas
- 1/2 biji lada bengala
- 1/2 biji tomato
- 3 biji cili padi
- 1 sudu besar minyak sayur untuk menumis
- garam, gula secukup rasa
1. Buang kulit udang, tinggal ekor je dan tarik keluar urat hitam kat belakang udang.
2. Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * biar wangi, kemudian masukkan santan dan semua rempah serbuk.
3. Masukkan nenas, lada bengala, cili padi dan garam, masak biar mendidih lama sikit.
4. Masukkan udang dan tomato, masak sekejap lagi biar udang masak dan perasa secukup rasa.
5. Padamkan api, tabur sedikit daun ketumbar jika suka dan sedia dihidang bersama nasi putih.
Nota ilhamdapur : sayur boleh guna labu, keledek dan sebagainya, maz letak apa stok yang ada.
Nota ilhamdapur : sayur boleh guna labu, keledek dan sebagainya, maz letak apa stok yang ada.
tertarik dgn kari ni mungkin sbb kuahnya warna kuning kut, tpi memang sedap ditekak kami..bleh cuba jika ingin sedikit kelaian dri kari biasa..klu ada plak sambal belacan dgn ikan masin, lagi la bahaya..
assalam maz...
ReplyDeletewow... besau nyer udang tu maz... kalau kat sini taktau berapa puluh ringgit harganya tu... yg saiz biasa2 kecik pun dah boleh cecah rm30/kg.. hmmm puas hati makan tu walaupun 8 ekor... kari tu pun nampak sedap.. lain dr yg lain kan...
Wsalam kak, terima kasih sudi singgah jenguk kari jamaican kita ni..a ah bleh tahan jgk la gedebaknya udg2 tu, sni udg ada musim kak..kerajaan kontrol..6 bln ada udg dan 6 bln xde udg la..klu ada jual pun kat pasaraya udg fozen je..kat msia memang mahal kan kak..ikan2 pun mahal..sni Alhamdulillah puas la mkn seafood ni..sampai xterlarat jgk la..nk2 ketam..murah, sbb org arab xmkn ketam..udg besar gitu rega skitar 4-5 dinar sekilo @rm45-50..
ReplyDelete